Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kun tekee tyhmiä joutuu korjaamaan

Työttömyyspäivärahan leikkaus on varmaankin tyhmin Juha Sipilän hallituksen yksittäinen tiettyyn väestöryhmään suunnattu teko. Valtiosihteeri Martti Hetemäki kertoi aktiivimallin tarkoituksena olevan työttömien ohjaaminen normaaleihin työsuhteisiin. Hän on ilmeisesti sitä mieltä, että työpaikat lisääntyvät silloin kun kysyjien määrää lisätään. 

Olin alun perin sitä mieltä, että päivärahan leikkaus aiheuttaa vain sen, että erilaiset pätkä- ja sirpaletyöt jakaantuvat entistä suuremman joukon kesken. Työministeri Jari Lindström tavallaan vahvistaa asian kertoessaan TE-keskuksista saamassaan palautteessa entistä suuremman joukon ihmisiä lähteneen liikkeelle.

Ministeri Lindström näkyy pahoittaneen mielensä siitä, että yritykset ja työttömät tekevät "aktiivimallipaketteja". Mitä ihmeen vikaa niissä on? Jos ei pysyvää kokopäiväistä työsuhdetta ole saatavilla niin onhan ainakin sen  hallituksen itse asettaman kahdeksantoista tunnin aktiivisuusrajan verran työtä kolmen kuukauden aikana.  Ihan vain ministerin kiusaksi.

Luulenkin, että ministeriä kismittää se, että näillä sopimuksilla päivärahaleikkauksen säästötavoite osittain vesittyy.  Mitään muuta motiivia tyhmistä tyhmimmästä päivärahaleikkauksesta on vaikea löytää. Onneksi näyttää löytyvän yrityksiä jotka pystyvät tarjoamaan työnhakijoille sopimuksilla sen verran työtä että päiväraha ei leikkaannu. Tämä voidaan tulkita myös yritysten kannanotoksi asiaan.

Nähtäväksi jää mitä muutoksia työministeriöstä seuraavaksi tulee. Päivärahan leikkaus on muuttunut jo hallitukselle arvovaltakysymykseksi joten sen poistamista ei varmaan ole odotettavissa. Työministerillä ja hänen ministeriönsä elävästä elämästä vieraantuneilla virkamiehillä on kova työ keksiä uusia keinoja jotta kekseliäät ihmiset eivät pysty työllistämään itseään tunniksikaan "väärällä" tavalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Aktiivimallipaketti on ihan loistava keksintö. Oikeastaan niin hyvä, että se alkaisi toimia yleistyessään aktiivimallin järkevyyden perusteluna.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kumma ettei aktiivimalli kelvannut eduskunnasta putoavien kansanedustajien työttömyysturvaksi vaan piti rakentaa oma malli joka on täysin turha uusi normi.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jotta tilastot näyttäisivät paremmilta, työttömät laitetaan mitä ihmeellisimmille kursseille. Allekirjoittaneella on moisesta kokemusta. Viime viikolla sain kuunnella lässytystä siitä, miten musiikkin harrastaminen ja kuunteleminen tekee ihmisille hyvän olon:o/

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olen kuullut juttuja erilaisista "seurustelukursseista". Olin itsekin 1990-luvun laman aikana lomautettuna ollessa yhdellä pellekurssilla jonka parasta antia oli se, että naapurit luulivat minun käyvän töissä.

Melutyössä ollessa oli mukava kun kuulosuojaimissa oli radio josta sai valita kolmen eri kanavan välillä. Se oli kai sitä tuplalystiä kun oli sekä työtä että radio josta saattoi kuulla vaikka Lambadan tai Satulinnan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ei mitään hätää. Minähän olin juuri vihanhallintakurssilla:o/

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #6

Kommentin #4 perusteella kurssin teho oli rajallinen ;)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Niin olisihan yhteen oikeaan työpaikkaan voinut piilottaa liki 10 työtöntä (172 / 18 ~ 9) ihan määrätyllä palkalla. Tosin en ole varma riittääkö 18h työtä 3kk jaksossa määrittämään tuon työn tekijän TEMin tilastoissa työlliseksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mielenkiintoista että paikallinen sopiminen on ministeristä pahasta silloin kun sillä vältetään päivärahan leikkaus.

Eihän tuollaisilla 18h sirpaletöillä kenenkään toimeentuloon suurta merkitystä ole, mutta kun kolmessa kuukaudessa saa yli satasen enemmän päivärahaa kuin jos ei olisi "aktivoitunut" niin yhteensä niillä jo jotakin tekee.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Perustuslakiasiantuntija Pertti Eilavaara sanoi haastattelussa, että "Jos virkamies lähtee tyytyväisenä töistä kotiin, on tavallisella kansalaisella syytä huoleen".

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Viime aikoina ei ole onnistumisprosentti ollut kovin hyvä. Ei työttömyysturvassa, eikä varsinkaan soteasioissa. Poliittinen ohjaus on toki määrittänyt suunnan.

Ei virkamiehen työkään ole aina helppoa kun temppuilee poliitikkojen asettamien vaatimusten ja lakien asettamien rajoitusten välimaastossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset