Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Ruotsalainen jojo:ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus

Ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennysoikeus on ollut läntisessä naapurimaassamme varsinaisen jojoilun kohteena. Vuonna 2007 silloinen porvarihallitus poisti vähennysoikeuden, kun taas tämän vuoden heinäkuun alusta punavihreä Stefan Löfvenin hallitus opposition tuella saattoi sen uudelleen voimaan. Nyt, vajaa puoli vuotta myöhemmin päätti porvarienemmistöinen valtiopäivät taas poistaa vähennysoikeuden.

Poiston takana olivat Moderaatit (Ruotsin kokoomus), Kristillisdemokraatit ja Ruotsidemokraatit, jotka näin pääsivät käytännössä toteuttamaan vaalimenestyksen tuomaa kasvanutta valtaansa. Tällä kertaa vallankäyttö osui palkansaajien kukkaron tappioksi. Sikäläinen kokoomus näyttää saaneen uskollisen apurin politiikalleen.

Jäsenmaksujen verovähennysoikeus näyttää olevan kuin soppatykistä työväelle jaettavan hernekeiton sattumat. Kun vasemmisto on kokkina, sattumat laitetaan keittoon, porvareiden keittovuorolla ne jätetään pois ja jaetaan kavereille. Pyhästä asiasta on kumminkin kysymys, kun kumpikin osapuoli aina tilaisuuden tullen puuttuu siihen vaikka kysymys ei euroissa mitaten ole nykykursseilla  kuin jostakin 270-290 miljoonasta eurosta vuodessa.

Työnantajille ei verovähennyksellä ole mitään taloudellista merkitystä. Kuitenkin siltä taholta tuetaan voimakkaasti vähennyksen poistoa, koska sillä lasketaan olevan vaikutusta siihen että ihmiset eivät liity ammattiliittojen jäseniksi. Tämä taas lisää työnantajien valtaa työelämässä ja sehän heille kelpaa.

"Stora nedskärningar kommer också att ske i de arbetsmarknadspolitiska programmen som administreras av Arbetsförmedlingen."

Verovähennysoikeuden lisäksi  päätettiin myös muista suurista leikkauksista työvoimapoliittisiin ohjelmiin Työnvälitystoimiston alaisissa palveluissa. Esimerkiksi Akademikerförbundet (Akateemisten litto) suhtautuu  erittäin kriittisesti tulossa oleviin leikkauksiin.

 

 

 

https://arbetet.se/2018/12/12/klart-m-kd-reservation-blir-statsbudget-for-2019/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-aterinfor-avdragsratten-for-fackavgift

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ay-jäsenmaksujen osittainekin verovähennys on käytännössä ay-liikkeen tukemista valtion budjetista, koska näin saadaan jäsenmaksujen korotukset helpommin läpi.

Otan mieluummin tuon osittaisen verovähennyksen sijaan vastaan tuon luvatun pienen veronalennuksen. Minulla on varaa maksaa fackin maksut nettotuloistani.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos ymmärsin oikein, niin Ruotsissa hyvitetään neljäsosa maksetusta jäsenmaksusta. Suomen vähennysmalli on suhteellisesti anteliaampi varsinkin hyväpalkkaisille joiden tuloveroprosentti on korkea.

Verot nousevat ja laskevat tilanteen mukaan joten yksi veronalennus ei ole stabiili etu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset