Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kokoomuslainen huomasi ongelman

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Heikkinen on huomannut ongelman pienten yritysten saatavien viipymisessä. Asia on ihan relevantti ja se vaatii korjausta. Huomiota herättävää vain on se, että kokoomuksen toimitusministerit eivät ole vielä nostaneet takapuoltaan ministerinpalleilta, kun syytökset pienyrittäjien kohtelusta tulevan hallituksen suuntaan alkavat lentää. Mikä esti ottaa asiaa käsittelyyn Juha Sipilän "hyvän" hallituksen aikana?

Kun on kyse politiikasta, niin paras keino peitellä omia tekemättä jättämisiä on kiinnittää huomio siihen mitä toiset aikovat tai eivät aio tehdä. Tämä on juuri sellaista hiekkalaatikkoleikkiä, joka tympäisee jokaista joka vähänkin seuraa politiikan tapahtumia. Tällainen ulostulo tarkoittanee sitä, että  kaikki Sipilän hallitukselta tekemättä jääneet asiat ovat kokoomuksen mielestä tulevan hallituksen syntejä jo ennen kuin hallitusta on edes virallisesti nimitetty.

Rakentavampaa oppositopolitiikkaa odottaisin kuin mitä edelläoleva esimerkki osoittaa. Lienee turha toivo, koska kokoomus on vaihtamassa rauhanajan oloihin tarkoitetun kärkihenkilöstönsä hyökkäyspolitiikan valiojoukkoihin. Odotettavissa lienee kahdella rintamalla hyökkäävä oppositio. Perussuomalaiset somearmeijoineen julistavat kaikki maamme ongelmakohdat ulkomaalaisista johtuviksi, ja kokoomus luo julkisuuden kautta talouskysymyksiin perustuvan pelon ilmapiirin.  Kumpikin rintama siis ratsastaa pelolla, mutta eri asioilla.

Entä mitä tekee hallitus? Toivottavasti hermo pitää niin, että se tekee mahdollisuuksien mukaan sitä politiikkaa mistä on sopinut. Hallitusohjelmassa on parlamentaariseen valmisteluun menevä sosiaaliturvauudistus, jossa oppositio voi tehdä ihan kiusallaan hallituspuolueiden olon vaikeaksi. Sitä odotellessa, nautitaan kesästä ja hymähdellään joutaville ylilyönneille.

https://www.verkkouutiset.fi/janne-heikkinen-heidat-unohdettiin-saatytalolla/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Sitähän se oppositiossa istuminen on, että keksitään kaikkea mahdollista kritiikkiä hallituspuolueita kohtaan, ei haittaa vaikka olisi itse juuri hallituksessa noudatettu sitä mitä kritisoidaan oppositiosta.

Myöhässä maksetut laskut taitavat olla maan tapa ja todellinen maanvaiva enemmänkin eteläisessä Euroopassa. Suomessa laskut maksetaan yleisesti aika ryhdikkäästi, mutta kyllä niitäkin firmoja on jotka näkevät myöhässä maksetussa laskussa mahdollisuuden ottaa matalakorkoista pikavippiä, vähät välittäen siitä että toisen osapuolen kassa tyhjenee siinä samalla, ja se joutuu korvaamaan saman rahan korkeakorkoisemmalla lainalla pankista.

Erityisesti suurehkot yritykset helposti käyttäytyvät tällä tavoin alihankkijoita kohtaan, jotka ovat riippuvaisia tilauksia tekevästä yrityksestä. Niitä on lueteltu lehdistössäkin vuosikymmenien varrella.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eivätkös nämä laskuttajat uskalla pistää viivästyskorkoa ja ylimääräisiä laskutuskuluja maksuun. Minulla on yksi kaveri pienyrittäjänä ja hän ainakin on todennut, että mistään ei saa rahalle yhtä hyvää korkoa kuin myöhässä olevan laskun viivästyskorkoa ja kulut. Eikä ole pienintäkään epäilystä, etteikö vaade mene läpi tarvittaessa oikeudessakin.
Raaka peli Ranualla.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Ilmeisesti kuvio toimii sillä periaatteella, että takavuosien Nokian tai muun vastaavan tärkeän yrityksen alihankkijoiksi on tunkua, eivätkä ne onnekkaat jotka saavat työllistettyä pienen firmansa alihankinnalla, uskalla ryppyillä edes sen vertaa että laittaisivat perintäfirmaa asialle, vielä vähemmän oikeudenkäyntiä, jotta ei katkea yllättäen kysyntä alihankinnalle kyseisestä firmasta.

Melkein joka toisessa yrityksessä jossa minä olen ollut töissä, yrityksen talousosastolle on ollut ihan arkipäivää että vihaiset alihankkijat soittavat laskujensa perään, mutta yrityksen johdolta on kielto että laskuja ei saa maksaa muuten kuin todella paljon myöhässä, paitsi ehkä muutamalle elintärkeimmälle yhteistyökumppanille. Yleensä firman kassassa ei olisi edes rahaa maksaa kaikkia laskuja ajallaan, ja laskujen maksaminen myöhässä on vakituinen suunniteltu olotila, osa yrityksen käteisvarallisuussuunnitelmaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #4

Minä taas olen ollut 90-luvun laman aikaan yrityksessä, jossa ostaja totesi, että tällä hetkellä alihankkijoilta saisi sopimuksia millä tahansa hinnalla. 'Mutta ei ole mitään järkeä tappaa hyviä ja luotettavia toimittajia.'
Sen verran alihankkijoitakin kurmootettiin, että kun hintapyyntö tapasi kuitenkin nousta taidon ja toimitusmäärän kasvaessa, jossain vaiheessa sitten valittiin hieman halvempi toimittaja. Sopimukset menivät sykleissä. Käytettiin samaa, kunnes hintapyyntö ylitti liikaa edullisemman tarjouksen. Kustannusfunktiona siis jotenkin painotettu osaamisen ja hinnan yhdistelmä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #4

Kuten kirjoitit, "osa yrityksen käteisvarallisuussuunnitelmaa".

Eräs suuri terveysalan yritys järjestelmällisesti viivyttää yksityisten ammatinharjoittajien, kuten lääkärien laskujen maksua. Kolmen kuukauden viive parantaa kummasti yrityksen kassatilannetta.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #9

Olen todistanut varmaan noin 3 kk systemaattista myöhästelyä lähes kaikkien laskujen maksamisessa keskisuurten työnantajieni taloushallinnossa, melkein joka toisessa työpaikassa työurani varrella.

Jos asiaa alettaisiin selvittämään ihan toden teolla, sieltä paljastuisi varmaan aika laajamittainen ongelma suomalaisesta yrityselämästä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #9

Suomalaisyrityksen paras valtti 90-luvun lopun Pietarissa (paikallisen työntekijän sanojen mukaan): 'Palkka tulee sovittuna päivänä.'

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Liikesuhteen säilyttäminen taitaa olla yksi syy että viivästyskoroilla ei yritysten kesken paljon pelata. Yksityinen kansalainen kyllä tuntee myöhästyneen laskun korot nahoissaan välittömästi. Myöhästymisiä aiheuttaa nykyään jopa huonosti toimiva posti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

#2 Yksityisasiakkailta kyllä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Perussuomalaiset somearmeijoineen julistavat kaikki maamme ongelmakohdat ulkomaalaisista johtuviksi "

Ei näin. Juha Sipilän hallitus aiheutti nämä ongelmat, sallimalla vapaan maahan tulon kaikille halukkaille.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On hyödyllisempää arvostella vallassaolevaa kuin edesmennyttä hallitusta. Ihmisten poliittinen muisti on tunnetusti lyhyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset