Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Ruotsissa täyskäännös ilmastopolitiikassa

Ilman hallituksen poliittista ohjausta toimiva Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt budjetin, joka on ilmastopolitiikan suhteen täydellinen lehmänkäännös. Esimerkiksi vain puoli vuotta voimassa ollut lentovero poistuu, vaikka Stefan Löfvenin vähemmistöhallitus sai sille aikaisemmin porvaripuolueiden tuen valtiopäivillä. Nyt samat puolueet olivat äänestämässä sitä kumoon.

Myös polttoaineveron indeksikorotukset jäädytetään, käytännössä se tietää polttoaineiden hintojen pientä alenemista ostovoimalla mitattuna. Dieselveroa alennetaan eri päätöksellä.

Eräänlaisena ruusuna kakun päällä on sähköpyörien hankintatuen lopettaminen.

On mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu kun uusi poliittisessa vastuussa oleva hallitus joskus syntyy. Eiköhän se tapahdu jo ensi vuonna :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Seurausta siitä kun epädemokratisesti sulkevat ihmisiä pois päätöksenteosta.

Ovat pattitilassa ja sd;n armoilla, oman typeryytensä tähden.
Sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ruotsia on usein kehuttu pitkäjänteisestä politiikasta, mutta nyt sen aika näyttää olevan ohi. Yhteistyö blokkirajojen yli on aikaisemmin toiminut niin että vähemmistöhallituksillakin on voitu tehdä asiallista politiikkaa riippumatta siitä mikä blokki hallituksessa kulloinkin on ollut.

Jostain syystä nyt sopimukseen pääsy on vaikeata, joskin viimeisin tieto on että kokoomusjohtaja vielä yrittäisi koota hallituksen. Nähtäväksi jää että joko Ruotsidemokraateille hallitusovi aukeaa, vai tehdäänkö historiallinen blokkiarajan ylitys.

Joka tapauksessa Ruotsidemokraatit onnistuivat vaalituloksellaan sokemaan Ruotsin politiikan täysin, ja mielipidemittausten mukaan mitään merkittäviä muutoksia puolueiden kannatuksissa ei ole tapahtunut. Uusista vaaleistakaan ei siis olisi apua.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En kutsuisi tuota täyskäännökseksi vaan pahimpien hölmöyksien poisviilaamiseksi.
Muistelen että parin vuoden takaisen Eurostatin mukaan Ruotsin liikenne oli EU-aista eniten uusiutuvia käyävää. Energiantuotannossa heillä on mahtavat vesivarat korkeuseroineen joita täydentää co2-vapaa ydinvoima. Uusiutuvissa ovat ylivoimaistta kärkeä (Suomi tulee perässä kakkosena). Tuulisina päivinä saava pilkkahinnalla tai jopa ilmaiseksi tanskalaisten tukemaa tuuivoimaa.

Täyskäännös olisi, jos Ruotsi keksisi palauttaa jokensa luonnontilaan tai purkaa ydinvoimalansa ja korvata ne hiilellä, jälkimmäistähän Saksa harjoittaa.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Muistelen että 80 luvulla he päättivät luopua (siihen aikaa atomivoimasta)
Eiköhän se ole vielä voimassa?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#7:
Ruotsi käytti sekä lentoverossa, että ydinvoimasta luopumisessa samaa menetelmää. Ensin hankittiin maksimaalinen julkisuus moraalisena toimijana ja sitten toimittin sen mukaan, kuin järki sanoi. Ydinvoimaa tuotetaan nyt enemmän kuin koskaan ja haitalliseksi havaittu lentovero heitettiin romukoppaan. Ja ilmeisesti ne sähköpyöräkauppiaatkin jo kerkisivät saada ne hyväveli tukiaisensa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onhan se melkoinen suunnanmuutos jos vaihdetaan polttoaineiden kulutuksen alentamispyrkimyksistä kulutuksen kannustamiseen. Polttoaineiden hinta oli indeksiin sidottu, joten siltä osin ei ollut kyse mistään agressiivisesta verottamisesta.

Halvan sähkön käyttöä pyritään alentamaan sähköpyörien hankintatuen poistamisella :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Maakohtaisia kulutuksesta laskettavia päästöjä Ruotsi on kasvattanut vauhdilla, koska on ottanut runsaasti vastaan eteläisiä maahanmuuttajia. Samalla siinä on globaalikin CO2-päästö lisääntynyt, kun Ruotsissa kulutetaan enemmän kuin lähtömaissa jo asuntojen lämmityksenkin vuoksi.
Tähän nähden nyt tehdyt muutokset Ruotsissa ovat linjassa. Kyse voi olla myös siitä, etteivät rahat riitä kaikkeen ruotsalaisillakaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Yhden henkilön lisäys väestöön kasvattaa Suomen energiankulutusta noin 7.7 kWh/h, tai 67500 kWh vuodessa (kaikki Suomen käyttämä energia jaettuna asukkaiden määrällä).
Ruotsissa voisi suuruusluokan olettaa olevan samaa tasoa. Aika vähän asiaan on kiinnitetty huomiota.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ruotsin päästöt ovat kyllä vähentyneet ihan tasaiseen tahtiin, vaikka talous on ollut noususuhdanteista.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Miljo/Utslapp-i-...

Eli kommenttisi oli roskaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kommentoija Mäkinen, jolle olen itsenäisyyspäivän edellä myöntänyt kommentointioikeuden blogiini, ei taida huomata, että hänen linkissään on tarkastelu tuotannon päästöistä, kun minä puhuin kulutuksen päästöistä.
Sikseen toisekseen meillähän ei ole sitä toista Ruotsia, josta voisimme katsoa suoraan, miten paljon enemmän Ruotsin päästöt ovat alentuneet ilman maahanmuuttoa. Eli viittaus tuotannon päästöjen alenemiseen ei riitä kumoamaan mitenkään esittämääni asiaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #16

Ketäköhän oikein kuvittelet tuolla sanakikkailulla hämääväsi?

https://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressm...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #19

Kyllä tuotannon päästöt ja kulutuksen päästöt ovat eri asia.

Kulutuksen päästöt syntyvät siellä, missa käytetyt hyödykkeet tuotetaan. Esimerkiksi meidän käyttämiemme autojen rakentsmisesta syntyvät päästöt syntyvat siellä, missä ne autot rakennetaan.

Tuotannon päästöt taas voidaan kuluttaa muualla. Sellaiset suuret erät kuten terästeollisuuden ja paperiteollisuuden päästöt syntyvät täällä, mutta ne kulutetaan muualla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #21

Eikö Riston "...koska on ottanut runsaasti vastaan eteläisiä maahanmuuttajia" pitäisi näkyä juuri kulutuksen päästöinä?

Vai tarkoittaako Risto sanoa että maahanmuutto on lisännyt merkittävästi tuotantoa Ruotsissa?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Globaali haaste on löytää asumiskelpoisia alueita maapallon aavikoituvien alueiden korvaajaksi. Pertti Salolainen aamu-tv:ssä kuvaili hyvin niitä paineita joita Afrikan suunnalta on tulossa jos sikäläisiä elinolosuhteita parantavaan kehitysapuun ei aleta satsaamaan tosissaan.

Jos Eurooppa laittaa rajat kiinni eikä ulkopuolella olevia mitenkään auteta, se tietää vakavia ongelmia. Vaihtoehtoja on, mutta jos itsekkyys voittaa alkavat ennen pitkää aseet puhua. Silloin jotkut CO2-päästöt ovat vain bagatelli.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sinänsä ilmastonmuutos ja varsinkin CO2-lisäys vähentävät maapallon aavikoitumista. Heinäsirkkalaumat tai vastaavat voivat pahentaakin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #17

Jaa ettäkö päiväntasaajalta entistä laajemmalle alueelle leviävä kuumuus ei autioita luontoa ja vaikeuta elintarviketuotantoa? Selvästikin olemme lukeneet eri raportteja tämän asian osalta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#14:
Afrikan väentiheys on nyt vajaa kolmannes Euroopan tai Kiinan väentiheydestä. Ongelmana ei toistaiseksi ole tilanpuute vaan räjähdysmäinen väestönkasvu, joka syö sen tilan. Sitäpaitsi, päiväntasaajanseudut ovat erittäin rehevää sadwmwtsää. Väestönkasvu voi kyllä johtaa metsien paljaaksihakkaamiseen ja aavikoitumiseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa on nyt hyväksytty kerrankin hyvä budjetti. Vaikka budjetti onkin ilmeisesti tehty piakkoin tulevia vaaleja varten, on sitä kehuttava. Ilmastonmuutoshysteriasta ollaan palaamassa järjenkäyttöön.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Budjetin herkkupala oikeistolle taitaa olla aivan muualla kuin ilmastoasioissa. Selvitän vielä asiaa jos löydän luotettavan lähteen. Minulla kun ei ole lukuoikeuksia sikäläisten verkkolehtien tärkeimpiin uutisiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän tästä löydy päälinjat:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-paverkas-du-...

Minä hyödyn bensiinin hinnan korotuksien perumisesta ja työverovähennyksen nostamisesta. Budjetti antaa tiettyjä lisäetuja niille, jotka tien
aavat yli 40000kr kuukaudessa. Toisaalta eläkeläiset ja pienituloiset saavat myös veron alennuksen. Niin kuin totesin tämä lienee ns. vaalibudjetti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #18

Pikaisella lukemisella näytti siltä että hallituksen esittämiä veronalennuksia oli budjettikäsittelyssä korotettu. Määritelmäsi vaalibudjetista voi olla oikeaan osunut, koska eivät nuo summat loppujen lopuksi kovin suuria valtion mittakaavassa olleet, mutta mukavia äänestäjille luettavaksi.

Asia jota etsin ei kylläkään ollut tuossa esillä, mutta Google töihin jahka lätkämatsin saa katsotuksi. Sitäkin Ruotsi johtaa ja suomalaiset ovat pitkälti keltanokkajoukkueellaan vastaantulijoita.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #22

Löytyihän se, ansaitsee aikanaan oman blogin. Niin ja Suomi lopulta voitti :)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja ne 1980-luvulla kielletyt ydinvoimalatkin taitavat ...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ruotsia aina kehutaa puhtaan energian maaksi, varsinkin kun sitä tuodaan tänne. Ja tottahan se on koska turvekin on siellä uusiutuvaa bio energiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset