Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Talouskasvu ja valtionvelka

Ymmärrän jotakin taloudesta, jos on kyse  eläketonnistani. Makrotalouden mekanismeista en ole juurikaan perillä. Mutta eivät ole näköjään ekonomistitkaan. Heidän virheidensä perusteella suomalaisiakin on kuritettu erilaisilla leikkauksilla ilmeisen perusteettomasti, jos on Salkunrakentajaa uskominen.

Excelin käyttö on vastuunalaista touhua. Ei sitäkään pitäisi poropeukaloiden antaa käyttää. Siitä voi kärsiä koko maailmantalous. Jälkivalvonta pitäisi ainakin olla kunnossa. Nyt riittää, kun on riittävän kova maine, niin saa tunaroida vaikka kuinka suuria vahinkoja talouteen.

"Quartz on arvioinut Reinhartin ja Rogoffin tulosten poliittisia seurauksia poliitikkojen puheiden perusteella. Esimerkiksi komissaari Olli Rehn on esittänyt olevan yleisesti tiedossa, että vakavasti otettava tutkimus todistaa miten 90 prosentin velkataakan ylittyminen johtaa vuosia kestävään hitaaseen talouskasvuun."

Olli Rehnkin uskoi maailmalla levinneeseen yleiseen vakavasti otettavaan "tietoon" joka perustui näppäilyvirheeseen. Samoin uskoivat monet poliitikot. Toista mieltä olleet naurettiin suohon, viime eduskuntavaalien alla viimeksi. Talouskasvun alku siirtyi meilläkin vuosia kurjistusohjelmien vuoksi.

”Tavoitteena olisi pitänyt olla talouskasvun elvyttäminen, ei velka itsessään”, Lof kertoo. Espanjan, Kreikan, Italian ja Portugalin valtioita painostetaan tekemään leikkauksia. Valtion budjetista säästettiin, ihmisiä lomautettiin ja irtisanottiin ”Kriisistä olisi voitu selvitä nopeamminkin, jos olisi toimittu toisin”, Lof arvioi."

On sanottu, että maailmaa hallitaan vähällä järjellä. Maailmantaloutta hallitaan näköjään myös huolimattomasti.  Ymmärrän siitä vain sen, että aina ravintoketjun alimmaisena oleva tavan tallaaja on se joka lopulta ylätasolla tehdyistä virheistä suhteellisesti eniten kärsii.

https://www.salkunrakentaja.fi/2017/12/valtionvelka-talouskasvu/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Ymmärrän jotakin taloudesta, jos on kyse eläketonnistani. Makrotalouden mekanismeista en ole juurikaan perillä. Mutta eivät ole näköjään ekonomistitkaan."

Ekonomistit häviävät sinulle juuri siinä, etteivät ymmärrä, että mikro- ja makrotalous ovat kaksi eri asiaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hallituksen leikkaushalut perustuvat myös ideologisiin tavoitteisiin ja tällaiset ekonomistien näkemykset ovat heille kuin lahja taivaalta.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Suomessa Rehn, Stubb ja muut taloussarjakuristajat palkitaan hyvillä viroilla. Rehn palkinnoksi Suomen pankkiin, Stubb EUpankkiin.

On se jännä kun kadunmiehet ymmärätävät näitä asioita ekonomisteja paremmin. Älykkäitähän nuo ekonomistit kuitenkin ovat mutta taitaa olla kyse vallanpitäjien mielistelystä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Totta, ei tyhmä osaa vallanpitäjiä mielistellä, olla vain rehellinen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Suosittelen Ville Iivarisen kirjaa:
RAHA Mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?

Yli 7-kymppiseksi vitsailin olevani kaikkien alojen erikoisasiantuntia mutta tunnustin että rahan syntyä en ymmärrä. Nyt vsta luin Iivarisen kirjan ja olen jotenkin päässyt alkuun.

Tiedämme jokainen että entistä pienempi osa ihmisistä omistaa entistä suuremman osan. Finassisektorin olemusta en vieläkään oikein ymmärrä. Ehkä nuoremmat senkin selvittävät?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

En ole lukenut Iivarisen kirjaa, mutta jokunen vuosi sitten näin kaavioilla havainnollistetun artikkelin siitä kuinka vivutus toimii.

Raha välineenä varmaan katoaa tulevaisuudessa ja bitit ratkaisevat sen mihin ihmisillä on oikeuksia yhteiskunnassa. Sittenkin on varmaan se pieni joukko jolla on "kaikki" oikeudet.

Jyrki Paldán

Hyvä nyrkkisääntöhän kuuluu että älä selitä pahantahtoisuudella mitään, mikä selittyy tyhmyydellä, mutta tässä tapauksessa täytyy rikkoa nyrkkisääntöä.

Tuskin kukaan makrotaloustieteestä (tai oikeastaan mistään muustakaan tieteestä) mitään tietävä on koskaan vakuuttunut yksittäisen tutkimuksen datan kaikkivoipaisuudesta, ja eiköhän suurimmalla osalla poliitikkojakin ole sen verran järkeä päässä että he kuuntelevat asiantuntijoita.

Sen sijaan että he toimisivat täysinä törppöinä, oletan heidän lähinnä näkevän äänestäjiensä toimivan täydellisenä törppöinä, ja siksi talousjargonin ja -liturgian käyttäminen keisarin uusina vaatteina on tehokasta. Todelliset tavoitteet ovat tietysti jotain ihan muuta:

"[...] mutta eihän tässä sopimuksessa(hallituksen yhteiskuntasopimuksessa) mistään muusta ole ollutkaan kysymys kuin työn ja pääoman välisen tulonjaon oikaisemisesta mitä tapahtui vuoden 2007 jälkeen. Siitä siinä on koko ajan ollut puhe ja kaikki järkevät ihmiset ovat sen koko ajan ymmärtäneet."

-Juhana Vartiainen A-studiossa
https://youtu.be/k1NVvX2_nJg

Tuota samaa "yhteiskuntasopimusta" ajettiin ihan samanlaisilla argumenteilla; "nyt on pakko tehdä näin, koska taloustiede niin kertoo" ja "tämä on tehostamista, joka hyödyttää lopulta kaikkia" jne., mutta Juhana Vartiainen itse täysin kiistämättömästi sanoo, ettei koko hommassa ollut todellisuudessa kyse mistään muusta kuin tulonjaon "oikaisemisesta" pääoman eduksi, ts. rikkaille enemmän, kaikille muille vähemmän. Ja vielä, kirsikkana kakun päällä, sanoi että kaikki "järkevät" ihmiset ovat tuon tavoitteen nähneet kansalle syötetyn humpuukin läpi.

Koko talouspolitiikan historia viimeisen muutaman vuosikymmenen ajalta on ihan samaa. Uusliberalismille ei ole mitään oikeaa vakaata tieteellistä pohjaa, ja akatemiasta löytyy valtava suunta erinäisiä makrotaloustieteen koulukuntia, jotka eivät ole keskenään samaa mieltä oikeastaan mistään. Käsitys veronalentamisten, verotuksen painopisteen alemmaksi siirtämisen, tulonsiirtojen leikkaamisten, valtiontalouden roolin heikentämisen yms. kaikkivoipasta voimasta on silkkaa humpuukia. Se on pelkkää silmänlumetta, jolla arvokysymyksistä saadaan rakennettua "välttämättömyyksiä".

“The purpose of studying economics is not to acquire a set of ready-made answers to economic questions, but to learn how to avoid being deceived by economists.”

vapaasti suom.:
"Taloustieteen opiskelun tarkoituksena ei ole löytää valmiiksi pureskeltuja vastauksia taloudellisiin kysymyksiin, vaan oppia näkemään taloustieteilijöiden huijausten läpi."

-Joan Robinson

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Palstan sääntöjen mukainen kuva olisi hyvä, kiitos.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset