Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Sipilä ja pienituloiset

Keskustalainen toimituspääministeri ja kekosininen hallitus ovat sinnikkäästi väittäneet, että pienituloisimpien verotusta ei ole kiristetty. Piru istuu kuitenkin pienissä yksityiskohdissa, ja vaikka kuinka muuta väitetään, niin pienituloisimpien käteenjääviä tuloja on alennettu.

Siinä Juha Sipilä ja hallitus on oikeassa, että jos työeläkemaksuja ei kutsuta veroksi, niin silloin verotus ei ole muuttunut. Työeläkemaksu on siitä erikoinen, että sitä peritään ja sen muutokset vaikuttavat sellaisiinkin pieniin tuloihin joita ei muuten veroteta.

Työeläkemaksulla ei siis ole muodollisesti veron statusta, mutta ainakin veroluonteisena maksuna sitä voidaan pitää, koska se on pakollinen ja tulosta riippuvainen maksu. Päättäjät voivat siis korottaa pakollisia maksuja (kuten on tehty) jotka alentavat ihmisten ostovoimaa koskematta verotukseen, ja esiintyä sitten julkisuudessa verotuksellisina hyväntekijöinä.

Työeläkemaksujen korotukset vaikuttavat tietysti käteen jäävään tuloon kaikissa tuloluokissa.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006037288.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Talouden monimutkaisuudessa toteutuu vähän sama kuin oikeuslaitoksessa.

Kenellä on kykyä käyttää sitä, hän voi laitella asioita kuntoon, ja päinvastaisessa tilanteessa on järjestelmän, ja sen käyttäjien päätöksissä kiinni, mitä itselle seuraa.

Asioitaan voi ajaa, tosin aina on järjestelmissä se ryhmä, joka ei liity asioidenedistämisvälineistöön kovin tasavertaisesti.

Lakijuttu on säädetty järjestelmä, samoin kuin talous, joka liittyy ensimmäiseen. Kun niitä ei säätäjä hallitse kuin palautekykyisten ohjausta koskien, niin järjestelmästä tulee vaikuttavien mukainen.

Luonto on hyvä esimerkki, joka ei istu eduskunnassa, tai oikeuslaitoksessa. Viimeisellä tietysti, tosin ei se paljon lohduta. Vähän yhtä paljon lohtua, kuin kaasutetuilla juutalaisilla, jotka kokivat oikeutta myöhemmin, tosin aika vähässä mitassa.

Rakenteita syntyy, kun vaikuttavimmat reagoi. Asia on ihan normaali. Silti seurauksena voi olla edelleen sitä, mikä ei ole ihan elettävää, ja asiaa on vaikea tajuta.

Eiköhän tällaiset tiedetä nykyään aika hyvin. Vaikea sanoa selkeää reittiä parempaan. Kaikkea tavoitteellista on varmasti helppo esittää, toimivampaa ajatellen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Politiikantekijät elävät kansansuosiosta, ja siksi heille on edullista piilottaa kansalaisille epämieluisia asioita erilaisten nimitysten taakse.

Ostovoiman aleneminen voidaan todeta vasta jälkeenpäin tilastoista, jotka nekin pitää pilkkoa riittävän pieniin palasiin jotta niillä olisi jotain totuusarvoa.

Esimerkiksi alimman desiilin ostovoiman kertovat tilastot nousseen, mutta senkin sisällä on sekä voittajia että häviäjiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset