Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kiinan väestöpolitiikka on kiitoksen arvoinen

Jälkiviisas voi olla kuka hyvänsä, mutta olla viisas etukäteen on vaikeampaa. Päätöksentekijöille jälkiviisaiden esittämä arvostelu on arkipäivää, mutta kiinalaisten väestöpolitiikassa nähtiin hyvin tulevaisuuteen.

Suurin vaikutus väestöpolitiikalla on 1950- ja 1960-luvuilla syntyneiden suurten ikäluokkien ero myöhempiin. Vuosina 1949–1978 kiinalaisten määrä kasvoi 542 miljoonasta 963 miljoonaan.

Väestön lisääntyminen lähes kaksinkertaiseksi kolmessakymmenessä vuodessa herätti Kiinan päättäjät radikaaleihin toimiin. Vuonna 1979 astui voimaan yhden lapsen laki, joka ensisijaisesti salli vain yhden lapsen perhettä kohden. Aivan yksioikoinen ei laki ollut, vaan lapsia voi  hankkia kaksikin esimerkiksi silloin jos ensimmäinen lapsi oli tyttö. Vuonna 2015 on lakia edelleen höllennetty, ja tavoitteena on mitä ilmeisimmin ikärakenteen pitäminen terveenä tulevaisuudessa.

Edelläoleva ei ole sitä minkä perusteella Kiinan väestöpolitiikkaa pitäisi ensisijaisesti kiittää. Valtion taholta yksityiskohtaisesti ohjattu ihmisten elämä on kulttuurillemme vierasta. Meillä raha ratkaisee, ja sillä keinolla on myös perhepolitiikkaamme hoidettu. Kiinalaiset ansaitsevat kiitoksen väestöräjähdyksen pysäyttämisestä, vaikka otteet ovatkin olleet inhimillisesti katsottuna kovia.

Arveluiden varaan jää se, että kuinka paljon kiinalaisia olisi tullut tai ainakin ollut pyrkimässä elintasopakolaisina kaikkialle maailmaan, jos lisääntyminen olisi jatkunut vapaana. Syntyvyyden säännöstely kiinalaisittain on ollut palvelus ympäristölle ja koko muulle maailmalle. Ennen muuta se on ollut palvelus kiinalaisille itselleen, koska he pystyvät nyt vaurastumaan kun ylikansoittumisen ongelmat eivät ole taakkana.

 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhden_lapsen_politiikka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kiinan hallitus on tuntenut vastuunsa ihmiskuntaa kohtaan, olkaamme kiitollisia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tiedän että ehkäisyä ja abortteja vastustavat väestöräjähdyken apostolit eivät kirjoituksestani pidä, mutta faktat ovat faktoja. Maapallomme on jo nyt kovilla ilman miljardia lisäkiinalaistakin.

Käyttäjän raitanenh kuva
Hannu Raitanen

Kiinan kommunistipuolueelle kuuluu Nobelin rauhanpalkinto.
Koska pelastivat maailman miljardilta kiinalaiselta.
Pelastivat Tiibetinkin feodaalisesta teokratiasta nykyajan kehitykseen.
Kiinan tie olkoon Suomen tie.

Verratkaa Intiaan, tuohon maanpäälliseen helvettiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #19

Intia on täydellisen julma vertauskohta. Tyttökauppaa ja muita ihmisoikeusloukkauksia, rikollisuutta, kaduilla asumista ja muuta äärimmäistä köyhyyttä vailla uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Kastijärjestelmä kruunaa kaiken.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Häh, outoa puhetta!

Muistelen että aikoinaan, olisiko ollut 80-luvulla hehkutettiin Kiinan yhden lapsen politiikkaa. Väestömäärän piti jäädä alle miljardin tämän ansiosta pysyvästi.

Mutta kuinka kävi? Väkimäärä on kasvanut tasaisesti, nyt on ainakin 300-400 miljardia tullut lisää. Ja kasvaa edelleen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Leo, tarkoitat kai että 300-400 miljoonaa tullut lisää. Se on totta, väestö lienee nyt jotain 1,4 miljardia. Mutta mikä olisi tilanne, jos kiinalaisia olisi nyt neljäkymmentä vuotta myöhemmin 2,5 miljardia tai jopa enemmän?

Väki lisääntyy vielä tässä vaiheessa, kun vanhempia ikäluokkia on elossa mutta sen pitääkin lisääntyä, jotta ei tule pulaa työntekijöistä. Pitkässä juoksussa tämäkin tasaantuu, uskon että Kiinassa on tämä asia hyvin tarkoin laskettu. Siellä ajatellaan vuosikvartaaleja pidemmälle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Syntyvyyden lasku vaikuttaa väestönkasvuun viipeellä, koska kuolleisuus kohdistuu pääosin pienempiin vanhempiin ikäluokkiin, nuorimmat suuret ikäluokat tulevat synnytysikään parin-kolmenkymmenen vuoden päästä ja synnytysikäisten ikäluokkien pieneneminen alkaa näkyä vasta tämän jälkeen. Vuoden 1980 jälkeen Kiinan väkiluku on kyllä kasvanut suunnilleen 350 miljoonalla, eli 35 %. (Vertailukohdaksi voisi ottaa vaikkapa Nigerian, jonka väkiluku on samassa ajassa kasvanut 70 miljoonasta 200 miljoonaan eli 280 %).Kiinan hedelmällisyysluku on nykyisin jossakin 1,4 paikkeilla, joka tarkoittaa sitä, että Kiinan väkiluku on kääntymässä laskuun. Vuonna 1980 Kiinan väkilulu oli suunnilleen 1 miljardi, joten se 80-luvun hehkuttelija ei ilmeisesti ollut perehtynyt asioihin kovinkaan tarkasti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kiinassa vuonna 2015 tehdyt höllennykset sääntelyyn tähtäävät mitä ilmeisimmin siihen että väkimäärän hallitsematon lasku estettäisiin. Näin maa välttyisi tulevaisuudessa "Suomi-ilmiöltä".

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen Vastaus kommenttiin #11

Kiinan väestömäärän kasvua ja kehitystä voi tarkastella seuraavan linkin takaa.
(Kiinan väestömäärä: http://www.worldometers.info/world-population/chin... )

Vuosittaisen kasvun osoittavassa kaaviossa näkyy selvästi kaksi merkittävintä Kiinan väestömäärän kehittymiseen vaikuttanutta tekijää.

Ensimmäinen tekijä, oli toisen maailmansodan jälkeinen levoton tilanne sekä erityisesti kommunistiseen järjestelmään siirtymisen 'suuri harppaus' vuosina 1958-1960. Sen ei-suunniteltuna seurauksena maa ajautui nälänhätään, joka aiheutti kymmenien miljoonien ihmisten kuoleman sekä merkittävän notkahduksen syntyvyydessä.
(Kiinan suuri harppaus -> https://fi.wikipedia.org/wiki/Suuri_harppaus)

Suuresta harppauksesta toipumisen jälkeen syntyvyys nousi ennätyslukemiin.
(Syntyvyys Kiinassa: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Birth_rate_in_C... )

Yhden lapsen politiikan tarkoituksena oli leikata juuri tänä aikana syntyneiden suurten ikäluokkien lapsilukumäärää heidän saavuttaessaan perheenperustamisiän pari vuosikymmentä myöhemmin. Vuonna 1989 säädetty laki yhdestä lapsesta käänsi nousseen väestön kasvuprosentin välittömästi lasku-uralle.

Vuoden 2016 alusta Kiinassa on perheille sallittu 2 lasta. Myös elintason ja koulutustason paraneminen pitänee osaltaan mukavuuksiin tottuvan väestön lapsilukumäärää jatkossa pienempänä kuin köyhyyden aikanaan vallitessa. Väestön ikääntyminen ja ikäluokkien pienentyminen saattaa pysäyttää jossakin vaiheessa ainakin hetkellisesti Kiinan väestönkasvukehityksen.
(Kiinan väestöpyramidi ja muuta tietoa: http://globalis.fi/Maat/Kiina)

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #16

Kaikki ei ole aivan sitä, mitä (Halosen elvyttämä) EN ja EU sanovat, ja "päättävät"...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2011/08/miten-...

" Miten Halosen ja Hautalan Suomen Pilastokeskus sepitti ("EU:lle"...) "70 miljoona tapettua Maon uhria"...

... Vitsi on siis sellainen, että Kiinassa esiintyi maksimisyntyvyys 40-luvun lopulla vuo- teen 1958 (syntyvyys 3%,kuolleisuus 1%, eli 3 kertaa niin paljon väkeä syntyi kuin kuoli... Vain yhdessä maassa oli alhaisempi vuosikuolleisuus 1950-luvulla, 0.9%, osin samoista syistä, nimittäin SUOMESSA, mutta Suomessa olisi syntyvyys vain n. 1.5 %), kun Suuri Harppaus, johon liittyi teollisuuden ja väestön siirtoja ja lisäksi paha kuivuuskausi, oli alkanut 1957. Syntyvyyspiikki kuin sodan jälkeen myös seurasi tuota MAKSIMEIHIN NÄHDEN kolmanneksella alentunutta syntyvyyttä, joka OLI SEKIN KUITENKIN HELVETIN KORKEA 12 miljoonaa vuodessa 600 miljoonasta eli 20 promillea, kun "normaali" on keskimääräisen eliniän käänteisluku (joka siis takaa vakaan väestömäärän, 20 promillea vastasi 50 vuotta).

(Itse asiassa nuo kuvan luvuthan ovat v. 2000 hengissä olleita kunakin vuonna syntyneistä, mutta vähennykset ovat olleet 40 vuodessa pieniä, prosentti pari.

http://fathersforlife.org/images/China2000.gif )

Mutta Jung Chang teki kaksi tai oikeastaan kolme läpinäkyvää trikkiä "sepittäen kommunismin uhreja": hän otti "puuttuvat syntyneet" absoluuttisten (viereisten) maksimisyntyvyyksien mukaan (jotka tarkoittivat, että kolme kertaa niin paljon väkeä syntyi kuin kuoli, ja VÄESTÖNLISÄYS (eikä siis syntyvyys, joka sekin olisi ollut korkea) oli 20 promillea niiden aikana.

Tällä Jung Chang noin kaksinkertaisti "puuttuvien" määrän. Ne voidaan osoittaa syntymättömiksi, mutta se on kolmas juttu). Sen jälkeen hän väitti, että "näin saadut (yht. 18 mlj. muka "puuttuvaa") olivat "tapettuja ja nälkään kuolleita", ja lisäksi hän väitti, että OLI TOINEN MOKOMA KOKONAAN SYNTYMÄTTÄ JÄÄNEITÄ, ja tällä keinolla hän sai "38 miljoonaan Maon uhria", joista hyvin läpinäkyvästi NELJÄNNES OLI "OIKEITA SYNTYMÄTTÄ JÄÄNEITÄ" JA LOPUT AIVAN "TYHJÄÄ ILMAA"

Vaan mitä tapahtuikaan, kun HALOSEN HIROHITOISTIT JA USALAINEN SKITSO-RUMMEL saivat nämä "tiedot": HE OTTIVAT KAIKKI NUO TAPETTUINA, JA KERTOIVAT TAAS KAHDELLA,"JOIDEN LISÄKSI TOINEN 38 mlj. OLI KOKONAAN SYNTYMÄTTÄ JÄÄNEITÄ"!

www.hawaii.edu/powerkills/20TH.HTM

” IMPORTANT NOTE:Among all the democide estimates appearing on this web-site, and in the table on the lower right, some have been revised upward. I have changed that for Mao's famine, 1958-1962, from zero to 38,000,000. And thus I have had to change the overall democide for the PRC (1928-1987) from 38,702,000 to 76,702,000. Details here. ”

Sitten tämä "65 mlj." tai "72 mlj." ajettiin EUROPELLEPARLAMENTIN PÄÄTÖKSIIN JA SIELLÄ SE NYT KÖKÖTTÄÄ "VIRALLISENA KANTANA"....

(Huom! Europelleparlamentin "päätökset" EIVÄT OLE LAKIA, kansallista eivätkä kansainvälistä, vaan ne ovat paskanjauhamista.)

Ja koko hourulallatus mukamas "perustuu" siis yllä linkissä olevalle Kiinan väestön oikealle ikäjakautumalle v. 2000. :twisted::twisted::lol:

Jos tämä oli Kiinan propgandistien juoni, niin saivatpahan opetusken, että kun hul- luille viikinkiämmille syöttää ämpärillisen paskaa,niin ne syövät kaiken hyvällä ruo- kahalulla, ja sen jälkeen kaikkien fysiikan ja muiden luonnonlakien vastaisesti vie-lä laskevat kaksi kertaa suuremman läjän sitä samaa "hyödykettä" kuin koskaan ovat syöneetkään! :shock::lol:

Varmaan siellä Pilastokeskuksessa on taas uusi pläjäys valmisteilla, esimer-kiksi YLLÄ ESITETTYJEN "TIETOJEN" KERTOMINEN JÄLLEEN KAHDELLA!

:D "

Juha Hämäläinen

Kiinan toimet ovat olleet oikeat. Jollei näin olisi toimittu, seuraava toimi olisi ollut pakkosterilisaatiot.

Afrikan osalta on väestön lisääntymiskyvyn poisto ilmeisen oikea toimi. Afrikassa ei nimittäin millään muulla tavoin tule järjestystä lisääntymiseen. USA on kehittänyt jo aikaa sitten kemiallisia aineita tähän käyttöön.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Afrikka näyttää myös olevan alue jossa ympäristön muutokset heikentävät ihmisten elinmahdollisuuksia muita maanosia enemmän. Levottomuudet eri valtioissa eivät myöskään tee asioiden kohentamista helpoksi. Vaikea yhtälö kaiken kaikkiaan.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Nimenomaan. Siksi Afrikkaan ei pitäisi syytää tukirahaa kuten Orpo esittää:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Kiinan harjoittama kansallinen politiikka on elintasoa kasvattaneessa menestyksessään todella huomionarvoista ja poikkeuksellista ja väestön kasvun rajoittaminen on eittämättä ollut yksi näistä elintason nostamisen mahdollistaneista toimenpiteistä.

Jotkut vieĺä muistavat 70-luvulla kiinasta esiteyt osuvat vertaukset savijalkaiseen jättiläiseen. Tämän jälkeen on tapahtunut paljon.

Kiina on nostanut henkilöä kohden lasketun ostovoimakorjatun bruttokansantuotteensa köyhyydestä nykyiselle 15000 dollarin tasolle, suomen vastaavan luvun ollessa 40000 dollaria.

(Kiina -> https://tradingeconomics.com/china/gdp-per-capita-ppp)
(Suomi -> https://tradingeconomics.com/finland/gdp-per-capit...)

Viimeisten 10 vuoden aikana tämän kansantuotteen kasvuprosentti on kiinassa ollut keskimäärin 7.6% vuodessa (suomessa -0.5%, eli hieman laskenut). Jos kuvittelemme Kiinan kasvun jatkuvan samanlaisena ja Suomen vastaavan kasvun olevan 1% suuruusluokkaa, saavuttavat kiinalaiset suomalaisen elintason 10-15 vuoden kuluessa (laskennallisesti vuonna 2032 molemmissa maissa 48000 dollaria).

Toki kiinalaiset ovat elintasonsa nostamiseksi lisänneet merkittävästi elinympäristön kuormitusta ja nykyisellään esimerkiksi hiilidiöksidipäästöt ovat Kiinassa 7,5 tonnia henkilöä kohden, suomessa 8.7 tonnia.

(Maiden CO2 päästöt -> https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.P...)

Voidaan kyllä sanoa, että Kiinan väestöpolitiikka on ollut sekä maansa kansalaisten taloudellisen hyvinvoinnin että globaalin ympäristörasituksen kannalta erittäin onnistunutta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kiitos hyvistä linkeistä. Kiinan kauniisti nousevan pylväsrivistön perustana voidaan täydellä syyllä pitää onnistunutta väestöpolitiikkaa.

Suomi on vaikeuksissa liioitellun yksilöllisuuden korostamisen seurauksena muuttuneiden nuorempien ikäpolvien asenteiden vuoksi. Pariutumista ja syntyvyyttä ei tapahdu riittävästi silloinkaan kun taloudelliset resurssit olisivat suotuisat. Lisäksi työttömyyteen ajautuneiden lapsiperheiden kohtelu on ympäristön taholta ankeaa ja toimii varoittavana esimerkkinä.

Edit: Yksilöllisuuden sijasta olisi ehkä parempi puhua yksilökeskeisyyden liiallisesta korostamisesta.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Kiitos kiitoksista. Kommentoin vielä lyhyesti molempia esiin nostamiasi seikkoja.

Kiinan menestys johtuu useasta seikasta, joista väestömäärän rajoittaminen on ollut yksi keskeinen tekijä muiden tekijöiden ohessa.

Muita keskeisiä tekijöitä ovat:
- globalisaation, eli alkuvaiheessa alhaisemman työkustannuksen aikaansama länsimaisten yritysten Kiinaan siirtämä valmistustoiminta sekä tietotaito
- kiinalaisten ahkeruus, jonka vuoksi esimerkiksi teollinen tuotanto on kannattanut siirtää Kiinaan ja joka näkyy samankaltaisena kaikilla elmänaloilla
- Kiinan johdon pitkäjänteinen ajattelu ja politiikan toteuttaminen maansa kansalaisten kokonaisetua palvelevalla tavalla

Suomen väestökehityksen haasteet johtuvat pitkälti juuri niistä seikoista jotka mainitsit. Yhtenä vaikutukseltaan ennalta-arvaamattomana tekijänä nostaisin vielä esiin monellakin tavalla suomalaisille aiheutetun ilmastoahdistuksen.

Ilmastoahdistuksesta moni nuori tuntuu kovasti kärsivän ja sen vuoksi realistinen suhtautuminen omaan elämäntapaan ja perhesuunnitteluun on monelta enemmän tai vähemmän kateissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #13

Onhan se tietyllä tapaa paradoksaalista, että jotkut elävät elämänsä läpi yksilökeskeisesti päivä kerrallaan bilettäen, kun taas toiset hyvinkin sosiaalisesti ajattelevat ihmiset ovat lisääntymättä ympäristöön liittyvien kauhutarinoiden vuoksi.

Tuossa suhteessa on joillakin maamme poliittisilla puolueilla peiliin katsomisen paikka. On kampanjoitu turhan voimakkaasti maallemme vahinkoa tuottavilla asioilla.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Milloin se kuuluisa joku ryhtyy kantamaan vastuunsa ihmiskuntaa kohtaan ja lakkaa tukemasta Afrikan räjähdysmäistä väestönkasvua.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Joidenkin Afrikassa toimivien kirkkokuntien oppien muuttaminen voisi olla hyvä alku. Tosin Kiinan kanssa tällä ei ole muuta tekemistäkuin se, että kiinalaiset ovat kuulemma tehneet investointeja Afrikan itäisiin osiin. En tähän hätään muista tarkemmin mihin ja mitä aloja ne koskivat. Elintason nousua ne kuitenkin merkitsevät. Ei Kiina kuitenkaan koko Afrikkaa pysty pelastamaan. Ainakaan vielä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Mission impossible - Afrikan väliluku nelinkertaistuu vuosisadan loppuun mennessä - ehkä nopeamminkin.

Juha Hämäläinen

#12. Jonkun täytyy tehdä jotain. Niinhän kansa on Suomessakin aina vaatinut. Joku on tosi kysytty kaikkiin hommiin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kiinan politiikka merkitsi erityisesti naimattomien naisten pakkoabortteja, lasten riistämistä vanhemmiltaan ja entisestään heikossa asemassa olevien naisten ja perheiden sakottamista, jolloin kärsijöinä olivat erityisesti lapset. Syrjäytettyjen lasten tuottaminen tuskin oli kansakunnankaan etu.

Inhimillisempi ja ihmisoikeuksien mukainen keino puuttua asiaan olisi ollut naisten oikeuksien ja aseman parantaminen. Sitä mukaan kun naisten tasa-arvo on Kiinassa parantunut, yhä useammista on tullut koulutettuja ja työtä tekeviä "ylijäämänaisia", joiden on vaikea löytää puolisoa, varsinkaan yli 30-vuotiaana.

Kiinalaiset avioliittoperinteet ovat hyvin epäyhteensopivia tasa-arvoisen yhteiskunnan kanssa. Miehen odotetaan ostavan vaimolle vuoden palkkaa vastaavan kihlasormuksen, maksavan hulppean morsiusrahan naisen vanhemmille, hankkivan perheelle asunnon ja kustantavan perheen elämän. Palkka meneekin tavallisesti suoraan vaimolle, joka myös hoitaa perheen raha-asiat. Tämä konsepti toimii huonosti jos myös vaimo on työssä ja ansaitsee miestä enemmän. Siksi naiset yleensä odottavatkin selvästi parempaa palkkaa saavaa miestä, mikä on palkkatasa-arvoisessa yhteiskunnassa hankala konsepti. Toki Kiina ei sellainen ole, mutta tämä tekee monista koulutetuista naisista käytännössänaimakelvottomia. Lisäksi vielä se, että nainen on naimakelvoton jos on yli 30-vuotias tai jo menettänyt neitsyytensä.

Kaikki mitä syntyvyyden luonnolliseen romahduttamiseen tarvittiin, oli naisten melko tasa-arvoinen koulutus. Se toki korostui siinä, että kun lapsia oli vain yksi ja se oli tyttö, laittoivat vanhemmat rahansa sen tytön koulutukseen. Tosin lakien mukaan vanhemmilla oli oikeus saada toinenkin lapsi jos ensimmäinen oli tyttö

Se olisi varmasti toimiva ja ihmisoikeuksien mukainen resepti useimmissa muissakin korkean syntyvyyden maissa.

Tämä toki on eräänlaista jälkiviisautta. Kiinan ratkaisu oli oman aikansa realiteettien politiikkaa, jonka toteuttaminen oli ihmisoikeustyhjiössä mahdollista. Toki ongelma, jota politiikalla ratkaistiin, oli vakava.

Politiikka epäilemättä helpotti väestönräjähdystä, mutta aiheutti useita muita vakavia ongelmia. Kiinassa vanhustenhuolto perustuu suurelta osin lapsiin ja jos yhdenä lapsen täytyy pitää huolta kahdesta vanhemmasta, joiden täytyy pitää huolta omista kahdesta vanhemmastaan, sen lapsen täytyy pitää huolta neljästä isovanhemmasta. Säästeliäät vanhukset toki pystyvät rahoittamaan vanhuuttaan säästöistäänkin, mutta eivät toki tällöin tuota mitään. Syntyvyyden romahtamisen vuoksi Kiinan huoltosuhde tuleekin kehittymään sietämättömäksi seuraavan 20 vuoden aikana.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tuot esille niitä yksityiskohtia joihin viittasin avauksessani kun mainitsin inhimillisesti katsoen kovat otteet.

Kuitenkin kannattaa ottaa huomioon, että perityt tavat ja kulttuuri muuttuvat hitaasti elinympäristön muuttuessa. Lapset olivat agraarisuomessakin vakuutus vanhojen päivien varalle, kunnes rahatalous ja teollistuminen muutti senkin asian. Nyt monet näkevät lapset taloudellisena uhkatekijänä.

Ei pitäisi hankkia lapsia, jos niitä ei pysty elättämään, on valitettavan tuttu huuto sosiaalisessa mediassa työttömäksi jääneen lapsiperheen vanhemmille. Kun valitsee lapsettomuuden välttyy tuon kaltaiselta halveksunnalta. Jatkuvaa työllisyyttä kun ei nykyisen kaltaisessa epävarmassa maailmassa pysty kukaan takaamaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Suomi saisi luopua steriloimislaissa kolmen lapsen tai 30 vuoden iän politiikasta.
Parempi olisi kaksi lasta tai 25 vuotta. Paras olisi 18 vuotta puolen vuoden harkinnalla, kuten Tanskassa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Vielä 1990-luvun alussa useat kiinalaiset epäilivät, että heidän väestönlaskentansa ei ole pitänyt paikkaansa vuosikymmenniin juuri tuon yhden lapsen politiikan takia. Nykyisin kaiketi väestönlaskenta tehdään paljon virheettömämmin ja luotettavien tilastojen perusteella. Saatttavat jopa satelliittien avulla nähdä väestön tiheyden ja tuosta väestön määrän.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Väestönlasku on melko alkukantaista nykyäänkin joissakin valtioissa. Etelä-Amerikasta löydetään vielä viidakosta uusia heimojakin joista ei ole tiedetty, eikä kaikista tiedossa olleistakaan ole tarkkaa lukumäärää tiedossa.

Lapsettomaksi jääneellä kiinalaispariskunnalla tuskin on ongelmaa hankkia lasta "tiskin alta" jos sellaisen todella haluaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset