Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Sipilän hallitus toi hiostuksen päätöksentekoon

Juha Sipilän (Kesk) hallitus on korostetusti tuonut työelämästä tutun hiostuksen eduskunnan päätöksentekoon. Päätösten seurausten laatu on toissijaista, pääasia näyttää olevan että tuotantolinjalta tulee tavaraa ulos. Teollisesta ympäristöstä tulleelle insinöörille toimintatapa on luontainen. Ei haluta tehdä niin hyvää kuin osataan, vaan sellaista joka saadaan kaupaksi.

Teollisuudessa tuotekehitys ja laadunvalvonta vastaavat tuotteen myyntilaadusta niissä raameissa kuin johto sen määrittelee. Politiikassa tuotekehitystä hoitavat pitkälti virkamiehet ja laadunvalvonnasta vastaavat valiokunnat. Aivan viime aikoina ovat erityisesti valiokunnat joutuneet poliittisen hiostuksen kohteiksi. Taustalla on ollut sisällöllisiä tavoitteita, kuin myös mitä ilmeisimmin poliittisia pelejä.

Perustuslakivaliokuntaa hiostettiin sosiaali- ja terveysuudistusta koskevien lausuntojen sisältöihin vaikuttamiseksi. Kokoomuslaiset marssittivat jokseenkin kaikki politiikan norsunsa mylvimään valiokunnan työtä vastaan. Valiokunnan puheenjohtajaa Annika Lapintietä (Vas) vastaan kohdistettu arvostelu loppui lyhyeen, kun muut puolueet eivät nähneet hänen toiminnassaan mitään moitittavaa. Kiitoksia asiallisesta toiminnasta kyllä tuli, myös pääministeriltä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet järjestivät puhtaasti poliittisen farssin kesätapahtumien puheenaiheeksi. Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (Sd) nostettiin tikun nokkaan jarruttajana, joka on estänyt koko uudistuksen etenemisen. Kuitenkin haastattelussa esimerkiksi valiokunnan jäsen Arja Juvonen (Ps) sanoi, että kaikki sotea koskevat asiat eivät vielä ole edes tulleet valiokunnan käsittelyyn. Kuitenkin pitäisi olla jo valmista.

Hallituksella näyttää olevan vaikeuksia hyväksyä poliittisen laadunvalvonnan näkemyksiä siitä kuinka hyvää jälkeä pitäisi tehdä. Aikataulut ovat sille tärkeämpiä. Sipilän asema pääministerinä ei ole kuitenkaan samanlainen kuin yrityksen omistajalla, joka voi ottaa henkilökohtaista vastuuta siitä millaisia tuotteita päästetään markkinoille.  Kollektiivisessa päätöksenteossa joutuu ottamaan enemmän huomioon muiden mielipiteitä vaikka kuinka kipeää tekisi. Hiostaa voi, mutta vastuullista laadunvalvontaa on paha saada nujerrettua.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Huomasin, että kirjoituksesta jäi pois sinisiä edustavan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen mukanaolo Krista Kiurun arvostelurintamassa.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Muuten hyvä kommentti, mutta puuttuakseni sivuseikkaan totean, että kyllä insinööritkin haluavat tehdä laatua. Hiostaminen on kvartaalitalouden mukanaan tuoma ilmiö, joka ei teknisen suunnittelun kulttuuriin kuulu lainkaan. Sipilä ei ole insinöörin töitä kai tehnyt koskaan ja siltä myös tuloksetkin näyttävät.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Muistini mukaan Sipilä on johtanut omistamaansa yritystä ja ollut mukana myös tuotesuunnittelussa.

Onko häkäpönttöauton rakentaminen insinöörityötä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Seuraavilla valtiopäivillä tulisi tulevan hallituskoalition ottaa haltuunsa kaikkien valiokuntien puheenjohtajuudet. Näin lainvalmisteluun saataisiin reippaampi tempo. Toisaalta Sipilä on ottanut liian suuria uudistuksia tehtäväkseen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Aivan näin on tehtävä kuten Pertti Väänänen nyt sanoo. Tämä nyky meno on vastoin enemmistö demokratiaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sosiaali- ja terveyspalveliden täysremontti on mielestäni tarpeeton. Nykyinen toimii pääsääntöisesti hyvin, riittäisi kun korjattaisiin sen heikkoudet ilman massiivista hajotusprosessia. Näin saattaa vielä käydäkin, jos Luoja suo ja viskaalit sallii.

Itse näen hyökkäykset valiokuntien puheenjohtajia kohtaan pitkälti poliittisena pelinä, joka sopii tähän aikaan kun isoja asioita käsitellään. Kokoomuslaisetkaan eivät nähneet enää tarpeelliseksi kohottaa profiiliaan toista kertaa perustuslakivaliokunnan painostuskampanjan jälkeen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Sosiaali- ja terveyspalveliden täysremontti on mielestäni tarpeeton."
Suurinpiirtein kaikki kansanedustajat ovat olleet täysin vastakkaisella kannalla jo reilut kymmenen vuotta ja hallitukset toisensa perään ovat nähneet remontin tarpeelliseksi. Demarit ovat myös olleet remontin kannalla mutta ovat tähän mennessä saaneet kaikki ehdotukset kuitenkin viimemetreillä kaadetuksi, niin yrittävät tätä nykyistäkin mallia tukkia. Demareilla ja kommunisteilla onkin vain ja ainoastaan tarkoituksena estää kaikki mahdolliset parannukset joka alalla vallankin jos ehdotus ei ole heiltä lähtöisin. JOs oletkin sitä mieltä että remonttia ei tarvita, ei se kuitenkaan tarkoita että se olisi hyväksytty totuus.
Jallituksen ja viivyttelyn on vasemmisto aina osannut mutta silloin kun pitäisi tehdä päätöksiä aletaan pelaamaan politiikkaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #11

Täysremontti on tarpeeton. Se ei tarkoita, ettei korjattaisi olemassa olevia epäkohtia. Nyt vain ollaan hajottamassa kaikki sekin mikä toimii. Eihän huonosti toimivien kohteiden korjaamista kukaan vastusta.

Nykyjärjestelmä on rankattu hinta-laatusuhteeltaan maailman parhaaksi, joten luulisi että sen perustoimintamallista pidettäisiin kiinni. Tämän porvarihallituksen mielestä yksityistäminen on tärkeintä, ei se mihin suuntaan palvelut menevät.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tuure Piitisen on hyvä tutustua Osmo Soinivaaran kirjaan Jäähyväiset eduskunnalle vuodelta 2015
Hän kirjoittaa neliraaja jarrutus ei ollut hallituksen erityisavustajien tehtävä. Suoranaista raivoa muissa puolueissa ministeri Krista Kiurun tapa jarruttaa ja jumiuttaa kaikkea päätöksen tekoa. Tämä kaikki Sosialidemokraatti Krista Kiurun ministerinä ollessaan.

Episodit Sosiaali ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana nyttemin ei muuta käsitystä Krista Kiurun mielvaltaisista toimista johon ovat väsyneet Kokoomuksen jäsenet sekä Keskustan jäsenet ja sinisten jäsen kirjelmällään puhemiesneuvostolle.

Oma juttunsa on tapahtuuko jarrutus nyt Antti Rinteen ohjauksessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Miten niitä asioita voi jarruttaa joita ei ole vielä edes tuotu valiokunnan käsiteltäväksi? Eikö jarruttajat löydy silloin hallituksesta?

On kai kohtuullista, että valiokunnalla olisi käsitys kokonaisuudesta kun päätöksiään tekee. Mielestäni sotea ei tarvitse jarruttaa, se jarruttaa mahdottomuudellaan itse itsensä.

Toivottavasti tästä ei tule samanlaista sotkua kuin kelataksien kartelliuudistuksesta. Jos ennakointi on samaa luokkaa, niin soten käyttöönotosta voi tulla pahimmassa tapauksessa sosiaali- ja terveydenhuollon katastrofi. Hätäilemällä ei saa kuin isopäisiä poikia, sanoi entinenkin isäntä. (Sanontaa kaunisteltu)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Sipilä ei halua testata tuotteita tehtaalla vaas siirtää testauksen kansalaisten tehtäväksi koteihin. Jos olisi kysymys sähköalan tuotteista, niin moni kansalainen kuolisi sähköiskuun.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tässä tapauksessa testaus voisi korjata vähän huoltosuhdetta, mikä on talous edellä kulkeville tärkeää.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Vaikeata se on myöntää kun oman mieluisan puolueen kansanedustaja Krista Kiuru SDP tule tunnetuksi jarrutuksesta ja jumiuttamisesta jopa mainitaan kirjallisuudessa no mihinkäs se seepra raidoistaan pääsee enempää kuin Krista Kiuru tavoistaan olla ottamatta käsittelyyn kokouksissa kannatettuja esityksiä ja keskeytämällä kokouksia mielensä mukaan.
Tuosta Sipilän hallituksen hiostamisesta tulee mieleen että minkä väristen silmälasien läpi yhteiskuntaa katsoo siitä muodostuu oma kuva päähän.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kiuru tai Harakka, minulle yksi lysti. Eivät Kiurusta kantelun tehneetkään ajattele sitä, että kantelun käsittelykin vie taas sitä kallista aikaa ja hidastaa soteasioita. Joillekin on tärkeämpää politikoida henkilöasioilla. Vaalit lähestyvät.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yrityselämä lienee tuntematon niin blogistille kuin monelle kommentoijallekin. Siellä hiostus päätöksentekoon on normaali olotila ja sen hiostuksen tuottaa sellainen ihme otus kuin asiakas. Ellei sitä hiostusta kestä, ei kohta ole asiakasta eikä yritystä eikä veronmaksajia, jotka tuottaisivat tulonsiirtoja niille, jotka eivät halua kokea hiostusta.
Hommat nyt vain eivät ole kaikille koko ajan aina mukavia. Joskus pitää tehdä töitäkin tosissaan. Jos vaikka asiakkaan järjestelmä pitää saada toimimaan silloin, kun on sovittu, niin silloin nukutaan sen verran, että ei tehdä väsymyksen takia virheitä. Kotiin matkustetaan sitten, kun homma on valmis tai vaihtomiehistö tulee paikalle. Mutta sitä vaihtoehtoa ei ole, että sitte syksymmällä...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Palveluammatit on yksi asia ja teollisuudessa pomon tai työntutkijan (lemppari kello-kalle) kyylääminen olan takana sekuntikellon kanssa toinen. Minua ei ole koskaan kellotettu, mutta olen kyllä nähnyt kahdessakin firmassa kuinka se tapahtuu.

Alkuaikoina Sipiläkin asetti toisinaan päivämäärän ja kellonajan klo 16.00 johon mennessä jonkun asian pitäisi tulla valmiiksi. Ehkä joskus on tullut valmista määräajassa, mutta useimmiten varmaan ei. Siperia näyttää opettaneen pääministeriäkin sen verran, ettei noin tarkkoja aikamääriä aivan viime aikoina ole nähty.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ei ei tämän eikä eilisen päivän työelämässä eletä kuin pellossa. Kyllä työnantaja seuraa töiden edistymistä kk ja vuosi perioiden muodossa kun tavoitteet onnistuessaan tuli vuosiboonukset tilille.

Polittiikasa on oltava tavoitehanke ilman tavoitehanketta ei yhteiskunnassa tapahdu kehitystä joten en lähtisi Juha Sipilän hallitusta moittimaan tavoitehankkeista. Enneminkin moitteen puoli menee punavihervasemmistolle jotka jarruttaa ja halvaannuttaa hallituksen hyviä hankkeita.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Valiokunnissakin on kyllä enemmistö muilla kuin punavihreillä, mutta vastuullisina päätöksentekijöinä hekin haluavat käsitellä asiat kunnolla eikä huitaisemalla hallituksen määräämän päivä- tai viikkoaikataulun mukaan.

On tietenkin mahdollista että hallituksessakaan ei ymmärretty kuinka laajasta ja aikaavievästä kokonaisuudesta sotessa on kysymys ja aikatavoitteet asetettiin alun perinkin epärealistisen tiukoiksi, jolloin ne voi nähdä muiden päättäjien hiostuksena.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Aivan näin hallituksen edustajilla on enemmistö esim. sosiaali ja terveysvalikunnassa hallitus 8 jäsentä ja oppositio 6 jäsentä.

Ongelma onkin kun puheenjohtajana oleva Sosialidemokraatti opposition edustaja Krista Kiuru toimii omavaltaisesti eikä päästä asioita äänestykseen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #19

Ehkäpä juuri tuon jaon takia Krista Kiuru ei äänestyksiä anna tehdä ja harrastaa omavaltaisia kokouskäytänteitä.
Demarit eivät voi yleensäkään hyväksyä häviöllä oloa muuta kuin pakon edessä ja nyt siellä ollaan niin voimainsa tunnossa että mikään muutos ei kelpaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #20

Kantelut eivät nopeuta asioiden käsittelyä millään tavalla, toisaalta vaalikausi alkaa olla lopuillaan ja seuraava hallitus ja valiokunnat tulevat todennäköisesti tekemään muutoksia osaan tällä kaudella tehtävistä päätöksistä, joten ei paljon väliä.

Keskustan ja sinisten alavireiset kannatusluvut tietenkin vaalien lähestyessä villiinnyttävät hakemaan julkisuutta asioiden kannalta epäolennaisilla tempuilla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mielenkiintoista on, etteivät valiokunnan kokoomuslaiset yhtyneet keskustalaisten ja Saarakkalan näkemykseen Kiurun toiminnasta valiokunnan puheenjohtajana, kysen on siis keskustelaisesta manööverista. Ihmisille on vihdoinkin alkanut valkenemaan, mistä tästä kesk. ja kok. kaikkien aikojen "lehmäkaupasta" on oikeasti kysymys, mitään säästöjä ei ole odotettavissa, päinvastoin jos Sote ja maakuntauudistus toteutuu ja se näkyy varsinkin kepun kannatuksessa. Tämän ovat ymmärtäneet kok, "bisnesedustaja" Elina Lepomäki ja kokoomuksesta eronnut Hjallis Harkimo, Jan Vapaavuoresta ja emeritius prof, "pikimustaksi porvariksi" itseään nimittävä Martti Kekomäki.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Itseasiassa mielenkiintoisinta tässä asiassa on se, että tulevassa sote ratkaisussa tulee olemaan maakunnat osana ratkaisua, sillä se on olemassa kaikken puolueiden sotemallissa mukana, tavalla tai toisella. En tiedä miksi lehmänkaupaksi noita malleja voisi kutsua.

Ja oikeastaan kun miettii sitä mitä ratkaisua esim. demarit ovat esittäneet soteen (18kpl aluekuntia joiden ero nykyhallituksen esitykseen on lähinnä nimessä)on tämä lehmänkauppajutut huvittavia. Vallan kannalta kepun ei kannattaisi nykyistä sotemallia ruveta muuttamaan vaan vakaasti pitää yllä 300 kunnan sotea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset