Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Amerikkalainen metsänhoito

Kaliforniassa riehuvat laajat metsäpalot. Presidentti Donald Trump kaikkien asioiden erikoisasiantuntijana ja aina oikeassa olevana valtion päämiehenä on sanonut palojen johtuvan huonosta metsänhoidosta. Olen tästä asiasta Trumpin kanssa aivan samaa mieltä.

Olin 1960-luvulla Savukoskella pöllimetsässä tekemässä hyvää metsänhoitoa, kuten samalla kämpällä asuneet toistakymmentä muutakin jätkää. Kerran yksi jätkä sattui kämpälle palatessaan heittämään tupakannatsan kuloontuneeseen heinikkoon joka syttyi palamaan. Se oli  huonoa metsänhoitoa, joka vaati kolmen vuorokauden sammutus- ja vartiointityön.

Mitä seurauksia Kalifornian metsäpaloista sitten hallinnon kannalta on? Olisin enemmän kuin yllättynyt, jos viestimet eivät kohta välitä tietoa että Trump on erottanut ainakin yhden piirimetsänhoitajan. Samassa yhteydessä saataneen ilmoitus muurien rakentamisesta metsien ympärille, jotta kaiken maailman tunarit eivät pääsee pilaamaan metsiä huonolla hoidolla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Metsäpalot kuuluvat luonnon kiertokulkuun siinä missä metsässä asuvat eliötkin.

Ainoa, joka ei kuulu joukkoon, on ihminen keinotekoisine infrastruktuureineen.

Yleisin metsäpalon syy lienee ihmisen holtiton tai tahallinen tulen käyttö.

Salamat sytyttelevät toisen mokoman.

Metsät palavat, oli ihmistä tai ei.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Salamoiden sytyttämät metsäpalot ovat varsin tavallisia. Joskus ne myös sammuvat aivan itsestään pidempien sateiden osuessa kohdalle.

Erikoisin syyllinen nurmikkopaloon mitä tiedän, on silmälasit. Grillauspaikan pöydälle jätetyt lasit olivat jääneet sellaiseen asentoon, että ne säteellään kuumensivat kevätkuloisen ruohikon palamaan. Ihmiset paikalla, eikä palo ehtinyt levitä muutamaa neliömetriä suuremmaksi. Pitäisikö sanoa, että huonoa nurmikonhoitoa? Tuhka on toki lannoitteena hyvästä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Suuret katastrofaaliset metsäpalot kait enimmäkseen johtuvat hyvästä metsänhoidosta ja onnistuneesta metsäpalojen torjunnasta.

Kun silleen ne metsät eivät pala sitä luonnollista tahtia vaan kasvavat ja kasvavat yhtenäisemmin, kunnes sitten leimahtavat katastrofaalisesti. Toki metsäpalojen torjunta silti keskimäärin vähentää paloja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ruotsin viimekesäisistä laajoista metsäpaloista en tiedä kenenkään kommentoineen metsänhoidollisilla syillä. Mutta sehän onkin kuningaskunta, eikä kuninkaan tarvitse päteä tai olla pätevinään joka asiassa.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Viime kesänä varottiin ja varoiteltiin, ettei metsänhoitokoneet kipinöivine telaketjuineen ja kauhoineen sytytä metsäpaloja. Montako lie näistä syttynyt, tarina ei kerro.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä niistä kipinöistä metsäpaloja tai ainakin niiden alkuja on ollut. Määrää tuskin on koskaan selvitetty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset