Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Käsityöammattien alentunut arvostus

Kädentaitojen ammattilaisten arvostus on kärsinyt viime vuosikymmeninä inflaation. Kaikki mitä ihmiset tekevät menee firman piikkiin, ja osaavat ihmiset ohitetaan täydellisesti. Esimerkiksi rakennustyömailla komeilevat urakoitsijoiden suuret plakaatit, mutta itse työn tekijöistä ei kerrota yhtään mitään.

Työmarkkinabarometrin mukaan puutetta on esimerkiksi muurareista. Ennen hyvinkin korkealle arvostettu ammatti, mutta nyt ei vetovoimaa alalle enää juurikaan ole. Tämän päivän arvostus ei  alalle houkuttele. Eikä arvostuksen puute ole pelkästään työpaikalla, vaan sillä on merkitystä myös sosiaalisesti. Moniko vaimo kertoo tuttavilleen ylpeyttä äänessään, että hänen miehensä on muurari?

On aivan eri asia, jos muurari tekee työtä toiminimellä tai pienessä osakeyhtiössä. Silloin perheen puolella on status kunnossa, kun vaimo voi kertoa miehensä toimivan yrittäjänä rakennusalalla. Silloin voi äänessä kaikua vähän ylpeyttäkin, ainakin jos seura koostuu palkkatyöläisistä. Mielikuvamaailma on aivan erilainen, jos saman työn tekijää voi tituleerata yrittäjäksi. Tällä keinolla tuskin kuitenkaan saadaan lisää koulutettavia alalle.

Työn hukkuminen jonkun firman logon taakse on myös omiaan heikentämään ammatillista kunnianhimoa. Miksi nähdä vaivaa ja kehittää omaa osaamistaan sen enempää mitä työnantajan vaatimukset ovat? Loppupeleissä kuitenkin firmalle alasta riippumatta riittää, että työ läpäisee tarkastukset sekä tulee myydyksi.  Siitähän ne voitot tulevat.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

100 vuotta sitten olivat viilarit hyvätuloinen ammattikunta. Nyt viilareita ei enää ole. Tekniikan kehitys on tehnyt tehtävänsä. Ei ole enää oikeita suutareitakaan.

Samaa saattaa koskea jo muurareita. Uunimuurarit (joilla oli uuninmalli päässään) on korvattu uunitehtaiden rakennussarjoilla.

Tekoäly hävittänee monen insinöörin työn. Tietenkin yrittäjä on aina oman onnensa seppä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On totta, että automaatio on korvannut paljon perinteistä käsityötä. Jonkun ne automaation valmiit tuotokset on kuitenkin asennettava ja huollettava käytössä. Kokoonpanijoista on tullut tehtaiden liukuhihnatyövoimaa, joille maksetaan juuri ja juuri sen verran että työvoimaa jotenkuten riittää.

Elementtirakentamista näin ensimmäisen kerran Rovaniemellä joskus 1960-luvulla. Sisustustyöt ovat edelleen pitkälti käsityötä, joihin tarvitaan ammattitaitoisia käsillään työtä tekeviä ihmisiä.

Jotenkin vain ovat siistit paikallaan tehtävät sisätyöt menneet arvostuksessa ulkona ja reissussa tehtävien töiden ohi. Metsäkoneen kuljettajistakin näyttää olevan ainakin alueittain kova kysyntä. Aiemmin koneen kuljettaminen oli statukseltaan korkealla työhierarkiassa.

Myös kaivoksilla on puutetta koneenkuljettajista ja -korjaajista. Alan koulutuksen vieminen pois Lapista lienee osasyy tilanteeseen. Päättäjätkään eivät näytä pitävän näitä töitä arvossa kun koulutuksista päättävät.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kuinkahan palkkakehitys vaikuttaa arvostukseen. Jos puhutaan käsityöstä, niin siitä on vaikea tänä päivänä saada oikeaa hintaa, että kustannukset tulevat katetuksi ja päälle välilliset ja välittömät verot. Esimerkkeinä sepät, räätälit, suutarit jne. Kuka haluaa valita elinkeinon joka aiheuttaa köyhyyttä.
Sitten on nämä ammatit, joissa tehdään töitä pikkufirmoissa, joilla ei ole mahdollisuutta neuvotella urakkahinnoista suurten asiakkaiden kanssa. Metsäkoneala on yksi tällainen ja rakennusalalla ketjutetut urakat. En arvaa mennä sanomaan, mikä palkkataso ja työehdot ovat näissä tänä päivänä, mutta arvelen, että kehitys on mennyt alas päin. Niin ja kaikki haluavat käydä AMK-tutkinnon (Auta Minua Käytännössä) niin ammattimiehet ja -naiset loppuvat.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvä kysymys on sekin, että onko kilpailussa oppilaista käytetty vääriä mielikuvia ja houkuttimia. Koulutusten keskittäminen taas jättää osan nuorista peruskoulun varaan kun asunto- ja rahakysymykset tulevat vastaan. Koulutuksen aika tulee vasta aikuisiällä jos on tullakseen.

Yksityisille kansalaisille palveluita tekevä itsenäinen ammattilainen saa kyllä arvostusta työstään, mutta isojen firmojen palveluksessa hän hukkuu massaan. Elämiseen riittävän tulotason haaliminen kasaan on haaste, se on tullut hyvin esiin ulkoistuksissa ns. pakkoyrittäjien kohdalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset