Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Johtajille riittää sihteerikköjä

Iltalehdessä julkaistu ammattibarometri kertoo tämän hetkisestä ammatillisesta ylitarjontatilanteesta työmarkkinoilla. Johtajien polvelle pyrkivistä tai muuten vain työstä tykkäävistä yleissihteereistä näyttää olevan eniten ylitarjontaa. Menneiden vuosikymmenten arvostettu ammatti vetää liikaa väkeä puoleensa, olisiko aika tehostaa alan työttömien uudelleenkoulutusta?

Sihteerien lisäksi pysyvästi listalla olevien ammattien kohdalla olisi ennakkoluulottomasti tarkasteltava uudelleenkoulutusta. Ei kuitenkaan koulutusta koulutuksen vuoksi, vaan motivaatio uudesta koulutussuunnasta ja alan tarpeesta olisi henkilöiden kanssa selvitettävä etukäteen. Tarjouskilpailulla ratkaistavat koulutukset tuottavat hukkaa, jos koulutukseen hakeudutaan pelkästään aktiivimallin raipan välttämiseksi.

Tällä listalla yllätyksenä ainakin itselleni ovat kone- ja huonekalupuusepät. Suomi on puinen maa, jossa ehkä on sorruttu alan ylikoulutukseen, tai sitten työpaikkoja on kadonnut muualle. Elinkeinojen kehittäjille voisi heittää haasteen puutuotteiden tuotekehitykseen kannustamisesta, koska työvoimasta ei alan menestys näyttäisi jäävän kiinni.

Toimittajien ja valokuvaajien ylitarjonta ei niinkään yllätä. Media-ala on murroksessa ja perinteisistä lehtitaloista ovet aukeavat toimittajille pääsääntöisesti ulos päin. Kehittynyt tekniikka ja ihmisten kohonnut  koulutustaso aiheuttavat myös sen, että kansalaiset itse viestivät paljon sellaista, myös kuvia, johon aikaisemmin tarvittiin toimittajia. Hyville, perusteellisten juttujen tekijöille ja  tutkiville journalisteille löytyy vielä nytkin töitä. Joko sähköisessä tai paperimediassa.

Pankkien palveluiden alasajo näkyy myös listalla. Ei mikään ihme, sillä melko lyhyessä ajassa on lähes koko henkilöpalvelujärjestelmä ajettu alas. Pankit ovat säästäneet henkilökuluissa ja nostaneet palvelumaksuja työstä jonka asiakkaat itse pääsääntöisesti tekevät.  Pankit tarvitsevat nykyään lähinnä analyytikoita ja sijoitusneuvojia.

Alla lista, josta selviää esimerkiksi se, että tieto- ja viestintälaitteiden korjaajia on koulutettu liikaa, kun sen sijaan vaikkapa koodareista kerrotaan olevan puutetta. Koulutuksen vinokuormaa, johon on myös syytä reagoida.

 

Liikaa hakijoita:

Elektr.- ja autom.laitteiden asentajat, korjaajat

Graafiset ja multimediasuunnittelijat

Huonekalupuusepät ym.

Johdon sihteerit ja osastosihteerit

Kirjastonhoitajat, informaatikot ym.

Konepuusepät

Koulunkäyntiavustajat

Kuvataiteilijat

Käytön tukihenkilöt

Mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat

Matkatoimistovirkailijat

Muusikot, laulajat ja säveltäjät

Muut taide- ja kulttuurialan asiantuntijat

Myyjät

Painajat

Painopinnanvalmistajat

Pankki- ym. toimihenkilöt

Puutarhurit, kasvihuoneviljelijät ja -työntekijät

Tieto- ja viestintäteknologian asentajat,korjaajat

Toimittajat

Tuote- ja vaatesuunnittelijat

Vaatturit, pukuompelijat, turkkurit, hatuntekijät

Valokuvaajat

Yhteiskunta- ja kulttuuritutkijat

* Yleissihteerit

* Paljon liikaa hakijoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiennyt, että johtajien polvelle pyrkiviä tai muuten vain työstä tykkääviä yleissihteereitä ylipäätään on enää olemassakaan.

Vieläköhän jostain löytyy firma, jossa johtaja sanelee sihteerille kirjeen, jonka sihteeri merkkaa muistiin pikakirjoituksella. Kun kirje on valmis, sisälähetti kiikuttaa sen johtajan pöydälle allekirjoitettavaksi, jonka jälkeen sihteeri sulkee sen kuoreen.

Eiköhän se pomo moisen prosessin aikana nykyään ole jo omin sormin kirjoittanut tusinan verran meilejä ja puolen tusinaa twiittausta kuin Trumppi konsanaan ilman mitään sihteereitä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Johtajan sihteeristä lähihoitajaksi - minimaaliset uudelleenkoulutusvaatimukset.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sopii myös konkurssiin menneen tai potkut saaneelle firman johtajalle.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eikö sitä jonkin sortin järjestyksenpitoa vielä ole kuten arkistonhoito :) Niin ja yleissihteeristä kun on kysymys, niin kahvinkeitto ja muu yleinen viihdyttäminen tottakai.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Valtion ja kuntien palveluksessa on sihteereitä. Viime sunnuntain Hesarissa valtio haki yhtä sihteeriä ja kahta assistenttia. Mm. julkisen puolen lääkärit ovat valitelleet, että he joutuvat itse kirjoittamaan potilaan tiedot koneelle.

Jossain määrin varmaan asiantuntija -nimikkeellä hoidetaan entisiä sihteerin tehtäviä. Laaditaan raportteja, tehdään esitysaineistoja, päivitetään nettisivuja, kirjoitellaan twitterviestejä, jne.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kuntapuolesta tiedän sen verran, että yksi sihteeri saattaa olla miltei talon "sielu". Hän voi monipuolisen päivätyön lisäksi toimia myös lautakuntien kokoussihteerinä jne.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #6

Sama pätee myös pienehköihin yrityksiin, siellä sihteeri tuntee yleisesti toiminnan. Oikeampi ammattinimike voisi olla asiantuntija tms.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Tänään Hesarissa on pari juttua rakentamisesta. Malmin sairaalassa on kosteusvaurioita, 4 vuotta sitten käyttöönotettu. Toisessa jutussa kerrotaan siitä, että rakennustyömaille ei saada kokeneita vastaavia mestareita.

Kyllä sitä aikanaan vastustettiin, että rakennusmestareiden koulutus lopetettiin. Mutta mikään ei tehonnut. Arvattavasti nyt sitten tuon päätöksen hedelmiä poimitaan. Rakennustyön johtaminen vaatii käytännön kokemusta ja riittävää teoreettista tietämistä. Kaikkea ei voida tehdä etätyönä ja pelkällä vuorovaikuttamisella.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Rakennusmestarien lisäksi teknikot ovat jääneet pois.

Rakennuspuolen epäonnistumisista olen valmis laittamaan osan rakennussuunnittelun piikkiin. Tietyllä tavalla koulutukseen liittyvä asia sekin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset