Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Viisi voittajaa neljä häviäjää ja Räikkönen

Naapurin vaalit onnistuivat syrjäyttämään ainakin päiväksi Kimi Räikkösen suomalaisen kaupallisen median pääuutisena. Se on saavutus, jolle on syytä nostaa hattua. Yle on sentään tehnyt ennakkoanalyysiä Ruotsin poliittisesta tilanteesta vähän pidempään ja Räikkösen kohtalo miljoonineen on ollut taka-alalla.

Ennen tarkistuslaskentaa ja ulkomailla annettuja ääniä tilanne on se, että puolueiden kannatusmuutokset olivat liberaaleja lukuunottamatta selviä. Liberaalit kirjasivat 0,1 prosentin minivoiton, kun taas muilla puolueilla tuli reilumpia lukemia suuntaan tai toiseen. Turhaan ei siis vaaleja pidetty.

Ruotsidemokraatit saivat 4,7 prosentin lisäkannatuksen, Keskusta 2,5%, Vasemmistopuolue 2,2% sekä Kristillisdemokraatit 1,8 lisäprosenttia. Vasemmistopuolue Vänsterpartiet oli ainoa punavihreän blokin puolueista joka lisäsi kannatustaan, muut petranneet puolueet kuuluivat oikeistoallianssiin.

Allianssipuolueista eniten otti takkiinsa Kokoomus, joka menetti kannatuksestaan 3,5 prosenttia mikä siirtymä  meni todennäköisesti pitkälti Ruotsidemokraateille. Sosialidemokraatit menettivät 2,8%, ryhmä Muut 2,6% sekä Vihreät 2,4 prosenttia. Huomioitavaa on ryhmän Muut kutistuminen vain 0,4 prosentin marginaalieräksi.

Alustava pika-analyysi näyttäisi siltä, että Ruotsidemokraatit saivat maaseudulla suhteellisesti huomattavasti suuremman kannatuksen kuin suurissa kaupungeissa. Näyttää siltä, että kaupungeissa, joissa maahanmuuttajia on enemmän ei kaikupohjaa maahanmuuttovastaisuudelle ole yhtä paljon kuin maaseudulla. Maaseudulla jossa ulkomaalaisia on vähemmän, Ruotsidemokraatit näyttävät saavan kannatusta enemmänkin maahanmuuttajien pelosta.

https://www.aftonbladet.se/a/0EyBX0

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Odottelinkin nostaisiko joku esille noiden pienpuolueiden etenemisen. Se saattaa ruotsalaisen blokkivaalijärjestelmän kannalta merkityksellisempää kuin ruotsidemokraattien voitto. Näyttäisi siltä, että tyytymättömyys vanhaan järjestelmään on laajempi kuin mitä SD:n kannatus näyttäisi, mutta kaikki tyytymättömyys ei kanavoidu kyseisen puolueen kautta.

Mitä suuriin puolueisiin tulee, niin veikkaan, että blokkien pääpuolueiden tappio toimii tai ainakin pitäisi toimia jonkinasteisena herätyksenä sille että politiikka pitää uudistaa muutenkin kuin ottaa paniikissa omaan ohjelmaan ripauksia SD:n ohjelmasta.

SD:n voittoon taitaa myös liittyä aimo annos pettymystä, sillä kovin moni näytti toivovan suurimman tai toiseksi suurimman puolueen paikasta jotka jäivät saavuttamatta ja taitaakin olla niin, ettei ko. puolueen asema sittenkään juurikaan muuttunut vaalivoitosta huolimatta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ruotsin hyvä taloustilanne ei ollut monillekaan riittävä peruste pitää kannatustaan sosiaalidemokraateilla. Ongelmiakin on, kuten hoitojonot. Tämä on merkittävää sikäli, että meilläkin ovat jotkut hehkuttaneet Ruotsin yksityistämismallia terveyden- ja sairaanhoidossa, mutta arjessa se näyttää olevan toisenlainen.

Uskon, että blokkirajat tulevat ylittymään Ruotsissa, jos ei vielä tällä kertaa niin ainakin lähitulevaisuudessa. Asiapohjalta Keskusta olisi varmaan lähimpänä vasemmistopuolueita, kun taas vihreät ehkä voisivat tarvittaessa lähteä tukemaan oikeistoallianssia.

Ruotsidemokraateilla ei näyttäisi olevan edes halua lähteä hallitukseen kutistamaan kannatustaan ja kenties hajottamaan puoluetta, vaan se jää mieluusti oppositioon kyttäämään lisää parlamentaarista voimaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ruotsin vaaleista minua eniten harmittaa se n. 0,5-prosenttiyksikköä, mikä tuli Vihreille liikaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Se on sentään aika pieni harmi. Minua harmittaa nuo SD:n saamat äänet ;)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Maakunta/läänivaaleissa näyttäisi siinä naapurissasi joku sairaanhoitopuolue olevan vahvoilla. Muutoin läänitasolla vaikuttaisi monessa läänissä SD:n voitto ja MP:n tappio olevan itseisarvoltaan samankokoinen. Pieni erikoisuus, koska ei varmaan ole äänivirtaa sillä välillä paljoa. Esimerkiksi Jämtlannissa SD+2,6%; MP-2,5%.
https://valresultat.svt.se/2018/22300.html

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

SVT:n pikaselvityksen mukaan jopa 40 prosenttia äänestäjistä vaihtoi puoluetta edellisistä vaaleista. Siihen kun vielä lisätään luonnollinen poistuma ja uudet äänestäjät, niin ei ihme jos eroja syntyi. Puoluevaihdot menevät luonnollisesti enemmän tai vähemmän ristiin, ainakin blokkien sisällä ja vähän muutenkin.

Paikallisvaaleissa tietysti joku tunnettu ehdokas vaikuttaa paljon tulokseen ruotsalaisessakin vaalijärjestelmässä, eikä puoluekaan ratkaise niin paljon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset