Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Liian hyvä ja halpa

Suomalainen terveydenhuolto hoivapalveluineen on ehdottomasti liian hyvä ja halpa. Niinpä Juha Sipilän kekosininen hallitus on ottanut sen kansalliseksi kärkihankkeeksi tilanteen korjaamiseksi. Lisää kustannuksia ja heikommat palvelut pitää saada, jotta oikeistopoliitikkojen ei tarvitse häpeäkseen kulkea kansainvälisissä kokouksissa ja konferensseissa kehumassa julkisia palveluitamme.

Viime kunnallisvaalien alla television vaalikeskusteluissa niin pääministeri Sipilä (kesk) kuin Petteri Orpo (kok) kehuivat kilvan, kuinka rakenteilla olevalla sosiaali- ja terveysuudistuksella meille saadaan maailman paras terveydenhuolto. Voi h:tti. Tiedelehti Lancetin vertailun mukaan meillä on jo sellainen. Vieläpä laatuun nähden hyvin edullinen. Joidenkin puutteiden korjaaminen ei vain hallitukselle kelpaa, vaan pitää sotkea koko järjestelmä alusta loppuun.

Mihin siis koko uudistusta tarvitaan? Tietysti miljardien eurojen upottamiseksi yksityisille pääomasijoittajille niiden voittoihin. Kyse on siis ideologiasta. Hallitusta ei haittaa yhtään vaikka rahaa menisi enemmän, kunhan sijoittajat pääsevät kakunjaolle, olivatpa sitten pelkkiä sijoitusyhtiöitä tai muita alan rahoittajia.  Palvelut saavat vaikka huonontua, kuten todennäköisesti suuressa osassa maata tulee tapahtumaankin mikäli nykymallinen sote pääsee joskus maaliin.

Uudistuksen jälkeen voi oikeistopoliitikkokin mennä ylpeänä johonkin kansainväliseen alan konferenssiin esittelemään, kuinka yksityisten toimijoiden avulla on saatu Suomen terveydenhuolto kohtalaiselle tasolle. Joku saattaisi kyllä ikävästi muistuttaa, että julkisilla toimijoilla se oli maailman paras ja halvempi. Mutta mitä pienistä, kunhan oikea ideologia voittaa.

 

 

 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suunta on kohti jenkkilää tässäkin asiassa. Siellähän on valinnanvapaus terveydenhoidossa ja sikäläinen yhteiskunta maksaa siitä ilosta yhä enemmän...

Ruotsin Suomessakin ylistetty valinnanvapuas on tullut myös kalliimmaksi kuin aikaisempi järjestelmä.

Suomeen halutaan kopioida Ruotsin toimimattomaksi todettu maakuntamalli ja kalliiksi huomattu valinnanvapaus....

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Niinpä. USA:ssa terveyskustannukset ovat henkilöä kohti noin kolminkertaiset Suomeen verrattuna. Lisäksi vakuutusmaksut tekevät suuren loven työntekijöiden käteen jäävään tuloon. Poikkeuksena ne "paremmat" ihmiset, joiden vakuutusmaksut ja terveydenhuollon kustantaa työnantajat.

Maakuntahallintoa en pidä pahana asiana, mikäli sen hoidettavaksi annetaan tietyt elinkeinoihin ja logistisesti muuten järkevät asiat. Minusta Helsingin hallinto veetuilee joskus liikaa, ainakin lappilaisille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Maakuntahallinto on ok, jos sitä ei sotketa terveydenhoitoon...

Pekka Iiskonmaki

''Suomalainen terveydenhuolto hoivapalveluineen on ehdottomasti liian hyvä ja halpa.''

Minuun isku paha kuumetauti. Sain terveyskeskuksesta ajan kahden viikon päähän.

Ehdin parantua välillä ja unohdin koko ajanvarauksen. Siitä tuli kuitenkin minulle lasku.

Kaikissa muissa maissa olen päässyt heti lääkäriin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Muistiongelma olisi hyvä tunnistaa ajoissa.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Niinpä. Suomalainen systeemi on hämmästyttävän hyvä käytettyyn rahaan nähden. Mutta tuossahan se ongelma onkin, aivan kuten blogisti totesi.

Suomalainen systeemi ei tuota yksityisiä voittoja riittävästi. Siksi se pitää tuhota ja korvata jollain toisella.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mielenkiintoista että samat tahot puhuvat syvällä rintaäänellä isänmaallisuudesta ja palvelevat kansainvälisiä pääomapiirejä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin kapitalistilla ei ole isänmaata....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset