Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Ukkopuolueelle ennustetaan vaalitappiota

Ajatuspaja Toivo (kokoomus) on selvittänyt kolmien edellisten eduskuntavaalien ehdokkaiden kannatuslukuja eri ikäluokissa. Siinä selkeäksi ykköseksi vanhempien miesten kannatuksessa nousee Keskusta, kun yli kolmannes puolueen saamista äänistä on mennyt yli viisikymppisille ehdokkaille. Miesten osuus on kokonaisuudessaankin suuri, 65 prosenttia. Monen konkarin luopuessa ennustetaankin puolueen kärsivän uskottavien ikämiesehdokkaiden puuttuessa vaalitappion. Vaalipiirikohtaisia eroja toki on.

Ajatuspajan selvitys käsitti myös kahden muun suuren puolueen, Kokoomuksen ja SDP:n ehdokkaiden saamat kannatusosuudet. Kokoomuksesta on pidetty yllä mielikuvaa nuorten naisten puolueena. Alle viisikymppisten naisehdokkaiden keräämä suhteellinen äänisaalis onkin selvityksessä mukana olleista puolueista suuri, mutta samalla on syytä huomata että miehet keräsivät 61 prosenttia puolueen äänistä, joten ero Keskustaan miespuolueena on vain neljä prosenttiyksikköä.

Julkisuudessa ukkopuolueen leima on jo vuosia sitten lyöty SDP:lle. Tehty selvitys ei tue tätä alkuunkaan, koska enemmistön puolueen äänistä (53%) ovat keränneet naiset. Lisäksi alle viisikymppisten naisten osuus on selvityksessä mukana olleista puolueista selvästi suurin, 41 prosenttia. Pitäisikö tässä osoittaa sormella mediaa, joka näitä mutunäkemyksiä levittää? Heittojen alkuunpanijoita ovat varmaan poliittisen oikeiston lähteet, samoin kuin puheissa nuorista kokoomusnaisistakin.

Kuinka hyvänsä, tulevien vaalien ehdokasasettelu on jo edennyt pitkälle ja varmaan puolueissa on tehty ehdokaslistaa tasapainottavia toimia parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Viimeiset viilaukset ovat vielä osin tekemättä ja varsinkin julkkisehdokkaita ollaan haalimassa, saamani tiedon mukaan ainakin kokoomuksessa on kiinnostusta asiaan. Heillä on menettelystä hyviä kokemuksia, tosin usein on käynyt niin että lisä-äänten kerääjäksi aiottu henkilö onkin tullut valituksi ja listan ansioitunut puolueihminen on jäänyt rannalle ruikuttamaan.

https://yle.fi/uutiset/3-10569175

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kepu todellakin on miesten puolue, ja eritoten vanhojen miesten puolue. Minäkin erosin puoleen jäsenyydestä vasta hyvästi yli kuusikymppisenä. Siis vanhana miehenä.

Pitkään olen jo kuitenkin äänestänyt naisia ja erittäinkin nuoria naisia. Niin teen 2019 vaaleissakin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Miesten kynnys äänestää naista on varmaan alentunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Presidentinvaalien Elisabet Rehn ja Tarja Halonen ovat varmaan olleet vaikuttavia osatekijöitä. Itse äänestin ensi kerran naista eduskuntavaaleissa joskus 1980-luvulla.

Hyviä naisehdokkaita on nykyään enemmän kuin ennen, jolloin ehdokaslistat olivat kovin miehisiä. Joillakin puolueilla miesvaltaisuus jatkuu vieläkin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Oliskohan kansa nyt jo viisastunut, eikä lähtisi mielikuvamainonnan manipuloimaksi.

Pääsääntöisesti miehet ovat järki-, naiset tunneihmisiä.

Molemmat ovat tarpeen päätöksenteossa.

On kuitenkin hyvä pohtia, kumpaan sukupuoleen pyritään eniten vaikuttamaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Itse uskon että kovan bisnesmaailman liepeillä pyörivät miespoliitikot eivät halua sosiaalisemmin ajattelevia naispoliitikkoja vaikuttaviin asemiin. Poikkeuksia toki löytyy, esimerkiksi ministeri Anne Berneriä (keskusta) ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa pienen ihmisen sosiaalisten arvojen puolustajaksi. Hän on hoitanut tonttiaan kuin mies.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Europuolueet rakentavat velkasuomea.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Velkasuomi" on jo rakennettu, nyt on edessä selviytymistaistelu tulevaisuudesta. Aivan riippumatta siitä kenen ja millä politiikalla velkavuori on syntynyt. Oikeudenmukaisella politiikalla saa kansalaisten tuen, nykylinjalla saa aikaan vain lisää köyhyyttä ja epäluottamusta päätöksentekijöihin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Demareita ei kai ukkoopuolueeksi ole mainittu.

Ikäihmisten puolueeksi kylläkin. Demarien keski-ikä liikkuu jossain eläkeiän tietämissä. Nuoret kotiutuvat vihervasemmistoon paremmin?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Enemmistön äänistä (60%) ovat demareissa kuitenkin saaneet alle 50-vuotiaat ehdokkaat. Puolueen jäsenten keski-ikä saattaa hyvinkin olla eläkeiän tuntumassa, mutta jäsenten ikä ei ole yksi yhteen kannattajakunnan kanssa. Tuskin juuri missään puolueessa.

"Rautakourat" ja "paperimiehet" on perinteisesti yhdistetty demareihin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kyllä.
Mutta jotain kertoo myös se että -15 vaaleissa demareiden äänestäjistä enemmän kuin puolet olivat yli viisikymppisiä.

Vuoden -19 ek-vaaleissa demareita äänestää nuoremmatkin ihmiset koska protesti.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kovin samanlaiset kannatuskäyrät puolueilla on eri ikäryhmissä. Käytännössä kaikki näyttävät olevan vanhojen ikäluokkien puolueita. Kokoomuksella ehkä paras tilanne. Nyt oli tutkittu minkä ikäistä ehdokasta äänestettiin. Oleellista on kuitenkin se minkä ikäisiä äänestäjät itse ovat. Siinä demareiden tilanne on huono. Oikein huono.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sitä miten kansalaiset ovat äänestäneet selvitetään jollakin otantamenetelmällä, koska vaalisalaisuuden vuoksi ei faktatietoa ole saatavilla. Kuinka rehellisesti ihmiset vastaavat näihin kyselyihin?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Summapeliä kuten aina.
Osa puolesta äänestäneistä kertoo äänestäneensä vastaan ja päinvastoin.

Nämä kyselytulokset ovat kuitenkin vertailukelpoisia aiempiin kyselytuloksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset