Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Vasemmisto nukkui eilisessä eduskuntakeskustelussa

Vasemmistopuolueet nukkuivat pahemman kerran  eilisessä hallituksen ilmoitusta  koskeneessa keskustelussa eduskunnassa. He jättivät vastaamatta pääministeri Juha Sipilän ja muiden haliituspuolueiden edustajien väitteeseen siitä, että vasemmiston ehdotukset lisäävät valtion menoja jos pieniä yrityksiä aletaan tukemaan. Näin ei ole, jos suuria ja pieniä yrityksiä kohdellaan tasapuolisesti.

Yritystukien kokonaispotin on kerrottu olevan 2-3 miljardin euron luokkaa. Tarvitaan vain pieni uusjako, jotta pienten yritysten ensimmäisen työntekijän palkkatuki ja arvonlisäveron alarajan korotus  voitisiin toteuttaa valtion menoja lisäämättä. Tätä vaihtoehtoa ei oppositiosta tuotu esille ja Sipilä pääsi mestaroimaan löysällä väitteellään menojenkasvusta. Suoranaista tunarointia oppositiolta.

Yritystukien uusjako tarkoittaisi tietysti sitä, että suurten yritysten osuus pienenisi.  Tämä olisi tälle hallitukselle myrkkyä. Niinpä en usko hetkeäkään, että vaikka oppositiosta tätä siirtoa pienten yritysten hyväksi olisi esitettykin, se olisi saanut hallitukselta vastakaikua. Hallitus on keskittynyt "mukahoitamaan" pienten yritysten etuja lakiteksteillä eikä konkretialla.

Edelläolevasta huolimatta oppositiossa tunaroitiin kun ei tuotu rahoitusvaihtoehtoa omalle ehdotukselle keskusteluun. Olisi ainakin nähty, että ohittaako hallitus ehdotuksen vastaamatta siihen kuten joskus on tapana, vai olisiko tullut tyrmäys suoralta kädeltä. Toki ehdotus on vieläkin käytettävissä esimerkiksi tulevissa budjettineuvotteluissa, mutta tässä keskustelussa sen esille tuontiin olisi ollut oikea paikka.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ei ole duunarin etu puolustaa työpaikkapinnareita.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei sieltä pinnattu, hyvin olivat paikalla ja äänessä. Ajatus ei vain ollut tällä kertaa virkeimmillään ja hallitus pääsi turhan helpolla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kuka nukkui ja kuka ei eilen eduskuntakeskusteluissa. Ainakin vasemmiston puheenjohtaja Li Andersson vaikutti väsyneeltä haukotteluineen. Kuitenkin hänen puheenvuorossaan tuotiin esille kirjoituksessa mainittu yritystukien määrä 2 mrd. Toki kevyen puoleiseksi hänen puheenvuoronsa jäi kokonaisuutena, mutta näytti saavan ainakin ministeri Orpon ja miksei myöskin Sipilän kehonkielen hieman hämilleen. Tarkoitettukin ilmeisesti osittaisena vastauksena Orpon omaan puheenvuoroon ja pienenä piikkinä.

"15.39LiAnderssonvas(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Tässä on kyse siitä, että te, pääministeri Sipilä, olette ajanut tilannetta suomalaisilla työmarkkinoilla vakavaan kriisiin johtuen laista, jonka ei edes arvioida lisäävän työllisyyttä mutta joka sen sijaan takuuvarmasti tulee lisäämään ihmisten kokemaa epävarmuutta työmarkkinoilla.
Pakko sanoa, että jo on aikoihin eletty, kun valtiovarainministeri täällä linjaa, että yrittäjät eivät halua tukia, kun tämä hallitus on käyttänyt lähes 2 miljardia hyvätuloisia suosiviin veronkevennyksiin eikä onnistunut karsimaan yritystukia euron euroa tämän vaalikauden aikana!
On tässä hallituskauden aikana myöskin yritetty ratkaisuja, jotka eivät liity valtion budjettiin, muun muassa paikallisen sopimisen saralla, ja kas kummaa, mihin se kaatui? Suomen Yrittäjien kyvyttömyyteen suostua siihen kompromissiin.
Arvoisa puhemies! Kyllä tämä minun mielestäni näyttää siltä, että Suomen Yrittäjien lobbareille annetuista lupauksista tämä [Puhemies koputtaa] hallitus ei ole valmis perääntymään. Sen sijaan suomalaisille pienituloisille annetut lupaukset on petetty moneen kertaan." https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiako...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Aivan hyvä muuten kun yritystukiin koskemattomuuskin tuli esille, mutta vaihtoehto Sipilän väitteeseen kustannusnoususta jäi esittämättä. Tuossa sille olisi ollut paikka.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

On ihmeellistä sekin, että järjestäytymättömiä yrityksiä ja työntekijöitä ei kohdella samanarvoisesti. Ovat SAK:n ja vasemmiston taholta täysin eriarvoisessa asemassa, vaikka järjestäytyminen on täysin vapaaehtoista. Miksi? kuka tietää..?

Vastaukseksi ei riitä syyllistäminen rikkuriksi ja etujen nauttijoiksi ilman jäsenyyksiä...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Myös EK oli noissa neuvotteluissa mukana, ja jätti myös eriävän mielipiteen, joten sopimukseen ei päästy.

Onko Leskiselle myös EK vasemmistoa?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jäsenyydestä on omat etunsa niin työnantaja- kuin tekijäpuolellakin. Jotkut haluavat toimia villinä omilla säännöillään ja se on tosiaan vapaaehtoista. Miksi niitä (heitä) pitäisi ryhtyä holhoamaan yli sen mitä lain kirjain nyt sanoo?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

"Vastaukseksi ei riitä syyllistäminen rikkuriksi ja etujen nauttijoiksi ilman jäsenyyksiä..."

Vastaukseksi ei riitä oikea vastaus? Lähinnä tuo jälkimmäinen. Lottoaminenkin on vapaaehtoista, mutta miljooniin on mahdollisuus vain osallistumalla ja maksamalla "jäsenmaksu".

Harvan puulaakin eduista pääsee nauttimaan, ellei maksa jäsenmaksua, jos sellainen on asetettu.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin tosiaan joo. Vasurit ja ay-änkyrät eivät hyväksy, että järjestäytymättömät työnantajat ja työntekijät voisivat neuvotella keskenään paremmista työehdoista ja palkoista, kuin mitä ay-liike jäsenilleen. Tästähän se on kyse. Eikös vaan? Myönnä pois vaan....

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #9

Ay-liike neuvottelee ns. minimitason. Mikään ei nytkään estä työntekijää neuvottelemasta itselleen sitä parempi sopimus.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #10

Vaan kun oikeisto haluaakin oikeutta neuvotella liittojen sopimuksia heikompia työehtoja ja palkkoja. Paremmat ehdot voi tosiaan neuvotella nytkin jos rahkeet riittävät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset