Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Puoluekokousten tärkeimmät asiat

Keskustan ja Kokoomuksen puoluekokukset olivat laajasti median uutisaiheina viikonloppuna. Eikä ihme, koska olihan siinä samaan aikaan koolla - eri paikkakunnilla tosin -  maamme ja osin kansainvälistenkin pääomapiirien kahden suurimman puolueen edustajat. Show pyöri ja toimittajille tuli matkapäiviä.

Lehdistö kertoi jonkun kokoomuslaisen tulleen Turun puoluekokoukseen satojen tuhansien hintaisella mersulla. Tärkeä huomio, koska se kertoo siitä millaista väkeä puolueeseen kuuluu. Sotkamon Naapurivaaran maisemissa sitten oli körryytelty liki saman hintaluokan traktoreilla, mikä taas sopii enemmän kuin hyvin keskustalaiseen imagoon. Traktori on kuitenkin enemmän työkalu kuin edustamiseen ja harrastuksiin hankittu mersu.

Nyt kun tärkeimmät on sanottu, voikin sitten siirtyä lillukanvarsiin. Varapuheenjohtajan paikka tuntuu puolueissa olevan yllättävän tavoiteltu. Keskustalaiset paikan tavoittelijat kertoivat ajaneensa jopa kymmenen tuhatta kilometriä kampanjoidessaan paikasta. Mikä lieneekään kyseisten pyrkyreiden tavoite politiikassa, koska eteenpäin tuolla satsauksella on tarkoitus selvästikin päästä. Kalifiksi kalifin paikalle ehkä, sitten joskus.

Ministerit ja kansanedustajat olivat kovaa valuuttaa varapuheenjohtajien kisassa. Kokoomuksen Janne Sankelokin menetti paikkansa näkyvämpien hahmojen saadessa luottamuksen. Puoluevaltuuston puheenjohtajan paikasta kisannut lappilainen, jokaiseen mahdolliseen tehtävään tyrkyllä oleva Heikki Autto hävisi täpärästi "brysselisti" Aura Sallalle. Autto oli kokoomuksen ainoa lappilainen kansanedustaja vuoteen 2015 jolloin Lapin vaalipiiri osoittautui liian haasteelliseksi kokoomuslaisille kansanedustajan saamiseksi.

Keskustan "kakkarakalifi" Juha Sipilän esitystä katsoin kulmia kohotellen hänen puhuessaan koulu-uudistuksesta. Siihen kuului ehdotus yhdestä lisävuodesta peruskouluun, joka oli nyt sisällytetty Keskustan puolueohjelmaan. Voi hyvät hyssykät. Ainakin vasemmisto-oppositiosta, mahdollisesti muidenkin taholta on asia ollut esillä eduskunnassa. Silloin se sai täystyrmäyksen hallituspuolueista.

Kuntapolitiikasta tutut kuviot näyttävät toimivan eduskunnassakin. Kun esitys tulee "väärältä" taholta se on aina huono. Sitten se yllättäen löytääkin tiensä tyrmäyksen tehneen puolueen puolueohjelmaan. Keskustaenemmistöisissä kunnissa tällaiset asialliset aloitteet tyrmätään ensin kunnanhallituksessa ja/tai valtuustossa, ja sitten tuodaan virkamiesehdotuksina käsittelyyn jolloin kallisarvoiset poliittiset pisteet eivät mene väärään leiriin. Enemmistöpuolue kun voi markkinoida tehtyjä päätöksiä omina saavutuksinaan.

Nyt alkavat jo lillukanvarret mennä niin pieniksi että on parasta lopettaa. Vaalien lähestyessä voi jäädä odottamaan vaikka hallituksen lupauksia verohelpotuksista. Tosin siihen huumoriin ainakin eläkeläiset ovat jo alkaneet tottua, mutta osakeyhtiöpuolella ne on paremminkin syytä ottaa tosissaan koska siellä niillä on ollut tapana jossakin muodossa toteutuakin.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Taitaa olla turhankin paljon melua aivan tyhjästä. Käytiin taputtelemassa vähän keskenään toisiaan selkään ja nyt ollaan niin ryhmävahvistautumisen hengessä varmoja,että muutosta aletaan toteuttamaan. Ongelmaksihan tietty jäi,että muutosta ei kukaan kaivannut siinä mukavan taputtelun ohessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Samanhenkisten kokoontumisajoja puoluekokoukset aivan ymmärrettävästi ovat. Keskustalla oli Vesa Levonen ja Kokoomuksella Jan Vapaavuori ikäänkuin maskottina paikalla näyttämässä että kuinka meidän puolueessa voi olla monta mieltä.

Varsinkin koko kevään riidelleille kokoomuslaisille oli tärkeää saada yhteisiä hymykuvia julkisuuteen, koska selvästikin osa galluptulosten hiipumisesta johtui näkyvästä eripurasta. Nyt paikattiin ikäänkuin purukumilla pyörän kumia jotta päästään hetki eteenpäin.

Alexander Stubb kävi paikalla tölväisemässä presidenttiä, joten aivan tyylipuhtaasti ei homma kuitenkaan mennyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset