Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Yhdysvaltain rahapula

Leppoisan kesänvieton lomaan silmiin osui uutinen siitä, kuinka Yhdysvaltain hallinnon käteisvarat alkavat olla loppu. Presidentti Donald Trump taitaa pyörittää melkoista hulttiohallintoa, kun ei pysty pitämään taloutta kunnossa. Velkakatto  estää hillittömän velkaantumisen, mutta samalla se pakottaa Trumpin hallinnon rukoilemaan kongressilta velkakaton korottamista.

Toteutetut veronkevennykset ja satsaukset asevoimiin nähdään pääasiallisina syinä alijäämäiseen talouskehitykseen. Trump ei olisi Trump, jollei hän keksisi tavallisuudesta poikkeavia keinoja talouden parantamiseen. Kauppasodan virittely uusilla tulleilla joka parantaisi amerikkalaistuotteiden asemaa markkinoilla ja hankaloittaisi muiden maiden talouksia on tullut mukaan kuvioihin.

"Maan verovuosi alkaa lokakuusta. Kuluvan verovuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana alijäämä oli 747 miljardia dollaria, kun se vuotta aiemmin oli 607 miljardia. Alijäämä on kasvanut siis 23,1 prosenttia."

Peräkylän poika periferiasta kyllä ihmettelee, että eikö siellä "trumppilassa" osata säästää, vaikka nyt asetuotannosta tai muurien rakentelusta. Vaalitaistelussa luvatut veronkevennykset oli tietysti poliittisista imagosyistä "pakko" toteuttaa, vaikka talous niistä kärsiikin. Euroopasta tuttu talousmalli velkaantumisineen sopii amerikkalaisillekin, joskin siellä saadaan aina draama aikaiseksi sillä että kongressilta joudutaan välillä rukoilemaan velkakaton nostoa.

Milloin Suomi aloittaa kehitysavun antamisen USA:lle?

https://yle.fi/uutiset/3-10876531

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Eikös tuo maan velkaantuminen tarkoita, että yksityinen sektori ja vientisektori kääntyvät plussalle. Bisnesmies nyt vain syöttää kavereilleen valtion rahaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vaalilupauksia ei täytetä pelkillä puheilla!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Näinkin simppelisti asia voidaan ilmaista. Rikkaat rikastuvat lisää samalla kun valtio pitää huolen siitä ettei tavan tallaajat saa mitään tekemättä jotain parempiosaisten hyväksi.

Resepti on kaiken lisäksi hyvin toimiva, jos lähdetään siitä että velkoja ei tarvitse koskaan maksaa takaisin.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Takaisinhan maksetaan ns. perästä, eli nyt käytetty raha maksatetaan jollakin taholla tulevaisuudessa. Kysymys kuuluu, että kenellä? Oma veikkaukseni on, että työntekijöillä, koska suuri raha liikkuu yrityksissä, jotka tunnetusti tekevät kaikkensa välttääkseen veronmaksun. Tätä taustaa vasten ei liene epäselvää, että valtio kuluttaa alijäämäisesti Trumpin kaudella? Toisaalta kyllähän tämäkin kulutuksen lisäys näkyy taloudessa, joten epäilemättä siitäkin rippeet joskus tavallisellekin taatelintallaajalle valuu, mutta hitaasti, ja takaisinhan ne on sitten maksettava.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

USA:n alijäämä on jo n 5%/BKT:sta, mikä on täysin edesvastuutonta suhdannehuipulla.

Euroalueellakin olisi tömäkkää talouskasvua mikäli vajeet kasvatettaisiin ko. mittoihin.

Trumpin tavoite onkin vaalivoitto 2020, jonka vuoksi kansalaisten etu voidaan työntää syrjään ja ottaa holtittomuuden seuraukset vastaan vasta vaalien jälkeen.

--

Budjettikatto on tietysti täysin keinotekoinen rajoite, jota polittisen teattterin jälkeen taas nostetaan.

Valtion rahanluontikin on vapautunut jo 1971, jolloin kultakanta purkautui. Siitälähtien valtio on itse omalla rahanluonnillaan rahoittanut vajeensa.

Valtion velkakirjamyynnit ovatkin vain jäänne kultakannasta. Nykyjärjestelmän kannalta ne ovat täysin tarpeettomia. (ref. Ahokas&Holappa "Rahatalous haltuun", s154)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Trumpin tavoite onkin vaalivoitto 2020, jonka vuoksi kansalaisten etu voidaan työntää syrjään ja ottaa holtittomuuden seuraukset vastaan vasta vaalien jälkeen."

Laajat valtaikeudet omaava presidentti voi seurauksista välittämättä käyttää satoja miljoonia ihmisiä pelissä oman paikkansa turvaamiseksi Menee jo vähän filosofian puolelle, mutta voi miettiä että onko noin laaja vallan keskittäminen yhteen paikkaan järjestelmänä paras mahdollinen.

Osavaltioiden välillä sanotaan hallinnossa ja lainsäädännössä olevan jonkin verran eroja ainakin liberaali-konsevatiivi akselilla, varmaan muutenkin. Lähemmin en tuota ison veden takaista kyläkokoelmaa tunne eikä ole tarvetta alkaa tutkimaankaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Johtuneeko käteisvarojen pula siitä, kun korruptoituneet FSB:n pomot jemmaavat taaloja kassikaupalla rahakätköissään?

https://www.verkkouutiset.fi/massiivisia-korruptio...

https://t.me/breakingmash/12032

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset