Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Osakeyhtiöt hoitamaan hallituksen tehtäviä?

Juha Sipilän pääministerikauden touhuista tihkuu julkisuuteen aina vain ihmeellisempiä kummallisuuksia. Pääministerin kansliasta toiminut yhtiö ohjaamassa muita yhtiöitä tuntuu äkkiä ajatellen suorastaan absurdilta. Sellaista tämä väistyvä pääministeri näyttää uutisten mukaan kaavailleen ihan tosissaan. Mutta se pahuksen perustuslaki torppasi sitten tämänkin mielikuvituksen tuottaman ajatuksen toteutuksen. Perustuslakimme oli se "Lankinen" joka esti Sipilän hallituksen maalinteon monta kertaa.

Kun antaa mielikuvituksen laukata vapaasti, niin jos Sipilän aivoitukset olisivat toteutuneet, meillä voisi olla Oy Ulkomaanasiat Ab, Maakunnalliset Oy Sosiaali- ja terveysasiat Ab, hävittäjähankintoja olisi hoitanut Oy Puolustusvoimat Ab ja niin edelleen. Niitä kaikkia olisi tietysti johtanut yksinvaltiaasti pääministeri itse, kuka hän nyt milloinkin sattuu olemaan. Vallan keskittämiseen pyritään näköjään monenlaisin keinoin. Keskittämistä haluavista yksilöistä taas ei ole koskaan ollut puutetta.

On todennäköistä, että yhtiöille olisi keksitty hienot englanninkieliset nimet kuten nykyään on tapana. Esimerkiksi Health Service Lapland kuulostaisi kyllä komealta.

https://www.ess.fi/uutiset/talous/art2544313

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jos Juha Sipilä olisi saanut yhtiöitettyä ne niin Suomi olisi vielä parammalla talous tolalla ja nyt Antti Rinne voisi helpommin laittaa lihoiksi.
Muutoin kyllä Pellon miestä jurppii edelleen Juha Sipilän Suomi kuntoon hallitus.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ehkä olisi..kykysi ei riitä sanomaan olisiko vaiko eikö.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei ainakaan tuo hallinnon yhtiöittämisen kaatuminen jurpi yhtään. Sitäpaitsi Trumpilleko ne esimerkiksi puolustusvoimien osakkeet olisi myyty? Vai olisiko ehkä venäläiset tai kiinalaiset voittaneet tarjouskilpailun? Onneksi se kisa jää ainakin tältä erää näkemättä.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Sepon kommenteissa Sipilä näyttäytyy Suurena pelastajana vähän kuten pohjoiskorean Kim. Saavutuksia ylistetään maanisesti vaikka mies tuhosi lähestulkoon puolueensa. Olisi mielenkiintoista tietää todellinen syy tähän...Seppo?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#1

Olisitko yhtä valmis antamaan noiden yhtiöiden hallinnan nyt Antti Rinteen omiin kösiin?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sipilällä on tainnut olla aika itseriittoiset käsitykset omista ideoistaan. Ei mitään väliä sillä, mitä mieltä muut ovat tai mitä nyt vaikkapa perustuslaki sanoo. Kaikki on rahalla muutettavissa miehen haluamalla tavalla. Sitten kepulaiset ihmettelevät, että miksihän kannatus putoaa, vaikka kaikki on olleet yhtä mieltä Sipilän kanssa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvin tiivistit oleellisen. Arvioin kyllä, että eivät maakuntien keskustalaiset päättäjät saati sitten rivijäsenet ole olleet perillä Sipilän kaikista touhuista. "Äimän käkiä" on ainakin täällä päin nähty.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Tuskin sekään mitä Anne Berner "sai aikaan" on keskustalaisten tahtotilan mukaista.
MUTTA
Anne Berner mielestäni toimi kuitenkin jo tehdyn poliittisen valinnan ja linjan jatkumona sekä pelkästään niissä raameissa mitä keskustalainen logiikka oli mahdollistanut liikennepolitiikkaan viimeisen kymmenen vuoden aikana .

Anu Vehviläisen liikenneministeri aikana(2007/2011) aloitettiin toimenpiteet jotka mahdollistivat nykyiset toimet , ensiksi niin että muutettiin hallinto liikenneministeriön alaisten laitosten sekä keskusvirastojen että aluehallinnot, niin että asiantuntijavirastot kuten Rautatiehallitus ja Merenkulkuhallitukset lopetettiin.

Em toimenpiteillä avattiin poliittiset vaikutuskanavat mitkä mahdollistivat sen että asiantuntijat virastojen johdosta voitiin sijoittaa kunkin toimenpiteen poliittisten johtajien alle.(ks LVM/Väylävirasto / ELYT )

Tarkoittaa että poliittisten tavoitteiden tieltä poistui asiantuntijoiden mahdollisuus vaikuttaa jo tilausvaiheessa raporttien kokonaisvaltaiseen luotettavuuteen.

Nyt raportteja voiitiin alkaa tilata liikenne moodi kohtaisesti valituille liikennemoodeille ja jättää joku moodi tutkimatta. Ja näin on todella tehty. Lisäksi raportteja tilatessa voitiin rajata tutkijoiden tuottamien raporttien sisältö haluttuun tulokseen sopivaksi.Ja näin on todella toimittu jo kymmenen vuotta.

Siitä on muistuttanut valtiota niin oikeuskansleri kuin EU tilintarkastustuomioistuinkin.

Se tässä todella ihmetyttää että tätä lähtökohta rajoitusta on todella voitu käyttää maassa nyt jo kymmenen vuotta niin, että meillä on ns Suomi on Saari -liikennejärjestelmä -tutkittuna ja infralle rakennettuna neljälle liikennemuodolle -viiden liikennemuodon sijaan .

Ja tämän jatkuvuus on nyt edelleenkin taattu kun entinen liikenneministeri Kyllönen(2011-2015 jonka aikana jatkettiin ja vahvistettiin Vehviläisen aloittamaa linjaa ) johtaa uuden liikenneverkko tahtotilan tekemistä ja uusi eilen nimetty liikenneministeri on henkilö (Anu Vehviläinen) joka aloitti em toimenpiteet. Ja EU:hun on valittu keskustasta Pekkarinen joka varmistaa hänen TEM aikanaan tehdyt LVM kanssa yhteiset vaaditun ja toteutetun linjan aluehallinto muutosten pitävyyden EU:hun päin. Tulokset ja tarkempi kuvaus löytyy :

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kaikella on historiansa, mutta joskus läikkyy yli. Aloittavan hallituksen aikana tuskin huuhaa-yksityistämisiä pahemmin tulee. Valtiolle tuottoa tuovaa omaisuutta kuitenkin ilmeisesti myydään mikä on yhtä kuin lypsävän lehmän tappaminen. Kuuluneeko eu:n strategiaan jota noudatetaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Kuuluneeko eu:n strategiaan jota noudatetaan...".
Taitavat olla ihan omat poliitikot asialla. Ei siihen EU:ta tarvita yhteisen omaisuuden ryöstämiseen.
http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236031-...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ongelmana Sipilän viritelmässä on, että rahaa saa helpommin siirrettyä oman intressiryhmän/lähipiirin yrityksille. Tätä on tapahtunut ennenkin Suomessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Omien ja kavereiden etujen hoitamisesta tunnetaan usein suurempaa huolta kuin yleisestä edusta.

Sipilän "Suomi kuntoon" piti kyllä pitkälti paikkansa yrityspolitiikan ja sijoittajien näkökulmasta, kun taas välillisten verojen korotuksilla, indeksijäädytyksillä sekä vaikkapa työttömyysturvan leikkauksilla kuritettiin muuta osaa kansasta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Näyttää olevan vaikeata katsoa totuutta silmin. Juha Sipilän hallitus nosti työllisyys asteen 67,7-stä 72,6 yhden prosentin parannus tietää miljardin säästöä, siis 140 tuhatta työlistyi, kun Sipilän hallitusta edellinen teki valtiolle lisävelkaa 20 miljardia niin Sipilän hallitus valtion velkakehityksen laskuun velkaa tuli lisää 5 miljardia.

Juha Sipilä joutui ennen näkemättömän maalituksen ja demonisoinnin kohteeksi somemedian taholta joka näkyi sopulipopulistimaisesti tälläkin kirjoitusalustalla monen kynästä. Olisi ollut syytä tiedostaa että Juha Sipilä oli vannonut ministerin valan, joten jos olisi tehnyt valaa vastaan olisi joutunut valtakunnanoikeuteen.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Tilastokeskuksen määritelmän mukaisia työllisiä saattoi tulla 140000 mutta oikeita työllisiä huomattavasti vähemmän. Viimeisistä tilastoluvuista näkyy talouden todellinen tila. BKT kasvoi vain 1,2 prosenttia johtuen yksityisen kulutuksen romahtamisesta. Kotitalouksien velkaantuminen on lisääntynyt samaa tahtia kuin valtiontalouden velanotto on pienentynyt. Jos viennin veto vielä loppuu, niin eipä ole tulevalla hallituksellakaan kovin häävit lähtökohdat!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Työllistyneistä noin kolmannes on ns. silpputyöläisiä, jotka tekevät vain muutamia viikkotunteja. Osa-aikaisuuksien vuoksi tehtyjen työtuntien määrä ei ole kasvanut vaikka työllisiksi lasketaan suurempi osuus työikäisistä. Kelan toimeentulotukimenot ovat hallituksen toimien vuoksi (mm. aktiivimallin leikkaukset) vain lisääntyneet.

Sipilän hallitus onnistui tilastojen kaunistelemisessa paremmin kuin kokoaikaisen työn lisääntymisessä, jota sitäkin toki joillakin aloilla kansainvälisen noususuhdanteen auttamana tapahtui.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Mukana tilastossa myös "itsensä työllistävät". Mitähän heille nyt kuuluu ? On kirjattu "yrittäjiksi", mutta mistään ei tule tuloja yksityisen kulutuksen hiipumisen takia. Kelan luukulle noilla raukoilla "yrittäjäksi" huijatuilla ei ole asiaa. Ovathan he "yrittäjiä".

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kysehän ei ole toteutumattomasta suunnitelmasta. Perustuslakiongelma kierrettiin, toistaiseksi, perustamalla Vake Oy. Se toimii eduskunnan budjettivallan ulkopuolella ja voi ministerien päätöksellä myydä kansan omaisuutta eduskunnalta kysymättä.

Saku Timonen on puhunut asiasta pitkään, kuuroille korville:

https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vaken perustamista vastusti eduskunnassa vain Vasemmistoliiton kansanedustajat, joita äänestyksessä oli paikalla yhdeksän, poissa kolme.

Jos tuosta voisi jotain päätellä, niin Rinteen tuleva hallitus ei tule purkamaan Vake Oy:tä, koska muut hallituksessa (ja myös oppositiossa) olevat puolueet ovat olleet sitä perustamassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset