Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Rahanpuute kiusaa kansallispuistojen kunnossapitoa

Lapissa on useita kansallispuistoja. Ne vaativat kuitenkin kunnossapitoa, johon rahaa ei tahdo löytyä. Puistojen perustaminen on ollut päättäjille helppo toimenpide, ja niillä on saatu tyydytettyä luonnonystävien ja -suojeluväen tarpeita. Ajan kuluessa puistoihin on rakennettu polkuja ja autiotupia, mutta niiden kunnossapitoon ei näytä kohtuudella rahaa riittävän. 

Metsähallitus korottaa vuoden vaihteessa autiotupien vuokria raskaalla kädellä yrittäen sillä tavoin hoitaa korjausvelkaa. On kuitenkin kysyttävä, että kuinka paljon erämatkailija haluaa tai pystyy maksamaan vuorokausi- tai viikkovuokraa. Kalleimmat vuokrat erämaatuvista ovat ensi vuonna jo hyvinkin kaupunkihotellien luokkaa. Eikä siihen sisälly aamupalaa talon puolesta.

Kohtuus pitäisi pystyä säilyttämään hinnoittelussakin, tai monet tuvat jäävät pahasti vajaakäyttöisiksi vain äveriäimpien rinkkaihmisten yöpymispaikoiksi. Tällä kehityksellä luontomatkailukin jakautuu entistä enemmän kahtia, ohuemman kukkaron idealisteihin ja vauraampien ihmisten erilaisiin elämyshankintoihin.

Jään odottamaan mielenkiinnolla etelän talkooporukoita tekemään osan polkujen kunnostustöistä. Sehän olisi luontoihmisille mitä parhain vaihtoehto loman viettoon. Tämä vaatisi tietysti ennakkosuunnittelua Metsähallituksen kanssa, jotta tarvikkeet ja valvonta olisivat paikalla. Edessä on pitkä talvi aikaa suunnitella.

https://yle.fi/uutiset/3-10411101

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

YM Ministeri Tiilikainen:

Metsäluonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi 10 miljoonaa euroa lisää
Tiedote 31.8.2017

Hallitus päätti esittää Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelmalle (METSO) 10 miljoonan euron lisärahoitusta vuodelle 2018, mistä ympäristöministeriön osuus on 8 miljoonaa euroa.

"Tämä on merkittävä panos metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Alan tutkijat esittivät tapaamisessamme viime viikolla lisärahaa METSO-ohjelmalle. Olen todella tyytyväinen, että pystyimme vastaamaan toiveeseen nopeasti", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Tiilikainen iloitsee." - -

http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Mi...

"Lisäksi budjettiriihessä päätettiin esittää Metsähallituksen luontopalveluille 650 000 euron lisärahoitusta kansallispuistojen ja retkeilyalueiden varustuksen parantamiseen ja kunnostustöihin.

- Näillä päätöksillä haluamme entisestään vauhdittaa luontomatkailun kehittämistä, Tiilikainen sanoo.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onhan se hyvä että edes etelä saa miljoonia.

Tuo 650000 euroa kansallispuistoille on sen verran pieni summa että sillä ei ihmeitä tehdä. Todennäköisesti tuokin raha menee miljoonien mukana etelään, koska siellä se Tiilikaisen vaalipiirikin on.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kyllä 650 000 euroa on iso raha kansallispuistoille, jos se osataan oikein käyttää. Tuolla rahalla saa monta työtöntä tukityöllistettyä palkattua harjoittelemaan ja tekemään perisuomalaisia puurakennus- ja nikkarointitöitä.

Tulisi samalla harjoiteltua unohduksiin jäävää hirsi- ja puurakentamista perisuomalaisin keinoin - usein vieläpä ilman sähköä vaikeiden maasto-olosuhteiden asiosta.

Moni työtön nuori samalla perehtyisi puurakentamiseen ja voisi sitä kautta löytää jopa uuden ammatin tai urapolun.

Happeakin hommassa saisi runsain mitoin - keho ja mieli virkistyisi. Think positive!

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Nyt pitää erottaa toisistaan autiotuvat, varaustuvat ja vuokratuvat.

Autiomökit ovat jatkossakin ilmaisia 1-2 yön majoitukseen kerrallaan. Varaustuvista joutuu maksamaan ( olikos se nykyään 12 e/yö ), ja yhdessä sellaisessa saa majailla korkeintaan kaksi yötä yhteen putkeen. Vuokratuvat on mahdollista vuokrata itselleen vaikkapa viikoksi kerrallaan, ja niitä tämä hinnankorotus käsittääkseni koskee.

Autio-ja varaustupia on lapissa satoja, kun taas vuokratupia käsittääkseni korkeintaan parikymmentä. Vuokratuvista on tähänkin asti joutunut maksamaan, mutta maksut eivät ole kattaneet edes tupien huolto- ja polttopuu -kustannuksia, joten mielestäni tämä korotus on paikallaan.

Tänä kesänä muutamalla vaellusreissulla huomasin metsähallituksen tehneen viime vuoteen verratuna muutamia uudistuksia. On rakennettu siltoja lisää, ettei vaeltajien tarvi??? kahlata vesistöissä niin paljon kuin ennen, ja puuhuollossa on siirrytty n. puolen motin valmiiksi pilkottuihin puupusseihin entisten isojen runkojen sijaan, jotka joutui itse sahaamaan ja pilkkomaan. Varsinkin puuhuollon muutos tulee lisäämään puun kulutusta, kun se on tehty mahdollisimman helpoksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Osa hintojen nostosta perustuu siis palvelun parantumiseen. Puiden pilkkomisella ei siis pysty enää "maksamaan" osaa yöpymisestään.

Muistan lukeneeni, että myös varaustupien hinnat tulevat nousemaan.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Niin no, autiotuvat ovat jatkossakin ilmaisia yöpyä, ja niitä on lapissa, jos nyt lonkalta heitän, niin yli 400, joten kyllä sieltä katon suurella todennäköisyydellä vaelluksella ilmaiseksi päällensä saa, jos haluaa.

Otin tuon puuhuollon muutoksen esiin lähinnä sen vuoksi, että se työllistää metsähallituksen huoltomiehiä jatkossa huomattavasti entistä enemmän, kun polttopuun kulutus varmuudella moninkertaistuu, ja koska metsähallitus jatkossakin sitä polttopuuta noihin jumalanseläntakana oleviin tupiin toimittaa. Melko kallis uudistus täysin turhasta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Onneksi telttapaikat eivät ole maksullisia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Telttailijathan ne ovatkin niitä oikeita retkeilijöitä. Pahimmassa tapauksessa voi kuitenkin käydä niin, että liikkumisesta kansallispuistossa joutuu tulevaisuudessa maksamaan kännykkäsovelluksella aivan kuin autoilijat parkkipaikasta.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Aktiivisena lapinvaeltajana en pistäisi pahakseni muutaman euron kansallispuisto/erämaa -maksua/ reissu. Jo se, miten paljon vaeltajat nykyään roskaavat erämaissa, pitäisi puoltaa tuollaista maksua. Enää ei toimi vanha käytäntö, minkä mukaan sen, minkä viet erämaahan tuot myös sieltä takaisin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #8

Roskaamisesta on kyllä tullut ongelma. Jos kertyvät varat käytettäisiin erämaiden siivouksiin, niin siinä mielessä maksussa olisi järkeä. Toisaalta roskaaminen voisi maksun vuoksi lisääntyäkin, koska eivät nytkään kaikki ole roskaajia.

https://www.lapinkansa.fi/lappi/lapin-vaelluksen-s...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kyllä 650 000 euroa on iso raha kansallispuistoille, jos se osataan oikein käyttää. Tuolla rahalla saa monta työtöntä tukityöllistettyä palkattua harjoittelemaan ja tekemään perisuomalaisia puurakennus- ja nikkarointitöitä.

Tulisi samalla harjoiteltua unohduksiin jäävää hirsi- ja puurakentamista perisuomalaisin keinoin - usein vieläpä ilman sähköä vaikeiden maasto-olosuhteiden ansiosta.

Moni työtön nuori samalla perehtyisi puurakentamiseen ja voisi sitä kautta löytää jopa uuden ammatin tai urapolun.

Happeakin hommassa saisi runsain mitoin - keho ja mieli virkistyisi. Think positive!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Työnjohto, tarvikkeet ja kuljetukset tuosta veisi suuren osan. Rahaa se silti on, mutta tukityöllistetyistä puhuminen on enemmän propagandaa kuin todellisuutta jos vanhat merkit paikkansa pitävät. Kilpisjärvellekin tulivat polunrakentajat Nepalista.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

MMM:n, Luken ja SYKEn yhteistiedote: METSO-hankkeet ovat lisänneet metsä- ja ympäristöalan toimijoiden yhteistyötä ja osaamista

"Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma METSOn tutkimus- ja kehittämishankkeet ovat niistä tehdyn vaikuttavuusarvioinnin mukaan parantaneet edellytyksiä luonnon monimuotoisuuden turvaamiselle. Hankkeet ovat metsä- ja ympäristöalan toimijoiden mukaan tuottaneet käytännönläheistä tietoa sekä lisänneet toimijoiden osaamista ja yhteistyötä." - -

Lähde:

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Monimuotoisuushankkeet eivät liity mitenkään k.puistojen palvelujen kunnossapitoon.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuota... kansallispuistot eivät tarvitse sen ensimmäistäkään senttiä kunnossapitoon. Luonto on parhaillaan ilman ihmistä. Ihmisen mukavuudenhalu sen sijaan on loputon ja kallis.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Tottahan tuo on, mutta jos karsitaan kaikki turha pois, niin eipä silloin paljon mitäään jäljelle jää. Kyllähän autiomökit mukavia on, ainakin vesisateella ja 40 asteen pakkasessa...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kun luontokohteeseen tehdään polku, opasteet ja tulistelupaikka, niin yli 90% turakaisista pysyy uralla. Tämä pitää kohteen muut alueet paremmassa kunnossa, nimenomaan ilman ihmistä - lähestulkoon, sillä oikeat retkeiljät eivät tarvitse sepelipolkua taluttajakseen. Jo 5m päästä polusta löytyy hyvin marjaa ja suppilovahveroa ym, kun ei juuri kukaan astu polulta edes sen vertaa sivuun. Tällaisia ovat sunnuntairetkeilijät suosituimmilla kohteilla.

Palvelujen rakentaminen on siis ihan kannattavaa luonnonsuojelemisenkin kannalta. Tiettyyn rajaan saakka, toki.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Varmaan merkityillä kulkureiteillä säästetään luontoa ja se roskaaminenkin rajoittuu niin että sitä on helpompi hoitaa. Palvelut ovat tietysti kivoja, esimerkiksi kännykkäyhteys joka paikkaan kelpaisi jo turvallisuussyistä.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #18

Erämaa-alueilla vaeltavat harvemmin roskaa. Erämaa-alueille harvemmin amatöörit lähtee, sillä siellä ei ole kännyköille kenttää, siellä ei ole merkittyjä reittejä, pitää osata suunnistaa, ja omata vähintään jonkin verran selviytymistaitoja.
Kyllähän roskaaminen on enemmän merkityillä reiteillä retkeilevien harrastus, mutta kyllä niitäkin reittejä on hyvä vähemmän harrastaneille olla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maailman parhaimmat kansallispuistot ja vaelluskohteet eivät tarvitse verorahojen keruuta tai humaania rakentamista, vaan inhimillisiä sääntöjä.

Luontoa ei saa roskata, eikä yksinäiseltä näyttävää oravanpoikasta pelastaa polkujen varsilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset