Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Sijoitusyhtiöiden vainukoirat ja yksityistäminen

Onkohan Suomessa enää yhtään kuntaa, jossa ei olisi käyty tarjoamassa toinen toistaan loistavampia yksityisiä terveydenhuoltoon tai hoivaan liittyviä palveluita. Taustalla on usein ulkomainen sijoitusyhtiö, jotka vainuavat hyvän mahdollisuuden päästä takomaan voittoja suomalaisten veronmaksajien kustannuksella.

Tarjoukset ovat kieltämättä korvalle makeata kuultavaa. Kaikki käy. Jos kunnassa on sisäilmaongelmista kärsiviä hoitotiloja, ne luvataan ostaa pois  hyvällä hinnalla. Asukkaat luvataan siirtää terveellisiin tiloihin, sitä ei välttämättä kerrota että mistä sellaiset löytyisivät. Ihmisiä kuitenkin siirreltäisiin tarpeen mukaan.

Ennenkuulumatonta joustoa löytyy myös siitä mitä palveluita yksityinen toimija ottaisi hoitoonsa. Vaikka pelkät kotipalvelut käyvät, jos ei muusta päästä sopimukseen. Vaikuttaa jo hieman epätoivoiselta. Sijoittajat ovat laittaneet vainukoiransa todella ahtaalle. Jos ei tulosta tule jää luu saamatta. Siksipä pelkkä pikkusormikin kelpaa tässä vaiheessa.

Mihin me enää yksityistävää soteuudistusta tarvitaan, kun kuntia narrataan tekemään yksityisten firmojen kanssa niiden kannalta hyvin tuottavia sopimuksia? Elina Lepomäki (kok) sanoi, että sotelle ei ole enää sellaista tarvetta kuin vielä muutama vuosi sitten. Kokoomuslaisesta näkökulmasta näin varmasti onkin, etenkin kun yksityiset firmat näyttävät saavan vielä lisävuoden markkinoiden valtaamiseen.

Sosiaali- ja terveysuudistuksen kaatuminen ei siis olisi kokoomuksen kannalta mikään katastrofi. Keskustalle se sitä olisi, koska siinä menisi maakuntauudistus. Nähtäväksi jää että riittääkö hallituskumppani kokoomuksen solidaarisuus pitää soterakennelma pystyssä vai jääkö keskusta kuin nalle kalliolle ilman hillopurkkia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Suomi on ollut myynnissä jo pitkään.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On ollut, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden kohdalla vaikuttaa siltä että kuntia on peloteltu järjestelmällisesti soten vaikutuksilla mihin ne reagoivat. Soterumba näyttäytyy hetki hetkeltä enemmän yksitystämistä ajavien käsikassarana, jonka toteutumisella ei ole enää niin väliä koska sen ideologinen tavoite toteutuu toista kautta.

Sillä miten palveluille käy ja mitä maksaa, ei näytä olevan hallitukselle kovin suurta merkitystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset