Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Puhemiesneuvosto nukkuu huonosti

Puhemiesneuvoston puoluepukarit ovat hermostuneet kansalaisaloitteista. Tai ainakin osa heistä. Pelkäävätkö poliitikot edustuksellisen demokratian valtakirjan kaventumista niin paljon, että haluavat vaikeuttaa kansalaisaloitteiden tekemistä? Keppihevosena käytetään eduskuntatyön ruuhkautumista, mutta eihän tuo vielä ainakaan sivullisesta kovin pahalta näytä. Kansanedustajilla on vielä ihan hyvin ollut varaa pitkiin joulu- ja kesälomiin.

Kimmokkeena pohdinnoille taisi olla se, että käsittelyyn tuli kansanedustajia itseään koskeva kiusallinen aloite eläke-etuuksista. On kuitenkin syytä muistaa että mitään kohua ei olisi, jos etuuden saamiseksi eivät jotkut ex-edustajat käyttäisi erilaisia vippaskonsteja joilla peitellään työstä saatuja ansiotuloja. Muutamat entiset kansanedustajat ovat näin pilaamassa nyt päättäjinä toimivien tulevien eduskuntapudokkaiden edut.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen kummeksuu puheita siitä että 50000 allekirjoituksen määrä aloitteelle olisi liian alhainen.  Määrä on perustuslakiin kirjattu, mihin törmääminen ei tämän vallanpitokoalition aikana ole mitään uutta. Vuodesta 2012 lähtien on 22 aloitetta edennyt eduskuntaan. Tuo aloitemäärä kuudessa vuodessa on siis puhemiesneuvoston mielestä liian paljon. Luulisi 3-4 kansalaisten aloitetta vuodessa hyvin mahtuvan  eduskunnan käsittelylistalle ilman että eduskunnasta happi loppuu.

Laajempi kysymys on sitten se, että riippuuko aloitteiden määrä ja suosio  kansanedustajista itsestään. Kovakorvainen pönöttäminen ilman että kansalaisilta muuta kautta tullut palaute otetaan huomioon voi hyvinkin olla osasyy aloitteiden määrään. Siinä mielessä kansalaisaloite on hyvä vaikutuskanava rivikansalaisille, joskaan kaikki puhemiesneuvoston poliitikot eivät siitä näytä pitävän. Aloitteiden läpimeno on sitten vielä oma lukunsa. Siitä äänestäjät antavat arvionsa vaaleissa.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803112200802537_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Pekkarointi-termi vaikuttaa saavan uusia vivahteita perinteisen siltarumpupolitiikan kupeeseen Maurin asettuessa jatkuvasti poikkiteloin kansanvaltaa ja päätöksenteon avoimuutta vastaan.

Lähimenneisyydessä on eduskunnan vierailijatietojen kanssa käyty farssimainen pelleily, jolla haluttiin peittä se, ketkä kansanedusstajiin vaikuttavat ja saavat audiensseja.

Pekkarisen vetämän yritystukityöryhmän jäsenille esitettiin vaatimus, että julkisuuteen tietoja ei kesken työryhmän toiminnan anneta, mikäli näin tapahtuisi seurauksena olisi erottaminen ryhmästä.

Helmikuussa nousi keskusteluun Pekkarisen ja muiden puhemiesten johdolla laadittu uusi eduskunnan työjärjestyksen muutos, jossa lisättäissin vaitioloivelvollisuutta. Martti Asikainen kertoi blogissaan:
"Eduskunnan uuden työjärjestyksen mukaan kansanedustaja ei voisi enää kertoa julkisuuteen tai minnekään salassa pidettäviä tai vaiteliaisuuden piiriin kuuluvia asioita rangaistuksen uhalla. Pahimmassa tapauksessa edustaja voi saada sakkoa tai maksimissaan kuusi kuukautta vankeutta, mikäli hän vuotaa valiokunnissa valmisteltavia salassa pidettäviä asioita julkisuuteen."

Nyt sitten kansanäänestykset ikävästi häiritsevät kabineteissa hoidettavia päätöksiä ja vievät aikaa omalta suhmuroinnilta. Tämän vanhan liiton miehen aika kansanedustajana alkaa olla ohi ja on aika tuoda uutta avoimempaa päätöksentekoa ja todellista kansanedustamista lisää eduskuntaan. Ei enää jatkoon.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sellaisenkin johtopäätöksen voisi vetää, että media tekee tai ainakin yrittää tehdä työnsä hyvin. Jopa niin hyvin että sen tiedonsaantia rajoitetaan rangaistuksen uhalla.

Salaiseksi leimatut asiat ovat oma oma lukunsa.

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Torso Tukkarisella alkaa ilmeisesti pienet kainalot pukkaamaan hikipisaroita kun kansa alkaa olla kaiken suhmuroinnin iholla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nykyaikana tieto kulkee niin hyvin, että pirtistä pirttiin kulkeminen ja kaiken selittäminen joka paikassa itselleen ja puolueelleen parhain päin ei juurikaan onnistu.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Taas oiva tilaisuus mainostaa ideaani "kansan"edustajien määrän leikkaamisesta.
Miksi meillä on nyt EU-aikana 200 ns. kansanedustajaa ?
Olkoon edustajien maksimimäärä edelleen tuo 200, mutta paikat täytetään vain äänestysprosentin suhteessa. Jos siis vain puolet äänioikeutetuista käy äänestämässä, valitaan eduskuntaan vain 100 pyrkijää.
Eiköhän 100 edustajan seuraaminen olisi paljon helpompaa kuin 200. Puolueiden ryhmäkuri ja kellokkaathan kuitenkin määräävät mitä kukin sanoo ja tekee.
Säästöjäkin syntyisi ja edustajien moraali saattaisi kohentua pelätessään putoamista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hallinto ei korjaannu pelkästään kansanedustajien määrää vähentämällä, vaan tarvittaisiin suurempi rakenneuudistus. Sadalla kansanedustajalla kyllä tultaisiin toimeen, mutta valiokuntien osalta hallinto vesittyisi pahasti. Nytkin on edustajia jotka ovat useamman valiokunnan jäseniä ja vähemmällä edustajamäärällä työmäärä vain lisääntyisi.

Valiokuntia voisi periaatteessa pienentää, mutta siinä tulee vastaan se että sitten niihin saisi ehkä vain muutama suurin puolue edustajia mikä keskittäisi valtaa entisestään. Se kaventaisi myös demokratiaa koska osa puolueista jäisi ilman sen tason tiedonsaanti- ja vaikutusmahdollisuuksia. Joku varmaan tykkäisi siitäkin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...vähemmällä edustajamäärällä työmäärä vain lisääntyisi".
Eikä 5 kk lomista voi yhtään tinkiä ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

Pitäisi varmaan jonkun tehdä kansalaisaloite siitäkin asiasta.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kaikille tiedoksi, että maakunta- ja sote-uudistuksesta saa ajankohtaista tietoa, kun tilaa sen alla olevasta linkistä omaan sähköpostiinsa:

http://alueuudistus.fi/tilaukset

Näin pysytään kaikki paremmin kärryillä, mitä meille ollaan nyt päättämässä. Havaitsemistaan epäkohdista kannattaisi kertoa eteenpäin sille omalle kansanedustajalle - jos mahdollista - ja kirjoittaa vaikka tänne US:een, jotta voimme yhdessä miettiä, mitä kullekin asialle tulisi tehdä. Maakunta- ja sote-uudistus ei ole vielä kiveen hakattu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset