Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

"Rintti-Anne" odottaa keskustan kantaa

Aivan aluksi haluan pyytää anteeksi kaikilta politiikan vakavamielisiltä seuraajilta otsikossa olevaa "Rintti-Annea". Hiihtoa seuraavat muistavat kommentaattori Sami Jauhojärven puhuneen Rintti-Annesta ennenkuin hän rupesi menestymään myös pidemmillä matkoilla. Rintti-Anne - Antti Rinne, jos se nyt ei vielä jollekin selvinnyt.

Myös Antti Rinnettä voi pitää tietyssä mielessä politiikan sprintterinä, nyt on luvassa pääministerin tehtävä, jossa pitää hallita niin lyhyen kuin pidemmänkin aikavälin päätöksenteko. Tätä kirjoitettaessa Rinteellä on tiedossa kaikkien muiden puolueiden kannat hallitukseenmenosta, paitsi keskustan.

Rinne haluaa selvän kannan jokaiselta puolueelta ennenkuin tekee päätöksen mukaan kutsuttavista puolueista. Se on aivan ymmärrettävää, koska sitä se vielä puuttuisi, että keskustalaiset pääsisivät sanomaan tulleensa jätetyksi vastoin tahtoaan ulos neuvotteluista. Toisaalta, keskusta saattaa olla hyvinkin vahvoilla Rinteen hallituskuvioissa koska kokoomuksen kanssa tuntuu olevan vaikeuksia. Rinne ei selvästikään halua Juha Sipilän hallituksen politiikkaa jatkavaksi pääministeriksi, mitä kokoomus näyttää tavoittelevan.

Itselläni on sellainen käsitys, että keskusta pärjäisi tulevaisuudessa paremmin, jos se menisi nyt hallitukseen. Vaalitappiosta huolimatta sillä olisi oppositiossa ns. kusinen paikka, jos myös perussuomalaiset jäävät oppositioon. Vaikka mitään suuria asioita ei tavallisen ihmisen arkeen ole tulevaltakaan hallitukselta odotettavissa, niin tuskin  demareiden johdolla ainakaan etuuksien leikkauksiin mennään, kuten muutama edellinen hallitus on tehnyt.  Se olisi jo itsessään positiivinen viesti.

Keskustan kärsimä vaalitappio oli tuntuva. Puolueella on kuitenkin perinteitä hallitukseen menosta tappiovaalien jälkeen. Presidentti Kekkosen aikana keskusta selitti kannattajilleen hallitukseen menon Kekkosen "runnaamiseksi", jossa kyllä saattoi olla hyvinkin vinha perä. Vaikka SMP välillä rokotti tuntuvasti keskustan kannatusta, niin aina se on tullut takaisin, myös hallitusvastuussa ollessaan.

Nähtäväksi jää, odottaako Rinne keskustan vastausta turhaan ja tuleeko keskustasta hallituspuolue.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Miksi vaalien suurimmasta häviävästä pitäsi tulla hallituspuolue? Eihän silloin kansan tahdolla ole mitään väliä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jotakin merkitystä on tietenkin sillä miten puolueiden tavoitteet kohtaavat. Voittajien hallitusta on puolueiden erilaisten tavoitteiden vuoksi vaikea muodostaa.

Vaalivoittajina SDP, PS, Vihr ja Vas voisivat matemaattisesti muodostaa 115 edustajan tukeen nojaavan enemmistöhallituksen, mutta sellaista tuskin nähdään.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Jos rökäletappion kokenut hallituspuolue pääseeä aina seuraavaan hallitukseen, siinä kyllä kansan tahtoa kustaan pahasti silmään.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kannattaa osallistua hallitusneuvotteluihin ja hallitukseen. Keskusta on suurempi kuin vihreät, vasurit ja RKP, Oppositiossa ei kannata olla kiljumassa persujen kanssa tai yrittää sieltä vaikuttaa hallituksen töihin myönteisesti- se ei näy missään..

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Perussuomalaisten kanssa oppositiossa oleminen leimaisi asiattomasti myös keskustaa, se on selvää. Se tilanne saattaa olla edessä, mutta silloin oppositiossa olisi myös Vasemmistoliitto. Olisi ilmeisesti luotava erikseen asiaoppositio ja jättää persuille mölyosasto.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset