Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Itäraja vuotaa taas

Muutamat keskustan kansanedustajat ovat repäisseet ihokkaansa itärajan takaa tulleen kultasakaalin vuoksi. Heidän mukaansa sakaaleilta pitäisi tavattaessa ottaa talvisodan hengessä nirri pois, ja tappajalle maksettava vielä palkkio siitä hyvästä. Tietävätköhän kansanedustajat, että kultasakaali kuuluu susien ruokavalioon? Loogisesti ajatellen mitä enemmän sakaaleja, sitä vähemmän hyötyeläimiin kohdistuvia susivahinkoja.

Sinänsä mielenkiintoista, että keskustalaiset ehättivät vaatimaan sakaalien tappamista ennen perussuomalaisia. Lieneekö helle tylsistyttänyt Matti Putkosen ja muun puolueen viestintäväen kun näin pääsi käymään. Perussuomalaisia asian luulisi kiinnostavan, koska kultasakaalit tulevat alun perin islamilaisista maista eivätkä sieltä tulevat ole  mitenkään toivottuja puolueen kannanottojen perusteella.

Kaikki eivät ole kuitenkaan yhtyneet keskustalaisten vaatimukseen sakaalien metsästämisestä, vaan heidän mielestään pitää luonnon antaa ratkaista pärjäävätkö ne näissä olosuhteissa vai ei. Tulijat ovat kumminkin paperittomia, joten niiden kohtalon ratkaisemiseen vaaditaan useampia lajien maahanmuuttoon perehtyneitä tahoja. On vielä ratkaistava sekin, että onko tulokkailla mahdollisesti sairastuttuaan oikeus eläinlääkäripalveluihin veronmaksajien kustannuksella.

Maa- ja metsätalousministeriö ja Luonnonsuojeluliitto pitävät kultasakaalia tulokaslajina ja siten rauhoitettuna, vaikka se tuleekin maahan ilman asianmukaisia dokumentteja. Viisumisopimusta Venäjän kanssa ei siis katsota tarpeelliseksi noudattaa tällaisissa tapauksessa. En pidättele henkeäni jäädessäni odottamaan että kaataako kultasakaali Antti Rinteen hallituksen. Uskon kuitenkin sakaalin selviävän hengissä tästä eduskuntaakin koettelevasta maahantunkeutumisesta. Ainakin, jos salametsästäjät eivät iske.

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/524114/1067735547

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eihän se mikään ihme ole, että uusi peto luonnossa herättää juuri keskustalaisen vihan ja tappamisen himon. Keskustalaisen mielestä he ovat ainoa Suomen luonnossa hyväksyttävä peto ja kaikki muut pedot ovat vain kilpailemassa heidän kanssaan saaliista. Valitettavasti keskustalaiset ovatkin se ylivoimaisesti haitallisin peto, joka häiritsee vakavasti luonnon tasapainoa. Tosin ainakin keskustasta persuihin siirtyneet ovat vieneet arvomaailmansa mukanaan sinnekin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Perussuomalaiset myöhästyivät tästä kisasta. Valppaat keskustalaiset aloittivat kannatuksen takaisinvaltauksen kultasakaalilla.

Jos perussuomalaiset olisivat ehtineet ensin, niin varmaankin maastopukuiset Odinin sotilaat olisivat jo kiertämässä kairoja suojelemassa kettutyttöjä sakaalien raiskauksilta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Aivan älytöntä herjausta Keskustan kansanedustajia kohtaan. Pitääkin kysyä vieraslajeista yleensä kun vieraslajeja on minkki, supikoira, nyt tämä kultaskaali siis nämä pitää pitää poistaa luonnosta.

Nyt näyttää siltä että osa vasemmistoa ja vihreitä liputtavat lyöttäytyvät haaskalle kyseenalaisen vieralajien tuhovoiman meidän alkuperäisille luonnon eläimille ja linnustolle esim. Nämä tuhoavat teeren pesät maasta ja muutkin puolustuskyvyttömä elolliset.

Mutta olisiko kuitenkin että tästä kultasakaali episodista on kehitetty tarkoituksenmukaisesti vain lyömäase keskustaa vastaan joka puolusttaa alkuperäistä luonnon eloa vierslajeja vastaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kultashakaali on tulokaslaji, joten luonto ja keskustalaiset sopeutukoon siihen. Eikä tuo varmaan kovin nopeasti edes leviä. Yhden yksilön seikkailut Suomen puolelle eivät merkitse muuta kuin sitä, että noita elää Venäjällä. Luonnossa petoja on ja tulee olemaan aina. Tasapaino petojen ja niiden saaliiden välille löytyy kyllä. Minkin ja supin levittämisestä luontoon ovat vastuussa ihmiset, joten ne ovat vieraslajeja, jotka olisi hyväkin poistaa. Ei taida vaan onnistua.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Minkin ja supin levittämisestä luontoon ovat vastuussa ihmiset, joten ne ovat vieraslajeja, jotka olisi hyväkin poistaa."

Tuossa se olennainen on todella hyvin kiteytettynä. Varsinkin minkit ovat ahneiden ihmisten itsensä aiheuttama riesa.

Ero esimerkiksi kultasakaaliin on siinä, että ilmaston muuttuessa hiljalleen olosuhteiltaan edullisemmaksi niille, ne hakeutuvat vähitellen luonnostaan uusille alueille.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Onhan sekin sopeutumista, että esim. karitsoja pyytävä kultasakaali poistetaan tavattaessa. Niinhän susikin tekee koirille, ketuille, sakaaleille, kissoille...kilpailijoilleen eli ylimääräistä puuhaa aiheutaville. Ja sakaali supikoirille, kissoille, ketuille, näädille,...Tasapaino ihmisen ja petojen välillä löytyy aina ilman lakejakin. Juuri tulleen tiedon mukaan Intiassa kyläläiset tappoivat porukalla keskuuteensa eksyneen ärhentelevän tiikerin, varmaankin ilman tuliaseita. Suomessa isomman pedon kyseessä ollen pitää ensin hakea lupa riistahallinnolta tai poliisilta virka-apua pitkien matkojen takaa, no ehkä se komisario voi antaa luvan tappamiseen puhelimessakin.

Supikoirakin on muuten ihan omilla jaloillaan kävellen levinnyt Suomeen Venäjältä. Supikoira oli tulokkaana rauhoitettu 1955-1960. Ja tässä sitä ollaan.

Supeja eli pesukarhuja Suomessa ei liene muualla kuin Korkeasaaressa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Supikoira

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #9

Supikoiran haitallisuus ei liene kovin vakava tekijä, koska ainakaan minä en ole kuullut että sitä juurikaan metsästettäisiin. Tai sitten ihmiset ovat laiskistuneet ja odottavat että se kuuluisa "joku toinen" tekee senkin työn heidän puolestaan. Pääosin kasvissyöjänä supikoira taitaa enemmänkin monipuolistaa petoeläinten ruokavaliota.

En ole koskaan nähnyt supikoiraa luonnossa, minkkejä kylläkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos kommentoija Simonen pitää kirjoitustani herjauksena keskustalaisille, niin sitten katson oikeutetuksi vastata, että olisivat ahneet keputarhaajat pitäneet minkeistään parempaa huolta ettei niitä olisi karannut luontoon lisääntymään ihmisten harmiksi.

Olen aidosti sitä mieltä, että sakaali on tulokaslaji joka ilmaston muuttuessa sille suotuisammaksi hakee uusia asuinalueita. Ei niitä kukaan tänne rahtaa, kuten minkkejä aikoinaan.

Harri Rautiainen

Venäjältä kyllä, mistä kaikki hyvä tulee. Vaikka suomettunut media väitti sakaalin tulleen Virosta. Uimallako vai käyttikö S-korttia saadakseen alennuksen Eckerö-lautalla?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Koulutus Suomessa on varmaan jo niin ala-arvoista etteivät ainakaan nuoremmat kesätoimittajat tiedä Suomen ja Viron maayhteyden puuttumisesta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tarttuivat kai kepulien viestiin, jossa kertoivat kultsun olevan Virossa lainsuojaton ja samaa kohtelua toivovat tänne.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #11

Uimonen voisi antaa tasapuolisuuden nimissä vihreistä jonkinlaisen vi##uilu nimen tasapuolisuuden nimissä kuten hän nimittelet keskustalaisia nyt ilkeästi, mitä haluat viestiä tällä.
Niin mikä ottaa pataan Keskustapuolue kansanliikkeestä ja se kannattajista.

Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #12

Esimerkiksi viherstallari, fillarikommunisti tai vegaanisuvakki?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #13

Minä olen kaiketi vihersuvakki, koska en pidä siitä että ihmisten ja eläinten elinympäristöä myrkytetään taloudellisen voiton vuoksi.

Toisaalta suvaitsen omastani poikkeavan ihonvärin omaavia ihmisiä, eikä uskonnoillakaan ole minulle väliä.

Stallari, kommunisti tai vegaani en ole koskaan ollut enkä ole pyörälläkään ajanut vuosiin.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Aika ylimalkainen kuva vieraslajeista (SS), minkki ja supikoirako vain vieraslajeja? Miten olisikaan fasaani, valkohäntäkauris, piisami, kanadanmajava, näin esimerkkinä; ihmisen tuomia.

Kuten jo moneen kertaan todettu; kultasakaali on omin käpälin tullut, ei vieraslaji.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Niinpä. Esimerkiksi kanadanmajavan sanotaan olevan meillä jo yleisempi kuin alkuperäinen täällä asunut laji. Ne eivät myöskään pysty risteytymään keskenään. Ajan myötä on mahdollista että alkuperäinen laji syrjäytyy kokonaan maamme luonnosta, koska vieraslajin metsästys on ilmeisen vähäistä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

metsästäjät kyllä tietävät mitä vieras/tulokaslajeille tehdään,-nirri pois !

-meinaan,kun ette kysy mitä ihmisten maahanmuutolle tulisi tehdä,ette kysy missään asiassa että miten te siellä maaseudulla pärjäätte,,haitta ja ympäristöverot kurittavat lähes yksin maaseudun ihmisiä,,niin pitäkää tunkkinne sakaalinkin kanssa,,ei se teitä kaupunkilaisidiootteja luulisi liikuttavan !

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vieraslajien metsästys on vähäistä vaikka se on luvallistakin. Tästä voisi vetää sen johtopäätöksen, ettei niistä suurtakaan haittaa ole. Jos niistä olisi merkittävää haittaa, niin kyllä porukat järjestäisivät pyynti- ja metsästysretkiä sen sijaan että kinuaisivat - kuten nämä neljä keskustan kansanedustajaa - tapporahaa.

Jone Virtanen

Kultasakaalista en paljoa tiedä, mutta muutama tarkennus tuohon väitteeseen ettei supeja metästetä. Viime vuonna niitä pyydettiin noin 200.000 kapplaletta ja se on kyllä saalllismäärissä luettuna yksi eniten metsästetyistä eläimistä. ( Sepelkyyhkyjä, sinisorsia ja teeriä ammuttiin enemmän) Monet RHY:t palkitsevat innokkaimmat pyytäjät vuosittain ja se kyllä motivoi monia pyyntiin

Ihmisillä on kummallinen käsitys ettei niitä pyydetä. Johtunee siitä, että se ei ole kovin näkyvää hommaa; loukkupyyntiä ja hämärissä tehtävää pintapyyntiä. Luolakoiramiehet ovat sitten se porukka, jonka joskus joku saattaa nähdä.

Supin haitallisuus perustuu kahteen kokonaisuuteen. Se on taudinlevittäjä ja munarosvo. Helsingin yliopiston metsätieteen laitoksen jatko-opiskelija Heidi Krüger on tehnyt väitöskirjaan liittyvää tutkimusta peltokanalintujen
(lähinnä fasaani ja peltopyy) menestymiseen vaikuttavista tekijöistä.Siinä sivulla tuli tietoa supikoirastakin.

Yksi keskeisesti lintu­popu­laatioiden selviytymiseen vaikuttava asia on pesien ryöstö. Tutkimuksessa käytettiin keinopesiä ja riistakameroita ja tulos oli aika ikävä. Keinopesistä 40 prosenttia tuhottiin.

Tuhotuista pesistä 40 prosenttia tuhosivat nisäkkäät joista se yleisin munarosvo oli supi joka aiheutti myös kolmanneksen pesätuhoista (eli hävitti koko pesän). Puolet pesistä joutui varis­lintujen eli varisten ja harakoiden ryöstelyn kohteeksi, ja 10 prosenttia tuhon aiheuttajista jäi tuntemattomiksi.

Hänen mukaansa : ”Kyseessä on pesätuholainen, joka pitäisi saada hävitettyä Suomesta kokonaan.”

Myös metsäkauriit ja valkohäntäpeurat rikkovat pesiä ja syövät munia, mutta niiden osuus oli aika pieni, vaikka tutkimus tehtiin Länsi-Uudellamaalla jossa kumpiakin riittää ihan tarpeeksi.

Hän myös toteaa seuraavaa: ”Supikoiraa kuvaillaan mielellään harmittomaksi sammakoiden syöjäksi, jonka ravinnosta lintujen munien osuus on vain murto-­osa. Ongelma on siinä, että tuho on aina täydellinen pesän osuessa eläimen kohdalle. Supikoirakanta on niin valtava, että linnut ja munat ehtivät loppua kauan ennen kuin supikoirat”.

Kultasakaalin haasteet ovat aika samoja kuin Supillakin. Se on taudinlevittäjä ja hyvä lisääntymään. Kovan lisääntymistehon lisäksi se voi risteytyä monien eri koiraeläinten kanssa Niistä taudeista inhottavimmat ovat ekonokokki ja rabies. Näistä ekonokinokokki on loinen, joka käyttää kahta isäntää, pääisäntä ja väli-isäntä. Suomessa loisen pääisäntänä on susi, ja väli-isäntänä yleensä hirvi, peura tai poro.
Ihmisiin loinen tarttuu, jos hän nielee tai hengittää loisen munia. Ihminen voi saada tartunnan myös liikkuessan metsässä tai syödessään luonnosta poimittuja metsämarjoja. Ja muistaakseni 2% kuolee tämän kokin saatuaan ja lopuillle kokin elimistöönsä saaneille se on edelleen inha kaveri joka aiheuttaa vakavia vaurioita.

Ekonokokin runsas lisääntyminen tarkoittaisi nykymuotoisen marjastuksen loppumista, sillä se ei paljon esim pakastuksesta perusta (vasta -90 c vie hengen). Meillä viranomaiset edelleen pitävät marjojen syöntiä turvallisena, mutta lienee selvää, että näin ei ole tulevaisuudessa.

Susillahan tuota loista on jo nyt vaivana, mutta onneksi niitä nyt ei ole kovin paljon Suomen luonnossa. Vuonna 2003 tehdyssä tutkimuksessa (mukana mm. Eviran Minna Nylund), todettiin, että n. 30 % Suomen susista poronhoitoalueella kantoi tätä loista.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Sakaalien maahanmuutto on OK. Suomihan kuuluu kaikille, eikä sakaaleista edes ole mainittavaa haittaa, kuten monista muista maahantulijoista.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kannattaa nyt kuitenkin muistaa Suomessa perinnekepulaisen olevan uhanalainen rotu. Ei pärjää kovinkaan hyvin kaupunkiluonnossa ja ilmaston muuttuminen tulee hävittämään ennen pitkää koko maasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset