Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Vieraslajit

Itäraja vuotaa taas

Muutamat keskustan kansanedustajat ovat repäisseet ihokkaansa itärajan takaa tulleen kultasakaalin vuoksi. Heidän mukaansa sakaaleilta pitäisi tavattaessa ottaa talvisodan hengessä nirri pois, ja tappajalle maksettava vielä palkkio siitä hyvästä. Tietävätköhän kansanedustajat, että kultasakaali kuuluu susien ruokavalioon? Loogisesti ajatellen mitä enemmän sakaaleja, sitä vähemmän hyötyeläimiin kohdistuvia susivahinkoja.

Minkki poistetaan riistaeläimistä kuten supikoira

Tein eduskunnassa 2.2.2016 toimenpidealoitteen Suomeen kuulumattomien vieraspetojen pyynnin tehostamiseksi sekä 27.6.2017 kirjallisen kysymyksen toimenpiteistä supikoiran vähentämiseksi luonnosta. Ministeriön päätöksen mukaan vuoden 2019 helmikuun alusta supikoira poistetaan riistaeläimistä ja rinnastetaan rauhoittamattomaan eläimeen.

Aasianrunkojäärä uhkaa

Globaalin kapitalismin eräs kummallisimmista ilmiöstä on se, että tänne peruskallio-Suomeen tuodaan katukiviä Kiinasta. Ne tulevat puukehikoihin pakattuna. On ollut hyvin tiedossa, että lankuissa ja rimoissa voi piileskellä salamatkustajina Suomenkin oloissa pärjääviä tuhohyönteisiä. 

Minne ovat luonnonkukat teiden varsilta hävinneet?

Kesä kerran vuodessa. Ainakin kalenterin mukaan. Innolla odotan aina keskikesän kauneinta kukinta-aikaa ja sellaiseen aamuun heräsinkin tänään.

Aamulenkillä pysähtelin ihastelemaan piennarten väriloistoa jopa useammin kuin koirani, joka ei halua jättää yhtään viestiä lukematta pientareiden pusikoista ja sähköpylväistä. Matkalla rantaan kohtasin kaksi hurjilla taisteluaseilla varustettua miestä, suojanaamarit ja kaikki. Pahaenteisellä pärinällä kaatui kurjenpolvet ja niittyleinikit. Tervetuloa keskikesän kaunein aika. Siis kalenterin mukaan.

Aasianrunkojäärä saapui Suomeen

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedotti eilen löytäneensä Aasianrunkojäärän kiinalaisesta pakkausmateriaalista. Havainto on erityisen tärkeä meille suomalaisille, sillä sitä voidaan pitää varoituksena metsiimme kohdistuvasta uhasta. 

Sota-ajan biologinen materiaali tekee edelleen tuhoa

Toinen maailmansota aiheutti kymmenien miljoonien ihmisten kuoleman lisäksi valtavat taloudelliset tuhot. Kuolleet ihmiset on tietenkin haudattu jo ajat sitten, hajonneet rakennukset on korjattu tai korvattu uusilla ja sodassa vammautuneet ihmisetkin ovat katoamassa keskuudestamme. Jopa sodassa pintaan noussut kansakuntien välinen viha on kadonnut tai ainakin heikkenemässä.

Vuoden 2013 saldo

Koska vuosi on vaihtumassa, päätin kirjata Uuden Suomen puheenvuorojani lueskeleville kuluneen vuoden ajalta merkittävimmät tutkimusryhmäni julkaisemat havainnot ja löydökset. Samalla tulen vieneeksi uutta tutkimustietoa myös tiedeyhteisön ulkopuolelle, mikä on meille tutkijoille usein esitetty toivomus, mutta joka ei usein ole niinkään helppo toteuttaa kaiken muun työn keskellä.

Raadottoman luksuksen puolesta

Jokaiselle meille luksus tarkoittaa eri asioita. Muistan, kun armeijakaverini seisoi Lohtajan leirillä -25 asteen pakkasessa, puolentoista metrin lumikinoksessa taukopaikalla ja kaivoi 62:sensa etutaskusta Diorin huulikiillon esiin. Erona, meidän muiden käyttämälle valtion tarjoamalle vaseliinille, oli varmasti tunne siitä turvasta ja hyvästä olosta, mitä tuttu brändi ja luksustuote meille parhaassa tapauksessa tuovat. Toisille se on Marimekon kukkakuosi, toisille Diorin huulikiilto tai meidän luonnolle vieraan turkiseläimen nahka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä