Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Rinteen Anttikin haluaa lisää poliiseja

Hallitusneuvotteluja käyvä pääministeriehdokas Antti Rinne (SDP), kertoo haluavansa lisää poliiseja. Mielipide perustuu muutaman vuoden takaiseen omakohtaiseen kokemukseen Lapissa. Jokohan tuleva hallitus saa jotain toimeksi, kahdeltakin edelliseltä hallitukselta on kuultu enemmän puhetta ja lupauksia kuin tekoja.

Hallitusohjelmaa kirjoittavassa ryhmässä jolle poliisiasiatkin kuuluvat, on myös lappilaisia kansanedustajia. Ainakaan Lapin osalta ei homma jää kiinni siitä, etteivätkökö olosuhteet ja paljon puhuttu tilannekuva olisi tiedossa. Katsotaan nyt, joko todennäköisen etelästä olevan pääministerin johdolla asia hoituu, kun pohjoispohjanmaalaiselta jäi tekemättä.

Kansalaisten turvallisuudesta tinkiminen rahan vuoksi Suomen kaltaisessa valtiossa, jolla on huomattavaa vaurautta on ihmisarvoa loukkaavaa. Oli sitten kyse poliisin luomasta turvallisuudesta, terveyden- ja sairaanhoidosta  tai vanhushoivasta. Puolustusvoimien hankinnat eivät saa olla ainoa sijoitus jolla suomalaisten turvallisuuden tunnetta kohotetaan.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.426041

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ruotsissakin nimenomaan sdp haluaa lisää poliiseja, oikeisto ja äärioikeisto vastustivat. :o

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ruotsissa äärioikeisto pelkää yhteiskunnan rauhoittumista, koska se vie heiltä kannatusta. Maltillisen oikeiston (moderaattien) vastustus on mystisempi juttu. Ehkä se vastustaa vain sen vuoksi että on oppositiossa :)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ja kuinkahan paljon poliiseja tulisi lisätä jotta turvallisuus ja edes turvallisuustunne lisääntyisi? Veikkaan että vaikka maamme jokaiseen kortteliin poliisi, niin mikään ei muuttuisi sen turvallisemmaksi, mutta valtio velkaantuisi kasvavan palkanmaksun alla...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei Lappiinkaan uusia virkoja tarvittaisi, kunhan muutama olemassa olevista täytettäisiin niin että joka kunnassa olisi poliisi. On höpöä väittää, että valtiontalous niihin kaatuisi. Juurihan edellinen hallitus tuhlasi 200 miljoonaa soteen joka ei näy missään.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Vaikka jokaisessa kunnassa olisi poliisi, niin mitä se poliisi siellä ehtis ja tekisi. Ajelisko autolla ympäri kylää vai kävelis. Olisko töissä yöllä vai päivällä. Istuisko jossain toimiston tapaisessa ja odotteliskun joku tulis sanomaan meneillään olevasta rikoksesta. Yhtä tyhjän kanssa....

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #8

Turvattomampaa tavan ihmisten kannalta on rattijuoppojen ja muiden hurjastelijoiden kuin poliisin ajelut. Nyt voi tehdä melkein mitä lystää kun ei ole juurikaan pelkoa kiinnijäämisestä.

Enpä arvannutkaan, että Seppokin on tuollainen poliisia vieroksuva anarkisti.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #9

Poliisin tehtävänä on tutkia tapahtuneet rikokset ja saattaa syylliset edesvastuuseen. Jos poliisilta vaaditaan rikosten ennalta estäminen, niin niitä pitää palkata valtavat määrät lisää ja sitten ne joutuvat jo toistensa tekemisiä tutkimaan...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #11

Toistensa tekemisiä on viime vuosina tutkineet paljonkin, huumejuttuja myöten. Nykyaikana käytetään kameravalvontaa, mutta sekin edellyttää että valvontapisteen/hätäkeskuksen hälyttäessä poliisi olisi lähempänä kuin tunnin matkan päässä tai enemmänkin, kuten Rinteen tapauksessa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #13

Minkälaisella määrällä siihen päästäisiin?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #14

Euroopassa on yksi poliisi noin 400 asukasta kohti, Suomessa yhden poliisin valvottavana on 700-800 asukasta. Suomen poliisi on kyllä tehokas, mutta vuosittain jää noin 100 000 hälytysajoa ajamatta miehistöpulan vuoksi. Onko tilanne mielestäsi hyvä? Sitä en osaa sanoa, että paljonko poliiseja tarvitaan koko maahan lisää.

Linkin takana US-juttuja tilanteesta ja mielipiteistä.
https://www.uusisuomi.fi/aiheet/poliisien-maara

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #15

Se on sitä priorisointia. Vähäpätöiset ja kiireettömät tehtävät voivat ihan hyvin jäädä ajamatta vaarantamatta mitenkään yleistä turvallisuutta...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #16

...ja pitää rikosten selvittämisprosentti alhaisena.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Turvallisuuden tunnetta lisäisi YLE:n ottaminen hallituksen suoraan ohjaukseen. Tällöin voitaisiin taata se, että YLE lähettää aina vain hyviä uutisia. Ihmiset voisivat keskittyä tällöin hoitamaan omia ja läheisten asioita turhan panikoimisen sijaan.

Mitä sitten tulee fyysiseen turvallisuuteen, niin pelkkä poliisien lisääminen ei riitä. Tarvitaan lainsäädännön kehittämistä siten, että annettavia rangaistuksia kiristetään. Oikeustointa tulisi uudistaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olen julkisesta keskustelusta ymmärtänyt, että nykyisiä rangaistusasteikkoja käytetään paljolti lähinnä vain alapäästään. Tosin viime aikoina on näkynyt uutisoinneissa törkeämmistä rikoksista annettuja 8-10 vuoden vankeustuomioita.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Joten hovioikeuksien tuomarit tulisi vaihtaa ja aloittaa lakien soveltaminen alusta ilman ennakkotapauksien huomioonottamista? Tämä on kuitenkin mahdotonta käytännössä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

Silläkö se mahdollistuu, jos rangaistusten enimmäisrajoja nostetaan?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

Luulisin näin olevan. Tietenkin enimmäisrajojen sijasta voitaisiin ainoastaan vähimmäisrangaistuksia koventaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset