Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kokoomuksessa ei ole sijaa populismille

Kokoomus on maamme vakavasti otettavin puolue. Populismia puolueesta ei löydä hakemallakaan, vaan kaikki tehty ja puhuttu on pelkkää asiaa. Tämä piirre tuli korostetusti esiin Alexander Stubbin aloittaessa puheenjohtajana. Hänen johdollaan alettiin asioihin paneutua entistä syvällisemmin vailla minkäänlaista vivahdetta populismista.

Stubb sai kuitenkin väistyä, koska kaikki puolueessa eivät hyväksyneet hänen haudanvakavaa suhtautumistaan asioihin. Myöskin hänen juoksuharrastustaan arvosteltiin, koska joidenkin mielestä puolueen pomon ei tule juosta ympäriinsä kuin ajokoira vaan istua mieluummin herraseurassa kabineteissa ja kasvattaa mahaansa hyvillä sapuskoilla.

Viime aikoin puolueen vakaata herraimagoa ovat vahvistaneet Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, sekä myös kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo. Heidän populismista vapaat kannanottonsa niin Helsingin kaupungin kuin yleispolitiikankin puolelta eivät ole jääneet vaille huomiota. Myös kansanedustaja Elina Lepomäki on hankkinut kannuksia harmaana populismista vapaana sotenaisena.

Muutamat kokoomuksen entiset kansanedustajat käyvät hyvin esimerkkinä siitä kuinka vakavasti he ottavat elämänsä vielä edustajakauden jälkeenkin. He nostavat säntillisesti kaikki luopumisesta saadut eläke-edut joihin ovat oikeutettuja, vaikka ovat oikeasti töissä. Voisivat he tietysti jättää etunsa käyttämättä ja populistisesti huutaa ympäriinsä, että minäpä tulen omillani toimeen. Ei sellainen ole soveliasta kokoomuslaiselle, tienasi hän kuinka paljon hyvänsä.

Kasakka ottaa sen mikä irti on. Vaikka joutuisikin sen eteen vähän keplottelemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Toinen populismivapaa poliitikko on Ville Niinistö, mikäli voimme luottaa tutkija Erkka Railon ammattitaitoon..

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Keskityin tässä vain muutamiin yhden puolueen omasta mielestäni jämeriin ajankohtaisiin tekijöihin. Olisin hyvin voinut aloittaa Jyrki Kataisen vakavailmeisestä fantsuttelustakin, mutta jätin historiaan ettei kirjoituksesta tule turhan pitkää.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Erkka Railon ammattitaitoon voi mielestäni yleensä luottaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Yleensä kyllä, mutta tässä Villen tapauksessa ehdottomasti ei. Huti mikä huti:

Erkka totesi vakavalla naamalla, ettei Ville Niinistö eivätkä vihreät ole populisteja, "ainakaan tutkimusnäkökulmasta"...(Ylen "Puoluepäivä"-ohjelmasarjan "Vihreät"-jakso, kohdassa 10:05 min: https://areena.yle.fi/1-3947628 ).

Omalla tavalla tutkijan tuskaa oli hauskaa seurata, koska lähes jokainen järkevä tarkkailija huomasi Ville Niinistön olevan ilmiselvä populisti. Uusi puheenjohtaja Touko Aalto sen sijaan on järkevä ja harkitseva poliitikko, josta ennustan, että hänen arvonsa nousee (ehkä turhankin varovaisen startin jälkeen). Joka tapauksessa Villen vastakohta ja piristävä sellainen!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #12

Vieläköhän tässä näillä vuosin pitäisi alkaa selvittämään mikä on "tutkimusnäkökulma" :)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #14

Ei tarvitse; Erkon toteamus kertoi kyllä kaiken riittävän selvästi: vihreissä ei ole populismia; aprillia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Aprillipäivänä Tuuren juttu kuulostaa niin todelta, että ei tiedä itkeä vai nauraa:))

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Aprillipäivänä voi tehdä valintoja hieman eri perustein kuin arkena;) Toivoisin pientä hymynkaretta, koska aurinkokin paistaa helottaa pakkasyön jälkeen pilvettömältä taivaalta kutsuen ulos. Niin ja tämä ei ole aprillia...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#5 Ookoo! Hymyillään, vaikka ei täällä Vantaalla aurinko ole tänään vieraillutkaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Vaikka on aprillipäivä, pitää Tuure Piittisen avaus ottaa vakavasti.

Populismista vapaita ja dokumentteihin tietonsa perustavia kokoomuslaisia on muitakin.

Minun lisäkseni populismista vapaa kokoomuslainen ei-kansanedustaja on Anders Blom, jonka väitöstilaisuus on ensi perjantaina;
http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet...

Yle uutisoi väitöksestä:

"Väitöstutkimus: Taloudellinen eliitti saa sisäpiiritietoa, lobbaa lait ja hallitsee Suomea"

Sitaatti:

"– Lainsäädäntö tulee kansanedustajille useimmiten valmisteltuna siten, että se tulee joko työmarkkinajärjestelmästä tai Euroopan unionista, mutta kummassakin järjestelmässä etujärjestöillä on hyvin merkittävä rooli, sanoo Anders Blom."

https://yle.fi/uutiset/3-10133946

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pääomatahojen vaikutusvalta on jo niin pitkällä, että pääministerin tittelin voisi melkein vaihtaa toimitusjohtajaksi ja ministereistä voisi tehdä osastopäälliköitä. Ongelmana on enää se köyhempi kansanosa jolla ei ole varaa lobbareihin etujensa ajamiseksi. Vaalijärjestelmän vuoksi rahapiirit joutuvat sijoittamaan merkittäviä summia vaalirahaa tiettyjen puolueiden ehdokkaisiin saadakseen sopivat henkilöt valituiksi varmistamaan etunsa.

Pienituloiset? Aktiivimalleja ja vereslihalle kilpailutettuja hoito- ja terveyspalveluja on tarjolla. Jossakin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#7 Suomessa ongelmana on ollut jo pitkään vallan keskittyminen tietyille piireille.

Äänestysaktiivisuuden alhaisuus kertoo omaa karua kieltään. Pienillä summilla ei myöskään eduskuntaan ponnisteta.

Nyt, kun Perussuomalaisetkin hajosi, vihreälle oksalle, ministereiksi nimetyt henkilöt, pakenivat heikompiosaisten puolustamisesta (jo se sitä oikeasti olikaan).

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #11

Jos olisi olemassa rahaa jolla voisi jakaa etuja yhteiskunnan pienituloisimmille ryhmille ilman että se olisi rikkailta pois, niin varmaan kaikki puolueet (tai ainakin melkein) järjestäisivät köyhille, vanhoille ja sairaille paremmat olot. Nyt mennään niillä murusilla mitä pörssimaailman pöydiltä sallitaan tippuvan.

Rehellisimmin pienituloisten ryhmien etuja ajaa sellaiset puolueet joiden menestyminen on mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan kiinni rahamaailman tuesta. Valitettavasti turhautuneisuus ja toivottomuus vaivaa suurta osaa äänestäjistä niin, että he jättävät äänensä käyttämättä ja siksi aidoimmin köyhän asialla olevia on eduskunnassa suhteellisen vähän.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Huumoria pukkaa aprillipäivän ratoksi, tyydyttää ja hymyilyttänee ainakin kahdeksaakymmentä prosenttia kansasta. Ettei vaan Tuuressakin näin pientä populismin pilkettä.

Montaakin mieltä näistä voi olla mutta Hjalliksen suhteen uskoisin ihan kaikkien olevan yhtä mieltä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos populismin pilkahdusta näkee, niin siinä on ajateltu kirjoitusalustan tarjoajaa. Klik.

Tuo kahdeksankymmentä prosenttia on ehdottomasti liioittelua. Syyn siihen voi ajatella itse.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Nyt pitää muistaa, että kun aprillipäivää vietetään, semmoisena tämä artikkeli kuuluukin ottaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset