Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Entinen ministeriys tai kansanedustajuus ei auttanut kunnanjohtajaksi

Viime eduskuntavaaleissa joutui vastentahtoisesti luopumaan paljon kansanedusajia, joukossa liuta ministereitä tehtävistään. Osa heistä on aktivoitunut hakemaan työtehtäviä muualta, mutta silloin kun valintaa ei tehdä jäsenkirjaperusteisesti ovat entiset ministerit ja kansanedustajat aivan tavallisia kuolevaisia paikkoja täytettäessä.

Pelkosenniemen kunnanjohtajaksi hakeneet entinen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) ja Eeva-Maria Maijala (kesk) saivat kokea entiset valtakunnan tason luottamustoimet meriitteinä kevyiksi. Ministerinä toiminut Mattila jäi kunnanjohtajan valintaäänestyksessä nollille, kun taas Maijala  kelpuutettiin varasijalle.

Jotakin positiivista tässä yhteiskunnan menossa on aikojen saatossa tapahtunut, vaikka politiikka ja valinnat virkoihin ihmisiä kovasti puhuttavatkin. Jos olisi eletty aikoja jokunen vuosikymmen sitten, olisi keskustan Maijala tullut valituksi mennen tullen jäsenkirjansa perusteella. Nyt valtuusto sivuutti eduskunta- ja ministerikokemukset totaalisesti.

On syytä olettaa, että Pelkosenniemen valtuusto teki onnistuneen valinnan, sillä Päivi Vauhkonen on toiminut jo hetken aikaa vt. kunnanjohtajana ja aikaisemmin muissa kunta-alan johtotehtävissä. Vastaavaa kokemusta ei Mattilalla tai Maijalalla ole. Tehdystä valinnasta voi tietysti valittaa, mutta tuskin tästä sellaista farssia haluaa kukaan rakentaa.

https://yle.fi/uutiset/3-10848431?fbclid=IwAR1fpa7LEAKW4izPaRHC-Jwrm7pUGrYXtMhL-Wtsrrd5YyaWRwoXrkLIZZ0

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kiitos blogista, Tuure.
Pelkosenniemen loma-asukkaana seuraan sen tapahtumia tietyllä mielenkiinnolla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pienten kuntien hallinnolliset ja henkiinjäämistaistelun ratkaisut ovat mielenkiintoisia seurattavia. Itse asuin joskus 1980-luvulla silloisella Metlalla reissutyössä ollessani muutaman viikon ajan firman vierasmajalla Pyhätunturilla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eikös Paavo Väyrynen pyrkinyt milloin kunnanjohtajaksi, milloin valtuuston puheenjohtajaksi. = Ei riittänyt kannatus.

--> kyllä !
https://kuntalehti.fi/tyopaikat/tyopaikkauutiset/v...

Mikä tämän Väyrysen kotipaikka on ?
https://yle.fi/uutiset/3-9529293

Väyrysen omalla sivulla Keminmaa
https://www.paavovayrynen.fi/henkilokuva/

--> miten hän voi olla Helsingin valtuutettu ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Väyrynen on ollut niin liikkuvainen mies, että kaikkien henkilötietosivujen päivittäminen ajan tasalle vaatisi oman projektinsa. Nyt hän on kuitenkin viranomaisten mukaan helsinkiläinen.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Sitoutuneisuus työtehtävään on myös valintakriteeri. Ehkä Pelkosenniemellä on ymmärretty, että työkkärin patistelemana kirjoitettu sarjahakemus ei merkitse sitä, että henkilö sitoutuisi hoitamaan tehtävän pitkäjänteisesti vilkuilematta muita vapaita vakansseja ja uraputkea eteen päin, kuten poliitikoilla tuppaa olemaan tapana.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Entiselle maatalousministeri Martti Puralle keskusta löysi kunnanjohtajan viran Sodankylästä vuonna 1994, pesti kesti vuoteen 2005 jolloin hän pääsi kunnanjohtajaksi kotimaakuntaansa Hattulaan. Arvioosi löytyy siis ex-ministeritason esimerkki.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Martti_Pura

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ex kansanedustaja ja juuri poismennyt Markku Kauppinen (kepu) käväisi Kuhmon kaupinginjohtajana 1990-luvulla. Myhemmin hän oli Keva:n toimitusjohtaja. Jäi hieman sellainen jälkimaku kaupunginjohtajaurastaan, että ei niin hotsittanut homma. Seuraajansa Eila Valtanen taas teki pitkän ja sitoutuneen uran kyseisessä tehtävässä. Valtasen jälkeen tullut Tytti Määttähän sekoitteli taannoin jopa Kepun puheenjohtajapeliä, mutta heitti leikin sikseen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #11

Se vähä mitä olen Määtän touhuja seurannut, niin vaikuttaa siltä ettei hän ole oikein itsekään selvillä mitä tahtoo. Ehkä ne ovat niitä poliitikon kasvukipuja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minusta on pelkästään positiivista kun entiset kansanedustajat hakevat aktiivisesti työtä. Vahingoniloon ei ole syytä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Totta ihmeessä työn hakeminen on positiivista. Varsinkin jos on istunut Sipilän hallituksen ministerinä tai kansanedustajana eduskunnassa kannattamassa työttömien aktiivimallia.

Enkä kirjoittanut vahingonilosta, vaan arvostaakseni Pelkosenniemen valtuustossa istuvia päättäjiä jotka pystyivät keskittymään ansioluettelon siihen osaan joka koskee tehtävää mihin henkilöä haettiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toisaalta on hyvä, että kunnanvaltuusto harkitsee, kuka hakijoista on paras kunnan kannalta.
Minusta Pelkosenniemellä edellinen valittu ei ottanut tehtävää vastaan. Nyt ilmeisesti valittiin sitten varman päälle.
Olen itsekin ollut valitsijana prosessissa, jossa ylivoimaisesti parasta ei valittu. Hänen ainoa vikansa oli, että hän oli liian hyvä, joten hän ei olisi missään tapauksessa jäänyt kuin vuodeksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Toisaalta ei ole reilua että hakijan motivaatiota arvioidaan a priori eikä bona fide.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

Elämä ei ole koskaan täysin reilua. Eivät sen kummemmin hakijat kuin valitsijatkaan. Eikä tulevaisuudesta voi koskaan olla varma, on vain todennäköisyyksiä.
Valitsijan pitää ajatella ennen kaikkea oman organisaationsa etua.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kunnan hallinnon kannalta ei tietenkään ole hyväksi jos on jatkuva hakuprosessi päällä. Haastattelujen perusteella on haasteellista selvittää hakijoiden sitoutuneisuutta, varsinkin jos he tulevat eri puolilta maata. Lopputuloksena saattaa olla, että hyvinkin harkitun valinnan jälkeen lopputulemana on molemminpuolinen pettymys.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Olisiko Tuure Piittiseltä tullut myönteistä tekstiä jos kyseessä olisi ollut vasemmistoliiton rannalle jäänyt kansanedustaja.
Eeva-Maija Maijala agrologi ja varatuomari joten merittejä olisi ollut kansanedustajan tehtävän lisäksi.
Kun nyt on alkamassa yhteinen hallitustaival vasemmistopuolueella ja Keskustapuolueella olisiko sopivaa että Tuure Piittinen löytäisi positiivistä sanomaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Entinen kansanedustaja ei ole mielestäni etuoikeutettu mihinkään tehtävään puoluekannasta riippumatta. Toisaalta se ei saa olla myöskään este jos sopivaa koulutustaustaa ja/tai työkokemusta alalta löytyy.

Agrologin koulutus ei mielestäni pätevöitä oikein millään tavalla kunnanjohtajaksi, maatilan hoitajaksi kylläkin. Alemmissa johtotehtävissä kunnostautunut ja ehkä myös johtamiskoulutusta hankkinut agronomi olisi jo vakavasti otettava vaihtoehto. Myös ilman että olisi joskus ollut kansanedustaja.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pelkosenniemen kunnan viisihenkisessä johtoryhmässä on neljä naista ja yksi mies.

https://www.pelkosenniemi.fi/kuntainfo/hallinto-ja...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Naiset valitsivat naisista, ei sukupuolidraamaa mutta valitsijoille pojot. Ilmaan jää vain roikkumaan täysin turha kysymys siitä että olisivatko miehet valinneet toisin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tekninen johtaja on mies. Missä nyt tasa-arvohysteerikot?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset