Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kaikki blogit puheenaiheesta Työmarkkinat

Entinen ministeriys tai kansanedustajuus ei auttanut kunnanjohtajaksi

Viime eduskuntavaaleissa joutui vastentahtoisesti luopumaan paljon kansanedusajia, joukossa liuta ministereitä tehtävistään. Osa heistä on aktivoitunut hakemaan työtehtäviä muualta, mutta silloin kun valintaa ei tehdä jäsenkirjaperusteisesti ovat entiset ministerit ja kansanedustajat aivan tavallisia kuolevaisia paikkoja täytettäessä.

Suomen neljät työmarkkinat

Välillä kuulee väitettävän, että Suomi ei ole luokkayhteiskunta ja että Suomessa on vain yhdet työmarkkinat. Todellisuudessa Suomessa on ainakin neljät työmarkkinat, ja niiden välinen kierto on vähäistä.

Työntekijän suojaa ja oikeuksia ei saa heikentää

Osa oikeistolaisista poliitikoista ja heidän lobbareistaan vaativat ”työelämään joustoja”. Muun muassa Eero Lehti on vaatinut työsopimuslakia muutettavaksi niin, että yrittäjällä olisi mahdollisuus palkata työntekijä ensin koeajaksi ja sen jälkeen määräaikaisiin työsuhteisiin. Vaatimusta on vaikea ymmärtää, koska voimassa olevan lain mukaan niin toistaiseksi voimassa olevaan kuin määräaikaiseenkin työsopimukseen voidaan liittää maksimissaan 6 kuukauden koeaika, jona aikana työsopimus voidaan purkaa päättymään heti. 

Miksi emme olisi Pohjolan Saksa?

Yleisradio kertoi tänään, etteivät suomalaiset innostu paikallisesta sopimisesta. Havainto ei sinänsä yllätä; onhan meillä julkisessa keskustelussa onnistuttu vetämään yhtäläisyysmerkit vahvan yleissitovuuden eli jäykkien työehtojen ja ihmisten hyvinvoinnin välille. Totuus on kuitenkin varsin erilainen.

Tarveharkinta on duunarin turva

Lähes kaikissa puolueissa Perussuomalaisia lukuun ottamatta tuntuu löytyvän halukkuutta luopua ulkomaista työvoimaa koskevasta tarveharkinnasta, vaikka Ruotsin lisäksi muut Euroopan maat eivät ole niin tehneet. Tarveharkinnasta luopumista perustellaan työvoimapulalla. Esimerkiksi korkeakoulutettuja kansainvälisiä osaajia tarveharkinta ei koske tälläkään hetkellä, joten tosiasiassa tarveharkinnan poistolla avattaisiin siis ovet sellaiselle työvoimalle, jota Suomesta löytyy jo valmiiksi. Näin ollen tavan suomalainen duunari saisi kilpailla työpaikastaan ulkomaisen työvoiman kanssa.

Kuunnelkaa edes Laatusta, EK

EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen vetoaa tänään julkistetussa Sopimisen edistäminen työmarkkinoiden murroksessa -analyysissa kolmikantaisen sopimisen puolesta. Suomen menestysvaltti maailmanmarkkinoilla on pohjannut sopimisen kulttuuriin – sitä on syytä vaalia myös tulevaisuudessa.

Lihansyönti vähenee

Alkuviikolla saimme Saksassa paikallisen rakennusliiton IG BAU:n tuoreet kuulumiset. Euroopan talousveturin työmarkkinoita ihastellaan suomalaisissa oikeistopiireissä. Myönnettävä on, että useiden ”uudistusten” jälkeen tilastoissa näkyvien työllisten määrä on Saksassa noussut. Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta.

AY-liikkeen uuskieli hämää - Suomen työmarkkinat tarvitsevat aitoa vapautta

Kävin eilen Duunitori​n lounastunnilla puhumassa työstä ja työmarkkinasääntelystä Eveliina Heinäluoman, Veronika Honkasalon, Leena Meren ja Terhi Peltokorven kanssa. Markkinaliberaali oli tässä seurassa aika yksin, kantsii tsekata video.

Luonnollisesti puolustin sopimusvapautta, lainsäädäntövallan pitämistä eduskunnalla ja yksityisyydensuojaa. Toisaalta keskustelu oli varsin helppoa, kun sai olla yksin ajatustensa kanssa. Ja taas toisaalta hankalaa, koska en tajua muiden panelistien logiikkaa ja uuskieltä:

Mitä ongelmia filippiiniläisissä hoitajissa on?

Iltalehti haastattelee tutkija Tiina Vaittista jutussa, jossa Vaittisen mukaan filippiiniläisten hoitajien Suomeen tuomiseen liittyy monia ongelmia. Sana "ongelma" esiintyy jutussa kahdeksan kertaa, mutta en siitä huolimatta oikein ymmärtänyt, että mitä ne "monet ongelmat" nyt sitten loppujen lopuksi ovat. Artikkeli vaikuttaa sisällöttömältä ja itseään toistavalta.

Tarvitaan vihreä palkkaratkaisu

Ensi syksynä aloitetaan käymään työmarkkinoilla liittokierrosta, loppuva Kilpailukykysopimus tuo oman mausteensa. Liitot ovat alkaneet kertoa tavoitteistaan neuvotteluihin, nyt halutaan ulosmitata Kiky-sopimuksen tappiot. Demareiden noustessa pääministeripuolueeksi liitot ovat valmiita taistoon, tuleva kierros on yhtä kuuma kuin edellinen. Todennäköisesti näemme palkkojen nousevan merkittävästi ensi kertaan pitkään aikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä