Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Vihreät ja Keskusta virkistymässä

Ylen julkaisema tuore kannatusmittaus osoittaa Keskustan katkaisseen laskevan trendinsä ja kääntäneen kannatustaan hieman nousuun. Pääministeri Juha Sipilän pelottelu punavihreästä hallituksesta luultavasti herätti joitakin nukkuvia keskustaan kalleellaan olevia ihmisiä ilmaisemaan kantansa. Myös Kristillisdemokraatit saivat kyselyssä plusmerkkisen tuloksen.

Poliittisesta kuivuudesta kärsineet Vihreät saivat juuristoonsa mojovan lisäkasteen Pekka Haaviston tultua valituksi puheenjohtajaksi. Kun nousua on 2,6 prosenttia, ei kysymys ole pelkästään kyselyteknisestä virhemarginaalista, vaan kannatuksen nousu on nähtävä todellisena. Harmaudellakin voi saada aikaan positiivisen reaktion kun on kysymys johtamisesta.

Suurimmista puolueista sekä Kokoomus että SDP tulivat kyselyssä alas päin. Hulvattomat veronalennuspuheet samaan aikaan kun mesotaan ilmastonmuutoksesta eivät taida olla tässä tilanteessa kansaan menevä yhtälö. Toisaalta jostakin se vihreiden lisäkannatuksenkin on tultava.

Kannatuksessaan eniten alaspäin ovat tulleet Perussuomalaiset, pudotusta 1,7 prosenttiyksikköä mikä sekään ei varmaan selity ainakaan kokonaan virhemarginaalilla. Ehkä jankuttaminen yhdestä aiheesta alkaa jo kyllästyttämään ihmisiä. Myös Vasemmistoliitto ja RKP kuuluvat prosentin kymmenyksillä mitattuihin menettäjiin.

Odotan, että tulevissa vaalien alla tehtävissä mittauksissa saadaan vielä suurempia poikkeamia kannatuslukemiin.

 

https://yle.fi/uutiset/3-10540626

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kokoomus ja SDP käyvät vielä mittelön suurimman puolueen tittelistä. Myöhemmässä vaiheessa Rinne joutuu pakostakin perustelemaan jo tähän astisia vaalilupauksiaan menolisäyksineen perusteellisemmin, joten uskottavuus joutunee vielä kyseenalaistamisineen lujille ennen todellista äänestyspäivää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kokoomus joutuu myös selittämään veronalennus ja -poistopuheitaan muutenkin kuin perinteisellä sanaparilla "dynaamiset vaikutukset". Näin ainakin jos kaikki eduskuntaan ehdolla olevien jo alkustartissa esille nostamat monien miljardien veronkevennyspuheet aiotaan toteuttaa. Jollakin tuon suuruusluokan muutokset verotuksessa on paikattava.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Todellisuudessa talouden liikkumavara on seuraavallakin vaalikaudella olematon, niin menojen lisäysten, kuin myös veronkevennysten suhteen.

Maa velkaantuu edelleen vauhdilla, väestö vanhenee käsiin ja kauppatase historiallisen pahasti pakkasella ovat lähtökohtia, joilla ei ainakaan menolisäyksiä voi lupailla vielä syntymättömienkin varonmaksajien maksettaviksi ja heidän elintasostaan sitä jo ennenaikaisesti nakertaen.

Lisävelka on aina veronkorotus.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Noilla tuoreimmilla prosenteilla Keskusta voisi napata kakkospaikan, etenkin jos Liike Nyt ja Siniset saisi hajapaikkoja Uudenmaan/Helsingin piirissä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mittauksessa ryhmä Muut (2,3%) sisältää ymmärtääkseni muiden pienryhmien ohella Liike Nyt-kannatuksen ja se voi viedä sinisten tavoin muutaman paikan lähinnä Kokoomukselta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Väärin. Liike Nyt on sanonut, että se ei ole puolue vaan erilainen tapa tehdä politiikkaa eivätkä he ole aikoneet kerätä kannatuskortteja liikkeelleen.

Ainoa siinä on, että jos joku haluaa tulla ehdokkaaksi, niin hänellä täytyy olla takanaan 100 valitsijamiestä sekä yhdistys, jossa on vähintään 2 valitsija-asiamiestä. Yli 1501 asukkaan paikassa täytyy sitten olla 5 valitsija-asiamiestä yhdistyksessä.

Liike Nyt voidaan poistaa puolueiden listoilta. Olen asiasta huomauttanut YLE:lle, että puoluerekisteriin kuulumattoman yhdistyksen ei saa tulla vaalitentteihin sekoittamaan. Koska sillä on seurauksensa, että ihmiset uskovat tämän kuuluvan puolueisiin vaikka ei oikeasti kuulu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #19

@19. Jos Liike Nyt jostain syystä saisi Yleltä kutsun mukaan vaalitentteihin, niin silloin minä ilmoitan välittömästi, että Yle rikkoo sääntöjä ottamalla mukaan ns. puolueen, jolla ei ole omaa oikeutusta.

Sama koskee muitakin kaupallisia kanavia, niitä kyllä seurataan hyvin tarkasti, koska ongelmana on oikeasti, kuten aiemmin kerroin, että ihmiset kuvittelevat sen olevan puolue, joka se ei todellisuudessa ole.

Viestiä menisi heti oikeuskanslerille sekä eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #21

Liike Nyt on kuitenkin oikeutettu osallistumaan vaaleihin vaikka se ei olisi mukana yhdessäkään puolueiden vaalikeskustelussa. Itse asiassa ulkopuolella oleminen saattaa olla jopa etu, koska puolueisiin kyllästyneet saavat näin selkeän vaihtoehdon.

Markkinointiosaamista liikkeestä löytyy ja luultavasti kohtalaisesti varojakin. Vasta vaali-ilta kertoo saako ryhmä vaaleilla omissa nimissään valittua edustajaa tai edustajia eduskuntaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #22

@22. Ei ole oikeutta. Ilman 5000 korttia oleva muka-puolue osallistuu siinä loukaten muita puolueita, ketkä ovat vaivalla hakeneet kannattajakortteja ja sinä sallit sen heille? Ei onnistu.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #23

Tietääkseni lakia ei ole muutettu sen jälkeen kun Esko-Juhani Tennilä valittiin eduskuntaan vuonna 2003 puolueiden ulkopuoliselta kahden ehdokkaan listalta, kun puolue ei huolinut häntä ehdokkaakseen.

Tennilä keräsi pitkälti yli kymmenen tuhatta ääntä ja tuli omilla äänillään valituksi. Listan toinen ehdokas sai vain muutamia satoja ääniä. Eivät puolueet ole mikään ehdokkuuden pakkopaita, kunhan ehdokas saa riittävästi tukijoita ehdokkuudelleen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Esko-Juhani_Tennil%C...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #24

@24. Tuo on tekosyy ja sinä tiedät sen hyvin. Lain mukaisesti YLE:n vaalitentteihin ei saa laitaa ulkopuolista puoluetta kuten Liike Nyt. Tai sitten tulee ongelmia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Periaatteessa kaikkinensa ihan ok suunta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niin mukavalta kuin tuntuisikin todeta, että keskustan kannatus on lähtenyt nousuun, niin valitettavasti on kuitenkin todettava, että vihreiden nousua lukuunottamatta kaikki muut muutokset selittyvät ihan hyvin satunnaisvaihtelulla.

Ei vihreidenkään 2,6 välttämättä totta ole mutta todennäköisesti se sisältää myös ihan aitoa nousua.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Keskustan osalta lasku näyttää kuitenkin pysähtyneen. Voi arvioida paremmin sitten kun näkee millaisia tuloksia muiden tekemissä mittauksissa tulee.

Vihreiden nousussa ja Perussuomalaisten laskussa uskon olevan totuutta mukana.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kolmen tuoreimman gallupin keskiarvo.
SDP 22,0
KOK 19,6
KESK 15,9
VIHR 13,1
VAS 9,2
PS 8,2
RKP 4,2
KD 4,0
SIN 1,7

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Keskusta ja Vihreät ovat tuoreimmassa mittauksessa näiden keskiarvojen yläpuolella.

Ryhmä Muut ovat kasvattaneet osuuttaan 0,9 prosenttiyksiköllä edellisestä mittauksesta. Olisiko siinä näkyvissä Liike Nyt aktivoituminen? Se kannattaisi ottaa mukaan erikseen seuraaviin mittauksiin.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Iltalehden/Uuden Suomen ja Hesarin gallupeissa Keskustalla ainakin on ollut paljon pienemmät lukemat kuin näissä YLEn mittauksissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #11

Olen mielessäni kyseenalaistanut jo aikoja sitten mainitsemiesi lehtien käyttämien tutkimuslaitosten alueellisen kattavuuden kyselyissään.

Näkökantani tässä asiassa on objektiivinen ilman minkäänlaisia värityksiä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Itse toivon että seuraavassa hallituksessa olisi SDP ja Vihreät. Ne lupaukset ja niiden täytääntönpano, että heidän äänestäjien itku tulee olemaan limun ja popcornin arvoista viihdettä.

Eipä sitä olisi uskonut, että Populismi on valtavirtaa. Kansan kosiskelua ja petetään lupaukset hallituksessa ollessaan, kädet tekevät toista mitä ajatukset.

Mutta ainahan olen pitänyt äänestäjiä helvetin tyhmänä. Nenästä vedettäviä uunoja.

Teidän äänenne kelpaa, mutta siihen se jääkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei yhden populismi ole sen parempaa kuin toisenkaan. Ihmiset näyttävät ajattelevan lyhyellä tähtäyksellä asioista, otetaan nyt esimerkiksi vaikka autoveron täydellistä poistamista koskevat esitykset. Sillä kosiskellaan parempiosaisia, kun taas toisille riittäisi sellainen turva että voisi ruuasta säästämättä asua normaalisti sekä hankittua vaatteensa ja lääkkensä jos niihin on tarvetta.

Kumman ryhmän etujen ajaminen on järkevämpää?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Tuure Piittiselle kiitos puolueiden tasapuolisesta kohtelusta tuoreimman kannatuskyselytutkimuksen tuloksista.
Se hieman ihmetyttää, missä luuraa erään erittäin aktiivisen kirjoittajan, jonka sukunimi ei ala L-kirjaimella, kirjoitus.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kiitos kiitoksista. Tämän tapaiset asiat kuuluvat minun kategoriassani objektiivisesti käsiteltäviin asioihin. Syistä ja seurauksista voi olla erilaisia näkemyksiä, mutta se taas kuuluu ikäänkuin kuvioon.

"Vas.liitto: 8,5%, -0,7%

Vasemman laidan 8,5% ja -0,7% on puolueen kokoon nähden paha takapakki. Syynä on mitä ilmeisimmin vihreiden nousu. Tämänhetkinen kannatustaso on alle eduskuntavaalien 2007 tason."

Antti Koskela tekee näennäisesti tasapuolisia arviointeja, mutta ylläolevan esimerkin mukaisesti kuitenkin omiin tarkoitusperiin sopivasti. Vertailukohdan hakeminen liki kahdentoista vuoden takaa vaaleista, jotta Vasemmistoliiton galluptulos näyttäytyisi huonona on tästä mainio esimerkki.

Vasemmistoliiton kannatus edellisissä eduskuntavaaleissa oli 7,1 prosenttia, eli selvästi pienempi kuin viimeisin mittaustulos (8,5%). En viitsi mennä kommentoimaan Koskelan blogiin asiasta ja pilata siten hänen päiväänsä.

http://anttikoskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26539...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreiden kannatus lähti nousuun – SDP, kokoomus ja perussuomalaiset menettivät kannattajia. Harvoin on yhteen otsikkoon mahtunut neljä hyvää uutista!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset