Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Maatalousministeri tikun nokassa

Aina kun ministeri saa merkittävän suuruisia tukiaisia jostakin suunnasta, on hänen pääsynsä otsikoihin taattu. Nyt julkistetuista tukirahoista maatalousministeri Jari Leppä ylitti julkisuuskynnyksen yli 115 000 euron tukimäärällään. Puheet kotiinpäivedosta alkavat näissä tapauksissa aina väittömästi, vaikka tuet olisi maksettu säännösten mukaisesti.

Tavan tallaajan näkökulmasta tuollainen rahasumma on suuri, eihän siitä mihinkään pääse. Kolmen tonnin kuukausituloilla työskentelevä duunari saa ahkeroida hyvinkin kolme vuotta saadakseen saman summan kokoon edes bruttona. Vähemmän tienaavat vielä pidempään.

Tukiaisten problematiikkaa on kuitenkin käsitelty täälläkin moneen kertaan, joten siihen en aio sen enempää syventyä. Pikemminkin kiinnostaa käsitellä sitä, että pitääkö ministerin olla siviilissä sen ammatin harjoittaja mihin ministerin titteli viittaa. Voisiko maatalousministerinä toimia esimerkiksi maata omistamaton koneinsinööri? Koneet ovat oleellinen osa nykyaikaista maataloutta.

Sosiaalisessa mediassa joku päivitteli Lepän tukiaisista luettuaan ironisesti, että mitä siitäkin tulisi, jos meillä olisi pääministerinä miljonääri joka ajaisi vain varakkaiden etuja. Suomalaiset osaavat ajatella, ainakin jotkut. Olen ilahtunut siitä.

Edellä kirjoitettua aasinsiltana käyttäen voi myös kysyä, että olisiko Harry Harkimo edelleen kokoomuksessa, jos hallitusneuvottelut olisivat menneet siihen malliin, että hänestä olisi tullut kulttuuri- ja urheiluministeri? Ainakin se ministeriö olisi ollut lähellä osaa hänen bisneksiään. Ero kokoomuksesta ja Jokereiden myynti tapahtuivat samoihin aikoihin.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803212200826844_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Onhan se hyvä kun menee Pellon K markettiin ja ostaa ruisleipää ja paistilihat niin saa tukihalpaa tuotetta kassiin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Maataloustuet ovat osa kaikkien niinsanottujen kehittyneiden maiden taloutta. Merkittävästä tukemisesta (EU/kotimaan tuet) huolimatta Suomessakaan ei saavuteta hyvinäkään vuosina kaikkien täällä viljeltävien tuotteiden osalta omavaraisuutta. Katovuosina ollaan lähes täysin toisten armoilla.

Maapallon toiselta puolelta rahdatun myymättä jääneen ruuan kuskaaminen kaatopaikoille on kyllä suurta ekologista tuhlausta. Sille eivät mitkään ministerit voi paljoa tehdä kun markkinat saavat jyllätä vapaasti.

Niin, ja samat tukiaiset ne on riippumatta siitä minkä kirjaimen marketissa ja millä paikkakunnalla ostoksensa tekee jos kotimaista ostaa ja Suomen rajojen sisällä pysyy.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Maataloustukien jakojärjestelmä Mavin toimesta on varsin selkeä ja sääntöihin nojaava, joten tästä ministerin tikunnokkaan nostaminen on turhanpäiväistä touhua.

Yritystukien osalla on paljon erilaista harkintaa yms, joka on altista vaikutuksille. Vaikkakin maataloustukijärjestelmä on monimutkainen sisältäen julmetun määrän erilaisia tukia, niin säännöt ovat käsittääkseni kaikille samat ja niillä mennään.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lisäksi EU:n valvontakoneisto on niin tarkka että sitä on vaikea harhauttaa.

Kotimaisten yritystukien leikkaamistarpeesta poliitikot olivat niin liikuttavan yksimielisiä että se jätettiin tekemättä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset