Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Hallituksen kummallinen laiskuustutkimus

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus ei ole alun perinkään pitänyt "kaiken maailman dosenteista". Asiantuntijoita on kyllä aivan tavan vuoksi kuultu pilvin pimein, mutta kuulemisen kanssa on ollut huonompaa. Työttömien aktiivimallin kanssa puuhastellessaan hallitus keksi suorastaan nerokkaan ratkaisun. Tehdään tutkimus työttömien työhalukkudesta itse ja laitetaan heidät vielä maksajaksi.

Eivät saksalaisetkaan aivan kaikkea keksi, kyllä suomalaisiltakin keksiminen luonnistaa. Tarvittiin vain Keskustan, Kokoomuksen ja Sinisen tulevaisuuden hallitus, niin johan rupesi työttömien laiskuusindeksistä tulemaan tietoa. Tai niinhän sitä luulisi. Kaiken maailman tutkijat suomensivat heti tuloksia niin, että kaikilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia osoittaa aktiivisuuttaan. Rivikansalainen tiesi asian jo ennen lain käyttöönottoa, mutta eivät hallitusherrat.

Mitä nämä työttömyyskassojen ulkopuolisten työttömien aktiivisuusprosentit sitten kertovat. Juuri sen tosiasian, että keskimäärin yli neljäkymmentä prosenttia työnhakijoista täytti lain vaatimukset jo ennen kuin se tuli voimaan. Toisaalta myös sen, että erot paikkakuntien välillä ovat suuria, ei mikään yllätys sekään. Työttömien päivärahaleikkauksilla kustannetulla tiedolla saatiin siis tehtyä vain kartoitus siitä missä työllistyminen on vaikeinta. Ikäänkuin se sama tieto ei olisi löytynyt muutenkin TE-keskuksista.

Koko maassa aktiivimallin mukaista velvoitetta, eli riittävää määrää mitään sirpaletyötä tai koulutusta ei löytänyt 54 prosenttia työttömistä. Lapissa, vaikka työttömyysaste on korkea, ollaan 54,8 prosentilla maan keskiarvossa. Erot kuntien välillä ovat sen sijaan hurjia. Posiolla leikkuriin joutuu 77,3 prosenttia työttömistä, Kolarissa 69,6, Enontekiöllä 68,7 ja Pellossakin 67,2. Parhaassa päässä on Utsjoki 40,5 prosentilla.

Väittääkö joku, että suurimpien prosenttilukujen kunnissa työhakijat vieroksuisivat työntekoa enemmän kuin muualla? Jos väittää niin vastoin parempaa tietoaan puhuu. Kyllä syy on paikallisissa olosuhteissa.  Ei vain yksinkertaisesti ole riittävästi sellaisia pätkätyöpaikkoja joilla työttömyysluvut hallituksen mieliksi kaunistuisivat. Ammatillisen koulutuksen sivutoimipisteetkin lopetettiin niin ettei niistäkään löydy apua. Melkoista ristiaallokkoa, kun hallitus on leikannut koulutuksesta ja samalla vaatii työttömiltä koulutuksella osoitettua aktiivisuutta.

Nähtäväksi jää, että mitä korjauksia hallituksessa aktiivimalliin tehdään, jos tehdään. Minimivaatimuksia olisivat päivärahaleikkausten lopettaminen ja kouluttautumismahdollisuuksien parantaminen erityisesti pitkien välimatkojen Lapissa. Ammatillisen koulutuksen sivutoimipisteiden palauttaminen tai jonkun muun tarpeita vastaavan järjestelmän luominen olisi hyvä alku.

Edit: Päivärahaa ei viime tietojen mukaan leikata aivan kaikilta niiltä jotka eivät täyttäneet aktiivisuusehtoa. Perusteet eivät tällä hetkellä ole tiedossani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset