Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Rikotaanko valitsematta jääneen Tarja Cronbergin hurja äänimäärä?

Vihreiden ehdokkaana vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ollut Tarja Cronberg sai 9,2 prosenttia vaalipiirinsä äänistä, mutta ei tullut valituksi. Äänimäärä 7804 oli vaalipiirin toiseksi korkein, mutta vaalijärjestelmän vuoksi valintaan se ei riittänyt. Sittemmin on vaalipiirejä yhdistelty, mutta vieläkin on mahdollista että jopa Cronbergin tuolloin saamaa äänimäärää suuremmalla kannatuksella voi jäädä valitsematta.

Nyt käytävissä vaaleissa todennäköisintä suurella äänimäärällä ulos jääminen on Lapissa, jossa piilevä äänikynnys on jossakin kymmenen prosentin yläpuolella. Lapissa tehdyn puoluegallupin mukaan vihreät saattavat olla tälläkin kertaa se ryhmä jota äänikynnys kurittaa. Vihreillä on kyselyn mukaan noin yhdeksän prosentin kannatus, jolla ei paikkaa eduskunnassa irtoa.

Seuraava kysymys onkin, että löytyykö vihreistä sellaista ääniharavaa, joka pystyisi ylittämään Cronbergin äänimäärän mutta jäisi kuitenkin valitsematta.  Viiankiaavan suojeluhankkeesta tutuksi tulleen 24-vuotiaan "järkivihreän" Riikka Karppisen nimi nousee aina esiin kun arvioidaan vihreiden suosituinta lappilaista ehdokasta. Vaalipäivän iltana sitten tiedämme enemmän äänimääristä, valituista ja rannalle jääneistä.

On vahinko, että puolueiden kesken jo sovittu tasauspaikkajärjestelmä hallituksen toimesta haudattiin. Sillä olisi saatu paikat jaettua oikeudenmukaisemin kuin nykyisin. Perustelu vaalituloksen viivästymisellä tunnilla tai parilla on suorastaan naurettava, kun hallituksen synnyttämiseen saatetaan kuluttaa aikaa kuukausia.

Nykyjärjestelmässä kahden tai kolmen uusmaalaisen suurehkon yrityksen henkilöstö voi halutessaan keskittää äänet  ja valita jonkun eduskuntaan kun puolue on sopiva. Suuren yrityksen pääluottamusmieskin voidaan  valita suuremmalla äänimäärällä kuin uusmaalainen kansanedustaja.

Vedonlyöntifirmat näyttävät löytäneen vaaleista kohteita, mutta ainakaan uutisen mukaan korkeimmalla äänimäärällä valitsematta jääneestä tai äänimäärästä ei ole mahdollista vetoa lyödä.

 

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vedonlyontifirmat-jussi-halla-aho-tullee-keraamaan-eniten-aania-li-andersson-naisista-ykkosena-paavo-vayryselle-tyly-arvio/7363726

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Uskon, että Riikka valitaan eduskuntaan. Jos häntä ei valita, vaalikampanja on ollut kuitenkin sen arvoinen, että Lapissa on nyt huomattu, että vihreäkin voi menestyä. Senhän pitäisi olla itsestäänselvää, koska Lapin luontoa ei olla vielä ehditty täysin pilata ja monet lappilaiset arvostavat puhtaita hillasoita ja kalavesiä. Moni näkee, että luontoa ei kannata pilata lyhytkestoisten voittojen vuoksi, koska elanto on saatava vielä tulevillekin sukupolville. Metsien, jokien ja järvien satoja vuosia antamia hyötyjä ei kannata hävittää. Etelästä käsin on vaikea puolustaa Lapin luontoa, siksi Lapin ääni kuuluu vain, jos on lappilaisia luonnon puolustajia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Karppinen ainakin tuntee elinympäristönsä ja siinä mielessä voisi opettaa jotakin pääkaupunkiseudun vihreille, joiden Lappia koskevat kannanotot ovat joskus kauniisti sanottuna hyvinkin totuudelle vieraita.

Mieluummin minäkin hänet näkisin eduskunnassa kuin jonkun yltiökokoomuslaisen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Toisaalta ei se Auttokaan ollut kokoomuksessa pahimmasta päästä. Huonoimmat Lapin edustajat ovat mielestäni tulleet kepulta ja persuista. Kepulaisia olen joutunut häpeämään todella paljon varsinkin viime vaalikaudella, jolloin kepun lappilaiset kansanedustajat olivat aivan poikkeuksellisen heikkotasoisia.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #3

Niin tai siis juuri päättymässä olevalla vaalikaudella, vielähän tässä yksi päivä irvistellään ennen helpotusta.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #4

Persuil on täysin tuntemattomia ehdokkeja lapin piiris jotka puolueensa miljoonien eurojen vaali hypetyskampanjan avulla taitavat päästä läpi .

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #11

Vaikea uskoa, mutta ehkä sieltä tosiaan taas joku tuntematon pääsee sitten. Toivottavasti osuu tällä kertaa parempi arpaonni läpimenijästä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #3

Näyttää siltä, että keskustassa korvataan muhkeilla vaalibudjeteilla henkilökohtaisia puutteita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa itketään kun USAssa pääsee pienemmällä äänimäärällä presidentiksi, mutta ei huomata että aivan samaa tapahtuu Suomen eduskunnassa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Varmaan huomataan, mutta ei tästä tilanteesta sellaiset halua puhua jotka ovat edunsaajia, alueellisesti tai kokonaispaikkamäärissä.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Tilanne on jossakin määrin samanlainen Uudenmaan pikkukunnilla, joiden Vihreiden ehdokkailla ei välttämättä tule sitä riittävää kannatusta, koska tällöin niitä ääniä täytyisi keskittää sille omalle ehdokkaalle. Lapissa tilanne voi olla hieman erilainen tuon äänikynnyksen takia. Toivottavasti Lappi saa vihreän kansanedustajan. Kannatusta Riikalle sinne Lappiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lapissa on kuluneella vaalikaudella ollut poikkeuksellinen tilanne, kun tuhannen asukkaan Savukoskelta on ollut kaksi kansanedustajaa. Markus Mustajärvi (vas) ja Eeva-Maria Maijala (kesk). Maijalan valinnan ennakoidaan olevan nyt tiukoilla keskustan yleisen alamäen vuoksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Uudellamaalla Vihreiden listalla onkin juuri tuon kuvaamasi seikan takia hyviä ehdokkaita, jotka tunnetaan muustakin kuin vain urasta Espoon kunnallispolitiikassa tai Otaniemen teekkaririennoissa ja voivat siksi kerätä vihreitä ääniä joka kunnassa. Veikkaan, että näissä vaaleissa vihdoin saadaan ainakin yksi aidosti uusmaalainen kansanedustaja (= asuinpaikka muu kuin Espoo, Kauniainen, Vantaa tai Helsinki).

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Tuo Helsinki oli hyvä, koska Helsinkiläisetkin voivat olla Uudellamaalla ehdokkaina, toki asuipa lähes missä tahansa, se näyttää olevan mahdollista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #15

Näin on. Väittäisinpä, että vaikkapa helsinkiläinen Petelius olisi, eiku korjaan: tulee olemaan ;-) parempi uusmaalainen kansanedustaja kuin joku vain espoolaisessa paikallispolitiikassa marinoitunut. Hän sentään aktiivisena lintuharrastajana tuntee Uuttamaata laajasti.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Varmaan jokainen pienpuolueen ehdokas toivoo edes tätä, jos läpimenoa ei tule. Tulla Cronbergiksi Cronbergin paikalle on myös suuri meriitti myöhemmässä elämässä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pituushyppääjä Bob Beamoninkin huikea maailmanennätys rikottiin 23 vuodessa, Cronbergin tuloksesta on kaksitoista vuotta joten uuden nimen ilmestymisen todennäköisyys vaalihistoriaan kasvaa jatkuvasti.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onhan ennätystä kiva spekuloida, mutta tietysti vaalipiirejä pitäisi rukata niin, ettei puolueen äänikynnys ylittäisi esimerkiksi kuuden prosentin rajaa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Olisiko siinä mitään ongelmaa, jos kustakin vaalipiiristä valitaan henkilökohtaisten äänien perusteella kansanedustajat? Ei minusta. Jäisi kynnyskeskustelut pois ja puoluevalta hiukan vähenisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No kysypä briteiltä, vähenisikö puoluevalta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Briteissä alahuoneen edustajat valitaan yhden edustajan vaalipiireistä. Mikäli Suomi jaettaisiin kahteensataan vaalipiiriin joista jokaisesta valittaisiin eniten ääniä saanut eduskuntaan, oltaisiin käytännössä samassa mallissa.

Vaalipiirien keskikoko asukasmäärältään olisi noin 25 000 asukasta, eikä niiden rakentaminen olisi homma eikä mikään. Isommissa kaupungeissa ne koostuisivat kaupunginosista, pienemmät kaupungit olisivat vaalipiirejä luonnostaan. Maaseudun pienimpiä kuntia voitaisiin yhdistää vaalipiireiksi.

Puolueiden voimasuhteissa tapahtuisi varmaan muutoksia nykytilanteeseen verrattuna. Käytännössä jokainen puolue asettaisi vain yhden ehdokkaan per vaalipiiri. Vaalirahoituksen kannalta asetelma olisi myös mielenkiintoinen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Riikka Karppinen 7814 ääntä, Cronbergin putoajan tulos lyöty. Ennen tarkistuslaskentaa seitsemän äänen päässä eduskuntapaikasta. Käsittämätöntä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset