Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kokoomus ja Vihreät laskussa

Koska Helsingin Sanomien mielipidemittausta ei näytä kukaan olevan innokas täällä kommentoimaan, pitänee vanhan uhrautua. Pitäydyn lyhyen ajan trendiin, eli vuoden vaihteen tilanteesta tähän päivään.

Viimeinen puoli vuotta on ollut tasaista alamäkeä Kokoomukselle ja Vihreille. Ei mitään romahdusta, mutta suunta on selvä ja kiistaton. Hesarin uutisessa on kommentoitu syitä, eikä niihin kovin suurta huomauttamista ole. Soten vaikutuksen vähättely Kokoomuksen kannatuslaskussa pistää kuitenkin silmään. Siitä olen eri mieltä. Puheenjohtaja Petteri Orpo on koko lailla puolueensa näköinen, joten puoluejohtajan henkilöstä tuskin on kysymys.

Vihreiden alamäki taas lasketaan puheenjohtaja Touko Aallon syyksi.  Puolueen kannatuksen liittäminen puoluejohtajaan on raakaa, mutta se ei liene tässä tapauksessa ratkaiseva tekijä. Joskus se vain ihmisten masu täyttyy tietynlaisesta viestinnästä ja helpolla saatu gallupkannatus jossain vaiheessa tasaantuu. Vihreiden kannatuksen heilahtelu lienee arvaamattominta tällä hetkellä poliittisessa kentässä.

Ainoa tänä vuonna selkeästi kannatustaan lisännyt puolue on SDP. Ei ole kauaakaan, kun varsinkin puolueen ulkopuolelta huudeltiin, että Antti Rinteestä ei ole puheenjohtajaksi ja koko puolue vaipuu marginaaliin. Vaalien lähestyessä Rinteestä on kuitenkin kuoriutunut samanlainen populisti kuin muistakin suurempien puolueiden puheenjohtajista ja se näkyy kannatuksessa.

Muiden puolueiden osalta ei ole juurikaan kerrottavaa. Vuodenvaihteeseen verrattuna muutokset kannatuksessa ovat marginaalisia, kannatuskäyrät hyvin tasaisia ja muutokset enintään prosenttiyksikön luokkaa.

 

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005718665.html?share=cf5f5ec1e81ccdef4e118b0a7b979446

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Koko kyselyt yhtä tyhjän kanssa, ei edes hupiarvoa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Monesta tuutista niitä tulee, niinpä jokainen voi valita mieleisensä.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ei jaksa jokaista kommentoida, kun mitään merkittävää ei ole tapahtunut.

Näyttäisivätpä gallupien tulokset niin, että antamattomatkin äänet näytettäisiin:
http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/default/file...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vain annetuilla vastauksilla on merkitystä, samoin kuin vaaleissa annetuilla äänillä. Vaalien yllätyspotentiaali sisältyy äänestysaktiivisuuteen ja liikkuvien äänestäjien käyttäytymiseen.

Jos äänien osto passiivisilta ihmisiltä olisi mahdollista, niin raharikkaat puolueet pärjäisivät vielä nykyistäkin paremmin.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ennen vaaleja gallupeissa tulisikin näyttää antamattomat äänet juuri äänestysaktiivisuuden takia.

Äänestäjä näkisi, että antamattomat äänet voisivat muuttaa tilanteen.

Vaaleissa edelleen vain annetuilla äänillä on väliä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä Hesarin gallup vahvistaa sen todennäköisyyttä, että jos vaalit pidettäisiin nyt, neljän suurimman puolueen järjestys olisi SDP, Kokoomus, Keskusta ja Vihreät. Muutokset olivat kuitenkin tavan mukaan pieniä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sotesoppa ja työttömien aktiivimalli ovat luultavasti nostaneet SDP:n kannatusta tänä vuonna, mikä lisäkannatus on kerääntynyt murusina muilta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Aktiivimallista on sen verran sanottava, että se olisi pitänyt kaataa heti eikä vasta kuten SDP ilmoitti, että jos pääsevät valtaan, niin kumoavat tuon. Se on tallaajan silmissä kiristyspuhetta eikä sitä "vaalipuhetta".

Rehelliset poliitikot kaataisivat välittömästi huonot lait.

Minä en yhtään istuvaa puoluetta äänestä ja toivon, että muut tajuaisivat äänestää vain ulkopuolisia puolueita. Niin sitten tulisi kylmä suihku nykyisille istuville puolueille ja alkavat oppimaan nöyryyttä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #10

Ja vielä kun kerrot miten SDP oppositiosta kaataa tuon lain, niin SDP varmasti välittömästi sen tekee.

Sen verran pitäisi jokaiselta kansalaiselta löytyä ymmärrystä maan poliittisen järjestelmän toiminnasta, että puolueet voivat kaataa lakeja vain jos ne on äänestetty valtaan. On melko tuskallista lukea näitä kommentteja, joissa valitetaan siitä, että joku ei tee jotain joka ei niille ole nyt mahdollista. Joten jos haluat SDP:n sen lain kaatavan, niin demokratia toimii niin, että pitää äänestää puoluetta joka niin on valmis tekemään. Se ei ole kiristystä, vaan faktaa demokraattisen päätöksentekojärjestelmän toiminnasta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #11

Diktatuurin harrastaminen oppositiosta on tosiaan mahdoton yhtälö. Meidän monipuoluejärjestelmässämme diktatuuriin tarvitaan useampi puolue hallitukseen ja niille uskolliset eduskuntaryhmät. Nyt sen muodostavat Keskusta, Kokoomus ja Siniset.

Perustuslakia ei nykyhallituksen voimin pystytä sentään muuttamaan. Luovempaa tulkintaa on sen sijaan erityisesti "toivopuolueesta" toivottu, kun hallitus olisi halunnut epätasa-arvoistaa kansalaisten kohtelua enemmän kuin perustuslaki antaa periksi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #11

J.T:"Ja vielä kun kerrot miten SDP oppositiosta kaataa tuon lain..
Sen verran pitäisi jokaiselta kansalaiselta löytyä ymmärrystä.."

Sen verta kannattaisi myös lukea kunnolla se viesti mihin kommentoi, ettei todista ymmärtämättömyyttään.
(T.R;SDP ilmoitti, että _jos pääsevät valtaan_, niin kumoavat tuon.."

__________________________

"Kokoomus ja Vihreät laskussa"

Jotain positiivista sentään tässä köyhän elossa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Bolsevikit (=enemmistö) 37,2 %

Mensevikit (=vähemmistö) 62,8 %

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvä huomio. Hallitus nojaa edellisvaalien tulokseen, vaikka osa silloisesta kannatuksesta vaikuttaa nyt oppositiossa.

Vaakaan se on asemoitunut dronepuolueenkin kannatuskäyrä vaikka puheenjohtaja lenteleekin isommalla pörisijällä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eihän tässä ole mitään harmillista eikä yllättävää. Viime vaaleissa neljä suurinta olivat keskusta, persut, kokoomus ja SDP. Nyt neljän suuren joukko on sikäli muuttunut, että vihreät ovat ottaneet persujen paikan. Neljän suuren keskinäinen järjestys vähän vaihtelee gallupista toiseen, mutta kyllä tämä nyt on se uusi normaali, mikä vaaleissa varmaan konkretisoituu kaikille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset