Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Vuorovanhemmuus ollaan virallistamassa

Vuorovanhemmuus on mielestäni epäonnistunut termi, koska jos on lapsen isä tai äiti niin sitä on joka hetki riippumatta siitä missä lapsi on. Tässä nimenomaisessa tapauksessa vuorovanhemmuus tarkoittaa kuitenkin vanhemmuutta silloin kumman vanhemman luona lapsi kulloinkin asuu.

Syntymässä oleva Rinteen hallitus haluaa ratkaista myös avioeroperheiden lapsiin liittyviä ongelmia. Termi vuorovanhemmuus pitää sisällään myös ajatuksen, että lapsella olisi käytännössä kaksi virallista osoitetta. Tämä on byrokratiamielessä ilmeisen tarpeellista, koska nykyinen käytäntö on johtanut joihinkin kummallisuuksiin.

Näin on käynyt esimerkiksi koulukyydeissä. Lapset saavat koulukyydin vain siitä osoitteesta joka on merkitty virallisesti hänen kodikseen. Toisen vanhemman luo mennessä ei saa käyttää siihen suuntaan kulkevaa kunnan koulukyytiä. Kulkeminen on kyettävä järjestämään itse, jos aikoo vuoroviikoin tapahtuvaa huoltajuutta ylipäätään toteuttaa.

Hiljattain tehtiin Pellossa kunnallisaloite, joka olisi sallinut lapsen matkustamisen koulukyydityksessä vuoroviikoin kahteen eri paikkaan. Ei mennyt läpi kuntabyrokratiassa. Perusteluissa oli sellainenkin asia, että kuljettaja ei tiedä koska kaikki lapset ovat kyydissä, jos joku kulkee joka toinen viikko eri autolla. Lapsellinen perustelu, koska jotkut vanhemmat tai isovanhemmat hakevat oppilaita suoraan koululta.

Ymmärrän kaksi virallista kotiosoitetta niin, että jatkossa kunnat eivät pysty kieltämään oppilaiden kulkua koulukyydityksessä vuoroviikoin kahteen eri osoitteeseen. Asia saattaa tuntua lapsettoman sivullisen kannalta pieneltä, mutta silloin kun on osallisena sillä on kyllä merkitystä. Se vaikeuttaa toisen osapuolen huoltajuuden toteutumista ja joissakin tapauksissa voi estää sen kokonaan.

"Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmasta löytyy merkittävä kirjaus. Hallitus virallistaa vuorovanhemmuuden lainsäädännössä siten, että jatkossa lapset voivat saada kaksi tasavertaista kotiosoitetta."

 

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/5c6ca5d6-175f-4cae-bdad-d83b04d84887

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Toivottavasti tasa-arvoisen vanhemmuuden periaate toteutuu kaikilla osa-alueilla. Nykyään ei ole sellaista vaihtoehtoa, että huoltajuus on 50-50 ja myös kustannukset ovat 50-50, vaan kunnan työntekijä vaatii väkisin paperiin rastin ruutuun, kumpi on "lähivanhempi". Ja sen jälkeen tulee Excel-taulukko, jonka kautta lasketaan että "etävanhemman" pitää maksaa elatustukea "lähivanhemmalle" satoja euroja kuukaudessa -- myös siinä tapauksessa, että lomakkeeseen syötetään arvoiksi että lapsi asuu kummankin vanhemman luona 50% ajasta.

Se Excel-lomake jopa näyttää ihan euromääräisen laskelman kustannuksista, jossa 50% lähivanhemman luona asuva lapsi aiheuttaa X EUR lisäkuluja lähivanhemman vuokraan (ylimääräinen huone), mutta 0 EUR etävanhemman vuokraan, vaikka lapsi asuu molempien luona yhtä monta prosenttia ajasta. Excel-lomakkeen laskurin mukaan etävanhemmilla on ilmeisesti joku salainen diili, jolla he saavat vuokrata asuntoonsa lisähuoneen jostain ilmaiseksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Toivottavasti mainitsemasi asiat etenevät asialliseen päätökseen tulevassa valmistelussa.

Koulukyydityksissä ei ole kysymys edes rahasta, koska sivukylien koulut on täällä lakkautettu ja autoja kulkee joka kylälle. Jos "lähivanhempi" asuu taajamassa ja toinen sivukylällä, hänen tulee järjestää lapsen kuljetus sinne itse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset