Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Sinisten vaalitentti aprillipäivänä

Ylen suorittamassa vaalitenttipäivien arvonnassa Siniset saivat varsinaisen onnenkantamoisen. Tästä arvonnasta ei ainakaan kannata Yleä haukkua, vaikka tenttipäiväksi osuikin aprillipäivä. Se on nimittäin viimeinen puolueiden tenttipäivistä, jonka puheet äänestäjät varmaan muistavat parhaiten. Ennakkoäänestys alkaa vain pari päivää tentin jälkeen.

Joskus takavuosina on kuulunut murinaa puolueiden tenttijärjestyksestä, niinpä arvonta suoritettiin tällä kertaa julkisesti. Oikeasti kovin suurta merkitystä tuskin tenttien järjestyksellä on, mutta mistäpä ihmiset eivät valittaisi. Varsinkin jos vaalit menevät huonosti. Ylipäätään on kuitenkin hyvä, että tentit saadaan tehtyä ennen ennakkoäänestyksen alkamista.

Aprillipäivän osuminen Sinisten tenttipäiväksi saattaa aiheuttaa hyväntahtoista hilpeyttä.  Sinisten syntyhistoria on omiaan nostattamaan puheita "aprillipuolueesta" joka käy nyt ensimmäisiin vaaleihinsa. Se arpa tiesi paikkansa voisi sanoa. Toisaalta, vaikka mikä puolue olisi aprillipäivän tentissä, niin saisi varmaan kuulla siitä. Vain hieman eri tavoin painotettuna.

https://yle.fi/uutiset/3-10550204?origin=rss

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Eikö kaikille marginaalipuolueille ole tavallisesti järjestetty yhteinen vaalitentti? Sinnehän siniset olisivat kuuluneet; kommarien, feministien ja piraattien joukkoon.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Puheenjohtajatentit ovat eri asia. On tentti eduskuntapuolueille, sekä toinen tentti eduskunnan ulkopuolella oleville ehdokkaita asettaneille.

Yhdeksän hengen puheenjohtajatentiltä ei kannata liikoja odottaa, päälle huutamiseksi ne ovat ennenkin menneet.

Kannattaisi harkita sellaista vaihtoehtoa, että olisi kaksi tenttiä, joissa kummassakin olisi hallituspuolueita ja loput eduskuntapuolueet arvottaisiin kumpaankin ryhmään. Kyllä siinäkin jännitteitä syntyisi eikä olisi niin suurta ruuhkaa puhujista.

Esimerkiksi pääministeripuolue keskusta olisi nykyhallituksesta yksin ryhmässään puolustamassa hallitusta, toisessa ryhmässä olisivat kokoomus ja siniset. Pitäisin tätä katsojaystävällisempänä vaihtoehtona kuin nykyistä huutokuoroa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Olen miettinytkin, että miksi ei voi olla yhtä vaali-kanavaa televisioon, yhtä nettikanavaa, joka pyörisi siinä joka päivä, jos joku niin haluaa harrastella katsellen? Ei niitä useita eri kanavia ja useita eri kotisivuja siellä sun täällä.

Jos tällainen kanava olisi olemassa, niin ei olisi vaikeaa teettää kumpaakin ryhmää useampina päivinä?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Minulle riittäisi että yksi televisiokanava järkeistäisi homman.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Fiksumpaa puolueen puheenjohtajaa, kuin mitä Sampo Terho on, saa etsiä, eikä sittenkään löydy!!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kristillisten ja RKP:n puheenjohtajat ovat viime aikojen tenteissä olleet fiksuimpia, ainakin mitä puhumiseen vain omalla vuorollaan tulee. Jos Terho pystyy samaan tasoon niin hyvä on.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Niiden puolueiden, jotka ovat valtamedioiden epäsuosiossa, kannattaisi harkita YLE:n vaalitenttien boikotoimista, nostaa tästä mahdollisimman suuri kohu ja tehdä Youtubeen omat vaalitenttinsä.

Tuollaisessa vaihtoehtovaalitentissä valtamedian toimittajat eivät pääsisi sabotoimaan viestin välittämistä äänestäjille ja asiallinen keskustelu mahdollistuisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mistäköhän tulikaan juuri sinulle mieleen, että puolue järjestäisi oman vaalitenttinsä? Siitä olet toki oikeassa, ettei haastattelija häiriköisi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Siitä olet toki oikeassa, ettei haastattelija häiriköisi."

Ei sekään niin varmaa ole. Häiriköinti voisi tapahtua harkitusti "tilanteen" vaatiessa. Sillä voisi välttää esimerkiksi kansaa kahtia jakavan asian käsittelyn loppuun niin ettei tarvitse esittää lopullista mielipidettä.

Taidan sittenkin olla vainoharhainen, politiikkahan on reilua ja rehellistä peliä ja varsinkin televisiotentit.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Suomessa on muutama puolue, jotka luonnostaan houkuttelevat suoranaiseen vastakampanjointiin. Näitä lienevät tällä hetkellä lähinnä kokoomus ja siniset.

Kokoomus siksi, että se on ainoa yhteinen nimittäjä viimeaikaisille hallituksille:
kokoomus on ollut hallituksessa "aina", paitsi 1966-1987, ja 2003-2007. Siksi kaikki juustohöyläys, kaikki näivetys ja köyhistyminen kaatuvat luonnostaan kokoomuksen syyksi. Kokoomus on myös "värjännyt" kaikki hallitukset vahvalla ruiskukkavärillä, ja mm. SDP:n punaraitasukat ovat värjäytyneet pahasti kirjopesussa. Myös vasemmistoliitto ja persut ovat joutuneet ylläpitämään minimikokoomusyhteensopivuutta kaiken varalta.

Sinisillä on operettitausta. Monenlaista värikästä menoa on ollut, mutta jopa Vennamon uloskanto ja Väyrysen viivytyspuheet jäävät toiseksi sinisten alkulaukausten rinnalla. Missä on se teatterijohtaja, joka rohkenee tuottaa Sinisen Operetin?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Riittäisivätköhän eduskunnasta ulos jäävän Mikko Alatalon kyvyt poliittisen oopperan/operetin tekemiseen? Tekstipuoleen varmaan löytyisi materiaalia ja osaamistakin, mutta se nuottipuoli? Voisi kyllä jäädä siniseksi ajatukseksi sekin.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Rikoo se on riskillä ruma. Se sopii entiseen puheenjohtajaansa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onhan se aika ainutlaatuinen puolue, kun puolet sen kannattajista on hallituksessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Emme voi tietää mitä maagiseksi puheenjohtajaksi omien joukossa korotettu Sampo Terho saa aprillipäivänä aikaan. Eikä koskaan tiedä vaikka suuri länsivaltojen sotaharjoitus osuisi vaalien ajaksi ohjaamaan äänestäjiä. Siinä voivat poliittiset mannerlaatat järkkyä.

Pekka Veistos

Siniset on kaikista puolueista ylivoimaisesti tasa-arvoisin. Sen kannattajissa on kaikkia ihmisryhmiä ja vähemmistöjä tasan yhtä paljon: naisia 0, miehiä 0, homoja 0 ...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Yksi poliittinen nimitys taitaa olla...Hanna Mäntylä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset