Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Harkimo ryhtyy lobbariksi

Yksinpurjehtija Harry Harkimo erosi puolueesta, kun turhautui vaikutusmahdollisuuksien puutteeseen. Luoviminen kokoomuksen puoluealuksessa ei tyydyttänyt ja niinpä hän hyppäsi tyyrpuurin puolelta vapaaseen kuviokelluntaan. Seuraan saattavat liittyä demareista myös tyyrpuurin puolelta loikannut Mikael Jungner, sekä koko elämänsä edellä mainittua kuviokelluntaa harrastanut Tuomas Enbuske.

Kansanedustajana Harkimo varmaan huomasi, että nykyaikainen poliittinen vaikuttaminen tapahtuu  lobbaamalla. Yksittäisenä eduskuntaryhmän jäsenenä pääsee vain painamaan  nappia lobbareiden ajamien asioiden hyväksymiseksi. Ei tällainen toimen miestä tyydytä, ja kun leipä ei ole kiinni kansanedustajan palkasta voi siirtyä vallankäyttäjäksi muuta kautta.

Julkisuudessa on puhuttu uuden puolueen perustamisesta,mikä on osallisten taholta kiistetty. Se ei yllätä, koska puolueen kautta vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä, mutta lobbaamalla puolivalmiita aihioita pienelle joukolle politiikan keskeisiä päättäjiä voi saada asioita etenemään nopeastikin. Ainakin jos viime vuosien kaltaisia lobbaukselle alttiita hallituksia on vielä tulevaisuudessakin.

Paljon riippuu tulevien eduskuntavaalien tuloksesta se, millaisen markkinan Harkimon lobbariyhteisö tulee saamaan. Liberaalimpien ajatusten läpimeno kun ei kaikille hallituskoostumuksille ole itestään selvä asia. Toki enemmistön näkemykset hallituksissakin menevät paremmin läpi, joten varsinkin oikeistojohtoisen hallituksen päätöksiin Harkimo&Co voi tulevaisuudessa hyvin vaikuttaa.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Korjasin lyöntivirheen Harkimon nimestä otsikossa.

On mielenkiintoista seurata, että viekö Harkimon yhdistys lobbausmarkkinoita Ellun kanoilta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikös juuri kerrottu televisiossa että kokoomuksen porukalla on jatkuvasti viikottaiset palaverit mutta tämä loikkari ei ole näihin keskusteluihin osallistunut yhteenkään.

Joten ei mielestäni voi sanoa että Harkimolla ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa.

Eikös Harkimon bisnekset ole venäläisten oligarkkien kanssa?
Jospa meillekin tulee Putinin Ystävien Puolue, PYP?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Edustajakautensa alussa Harkimo kävi toteamassa tilanteen ja antoi periksi.

Sitä se nyt vielä puuttuisi että Harkimo alkaisi lobbaamaan venäläisfirmoja. No, onhan hänellä ainakin Jokereiden kautta yhteyksiä venäläisiin muutenkin. Tiedä vaikka uusi YYA näkisi Hjalliksen toimesta vielä päivänvalon.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Harkimo sanoi että kaksi vuotta osallistui, mutta ei enää kolmantena osallistunut koska kokoukset olivat kuulemma lähinnä keskustelukerhoja. Olen huomannut saman ilmiön tavallisten työpaikkojen kokouksissa, suurin osa on turhia ja vievät paljon aikaa itse työltä. Eihän tuottavuus näillä keinoilla lisäänny.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mistähän asioista ryhmäkokouksilla on valtaa päättää, Harkimo ministeriksi? Taisi turhautua siihen että vetämänsä työryhmät eivät tuottaneet suurta menestystä.

Hjallis Harkimon työryhmälle täysi tyrmäys: ”Aivan kelvoton esitys”

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/215557-hjallis-ha...

Harry Harkimo, olette istuneet nyt vuoden, mutta päätuloksena esitätte uuden selonteon laatimista. Tämä työryhmien pyörittely siis jatkuu edelleen ja niin edespäin?

https://yle.fi/urheilu/3-9828440

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Vähemmistöhallitukset joutuu tekemään yhteistyötä myös opposition kanssa. Mikäli enemmistöhallituksen kansanedustat kuuntelisivat omatunnon ääntään nykyistä enemmän, yhteistyö oppositiossa olevien kansanedustajien kanssa myös lisääntyisi. Päätökset ehkäpä parempia ja oikeudenmukaisempia?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hallituksessa muutaman henkilön kesken lukkoonlyödyt kannat eivät läheskään aina tyydytä hallituspuolueiden edustajia suuressa salissa, mutta puoluekurin mukaan eletään ja päätökset menevät läpi.

Opposition mielipiteitä ei voida ottaa huomioon hygieniasyistä, koska silloin hallitus vaikuttaisi heikolta ja tyhmältä. Kukko se on joka tunkiolla kiekuu, oli sen höyhenet minkä väriset hyvänsä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tuure: Opposition mielipiteitä ei voida ottaa huomioon hygieniasyistä, koska silloin hallitus vaikuttaisi heikolta ja tyhmältä

Ja päinvastoin eli oppositio vaikuttaisi pehmeältä jos olisi yhtä mieltä hallituksen kanssa pienimmästäkän yksityiskhodasta.
Sellaista se on suomalainen demokratia ja yhteiskunnan paremmaksi rakentelu, eduskunnan kyselytuntien katselukin TVssä kuin parasta käsikirjoitettua viihdettä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Äänestäjät pillastuisivat, jos eduskunnassa kukaan ei koskaan löytäisi hallituksen politiikasta mitään huomautettavaa. Kansalaisaloitteiden suosio kertoo mielestäni siitä, että kun hallitus ei kuuntele oppositiota niin kansalaiset tarttuvat itse toimeen nyt kun se on mahdollista.

En ole katsonut läheskään kaikkia kyselytunteja viime aikoina, mutta ne mitä olen nähnyt on taso ollut hyvinkin vaihteleva. Viimeisin oli mielestäni asiallisemmasta päästä, myös informaatiota antava vaikka kaikkiin kysymyksiin ei oikeasti vastattukaan.

Se, että hallitus antaa itsestään kuvan aina oikeassa olevana ja erehtymättömänä toimijana tietysti ärsyttää joskus kun sen politiikan seurauksia näkee arjessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Pitäisi muuttaa kyselytuntejakin vaikkapa asettamalla satasen sakko ministerille joka kerta, kun ei vastaa kysymykseen. Hiomista vaatii se, millainen raati tuomioita jakaa. Nykymeno on kuitenkin välillä aivan hanurista. Valehdella ei saa, mutta muunneltu totuus ja kysymyksen kierto on liian usein nähty ratkaisu.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #11

Niko Kaistakorpi ei ole nykyministerien ystävä, päinvastoin sakkoja jakaisi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #12

Aivan sama onko nykyinen vai tuleva, niin kysymyksiin pitää pystyä vastaamaan tai sanoa reilusti ettei tiedä. Sori siitä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #11

Ehdotuksesi saisi Keskustan Saarikon konkurssiin jo yhdessä istunnossa!

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #11

Kysymykset ovat joskus vaikeita vastata, kuten tämäntyyppiset "Joko olet lakannut piiskaamasta lapsiasi"

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #16

Tulee välillä mieleen, että osaisi itse kysyä ja vastata paremmin kuin ministerit ja kansanedustajat. Itsetuntoa se kohentaa, mutta alentaa poliitikkojen arvostusta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #16

Vastaushan on helppo, en ole koskaan piiskannutkaan enkä tule piiskaamaankaan. Samalla on tietysti muistettava ettei saa valehdella.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

"Ainakin jos viime vuosien kaltaisia lobbaukselle alttiita hallituksia on vielä tulevaisuudessakin."

Lobbaus kuuluu Suomessa ns. harmaalle vyöhykkeelle. Sitä ennen vanhaa kutsuttiin "kuiskutteluksi"! Tämä on tullut esille viime aikoina mm. Soten yhteydessä eri tavoin. Sitä paheksutaan Suomessa, koska sitä pidetään suostutteluna - poliittisten päättäjien taivutteluna jonkin asian taakse.
Amerikassa on tässäkin suhteessa kaikki toisin!
Siellä lobbaus on avointa ja lobbarit on rekisteröity. Jopa osa kansanedustajista on voimakkaita lobbareita. Esim tupakkaa viljelevien osavaltioiden edustajat ovat selkeästi tupakanpolton puolustajia, sanoi lääketiede asiasta sitten mitä tahtoo. Avoin systeemi on siinä mielessä reilu, että kun tietty edustaja avaa suunsa, jokainen heti arvaa, mitä sieltä ilmoille lentää. Ennustettavuus paranee ja asioiden puolustajien ja vastustajien rivit ovat selkeämmät. Kansanedustuslaitos on siellä siis selvästi lobbauksen sotatanner ja ruumiit lasketaan reilusti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jotenkin on tuntuma, että meillä puoluekuri on tiukempi kuin valloissa. Se taas vaikuttaa siihen että lobattavia kohteita on vähemmän. Tälläkin hetkellä hallituksen pää- ja valtiovarainministerin saaminen jonkun asian taakse vie pitkälle.

Taitavasti lobatut virkamiehet hoitavat homman.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Hjallikselle on tyypillistä tarkoitusperiensä salaaminen, eli hämääminen.
Hän haali Harwall Areenan osaomistajilta osakkeita, salasi omat tarkoitusperänsä, ja kun enemmistö osakkeita oli hallussa myi hallin venäläisille ja teki komean tilin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajalle hän ilmoitti, että ei ole eroamassa kokoomuksesta mihinkään ja seuraavana päivänä erosi.

Viite:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hjallis-teki-mi...
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/246669-yllatetty-...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, mehän emme tiedä mitä kokoomuksen eduskunnan valtuustoryhmässä on keskusteltu ja mikä on ollut kokoomuksen eduskuntaryhmän johtajan rooli siinä. Johtajan tehtävähän on johtaa ryhmäänsä ja pitää se kasassa.

Tokihan tämä on herkullinen tilanne monelle muulle puolueelle lätkiä kokoomusta kuin vierasta sikaa, mutta jokainen puolue voi mennä peilin eteen, ei vähiten haastajapuolue, jonka eväät pääministeripuolueeksi lienevät sen puheenjohtajan ammattiyhdistyspolitiikan varassa. Sillä politiikalla ei EU:ssa ja sen Eurooppa-neuvostossa pitkälle pötkitä.

Tulee muistaa, että Eurooppa-neuvostossa Suomea edustaa pääministeri. Pääministerin tehtäviin ei todellakaan kuulu suomalaisen ammattiyhdistyspolitiikan ajaminen. Brysselin ja Strasbourgin käytävillä tarvitaan aivan toisenlaista osaamista Suomen etujen ajamisessa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tottahan se on, että harvoin ensimmäisen kauden kansanedustajalle annetaan kovinkaan suurta megafonia mielipiteittensä kuuluttamiseen.

Eihän demareissakaan kuka tahansa saanut puhua, vaan Antti Lindtman jakoi listojaan puhemiehille niistä jotka saavat puhua. Mitähän moiseen toimintamalliin sanoo Suomen perustuslaki ( ks. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731 , 31 §
Kansanedustajan puhevapaus ja esiintyminen ). No demarithan palkitsivat Lindtmanin listoistaan eduskuntaryhmänsä puheenjohtajuudella.

Toisaalta, jos Harkimo on saanut reilut 11 000 ääntä vaaleissa ja sitten kokee, että "istuppa siellä takarivissä ensimmäinen kausi", niin ymmärtäähän sen, että Hjallista hatuttaa. Kokeeko hän, että häntä käytetään vain äänien keräyssyöttinä ?

Toisaalta, onko niin että Hjallis ei ole motivoitunut osallistumaan valiokuntatyöskentelyihin, jos hän kokee istuvansa seinäkukkana siellä takarivissä. En tiedä kun en ole ollut paikalla.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Paljonkohan Harkimo olisi valmis maksamaan kansalaisen äänestä jos tuollainen olisi laillista. Katsotaanpa, että jos Harkimo tavoittelisi 10 000 eduskuntaääntä a 100 euroa, niin äänisaaliille tulisi hintaa 1 Miljoona euroa. Kansalainen tuskin satasella paljoa elintasoaan korjaisi, mutta Harkimolle 1 miljoonan sijoitus olisi kohtalaisen vähäinen siihen nähden, että pääsisi huseraamaan valtion hallintoon puoluepampun ja kansanedustajan statuksella.

Niin, monikohan kansanedustajaksi pyrkivä olisi valmis maksamaan 1 miljoonan päästäkseen edustamaan kansaa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Siis käsitinkö oikein, että Hjallis rahalla ostaisi ministeripaikan ? Että suomalaiset äänestäjät 100:sta eurosta lähtisivät äänestämään Harkimoa ?

Et taida kovin arvostaa suomalaista omilla aivoillaan ajattelevaa kansalaista ja äänestäjää. Vai mitä nyt ihan oikeasti tarkoitat ?

Pyytäisin sinua tarkentamaan hieman mitä oikein tarkoitat, ihan selko kielellä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Satanen olisi hyvä korvaus. Tähän asti olen ollut iloinen kun demarit tarjoavat hernesoppaa ennen vaaleja.

Kunhan tulee nettiäänestys niin se mahdollistaa äänten tuotteistamisen eli myynnin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #26

Mikäli olen oikein Liike Nyt -sivustoilta ja tänä aamuna Ykkösaamun Hjalliksen haastattelusta ymmärtänyt, Liikkeen ideana on saada kansalaiset vaikuttamaan suomalaiseen politiikkaan muulloinkin kuin kerran neljässä vuodessa. Ja että kansalaisilla olisi muulloinkin kontaktia poliittisiin vaikuttajiin kuin kerran neljässä vuodessa paikallisen marketin vieressä karkkeja, makkaraa, kahvia, mehua, pullaa ja soppaa jakaviin poliitikkoihin.

Olen itsekin ollut vaalityöhön liittyen karkkia jakamassa ja tulen olemaan jatkossakin. Kokemuksesta voin sanoa, että melko vähän näissä vaalitapahtumissa pääsee keskustelemaan syvällisesti asioista. Siksi onkin oikein, että otetaan tässä kansalaisten vaikuttamisessa käyttöön nykyaikainen digitalinen tekniikka. Tämä tekniikka mahdollistaa vuorovaikutuksen äänestäjien ja poliitikkojen välillä. Tämän keskustelun tulee olla myös avointa ja julkista. Se luo edellytyksen "teesi - antiteesi - synteesi" prosessille.

YLE Puhe kanavallahan oli tällainen kaksisuuntainen julkinen vaikuttamiskanava, kaikille avoin chat-ikkuna. Siinä kansalaiset saivat kommentoida ja keskustella ohjelmista ja niissä esitetyistä aiheista ja näkökulmista. Toki tuossa chatissa oli paljon ns. "puuta heinää", mutta myös aiheeseen liittyvää asiallista keskustelua ( Paljonko muuten Arkadian mäellä puhutaan täysistunnossa "puuta heinää" ? ). Tämä, että kansa sai vapaasti keskustella julkisesti, ei ehkä ollut kaikkien YLE:n taustalla vaikuttavien mieleen, koska YLE Puheen chat-sivusto lopetettiin vuoden vaihteessa. Siihen loppui YLE:ssä kaksisuuntainen ja julkinen keskustelu.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Harkimon puheet vaikutusmahdollisuuksien puutteesta eduskunnassa joutuvat erityisen outoon valoon,jos hän vielä lähtee mukaan puoluetoimintaan. Silloin olisi ollut kyseessä vain tekosyy päästä erilleen kokoomuksesta, koska nähdäkseni ainoa eteneminen hänen poliittisella urallaan uudessa (pienessä) puolueessa olisi korkeintaan mahdollisuus pitää ryhmäpuheita eduskunnassa jos tulisi valituksi.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ajatuksia tai asioita lobbaamalla jonkun järjestön kautta olisi varmasti sijoituksena vaikutusmahdollisuuksien kannalta varmasti onnistuneempi ratkaisu. Hjallis on jo iso poika ja tekee rahoillaan mitä haluaa, mutta niin naiiviksi en häntä uskoisi että vielä tällaisen shown jälkeen pyrkisi vielä eduskuntaan harrastamaan samaa turhautumista kuin tähänkin asti. Jos näin kuitenkin käy, alkaa nousta eräs Paavo mieleen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kovasti tässä nyt ollaan tuomitsemassa tätä uutta poliittista liikettä. Sekä poliitikot että media. Mitään muutosta mihinkään ei ilmeisesti haluta, tietyistä syistä.
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kyllä muutos esimerkiksi hallituksen ja opposition keskustelukulttuuriin ja yrityksinn ymmärtää toinen toistensa motiiveja olisi tietysti tervetullut. Se vaan on vähän vaikea äkkiseltään uskoa että harkimolainen halki poikki ja pinoon tyyli olisi hedelmällinen, laajempaa kuin julkkiskansan ymmärtämystä osakseen saisi.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Äänen hinta on n. 6 €. Menee mainostoimistoille. S'on se sama puurokuppi + lippu gladiaattorikisoihin kuin antiikin aikaankin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Täälläkin puolella kannattaa jatkokeskustelu pohjaksi käydä "Liike Nyt" -sivustolla, niin hahmottuu mitä asioita tuo liike ajaa. Ettei oltaisi ihan pelkästään lööppien, mielikuvien ja mutu:jen varassa.

https://liikenyt.fi/

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Spekulointia voi jatkaa täälläkin:
Onko uskottavaa että miljonääri rupeaa tekemään jotain köyhän kansan hyväksi?

Mikä voisi olla riittävä taloudellinen tavoite?

Lipponen ja Aho ovat tähän asti hoitaneet Venäjän etua hyvin. Suomella ja Venäjällä on miljardiluokan yhteisiä hankkeita työn alla, Fortumi ja Hanhikivi. Ehkä niissä tarvittaisiin lisää potkua? Oma venäläinen puolue voisi olla hyvä ajatus.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ehkä Harkimo kumppaneineen kuuluu siihen porukkaan joka tajuaa, että köyhän kansanosan kasvattaminen iskee lopulta yrittäjien itsensä nilkkaan kun potentiaalinen asiakaskunta vähenee. Olisihan se jotakin jos ahneudestakin leikattaisiin :)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Johan J.K. Paasikivi ideoi aikoinaan, että porvarilla menee hyvin, kun duunarilla on varaa ostaa porvarin kaupasta. Ford kehitti aikoinaan autojen liukuhihnatuotannon jolla autojen hinta saatiin laskettua niin alas, että keskiluokalla ja duunareillakin oli varaa ostaa Fordeja. Ja autokauppa kävi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #33

Nuo oivallukset ovat olleet jo jonnii aikaa hukassa maamme päättäjiltä. Ovat kuunnelleet ison rahan lobbareita, pienelle rahalle lobbaavia ei käytännössä olekaan jos jätetään pari nykyistä eduskuntapuoluetta (Vasemmistoliitto ja Kristilliset) pois laskuista.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #34

Entäs, Harkimon, Jungerin sekä muiden perustama Liike Nyt? Olisiko siitä avittamaan, että pienempipalkkaisenkin ääni kuuluisi jatkossa paremmin ? Että tavallisen ihmisen ääni kuuluisi paremmin muulloinkin kuin vaalien aikana. Että tavallisen ihmisen ääni kuuluisi paremmin Arkadian mäellä.

Toki Harkimoa ja Jungeria on vaikea ainakaan aluksi ymmärtää, että he voisivat olla pienipalkkaisen asialla. Mutta niinhän Ford ja Paasikivikin ymmärsivät, että me kaikki olemme osa tätä yhteiskuntaa niin työntekijöinä kuin kuluttajina ja että meillä kaikilla on oma tärkeä roolimme tämän yhteiskunnan pyörittämisessä.

Tosin näyttää siltä, että meillä ei viime vuosina ole ymmärretty, osaavan ammatti-ihmisen arvoa. Koulutusta on osattu ajaa alas säästösyistä ( mutta yritystukiin ei ole kyetty koskea ). Nyt kun talouden käppyrät ovat lähteneet ylöspäin ( niin kuin ne aina jonkun ajan kuluttua lähtevät ) , ihmetellään sitä mistä saadaan osaavia työntekijöitä. Alkavatko firmat nyt pyörittämään ammattikoulutusta ? Ovatko ne valmiita investoimaan uusiin ammattityöntekijöihin ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #35

Yritykset kouluttivat aikoinaan suuren osan työvoimastaan, suurilla firmoilla oli jopa omia ammattikouluja. Ei siitä kovin monia vuosikymmeniä ole. Olikohan 1980-lukua kun Neste vielä koulutti omat prosessityöntekijänsä. Myös telakoilla muistan koulutusta olleen.

Sittemmin yritykset ovat enenevässä määrin oppineet saamaan yhteiskunnan kouluttamat valmiit työntekijät ja vaatimukset ovat kasvaneet koko ajan. Jo pitkään on on yhteiskunnan kustannuksella kurssitettu yritysten tarpeisiin räätälöidyllä koulutuksella ammattikoulun käyneitä ihmisiä.

Ihmettelen vain, että onko yhteiskunnan tarjoama koulutusapu mukana yritystukilaskelmissa. Epäilen että ei. Yritysten kannalta olisi taka-askel jos ne joutuisivat perehdyttämään työntekijät omalla kustannuksellaan. Työvoimapulan oloissa saattaa toki jossain määrin näin tapahtua.

Harkimon hankkeen uskon suuntautuvan enemmän ajatusten ja asioiden lobbaukseen päättäjille, koska käytännössä koko kärkijengi on viestinnän ammattilaisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset