Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Alipalkkauksen kriminalisointi

SAK:n järjestämässä puolueiden puheenjohtajien vaalitentissä esitettiin kysymys siitä, että pitäisikö alipalkkaus kriminalisoida. Vasemmistopuolueet ja Vihreät kannattivat ajatusta, Keskustan pääministeri Juha Sipilä seisoi kiikkulaudan keskellä eikä tiennyt kummalle puolelle kallistuisi. Oikeistopuolueet eivät odotetusti lämmenneet ajatukselle.

Voi aina kysyä, että mitä kriminalisoinnilla saataisiin aikaan. Ymmärrän asian niin, että kyse ei olisi pelkästään alipalkkauksen kriminalisoinnista, vaan myös muiden työnantajavelvotteiden laiminlyöntien saattamisesta nykyistä laajemmin rangaistavaksi. Nykyään firman voi lopettaa, ottaa uuden nimen ja nimellisen omistajan ja jättää kaikki entisen toiminimen palkkoihin ja etuuksiin liittyvät epäselvyydet  yhteiskunnan maksettavaksi.

Sillä, että mahdollisesti yksi ihminen kerrallaan saa liiketoimintakiellon, ei ole käytännössä mitään merkitystä kun jonkun perheenjäsenen tai kaverin nimissä jatketaan toimintaa. Vilpillä saadut rahat ovat liiveissä ja kun henkilökohtaista rikosseuraamusta korvausvaateineen ei ole odotettavissa niin kierre saa jatkua vuodesta ja yritysnimestä toiseen.

Oikeistopuolueiden nihkeys alipalkkauksen rangaistavuuteen selittyy jonkin lajin ajatteluun yrittäjän vapaudesta. Jos jonkun saa tekemään työtä vaikka kolmen euron tuntipalkalla se katsotaan firman onnistuneeksi rekrytoinniksi, johon sivullisten ei tule puuttua. Eikä siitä varsinkaan tule rankaista. Kysymys on siis ideologisesta vahvemman oikeuden puolustamisesta.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3995483-alipalkkauksen-kriminalisointia-kannattivat-andersson-haavisto-rinne-ehka-sipilakin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Onko iso osa Suomalaisista töissä alipalkalla kun kuukausi palkan jälkeen kulujen&kustannusten jälkeen tili on miinuksella ?

Iso osa vain velkaantuu vaikka kuinka käy töissä ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Alipalkkaus ei ainakaan paranna kenenkään tilannetta. Työnantajaa lukuunottamatta.

Jos ei omaa henkilökohtaista talousjärkeä niin velkaantuminen onnistuu vielä miljoonatuloillakin.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Juu . Suomen kansalaisetkaan kun äänestänyt kansanedustajiaan jne . Eivät ilmeisesti ole äänestäessään nähneet omaako ehdokkaansa yhtään mitään talousjärkeä .

Miten muuten voidaan selittää kun miljardien tulot valtiolla mutta silti miljardia velkaannutaan ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #3

Valtiontalous on vähän toinen juttu. Tämän blogin aihe on alipalkkaus ja siitä koituvat seuraamukset tai pikemminkin niiden puute.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #4

Jos kysytään mitä välii käytännössä talouteen saatko 5€ vai 15€ tunti palkaksi ?

Kun 5€ tuntipalkkanen saa asumistukea ja toimeentulo tukea ja jopa harkinnanvaraista . Työ on kevyempää jne.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

Ei se huonosti palkattu työ useinkaan kevyempää ole, pikemminkin päin vastoin. Yksinkertaista ja hikistä.

Kyllä sen joka saa työntekijältä työpanoksen kuuluu maksaa normaalia palkkaa, ei ole toisten veronmaksajien asia tukea valtion kautta kilpailua vinouttavasti yksityistä yritystoimintaa. Jos joku ei saa muuta kuin osa-aikatyötä eikä normipalkka riitä toimeentuloon niin se on eri asia.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #12

Jos teetät 1000€ remontin . Suomes elävä tulee yksin tekee ja saa siitä just leivän jolla elää Suomen elintasossa .
Jotku ulkomaiset voi tulla rennosti 3 tekee saman keikan . Ja silti säästöillään ostavat muutaman vuoden välein halvan elintason kotimaassaan talon .

Työmäalla "mestari" haukkuu kalliiksi Soomi miestä . Raivoaa jotta saa kolme samal hinnalla muualta . Kuus kättä on enemmän kuin kaksi . Voivat vuorotellen kädet levätä jne..

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #7

"Jos kysytään mitä välii käytännössä talouteen saatko 5€ vai 15€ tunti palkaksi ?".
Ymmärrys hoi, äly älä jätä !

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #38

Yks toiminimi kaveri 30€ tunti laskutuksel elättää itsensä . Eli Karkeasti 15€ netto tuntipalkka . Työn takia pakko olla paku ja kaikki työkalut ja sertifikaatit jne . Ajoi just sit 80km/h rajotuksel 112km/ km . Ei mitään mahiksii tehdä töitänsä ilman autoa . Sakko 1200€ . Kortti pois yli kuukauden . 30€* 160 tuntia = 4800€ . Eli sakko 3600€ nettona . Ihan oikein kait .

Mutta.

Jos olis löysä työ jossa 5€ tunti ,autoa ei tarvis jne. Asumistuet jne laukkais johonkin tuliterään kämppään . Elämä vois olla jopa helpompaa ..

Kommunisti robin Hoodit ottaa sieltä mistä saa ja "jaloina" jakavat ulosmitattui massei esim työhaluttomille.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mielenkiintoinen näkemys, että elintaso olisi (tai tulisi olla) jotenkin vakio tuloista riippumatta.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Eikös se ensin pitäisi olla jonkunlainen minimipalkkalaki yhteiskunnalta joka koskisi kaikkia, ammattiliittoja ei kiinnosta eikä voikaan kun kaikki ei kuulu liittoon.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Jos jollekkin keikkatyötekijälle 12€ tunti työsopimus palkka mutta hänen kotiin paluun yhteydessä vaikka Tallinan satamas puristetaan 6€ takas .

Sit kun Suomessa elävälle olisi pitänyt 15€ maksaa . Niin 9€ tunti välistä saahaan . Joilla rahoilla voidaan tilaajia ja päättäjiä voidella jotka keikan&työn antanut . Liukasteena käytetään setelinippuja , koti"siivojia" , lentolippui jne.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ammattiliitoilla on omat alakohtaiset sopimuksensa ja niin kauan kun ei muusta tavasta saada yksimielisyyttä niin näillä mennään. Työnantajat haluavat purkaa yleissitovuuden senkin vuoksi että pääsisivät alentamaan palkkoja liittoon kuulumattomilta.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tottakai alipalkkus on väärin, ei kai siitä kukaan ole eri mieltä. Jos ongelmaa ei olemassaolevilla säänöillä ja valvonnalla voida torjua niin jotain pitää tehdä.

Tottahan yksinkertaisin keino olisi säätää alipalkkaus rikollisuudeksi, määrätä kovat rangaistukset ja antaa AYlle ja viranomaisille lisää valtaa ja resursseja saattaa rikolliset kiikkiin.

Aivan asian vierestä sellaisen havainnon olen tehnyt että näillä keskustelupalstoilla yksi yleisimmistä aiheista on moitiskella yrittäjiä, heidän rahanahnauttaan ja kaikenpuolista kataluuttaan ikäänkuin yrittäjät olisivat yksi monoliittinen joukkio.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kaikella kunnioituksella, en ajattele yrityksistä ja yrittäjistä joukkona. Jokainen on omanlaisensa, mutta mätien omenien pesimisen joukkoon pitäisi tehdä mahdollisimman vaikeaksi ja siihen ei kaikilla näytä olevan yhtä suurta kiinnostusta.

En todellakaan rinnasta omat kätensä työssä likaavia yrittäjiä esimerkiksi kansainvälisiin sijoitusyhtiöihin ja niiden toimintaan tytäryhtiöineen.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kuten sanoin, "asian vierestä", en Sinua moittinut

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tämä onkin punavihervasemmistolta hyvä esitys kriminalisoida alipalkkaus ja saattaa vaaliteema sloganiksi sopii edesmenneeltä Arvo Salolta lainattua tekstiä muutettuna seuraavasti: "ainankin yksi porvari päivässä tiilenpäitä lukemaan parhaana kaksi"

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onko kommentoija Simosella aihetta pelkoon?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ei enää näin eläkeläisenä mutta haluatko aivan tosissaan lähteä laatimaan tälläistä lakia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #16

Eläkeläinen minäkin olen, mutta joutunut myös pari kertaa työnantajan kusettamaksi. Siperia opettaa ja jotain näille suhmuroijille pitää tehdä, vaikka sitten lakeja säätämällä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mää ehdottaisin harkitsemaan semmoista jotta kylmän viileesti valtio tekis oman vuokrayhtiön. Jossa 7,4 miljardin maailman ihmiset jotka keikka töihin Suomeen 2€ tunti haluais . Voisivat tehdä joitain rajattuja töitä . Ihan turha taistella verorahoilla jotain tessi palkkaa ja oikeuksia jollekkin . Mitä hyötyy siitä Suomalaiselle on ?

Näkökulmana nythän hyvähkö bisnes on myydä vaikka 5000€ näennäinen työpaikka Suomeen joka työperäisen oleskeluvan mahdollistaa. Ja myöhemmin mahdollistaa jackpottina Suomen passin . Jolloin loppuelämän talous asiat on turvattu . Monesti näennäinen työpaikka on niin epäkiinnostava jotta on jatkuva huutavapula tekijöistä . Siksi vaihtuvuuden takia pyöröoven laakeritkin huutaa punaisena .

Olen henkilökohtaisesti jutellu kun kertovat jotka inhoamaansa&vihaamaansa työtä sanovat tekevänsä VAIN siihen asti jotta passi on kourassa .

Sit kun Suomen koulutus taso on suht korkea . Ei ole helppo päästä järkevä palkkaseen työhön Suomes jos tulijan oma koulutus taso on olematon .

Ihan spekulointi pyörittelynä vaan nämä .

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Alipalkkaus voidaan kriminalisoida, jos valtio kirjaa lainsäädäntöön minimipalkat.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Mihin se kriminalisointi perustuisi, silmien väriin, kuuluminen ammattiliittoon vai mihin ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kunkin alan työehtosopimuksen minimipalkkojen alittamiseen tietysti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuota en kannata. Korporaatioille ei saa antaa suoraa lainsäädäntövaltaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #29

Lakien puitteissahan työehdoista sopiminen nytkin tapahtuu. Ei siihen mitään ay-liikkeen lisävaltaa tarvita jos alipalkkaus kriminalisoidaan.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Minä tarvitsin remonttimiehen, sain miehen töihin 20 € tunti, oikein hyvä.
2,90 €/tunti ?, eikö pitäisi jotain tehdä ??

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Halpatyömarkkinoiden luominen Suomeen pelkästään työllisyysasteen nostamiseksi ei ole yhteiskunnallisesti tervettä. Jos meille tulee 70 prosentin palkkatuki se vääristää kilpailua ja samalla luodaan uusi massiivinen yritystukimuoto entisten lisäksi. Verovaroista nekin rahat on revittävä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tuo 70% palkkutuesta ek höpötti turvapaikan saaneille . Etkai vastusta pakolaisten työllistymistä ..?

Tietenkin minäkin haluaisin tuon 70% palkkatuen itselleni . Kokisin muuten karmeaa eriarvoisuutta . Silloin palkkani nousisi 70% . Tai voisin tehdä 70% vähemmän töitä ja saisin saman palkan .

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #34

En minä muualta tulevien työllistymistä vastusta, mutta en hyväksy myöskään tuollaista pysyvää tukimuotoa. Kunhan nyt edes täältä normaalisti työpaikan saaneet turvapaikanhakijat välttyisivät karkotuksilta.

Toisaalta on myös kyseenalaista voidaanko tehdä sellaista lainsäädäntöä joka erottelisi syntyperäisten ja maahanmuuttajien kohtelun.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Jos Suomes kriminiloisaadaan 13€ tessi johki alalle . Niin jos Ruotsis ei .

Sit yrittäjä miettii perustaako haaparantaan vai tornioon talotehtaan ? . Kruunua kun voidaan viel devalvoidakin ..

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

26# tässä asiassa ei saa olla ammattiliitoilla mitään tekemistä !

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On poliitikkojen asia päättää kriminalisoinnista, eikä siihen tosiaan ay-liikettä tarvita. Nykyisillä poliittisilla voimasuhteilla asia ei kuitenkaan tule etenemään. Näkee keväämmällä sitten.

Pekka Pylkkönen

Jos työehtosopimukset puretaan ja vastapainoksi tehdään yleinen minimisäätely palkkamääräyksineen lain tasoisesti, eiköhän siihen sopu saada jo nykyisellä kokoonpanolla.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Villi visio kun 6 miljardii ihmistä alle 2 € tunti painaa duunia maailmassa ja me tulemme vääjäämättä kohtaamaan heitä pikkuhiljaa ..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset