Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Juha Sipilä hallitsi diktaattorin ottein - huonosti kävi

Eläkkeelle jäävä keskustan eduskuntaryhmän pääsihteeri Seija Turtiainen on avautunut Juha Sipilän menettelytavoista kuluneella hallituskaudella. Turtiaisen mukaan esimerkiksi eduskuntaryhmällä ei ollut sanan sijaa keskustan ministerivalinnoissa. Valmis nimilista eteen ja se oli siinä.

Keskustaa on kautta aikain pidetty kansanliikkeenä jossa sanan säilää käytetään reippaasti ja riidellään joskus ihan julkisestikin. Sipilän aikana sellainen ei ollut sallittua. On sanottu, että Sipilä johti hallitusta kuin yritysjohtaja. Keskustan eduskuntaryhmäkin näyttää olleen kuin diktaattorin ohjauksessa. Antti Kaikkosen muutamasta puheenvuorosta eduskunnassa saattoi aistia jotain, mutta siinä kaikki.

Turtiaisen mukaan keskusta on parhaimmillaan kun se riitelee. Väitteen voi ymmärtää, kun muistelee takavuosien tapahtumia. Ensin rähistään, sitten äänestetään ja lopuksi pulinat pois. Puolueeseen sitoutunut väki ymmärtää demokratian olemuksen hyvin, siinä ei ole huomauttamista.

Kaikesta voi oppia. Ehkä Sipilän hallituskauden suurin oppi on se, että yritysjohtajuutta ja poliittista johtajuutta ei ole syytä sekoittaa keskenään, ei ainakaan pääministeritasolla. Varovainen kannattaa olla myös miljonäärien suhteen, koska heillä on oma maailmansa jonka he tuntevat ja jonka etuja he myös politiikassa osaavat ajaa.

Turtiainen mainitsee myös Anne Bernerin valinnasta ministeriksi. Hän oli rahamaailman valinta jonka Sipilä toteutti, koska Turtiaisenkaan mukaan Berner ei ole ajatusmaailmaltaan keskustalainen. Tämä kävi kansalaisille selväksi jo vaalikauden ensimmäisen puolikkaan aikana, mutta pahaa sanaa ei hänestä keskustassa saanut sanoa.

On selvää, että jatkuva riitely ei ole hyvästä politiikassa, mutta silloin kun jostain asiasta on perusteltua erimielisyyttä, niin höyryt on syytä päästää ulos. Henkilövalinnat yhteisellä päätöksellä kuuluvat puoluedemokratian alkeisiin. Se on syytä muistaa kaikissa puolueissa.

Keskusta kärsi suurtappion vaaleissa, se ei ole uutinen. Kuinka paljon siihen vaikutti vaalikauden aikana puolueeseen kertynyt huono henki joka johtui autoritäärisestä johtamisesta jää arvailujen varaan. Ulkopuolelta nähtynä kulunut vaalikausi on kuitenkin malliesimerkki siitä että kuinka ei kannata toimia. Aina löytyy kuitenkin niitä jotka äänestävät jaloillaan kun meno ei tyydytä.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006076525.html?ref=rss

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Entinenvahva Keskustavaikuttaja ja ministeri Tytti Isohookana-Asunmaa kertoi Ylen Ykkösaamussa, miten Sipilän ministerivalinnat heti kättelyssä menivät reisille. Huippuna se kun hänsalakuljetti sisään rva Bernerin, jonka toiminta hallituksessa oli suoraan poltetun Maan taktiikkaa kuvaavasta käsikirjasta.

Puoluelojaliteetti ja riitojen hoitelu omassa piirissä kävivätkalliiksi.

https://www.talouselama.fi/uutiset/keskustavaikutt...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tämä on sitä niin sanottua jälkipyykkiä. Ainahan sitä jotakin sanomista voi tulla, mutta tällä kertaa pyykkiä näyttää alkaneen kertyä jo ennen hallituksen nimittämistä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No ei tuossa nyt kovin huonosti käynyt. Kepu on edelleen suui puolue. Paljon suurempi kuin esim. Vasliitto. Mutta miten kävi vihervasemmiston? Heidän piti voittaa vaalit. Voitonhaave tyssähti kaikenkaikkiaan 74 paikkaan eduskunnassa. Tuolla määrällä ei kummoista hallitusta pystytetä...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vasurien tulos oli sentään +4 paikkaa, keskustan -18. Kumman puolueen kannattajat olivat tyytyväisempiä puolueensa tekemisiin?

Vihervasemmisto ei ole puolue, mutta yhteenlaskusi ontuu koska minä saan sen koalition paikkaluvuksi 76. "Vähän" enemmän kuin esimerkiksi keskustalla.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

En suorittanut yhteenlaskua. Muistin vaan väärin, mutta en kovin paljon. Ei sitä hallitusta muodosteta 76 paikallakaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Ei niin, joten oikeisto voi yhdistää voimansa ja vastata yhdessä ei Rinteen kyselyyn.

En oikein ymmärrä miksi vihreitä työnnetään koko ajan vasemmistoon, koska eihän heillä karkeasti ottaen ole vasemmiston kanssa muuta yhteistä kuin samansuuntainen sosiaalipolitiikka. Ilmastoasioissakin eduskuntapuolueet käyvät yhtä jalkaa, niin vasemmisto kuin oikeisto paitsi perussuomalaiset.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olisi kieltämättä paljon mielenkiintoisempaa, jos urheilussakin voittaja olisi hän, joka parantaa eniten.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Seppo Leskinen: "No ei tuossa nyt kovin huonosti käynyt."

Ehkä sitten ei, keskustalle.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei tietenkään sinisiin verrattuna.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

SDP laskettanenn vasemmistoon kuuluvaksi. Se sai suurimman äänimäärän ja lisäsi paikkojaan eniten (+6) edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna. Oli siis vaalien voittaja. Keskustan menestys taas oli täysin holtiton putoaminen neljänneksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ministerivalintamenettelyyn en ota kantaa, mutta muutoin pidän Sipilän lujaa hallitsemisotetta hyvänä. Hänellä oli omat näkemyksensä politiikasta, jota pitää noudattaa ja katsoi, että kansalta saamallaan mandaatilla hänellä on oikeus puskea asioita läpi oman kantansa mukaisesti ilman, että liiallisessa määrin antaa politiikan piirissä olevien räksyttäjien vaikuttaa asiaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos omaa eduskuntaryhmääkin pitää "tossun alla" niin onhan se kova veto.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aika munatonta porukkaa, jos yksi pitää tossun alla 48...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #18

Niin nyt näyttää käyneen, kun ministerivalinnoistakaan ei saanut keskustella saati äänestää.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Kansa vastasi Sipilän meuhkaamiseen hiljaisella purennalla äänestyskopissa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Demokratiassa diktatuuri toimii huonosti.

Yksinvaltius sopii kehnosti myös yritysmaailmaan. Joskin siellä johtaja voi sanella ehdot, mutta myös työntekijöillä on lain suojaamia oikeuksia.

Ihmettelen kuitenkin, miten puolueen puheenjohtaja pystyy kokonaisen eduskuntaryhmän ylitse kävelemään.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kysymys on hyvä, vastaaminen spekulaatiota. Kun puheenjohtajalla on vaalivoitto alla, niin ei ole helppoa eduskuntaryhmässä asettua äänekkäästi opponoimaan hänen toimintatapaansa. "Kekkosmalli" onnistui taas keskustassa. Taisi Sipilä maksaa vielä osan puolueen veloistakin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Totta, olen tullut tietoiseksi siitä, että Juha Sipilä lunasti v. 2011 Keskustan rökäletappion aiheuttamat talousvaikeudet ja velat.

Kalifiksi kalifin paikalle on tungossta, mutta vain raha ratkaisee.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Soten piirissä työnjohto käyttää usein myös diktatorisia menetelmiä. Hollannissa onkin nyt tehty tutkimuksia, jotka osoittavat että sosiaali- ja terveydenhuollon esimiehet heikentävät ja hankaloittavat työn tekemistä, jolloin tuottavuus laskee ja siinä samalla työn tulokset ja tyytyväisyys työhön.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Itseohjautuvat työryhmät sopivat moneen paikkaan. Olin yhden sellaisen jäsen yli kymmenen vuotta, ja ainut hankaluus tuli siitä kun yksi sen jäsenistä vaihtoi firmaa ja tilalle palkatun henkilön kanssa ei kemiat oikein kohdanneet. Hänellä kun oli taipumus "pomottaa".

Työn laatu on kyllä parempaa kun työntekijät ratkovat eteen tulevat ongelmatilanteet itse. Työtä taitamattoman pomon marssiminen paikalle omine ohjeineen sotkee usein koko paletin. Sipilän paletti politiikan puolella on nähty. Puheenjohtajan tulee olla sellainen jonka takana ryhmä seisoo aidosti eikä napise pelokkaana selän takana.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"
Sodassa Järv sanoi toimineensa anarkistisen ideologian mukaisena johtajana. Hän ei noudattanut armeijan käytäntöjä, vaan oli ainoastaan muodollinen johtaja, joka ei milloinkaan komentanut ketään. Järv piti miehiään tasavertaisena ja päätökset toteutettiin demokraattisesti. Hän sai toimintatavoistaan moitteita ylemmiltä upseereilta ja Järviä luonnehdittiin arvioinneissa "epäsotilaalliseksi".

https://fi.wikipedia.org/wiki/Harry_J%C3%A4rv
"

Minä lasken Tuuren hyvin pitkälle Härry Järvin mukaiseksi "anarkistiksi" - jos sen suot.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tokihan minä tuollaisen "anarkistin" nimityksen suon, röyhistän jopa rintaani. Mutta vain vähän.

Tarkennan sen verran, että mielestäni hyvällä johtajalla on taito puhua porukka omien ajatustensa taakse ja tarvittaessa äänestää, eikä marssia palaveriin vain kertomaan yksioikoisesti mitä tehdään.

Edelläolevalla tarkoitan yhdistys- ja järjestötoimintaa yleensäkin. Keskusta maksoi tällä kertaa kalliisti (puoluetuen menetys 2,5 miljoonaa vuodessa) kuluneen vaalikauden toiminnasta. Jälkeenpäin on hyvä sanoa, että olisi kannattanut päästää julkisuuteen sisäinen riita esimerkiksi aktiivimallista. Tosin sitä ei tainnut oikeasti olla, mutta politiikka on myös teatteria.

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Hyvä kirjoitus. Tosin Paavo Väyrynen on tuonut sen keskeisen sisällön esille eduskuntavaalikampanjassaan jo ajat sitten. Silloin sitä ei uskottu, tai sitten asialla ei vaikuttanut olevan Keskustan vannoutuneille äänestäjille minkäänlaista merkitystä. Säälittää vain Keskustan edellisen kauden kansanedustajien puolesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset