Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Suomi karkottaa toimillaan ammattilaisia ja työhön haluavia

Suurten yksityisten yritysten tulo hoiva-alalle on aiheuttamassa ennenkuulumattoman kriisin. Työvoimaa lähtee muualle, kun eivät kerta kaikkiaan pysty tekemään työtään niin kuin se pitäisi ja olisi oikein.

Jos työolosuhteet ovat vaikeat, eikä palkkakaan ole kilpailukykyinen ei päätös alan vaihtamisesta ole vaikea. Täällä pohjoisessa Ruotsi vetää ammattilaisia, koska työolot kestävät siellä hyvin vertailun ja palkka on parempi.

On onni onnettomuudessa, että valtaosa hoivapalveluistamme näyttää (vielä) toimivan asiallisesti. Työvoimasta revitään kuitenkin koko ajan enemmän irti, myös julkisella puolella. Ne on ne säästöt, jotka hoidokit tuntevat vaipoissaan.

Päättäjiltä tarvitaan aivan muita toimia kuin leikkureita tilanteen korjaamiseksi. Koulutukseen on muodostettava kokonaan uusia polkuja, ja haastattelujen perusteella sopiville maahanmuuttajille on takapuoleen liimattavan postimerkin sijasta tarjottava suomenkielen intensiivikursseja, sekä työn aloittamista avustavissa tehtävissä vaikka osa-aikaisena ammattikoulutuksen jatkuessa siinä ohessa. Ei tosiaan mitään rakettitiedettä.

Yhteiskunnan koventuvista arvoista on puhuttu jo ainakin tämä vuosituhat. Inhimillisyys on katoamassa eurodollareiden alle. Lapset, vammaiset ja vanhukset kokevat talousleikkurin seuraukset ja hoitava työvoima kärsii. Suomen onnellisuusindeksi on laskussa, ainakin jos ei kysytä sijoittajilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Hoitopisneksen moraalittomuus ja sen myötä alipalkatussa työssä jaksaminen tekee tulosta. Tulevat hoitotyön tekijät karsastavat alaa, nykyiset äänestävät jaloillaan.
Ei hyvältä ole näyttänyt. Nyt sitä kyllä luvataan korjata. Saas nähdä kuin äijän käy. Männä viikolla täytin 79v. Yksin eläjänä ilman suvun tuomaa apua joku hoitolaitos kutsuu huomaansa ihan lähivuosina. Eli jos luoja suo ja viskaalit sen sallii. Täytynee jo alkaa opetella käyttämään sitä paljon puhuttua valinnanvapaus oikeutta. Ennen kuin muisti ja fysiikka pettää. Horiseminen on jo tätä päivää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin aalien jälkeen tulee joku vesitetty juttu jotta voidaan sanoa että korjattiin.

Minä olen vasta 71, mutta speksit eivät lupaa jatkoa sinun nykyiseenkään ikään asti. Valinnanvapauden toteuttamisen keinot on kyllä mietittynä, mutta nyt kun vielä pärjäilee ei asia tunnu ajankohtaiselta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Työvoimaa lähtee muualle...".
Eli ammatti- ja kielitaitoinen työvoima vaihdetaan halpatyövoimaksi. Tai pyritään vaihtamaan. Partalapset tuskin edes haluavat töihin hoitoalalle ja naisia perhe ja yhteisö eivät sinne päästä. Saattaa ammattitaitokin tökkiä.

"...tarjottava suomenkielen intensiivikursseja...". Maassa on jo valmiiksi ammatti- ja kielitaitoista työvoimaa. Olisi rikollista päästää heidät karkaamaan. Tulijoilla osaamisen hankkiminen kestää vuosia, vaikka motivaatiota ja potentiaalia olisikin. Tanskalaisten mukaan kaikilla ei ole edes halua tai lupaa kotoutua. Tarve osaajista on kuitenkin jo nyt.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"...ja haastattelujen perusteella sopiville maahanmuuttajille". En tarkoittanutkaan, että ihmisiä ohjattaisiin alalle johon he eivät halua. Intensiivikurssilla oppii arkikielen muutamassa kuukaudessa niin, että selviää hyvin avustavista työtehtävistä. Työssä oppii lisää.

Itselläni meni neljä kuukautta oppia kieli niin, että en tarvinnut tulkkia mihinkään. Veroilmoituksen täyttö onnistui ilman apua puolen vuoden jälkeen.

Hoitoalalta on poistunut 72000 aktiivi-ikäistä hoitoalan työntekijää muille aloille tai ulkomaille. Nyt ihmetellään että mistä otettaisiin neljätuhatta hoitajaa mitoituksen nostamiseksi 0,7 tasolle.

Työolot, arvostuksen puute, palkkaus (julkisella puolella parempi). Nuo syyt on mainittu julkisuudessa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Mihinkäs ne ovat hävinneet ne työllistämistuet ja oppisopimukset? Eikö näitä voisi harkita myös tälle alalle. Kyllä hoitoapulaisia ja siivoojia voisi hyvin kouluttaa avuksi tälle (terveysalan) koulutetulle henkilökunnalle, jolle jäisi näin aikaa hoitaa lääkejakelut ja kaikki ne hoitotoimenpiteet, mihin varsinaista koulutusta saamaton ei saa ryhtyä. Niitä tukia jaetaan/jaettiin moneen paikkaan, missä joku ahne pikkuyrittäjä sai sillä puoleksi vuodeksi ilmaisen rengin, jota ei edes ollut tarkoituskaan palkata vakinaiseksi.
Eikö tämä nyt olisi edullisempaa, kuin maksaa ihmisille "kolmiloikan hyppäämisestä" kotiin. Eikä näissä hommissa hyvä kielitaitokaan olisi kovin tärkeä kriteeri ja siinähän se kielitaitokin karttuisi sivussa. Ja voisihan siihen koulutusaikaan sisällyttää myös jonkin verran kielipintoja.
Ei kai tämä nyt niin vaikeaa ole. Ei ainakaan muille kuin politikoille ja virkamiehille.
Olisi järkevää myös sitouttaa nämä molemmat osapuolet minimissään samanpituiseen vakituiseen työsuhteeseen tyehtosopimuksen edellyttämällä palkalla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Osa-aikainen työ ja kieliopinnot jatkuen tarvittavan tason saavuttamisen jälkeen ammattiopilla vaikkapa työn ohessa olisi yksi käytännön mahdollisuus toteutettavaksi. Eikä se olisi läheskään niin kallista kuin kokopäiväinen koulutus, olipa sitten kysymyksessä suomalainen tai maahanmuuttaja.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Turhat yritystuet pois ja ne rahat hoivaan...

Tänne Suomeen on tullut myös paljon terveitä nuoria miehiä esim. Irakista - Ehdotan että heille annetaan pikakoulutus ja töihin vanhainkoteihin siivoamaan ja pyykkäämään...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Joissakin kulttuureissa vanhoihin ihmisiin suhtaudutaan luonnostaan kunnioittavasti, irakilaisista en tiedä mutta vasten tahtoaan en laittaisi ketään edes pyykkitupaan. Sitten vaikka se postimerkki takapuoleen jos ei mikään kiinnosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset