Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Köyhyys seurauksineen ahdistaa ja tappaa

Helsingin Sanomien juttu köyhyydestä on poikinut julkista pohdintaa erilaisista näkökulmista. Samalla se on paljastanut sen millaisissa elintasokuplissa maassamme eletään. Tutkija kertoi yllättyneensä köyhyyden aiheuttamista reaktioista mikä taas ei yllätä tavan tallaajaa, mutta yllättyivätkö poliittiset päätöksentekijät, joiden tontille vastuu kansamme hyvinvoinnista ensisijaisesti kuuluu?

Osa kansanedustajista on lähtöisin sellaisesta ympäristöstä, että he varmasti tuntevat ja tietävät tilanteen, mutta he eivät ole vallankäytössä niissä kammareissa joissa näitä asioita ratkaistaan. Suuri osa edustajista näyttää olevan niitä joiden mielestä leipäjonotkin ovat sellaisten laiskojen ihmisten harraste jotka eivät viitsi mennä töihin. Kaikilla köyhillä ei ole edes tietokonetta ja nettiyhteyttä että he voisivat lähettää sähköpostia eduskuntaan, jotta kansanedustajien avustajat voisivat siirtää ne sitten suoraan roskakoriin.

On selvää, että köyhyys ahdistaa ihmisiä. Omasta tuttavapiiristäni kolme ihmistä ratkaisi vaikeutensa itsemurhalla 1990- luvulla ja 2000- luvun alussa. Lisäksi aikaisemmalta ajalta muistan kaksi tapausta. Silloin kun ihmisellä on vain yksi asia josta ei ole puutetta ja se on velka, niin ollaan äärirajoilla elämän jatkamisen mielekkyyden kanssa. Siihen kun vielä sosiaali- ja työvoimaviranomaiset sopivasti kiristävät omilla toimillaan niin järkevä ihminen mieluummin lopettaa itsensä ennen kuin sekoaa lopullisesti. Rohkeimmat määräävät lähdöstään itse.

Vaikein tilanne jota jouduin kerran seuraamaan sivullisena, oli kun itkevä äiti rukoili kyläkauppiaalta lisää luottoa saadakseen ruokaa lapsilleen. Piikki oli kauppiaan mielestä jo täynnä, ja hän kehotti naista hakemaan kunnalta maksusitoumusta. En tiedä miten asia sillä kertaa ratkesi, mutta ei perhe kuitenkaan nälkään kuollut.  Perheen isä teki kuitenkin vähän myöhemmin itsemurhan jonka jälkeen oli yksi syömämies vähemmän.

Avun hakeminen yhteiskunnalta oli ja on monelle edelleenkin sellainen nöyryytys jonka haluaa viimeiseen asti välttää. Olojen muuttuessa avun hakeminen yhteiskunnalta on tullut hyväksyttävämmäksi, koska kauppiaat eivät enää nykyään toimi kansalaisten leipäpuskurina. Sosiaaliavun saajana oleminen kuitenkin leimaa ihmisiä ja siksi taloudellisesti vaikeat tilanteet halutaan salata. Parempiosaiset asettavat elämässään huonompionnisille aivan liian kohtuuttomat suorituspaineet. Eikä monikaan näytä edes tietävän millaisissa vaikeuksissa jotkut ihmiset elävät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tuure, kirjoitat, että "Samalla se on paljastanut sen millaisissa elintasokuplissa maassamme eletään."

Se on totta:

Toisaalla mietitään ns. ruokavaltuutetun perustamista, jotta kauppaketjujen toiminta Suomessa saadaan "reilummaksi"; kun puolestaan toisaalla mietitään "vanhusasiavaltuutetun perustamista, jotta vanhuksilla riittäisi ruokaan rahaa ja että sitä ruokaa joku vielä toisi kotiin kohtuuhintaisena, kun huonokuntoisimmatkin vanhukset jo hoidetaan kotiin laitospaikkojen puuttuessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vanhusten ruokapalvelusta päättävät kunnat voivat halunsa mukaan subventoida ruuan hintaa budjettivaroilla tai sitten ei. Taloudellisesti tiukoilla olevassa kotikunnassani on hyvin pieni subventio, rikkaammissa kunnissa voidaan asia hoitaa asiakkaan kannalta reilummin jos on halua.

Tarvittaisiin yhteishintajärjestelmä koko maahan, jotta asuinpaikka ei määrittelisi ruuan hintaa ja rajoittaisi joissakin tapauksissa palvelun käyttöä. Toki ruuan laatukin pitäisi olla jokseenkin samaa tasoa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Perustuslain 6 §:n, ns. yhdenvertaisuuslain, mukaanhan tälläinen yhteishintajärjestelmä tulisi ollakin. Tuure, olet ihan oikeassa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mitäs puoluetta sanomasi köyhien tulisi äänestää. Tuossa taannoin Konnun pienipalkkaiselta vanginvartijalta kysyttiin miksi äänestät kokoomusta no siksi jos herroilla on hyvä elo niin silloin on minulla myös.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mitä puoluetta köyhien tulisi äänestää? Ei ainakaan mitään eduskuntapuoluetta.

Kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat olleet hallituksessa viimeisimpien kahden kauden aikana ja ovat osavastuullisia nykyiseen tilanteeseen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Herrojen hyvä elo ei näytä automaattisesti leviävän hierarkiassa alaspäin, joten jotakin on tehtävä.

Itse luotan eniten tässä asiassa Vasemmistoliittoon, koska se jätti Jyrki Kataisen hallituksen kesken kauden kun ei pystynyt hallituksessa kahdella ministerillään estämään köyhiltä leikkaamisia.

Kertoo jotain puolueen moraalista ja selkärangasta jota ministerinpalkka ei pehmentänyt. Haukut vastuunpakoilusta puolue sai, mutta miksi ottaa vastuuta sellaisesta politiikasta joka on täysin puolueen periaatteita vastaan?

Nykyistäkään hallitusta ei köyhien asia ole koskettanut vaikka asiaa on tuotu esiin monissa yhteyksissä. Hassua ajatella, mutta EU:sta taitaa tulla lopulta se voima joka laittaa jäsenmaiden köyhyyspolitiikan pakolla kuriin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olen kuullut sanonnan: pakko kuin köyhän kuolema. Siinähän on vinha perä. Lisäksi tilastojen mukaan vähävaraiset kuolevat vähemmällä iällä kuin hyvätuloiset.

Jopa aborttilainsäädäntöön ulottuu se asenne, että köyhän sikiön saa tappaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jätin terveyden- ja sairaudenhoitoon liittyvät asiat pois blogistani, koska se on yksi laaja kokonaisuus ja sitä on julkisuudessa usein käsitelty.

Abortti on julma jälkiehkäisy ja on hyvä, että maksuton ehkäisy nuorille on yleistymässä. Pieni valon pilkahdus rahapulasta kärsivien nuorten elämään.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Helsingin Sanomien juttu köyhyydestä on poikinut julkista pohdintaa erilaisista näkökulmista. Samalla se on paljastanut sen millaisissa elintasokuplissa maassamme eletään.»

"Kupla"... Hesarin juttua kannattaa katsoa ehkä vähän kriittisellä silmällä, mitä onkaan se "köyhyys" mistä siinä valitetaan.

Katsotaan vaikkapa kuvia:

 • "Niukkuuden tuntevalla" Similällä näyttää olevan aika hieno retrosti kalustettu koti. Perheen kolme poikaa tuskin nukkuvat kuvassa näkyvässä samassa sängyssä äitinsä kanssa, kuten omassa lapsuudessani tehtiin. No jutussa kerrotaankin perheen elävän kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa. Onhan se niukkaa.
 • Similän Facebook-sivuilta löytyy paljon tyylikkäitä kuvia, joissa on paljon erilaisia vaatteita ja erityisesti silmälaseja.
 • Useimmissa kuvissa on tuollaiset Ray Ban -kehykset maksavat kaupassa 219 euroa (mutta alennusmyynnistä saa halvallakin) ja linssit päälle. Köyhä vaikuttaa siis harrastavan erilaisia muodikkaita silmälaseja, joita noista kuvista näyttäisi löytyvän useampia, ainakin kymmenet? Itselläni on vain kahdet lasit, maksoivat noin 60 €/pari.
 • Hienot vaatteet, mitä nahkatakki maksaa, entä käsilaukku? Ylipäätään kaikkissa em. Facebook-kuvissa on eri menovaatteet. Kyllähän menevä nainen kaapillisen juhlavaatteita tarvitsee, vaikka olisikin köyhä.

«Eikä kaikilla pojilla ole omaa huonetta. On ahdasta.» Voi voi, oma huone pitäisi olla.

«Ja hän ei näytä köyhältä. Tukkakin on pesty.» Ja permanentattu. Ja vaatteet siis viimeisen päälle. Ei tosiaan näytä köyhältä ei. Ehkä koska rahat menevät köyhältä näyttämättömyyteen?

Ei, ei. Nyt ei kaikki täsmää. Monilla näillä itseään köyhiksi väittävillä vaikuttaa olevan vakavia ongelmia todellisuuden hahmottamisessa.

Syntyykö se kupla Facebookista vai mistä, missä muut postailevat hienoja vaatekuviaan ja "köyhänkin" täytyy saada samat, jotta elämä olisi ihmisarvoista?

Hesarissa kirjoitetaan:

  «”Näyttää siltä, että Suomessa osalla ihmisistä elämänlaatu on huonompi kuin Afrikan köyhimmissä maissa keskimäärin”, hän sanoo. [...] Suomessa on silti joukko ihmisiä, joilla elämänlaatu on alle Afrikan köyhimpien maiden keskitason.»

Ihanko oikeasti? Mikä "joukko"? Mikä "osa ihmisistä"? Kuuluuko tuo Tiina Similä heihin?

No ei. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa mediaanitulo on yksi euro päivässä. Suomessa tuskin on montaakaan ihmistä, joka pärjäisi eurolla päivässä, vaikka epäilemättä muutamia erakoita ja elämäntapadyykkareita löytyy. Tuossa on vähän vertailuksi, miltä näyttää "Afrikkalaisen keskiluokkaisen" kotona. Onhan siellä telkkari! Similä varmasti tykkäisi moisesta retrosta.

Suomen "köyhät" todellakin vaikuttavat elävän aivan omassa kuplassaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Aina joskus näkee kommentteja siitä kuinka työttömät sosiaalitukien saajat kulkevat merkkivaatteissa. Monet ovat kuitenkin nähneet parempiakin päiviä, eikä niinä aikoina hankittujen vaatteiden käyttöä ole syytä työttömäksi jäätyä lopettaa. Ei ainakaan ulkopuolisten veetuilijoiden vuoksi.

Lisäksi kirppareilta saa merkkivaatteita sellaiseen hintaan että pienituloinenkin saa takapuolensa peitettyä. Jos se jotakin häiritsee niin sille ei sitten mahda mitään.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Aina joskus näkee kommentteja siitä kuinka työttömät sosiaalitukien saajat kulkevat merkkivaatteissa. Monet ovat kuitenkin nähneet parempiakin päiviä, eikä niinä aikoina hankittujen vaatteiden käyttöä ole syytä työttömäksi jäätyä lopettaa.»

Saattaa toki olla, että kirjoituksen henkilöllä oli tapahtunut äkillinen elintason romahdus, mutta kirjoitus ei kyllä anna sellaisesta merkkejä.

  «Lisäksi kirppareilta saa merkkivaatteita sellaiseen hintaan että pienituloinenkin saa takapuolensa peitettyä.»

Olet tässä tietenkin oikeassa. Tämä kuitenkin nostaa sen esille, että pienituloisuus ei todellisuudessa paljoa rajoita elämää jos vähänkään haluaa käyttää rahansa järkevästi.

Pahoin pelkäänkin, että monilla "köyhillä" on muitakin ongelmia kuin köyhyys, jotka ehkä ovat aiheuttaneet sen köyhyyden.

Uskoisin, että köyhyyden suurin stressin aiheuttaja on heikko sosioekonomisen asema, varsinkin se miten se koetaan suhteessa ympäristöön. Tällöin usein käytetään paljonkin rahaa siihen, että ei näytettäisi köyhiltä tai että köyhyys ei tuntuisi, jopa paljon enemmän kuin mitä rikkaat käyttävät.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #11

Henkilö oli kai eronnut, joten miehen kanssa asuessa oli varmaan tulotaso ihan kohtuullinen.

Työssäkäyvä perheellinen yksinhuoltaja on ilmiö joka usein johtuu pienestä palkasta. Työssäkäynti ei palkitse samalla tavoin kuin parempiosaisilla ja se on osa ongelmaa.

Muutama viikko sitten sattui nostoautomaatille tuttu eläkeläismummo joka tuskaili sitä että tilillä on kyllä rahaa, mutta niin vähän että automaatista ei ole mahdollista saada sitä ulos. Vippasin kaksikymppisen jonka sain muutaman päivän kuluttua takaisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset