Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Työpaikan hakukoulutus ja työnantajat

Työttömillä on halutessaan mahdollisuus hankkia työnhakukoulutusta. Varsinkin uusille työmarkkinoille tuleville se voi olla tarpeen, mutta pitkään samassa työpaikassa olleellekin siitä voi olla apua.

Työnantajien vaatimuksesta koeaikaa on jatkettu kuuteen kuukauteen. Myös potkujen antamisen helpottamista uudella irtisanomislailla on vaadittu kuten kuluneen syksyn poliittisesta sekamelskasta olemme huomanneet.

Työnantajapuolella ilmeisesti pidetään työnhakukoulutusta tasoltaan teatterikorkeakouluun verrattavana ammattioppina, johon on pitänyt edellämainituilla toimenpiteillä vastata.

Täällä jossakin kommentissa väitettiin, että työnhakija voi "näytellä" koeajan ja näyttää oikean minänsä vasta kun työsuhde on vakinaistettu. Sinänsä hienoa, että työnhakukoulutusta näin arvostetaan. Työnantajatkin uskovat siihen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

On ihmisiä, jotka löytävät työn, vaikka eivät ole saaneet päivääkään koulutusta sen hakemiseen. Parhaat löytävät työn, vaikka eivät olisi saaneet päivääkään koulutusta edes työhön.

Sitten taas on ihmisiä, jotka eivät löydä itsenäisesti töitä, vaikka heitä koulutettaisiin siihen kymmenen vuotta. Osa kyllä pysyisi työpaikassa ja tekisi hyvin töitä, kunhan vain joku kuljettaisi ensin työpaikalle.

Ja kaikkea siltä väliltä.

Siihen taas en usko hetkeäkään, että noita kuuden kuukauden näyttelijöitä olisi kovinkaan paljoa. Edes teatterikoulutettuina. Mutta olisi tietenkin työnantajan kannalta ikävää, jos juuri sellainen osuisi kohdalle. Enemmän varmaan on niitä työnantajia, jotka hyödyntävät tukityöllistettäviä. Mutta eivät ne yritykset mitään sankaritarinoita ole.

Joten kyllä irtisanomisen helpottaminen olisi ollut ihan hyvä juttu. On helpompi työllistää, jos tietää, että epäonnisesta rekrytoinnista pääsee eroon ilman lakitieteen korkeakoulututkintoa. Keskimäärin ottaen hyvät työnantajat eivät halua eroon hyvistä työntekijöistä. Vaikka sattuisivat olemaan vähän persoonallisiakin. Kunhan eivät vain pilaa liiaksi työpaikan ilmapiiriä. Täysin huonolle työnantajalle ei kai kukaan haluakaan tehdä töitä. Jos taas maksaa hyvin, silloin työntekijäkin varmaan kestää vähän v-mäisempääkin isäntää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Myönnän, että kirjoituksessani oli ironiaa mukana. Tokihan elävä elämä on monenkirjavaa, eivätkä työnantajat tai -tekijät ole mitään standardiolentoja.

Oma kokemukseni menneiltä vuosikymmeniltä on, että kovassa rahapulassa olevat miespuoliset henkilöt saattoivat "näytellä" työpaikkaa hakiessaan selvitäkseen vähän aikaa eteen päin, ja he ottivat yleensä itse lopputilin monesti jo ennen koeajan päättymistä. Mielestäni vakavissaan pidempiaikaista työpaikkaa hakevat eivät pahemmin näyttele. Tämä sillä varauksella, että nyt ovat pari sukupolvea nuoremmat ihmiset työnhakijoina joille elämä saattaa näyttäytyä erilaisena.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Pohdiskelin itsekin juuri tänään työttömien työllistymistä. Työpaikkoja on avoimena ja työttömiäkin on, mutta jostakin syystä nämä eivät kohtaa. Samalla puhutaan, että osaavasta henkilökunnasta on puutetta.

Ilman opiskelua tai koulutusta olet vain käsipari, on joku todennut. Toivottavasti kukaan ei loukkaannu, kun vertaan ihmistä tuotteeseen, mutta vertaus kuvastaa mielestäni asiaa hyvin. Työntekijä on kuin tuote, kun tuote halutaan, niin se ostetaan. Nyt ilmeisesti on sellainen tilanne, että työttömät eivät sisällä sellaisia ominaisuuksia, jota työnantajat haluavat palkkattavaltaan. Onko koulutettu väärin ja väärille alueille? Ne työntekijät, jotka ovat integroituneet nykyisille kotiseuduilleen voivat olla tilanteessa, jossa muuttaminen työnperässä on hankalaa ellei jopa mahdotonta. Kouluttautuminen uusille aloille on hidasta ja samat muutto-ongelmat työn perässä voivat silti hidastaa tai estää työllistymisen.

Työttömiin ihmistuotteisiin tulisi saada lisää ominaisuuksia, joita työnantajat ja markkinat haluavat. Ollaanko nyt tilanteessa, jossa nopeasti ei ole mitään tehtävissä, vaan todetaan, että töitä ja työntekijöitä ei ole saatettavissa yhteen? Minusta silloin on väärin puhua aktiivimalleista ja irtisanomissuojista, kun ongelma on työntekijöiden osaamisessa. Koneet ovat korvanneet paljon työpaikkoja, joissa pelkkä fyysinen osaaminen riittää. Työntekijöiltä vaaditaan nykyisin paljon enemmän, kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten.

Tehdäänkö nyt lisää ongelmia yhteiskuntaan, kun leikataan koulutuksista eikä nähdä tulevan työvoiman tarvetta? Avoimia työpaikkoja syntyy kasvukeskuksiin, joten myös työllistymisen edellytyksiä pitää siellä parantaa mahdollistamalla ensiasunnon hankinnat.

Minusta yhteiskunnan päättäjien tulee kiinnittää enemmän huomiota siihen, että miten suomalaisesta työntekijästä tehdään kiinnostava "tuote" näille vapaille markkinoille, jossa kysyntä luo työpaikat.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tottahan työntekijä on työnantajalle väline, jonka avulla hän saa niitä suoritteita joita on tarvis tehdä. Takavuosina eräs autoliikkeen pitäjä kehui yhtä automyyjää sanomalla että hän toimii kuin robotti. Ei koskaan mitään huomauttamista yhdestäkään kaupasta ja jokaisesta kaupasta tulee talolle hyvää. Hänen kannaltaan aivan ihanneihminen siis.

Koulutuksesta tinkiminen saattaa tuntua nyt tyhmältä, mutta mehän emme tiedä millaisia yhteiskunnallisia visioita päättäjille on syötetty. Jos tavoitteena on, että meille jatkossa koulutetaan pienempi määrä korkeamman osaamisen tekijöitä ja lopuista tulee jotakin ohjelmoijia ja teknistä huoltoporukkaa sekä palveluammattilaisia paremmin pärjäävien joukolle, niin eihän niihin töihin kovin monivuotista koulutusta tarvitse.

Sinänsä nuo "vapaat markkinat" ovat myös osin työllistymisen este. Vaatimukset työntekijöiden suhteen ovat kovat, mutta omaa koulutusta ei nykyään yrityksillä kovinkaan paljon ole. Työntekijät pitää yhteiskunnan tarjota valmiina pöytään, mutta yhteiskunta ei itse saa ideologisista syistä järjestää työpaikkoja niille, jotka eivät vapaille markkinoille satu kulloinkin mahtumaan. Nyt yritetään väen väkisin työntää yksityissektorille yhdeksän euron päiväläisiä, sekä tekemään aktiivimallilla työttömistä neroja jotka keksivät työpaikkoja tyhjästä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Laitan tuohon linkin, jossa nuo "osaavasta työvoimasta pulaa" sanonnat muuntuvat oikeiksi ammattinimikkeiksi. Varmaan alueellista vaihteluakin näihin löytyy.

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/-/pula-osaavasta-...

Lisätään Uusimaa.

https://www.ammattibarometri.fi/vertailu.asp?maaku...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #5

Ainakin toimihenkilösektorin ja sihteerin tehtäviä hakevien kannattaisi pääkaupunkiseudulla vakavasti miettiä lisäkoulutusta ja/tai alan vaihtamista. On tietysti ikäkysymyskin kenen kannattaa kouluttautua.

Lapissakin on puutetta aivan arkisten ammattien tekijöistä kun pitkään jatkunut muuttoliike etelään on vienyt paljon nuoria pois maakunnasta. Palvelualoilla taas sesonkiluonteinen työ ei riitä pitämään kaikkia alan ihmisiä kotiseudullaan.

Lapin työttömien ikärakenne taas on melko korkea ja koulutusaste matala, joten koulutuksellakin on rajalliset mahdollisuudet lisätyövoiman saantiin. Pientä muuttoliikettä etelästä päin on ollut havaittavissa sellaisten koulutettujen kohdalla jotka haluavat muuttaa asumaan lappilaiseen ympäristöön ja elämänmenoon.

Muutama viikko sitten juttelin erään paljasjalkaisen helsinkiläisen kanssa joka aivan hiljakkoin oli muuttanut tänne ja hän tuntui olevan kovin innoissaan. Jan Vapaavuori ei sellaisesta tykkää :)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Nuo ELY-keskusten linkit ovat kyllä mielenkiintoista luettavaa. Yläotsikoista voi klikata eri alueita ja eri tietoja. Uudellamaalla on pulaa rakennusmiehistä ja rakennuspuusepistä, kun taas Etelä-Savossa heitä on liikaa hakijoina. Kohtaanto-ongelma ainakin siinä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Työpaikan hakua helpottamaan on näköjään kehitelty tällainenkin väline:

https://ohje.te-palvelut.fi/hloasiakas/fi/node/88884

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tietotekniikan hallitseville, joita kai enemmistö työttömistäkin jo nykypäivänä on, tuosta voi olla hyvinkin apua. Aktiivimalli määrittää sitten sen pitääkö toivottomalta tuntuviinkin paikkoihin hakea vai voiko jättää väliin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset