Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Vaalien ulkopuoliset vaikuttajat

Päivän uutisissa toitotetaan, kuinka yli kolmannes suomalaisista uskoo ulkopuolisten tahojen vaikuttavan vaaleihin. Kaikkea sitä tässä maailmassa viitsitäänkin kysellä. Ainahan ulkopuolisia vaikuttajia on ollut olemassa, tai ainakin  niin kauan kuin minä olen jotakin näistä asioista ymmärtänyt.

Ensin on tietenkin hyvä selvittää se, ketkä ovat vaaleissa asianosaisia, jotta voi määritellä ulkopuolisuuden. Mielestäni Suomessa vaalit kuuluvat ehdokkaita asettaneille puolueille ja yhdistyksille, sekä tietenkin äänestäjille eikä kenellekään muulle.  Tässä raamissa ei ole koskaan pysytty, ja meno menee koko ajan vain härskimmäksi.

Joskus ennen näitä ulkopuolisia voimia kutsuttiin patruunoiksi tai vuorineuvoksiksi, jotka omilla keinoillaan ohjasivat ihmisiä ruotuun. Nyt puhutaan kasvottomista pääomapiireistä tai sijoittajista jotka suhteiden ja omaamansa mediavallan turvin paimentavat kansalaisia omien intressiensä mukaan.

Olen pettynyt tutkimuksen tulokseen. Se, että yli kolmannes ymmärtää asian on sentään jotain, mutta kyllä jokaisen äänestävän pitäisi nähdä se naru jolla häntä ollaan viemässä kuin pässiä teuraalle.

Puolueiden keskinäinen nokittelu kuuluu vaalitilanteisiin, eikä sitä pidä tuomita koska se on demokratiaa. Suoranainen valehtelu ja katteettomat lupaukset syövät politiikan uskottavuutta, mutta se taas ei ole ulkopuolisten tahojen vika vaikka siitä voi olettaa niille hyötyä olevankin.

Ulkopuolisten suhmurointi on karmeaa seurattavaa sellaiselle joka idealistisesti uskoo demokratiaan.

 

https://yle.fi/uutiset/3-10640391?origin=rss

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Noinhan se on joo. Mutta enpä malta olla tässä muistamatta kuinka Kekkonen yritti vaikuttaa jopa hypnotisoijan avulla Vennamon puolueen SMP) hajottamiseen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Muistelen tämän hypnotisoijan saaneen hyvän maksun. Yrittäjämiehiä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #3

Historian perusteella hyvin meni :)

Matti Simonaho

"Päivän uutisissa toitotetaan, kuinka yli kolmannes suomalaisista uskoo ulkopuolisten tahojen vaikuttavan vaaleihin. "

Useinmiten uutisissa mainittu ulkopuolinen taho, on uutisten toimittaja itse, joka on levittänyt ja levittää uskomuksia.

Matti Simonaho

Jos kaikki kokonaan tai osittain näennäistieteelliset teokset 2000 vuoden ajalta jauhettaisiin paperimassaksi, tehtäisiin massasta uutta paperia johon kirjattaisiin reaali- ja käsitteellistieteellistä tietoa, me säästäisimme valtavan määrän metsää.

Matti Simonaho

Yksi ulkopuolinen taho : "Ilta-Sanomat ei vastaa sivujen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä tietojen käytön välittömästi tai välillisesti aiheuttamista vahingoista." - https://www.is.fi/info/art-2000000000031.html

Suomen Kansan Perustuslaki
Rikoslaki, 1 § (24.7.1998/563), Julkinen kehottaminen rikokseen

Joka joukkotiedotusvälinettä käyttäen tai julkisesti väkijoukossa taikka yleisesti tietoon saatetussa kirjoituksessa tai muussa esityksessä kehottaa tai houkuttelee rikoksen tekemiseen siten, että kehotus tai houkuttelu

1) aiheuttaa vaaran, että sellainen rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, tai

2) muuten selvästi vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta,

on tuomittava julkisesta kehottamisesta rikokseen sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Jos kehottaminen tai houkutteleminen aiheuttaa sen, että rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, sovelletaan mitä 5 luvussa säädetään osallisuudesta rikokseen.

Koskien "kehottaa", "kehotus", "kehottamisesta", "kehottaminen" : kiihottaa, kiihotus, kiihottamisesta, kiihottaminen, sekä "kohun" herättäminen (kiihkon herättäminen/kiihottaminen).

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Ainahan vaikutetaan. Ennen EU:hun liittymistä,media hehkutti EU:tämä mutta kriitikot eivät päässeet esiin

Matti Simonaho

EU oli hyvä asia siihen aikaan kun äänestettiin siihen liittymisestä - mutta - EU tänään ei ole se mihin liityttiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei EU:n hyvä idea ole mihinkään kadonnut, mutta monenlaiset suhmuroijat ovat toimillaan pilanneet käytännön toteutuksen.

Matti Simonaho

Ellen väärin muista, Paul Joseph Goebbelsin, Natsien propagandaministerin "saarnoihin" kuului; "Syytä jotain toista siitä mitä itse teet (tai suunnittelet tekeväsi)". Jolloin esimerkiksi (lehtimies -> päätoimittaja->) lehden omistaja(t) voi olla ulkomaalainen.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Erilaiset viestintätoimistot, ajatushautomot, gallup-firmat, jopa kaikki median poliittinen uutisointi on sitten harmaalla vyöhykkeellä. Kielletäänkö kaikki uutisointi? Koko ulkopuolisten vaaleihin vaikuttamisen käsite on tätä typerää uuskieltä, joka sen sijaan pitäisi kieltää!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei uutisointia tarvitse suitsia sen takia, että jotkut tahot osaavat käyttää mediaa härskisti hyväkseen. Jonkinlainen harmaa alue on toki olemassa, josta esimerkkinä takavuosilta voisin ottaa Paavo Lipposen yhdessä Italian pääministeri Silvio Berlusconin kanssa junaileman uutisen elintarvikeviraston tulosta Suomeen.

Kun kaksi pääministeriä tuo asian esiin, niin paha sitä on median millään perusteella alkaa alas ampumaan. Uutinen sellainen joka tapauksessa on, mutta sen arvo jää jokaisen itsensä arvioitavaksi kuten kaikissa uutisissa.

Matti Simonaho

"sen arvo jää jokaisen itsensä arvioitavaksi kuten kaikissa uutisissa"

Siinä se valeuutisoinnin pesä on piillytkin; Henkilöt joiden henkilökohtainen tietotaito ja arviointikyky jostain syystä on heikolla pohjalla. Toimi 1950 ja ennen, mutta vähentyvissä määrin nykyaikaa kohden. Tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi, eli ennen vanhaan "huijattavissa olevat tietämättömät lukijat" ovat nykyään tietoisia, ja arvioivat lehtimiehet -> päätoimittajan -> lehden omistajat. Lehti joka polkee paikallaan 1900 -luvun Goebbelsismissa, on yhtä hukassa kuin piru Taivasten Valtakunnassa. :)

Matti Simonaho

Noin 2/10 uskoo siihen mitä mediassa galluppeineen ja tulkintoineen esitetään "tietona". Edellinen tarkoittaa sitä, että tuossa on vastuuntuntoiselle Suomalaiselle Suomessa tiedoitusvälinettä käyttävälle yritystoiminnalle 8/10 apaja.

Tieto on ilmaista ja epätiedosta maksetaan. Joskus epätiedon kustannus on niin suuri että sitä ei voi arvioida.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ulkomailta saatu vaalityöhön tarkoitettu rahallinen tuki voidaan myös katsoa ulkopuoliseksi puuttumiseksi siinä missä kotimaisetkin yrityksiltä saadut vaalituet. Vanhoja asioita, mutta todistaa että osattiin sitä ennenkin.

"Vuonna 1975 SDP:n taloudenhoitaja Pentti Ketola kumppaneineen kärähti Arlandan kentällä yrittäessään salakuljettaa Suomeen 250 000 kruunua. Kovan kohun keskellä epäiltiin, että valuutta olisi työväenliikkeen kannalta toveriapua kiusallisemmista lähteistä. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA kun oli osallistunut ennenkin tällaisiin operaatioihin”. SDP oli hakeutunut CIA:n rahahanalle jo 1949."

(Eino Ketola: Suomen Metallityöväen Liitto 1961 - 1983. Otava 2007, 752 sivua)

Matti Simonaho

"epäiltiin" että "Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA"

Tiedoksi vaan että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA ei käytä kruunuja. =)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tuossa viitataan vanhempiin, vuoden 1949 tapahtumiin. Toisaalta, naapurimaan valuutan vaihtaminen ei herätä epäilyjä yhtä paljon kuin dollareiden, jotka arvatenkin Ruotsissa vaihdettiin kruunuiksi.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #17

Ei kannata "epäillä" eikä "arvailla", sillä on vain "on, on" tai "ei, ei", ja kaikki muu on pahasta.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #17

Teoria, juoru, huhu y m v - niitä voi yhdestä asiasta olla tuhansia ja ne voivat muuttua milloin tahansa. Totuus ei koskaan muutu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset