Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Seitsemän tähteä ja Paavo Väyrynen

Veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen on valintansa tehnyt. Hän asettuu ehdolle Uudenmaan vaalipiirissä ja näin pitkään arvailujen kohteena ollut asia on saanut ratkaisunsa.

Väyrynen sanoo, että jos hän tulee valituksi eduskuntaan niin Lappi saa hänestä kahdeksannen kansanedustajan. Lapin seitsemän kansanedustajan kiintiö saisi siis kahdeksannen tähtiredustajan seitsemän tähden liikkeestä.

Mitähän uusmaalaiset ajattelevat Väyrysen puheista? Uudellemaalle on kyllä vuosikymmenten saatossa muuttanut enemmän tai vähemmän vastentahtoisesti suuri joukko lappilaisia, mutta palkitsevatko he koko kansan Paavon äänellään?

Lapissa Väyrysen ratkaisusta iloinnevat eniten keskustalaiset. Yksi paha piikki lihasta on poissa ja mahdollisuus edustajapaikkojen säilymiseen entisellään paranee. Keskustan ohella Väyrysen päätöksestä hyötyy varmaan moni muukin puolue, mutta vaikuttaminen vaalien lopputulokseen on eri asia.

Väyrynen ei ole edelleenkään politiikassa mikään nolla, koska hän vaikuttaa vaaleissa sekä mukana- että poissaolollaan. Puoluesekoilut eivät kylläkään ole olleet hyväksi, mutta vaalituloksissa sitten nähdään miten uusmaalaiset äänestäjät ovat reagoineet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No jos Paavon puolue onnistuu saamaan Lappiin hyvän ehdokkaan, niin kyllä ehdokas vie Kepun ja muiden ääniä Paavon imussa. Ei Soiniakaan voitu äänestää koko Suomessa, mutta Soinin imussa tuli jokaisesta vaalipiiristä joku valituksi - silloin jytkyjen aikoihin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Seppo, 0 + 0 = 0.
Eli jää äänikynnyksen alle Lapissa ja tod. näk. myös Uudellamaalla. Väyrynen on jo kerran aiemmin pudonnut eduskunnasta ollessaan ehdokkaana U-maalla (ns. ulkoministerikaksintaistelu).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ehkä Väyrynen on epävarma läpimenostaan Lapissa, jäihän viime EK-vaaleissa Kulmunin taakse, ja selittää sitten jälkeen päin että Lapissa olisi päässyt..

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos ja jos, Seppo. Ehdokkaan täytyisi tulla (päivän)politiikan ulkopuolelta ja olla todella nimekäs jotta hän pystyisi sekoittamaan pakkaa kunnolla saati tullakseen valituksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikkei asia minulle juuri kuulu, niin vähän olen yllättynyt Väyrysen vaalipiirivalinnasta. Kuten kommentoija Rautiainen jo ehtikin ylempänä todeta, Väyrynen ei suuren Keskustapuolueenkaan listoilla päässyt Uudeltamaalta läpi. Nyt taustana on vain pienpuolue, eli vielä isompi yllätys minulle olisi, jos Väyrynen pääsisi eduskuntaan Uudeltamaalta.

Muutoin Uudellamaalla on odotettavissa kova taisto eduskuntapaikoista, joita toki on paljon enemmän kuin Lapissa. Väyrysen saamat äänet ovat joiltakin poissa eivätkä kenellekään lisää.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Paavo nojaa pressavaalinaikaiseen tulokseensa, eikä varmaan ihan suotta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Risto, Lapissa on todella vaikea saada ehdokasta läpi koska neljällätoista (max) ehdokkaalla täytyy kerätä pitkälti yli ymmenentuhatta ääntä. Puolueisiinsa pettyneitä kuntapoliitikkoja listoille värväämällä se ei onnistu, vaan mukaan täytyy saada todellinen ääniharava ja mielellään useampikin.

Uudellamaalla on paljon ehdokkaita ja puolueitakin varmaan enemmän yrittämässä, mutta niin on äänestäjiäkin. Siellä on varmaan ääniäkin suhteellisesti enemmän "irrallaan" kuin Lapissa. Minua ei haittaisi, jos uusmaalaiset äänestäisivät kahdeksannen lappilaisen kansanedustajan :)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Väyrynen on ollut kaksi kertaa ehdolla Uudellamaalla. Toisella kertaa hän oli koko maan äänikuningas (1991) ja toisella kertaa putosi eduskunnasta.

Jälkimmäiseen uskon osasyyn olleen sen, ettei Väyrynen tehnyt minkäänlaista vaalikampanjaa omasta puolestaan vaan teki enemmän mm. Kulmunin kampanjaa Lapissa eivätkä ihmiset edes tienneet hänen olleen ehdolla Uudellamaalla. Nyt samaa virhettä ei ainakaan toisteta. Toinen osa syytä on että 1991 Keskusta sai veretseisauttavan vaalivoiton laman kynnyksellä ja 2011 veretseisauttavan vaalitappion pääosin vaalirahoitus-casen takia.

Paha sanoa miten käy. Suhteessa matalamman äänikynnyksen takia myös moni muu pienpuolue (Siniset ja Liike Nyt varmaan Väyrysen ohella merkittävin) ja populistien puolelta Soinin äänet ovat joko kokonaan tai osittain uusjaossa. Ei olisi mitenkään mahdotonta että kaikille kolmelle puolueelle riittäisi kannatusta, mutta yhtä mahdollista on että äänet jakautuvat ja kannatus jää niin matalaksi että läpi menee noista yksi tai ei yhtään. Ehdokaslistat ratkaisevat, jännä nähdä saako Paavo rinnalleen uskottavia ehdokkaita keräämään ääniä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mites Esko, oot'sää Paavon fölis?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Todennäköisesti jää ekan kerran äänestämättä Paavoa vaikka voisin nyt kun asun Espoon puolella.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #9

Minä annoin viimeisissä pressavaaleissa ääneni Väyryselle. Kovasti mietin Paavon ja Lauran välillä. Paavolle sit meni...Ja olen oikein tyytyväinen valintaani..

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Mikä intressi uusmaalaisella on äänestää Lapin asioita ajavaa? Vantaan, Helsingin, Espoon ja Granin valtuustoissa on muistaakseni 197 valtuutettua ,joista 9 on kepulaisia. Kepu on Oulua lukuunottamatta totaalisen epäonnistunut kaupunkeihin pääsyssä eikä siinä koskaan onnistukaan.
Väyrystä vaivaa sama omnipotenssi kuin Suurta Esikuvaansa. Tajuaisi lopettaa kun sen voi vielä itse päättää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Äänestäjät päättävät, kansan käsi on kärttyisä milloin kenellekin. Näinä aikoina Kepu on maalaisten Kokoomus ja Kokoomus kaupunkilaisten Kepu. Väyrynen tähtineen ja Kansalaispuolue, joka sekin Väyrysestä lähtöisin, näyttävät edustavan enemmän vanhaa keskustalaista alkiolaisuutta.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Uskon, että tähtiliike saa eduskuntaan yhden tähden eli Väyrysen itsensä. Sitten hän asettuu Eurovaaliehdokkaaksi, menee Brysseliin ja tilalle parlamenttiin nousee joku muutaman sata ääntä saanut ehdokas.

Miksi uskon Väyrysen saavan itsensä läpi? Siksi, että moni äänestäjä on hämillään. He eivät tiedä, ketä äänestää. Ei keskustan kannatus ole valunut Vihreille, Demareille tai Vasemmistoliittoon. Se on valunut niille, jotka eivät tiedä, mitä äänestää.

Aika varma olen siitäkin, että myös Hjallis uusii mandaattinsa Arkadianmäelle. Muita Nytkyttelijöitä sinne tuskin nousee. Hjalliskin pyrkinee Europarlamenttiin, jolloin hänenkin tilalleen tulee joku sadan päämies.

Soinin valintaan uskon myös. Mahdottomana en pidä sitäkään, etteivätkö Siniset voisi saada läpi muutaman muunkin ehdokkaan. Persujen ja Sinisten yhteiskannatus ei ole lähelläkään viime vaalien tasoa. Pieni osa äänistä on voinut mennä Demareille, mutta suurempi osa on täälläkin epätietoisia ja odottavalla kannalla. Kun vaaleissa huomataan, että lähes kaikki nimekkäät "persut" ovatkin itse asiassa Sinisten listalla, ääniä voi tulla sen verran, että Helsingistä ja Uudeltamaalta menee 2-3 läpi. Muualla Suomessa se vaatisi hyviä vaaliliittoja, eikä niitä taida tulla. Eduskuntavaalien tuloksesta riippumatta Soini asettunee ehdolle myös Europarlamenttiin.

Miksi nämä kaikki yksinäiset sudet sitten tähtäisivät Brysseliin.
- ensinnäkin eduskunnassa on kokeneen poliitikon turhauttavaa istua oppositiossa 1-3 hengen ryhmässä.
- toiseksi puolue tuntuu suuremmalta, kun sillä on edustus sekä kansallisessa, että Euroopan parlamentissa.

Sinisten, Väyrysen ja Hjalliksen merkitys voi kuitenkin olla suurempi kuin heidän vaalimenestyksensä antaa olettaa. He nimittäin voivat vaikuttaa siihen, että Kokoomukselta, Keskustalta ja Perussuomalaisilta jää muutamassa vaalipiirissä viimeinen paikka saamatta. Se sitten sataa suoraan vihervasemmiston laariin.

Kolmella viime vaalien suurimmalla puolueella on tällainen piikki lihassaan. Keskustalla jopa kaksi. Kansalaispuolue nyt ei tietenkään saa ketään läpi, mutta voi jossain Kainuussa syödä ratkaisevat pari sataa ääntä viimeiseltä kepulaiselta ja auttaa jonkun korpikommunistin eduskuntaan.

Vasemmalla hurrataan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Puolueiden suuri määrä vaaleissa ja eduskunnassa ei korreloi hyvän päätöksenteon kanssa. Kovin pirstaloitunut puoluekenttä ei ole mikään hurraamisen aihe kenellekään, vaikka vasemmistopuolueet saattavat tässä tapauksessa oikeiston hajaannuksesta pari paikkaa hyötyäkin. Oikeisto hajoilee ihan itse, eikä vasemmisto voi siihen vaikuttaa.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Väyrysen läpimeno Uudeltamaalta on täysin kiinni siitä, millaisen vaaliliiton 7 tähteä saa aikaan. Paavon äänten "ottajia" varmaan löytyy?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vaaliliitot ovat siinä mielessä moraalittomia, että niissä saattaa kaksi lähes vastakkaisia yhteiskunnallisia näkemyksiä edustavaa puoluetta liittoutua eikä äänestäjä tiedä mille suuntaukselle ääni lopulta menee. Ne ovat demokratiamme sallima huijausaparaatti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset