Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Nato ja näivetystauti

Natosta on melskattu julkisuudessa paljon. Puolesta ja vastaan, riippuen henkilökohtaisesta mielipiteestä. Perusteet ovat vaihdelleet, mutta vielä koskaan en ole nähnyt kenenkään yhdistäneen Natoa hirvieläinten näivetystautiin. Nyt se tapahtuu, ja todella asiallisin perustein.

Norja on ollut Naton jäsen jo pitkään. Niinpä ei ole mitenkään ihme, että  ainakin maan pohjoisilla alueilla esiintyy huolestuttavassa määrin  hirvieläinten näivetystautia. Taudin alkuperä on mitä ilmeisimmin Naton aseistuksen mukana tulleissa tappavissa basiliskoissa.  Pohjoisessa yritetään kovasti estää taudin leviäminen rajan yli Suomen puolelle.

Turha siellä rajalla on kuitenkin vahtia pitää, kun Naton sotaharjoituksiin osallistuneet länsijoukot ovat tuoneet basiliskon mukanaan jo meillekin. Ensimmäinen tapaus on vahvistettu Kuhmossa ja on vain ajan kysymys koska niitä tulee lisää.  Pelkkä kumppanuussopimus riittää taudin leviämiseen. Nato on kuolemaksi, ainakin hirvieläimille. Toki metsästyskiväärikin on osaavissa käsissä niille vaaraksi, mutta uskaltaako kohta kukaan metsälle?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ei millään pahalla, mutta tuo NATO:n yhdistäminen näivetystautiin on todistamatta. Näin YLE ilmoittaa Eviran kommentoineen asiaa kaksi päivää sitten:

"Kuhmosta löydetyn hirven tauti ei ole pohjoisamerikkalaista, tarttuvaa näivetystaudin muotoa, vaan Norjassa todetun kaltaista, satunnaisesti yksittäisistä hirvieläimistä löytyvää taudin muotoa, Evira vahvistaa."

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10107315

Toiseksi Evira sanoo tuon taudin leviämismekanismista seuraavaa:

"Leviäminen

CWD:n leviämismekanismeja ei vielä täysin varmuudella tunneta, mutta se näyttää leviävän eläimestä eläimeen ruumiineritteissä, kuten virtsassa, ulosteessa ja syljessä. Taudinaiheuttaja kestää erittäin hyvin vaihtelevia ympäristöolosuhteita. Tehokkaimmin tauti leviää ruokintapaikoilla ja tarhattujen eläinten keskuudessa.

EU:n ulkopuolella tuotetun käsittelemättömän hirvieläinten virtsan tuominen EU:n alueelle, mukaan lukien sen ostaminen internetistä, on kiellettyä. Houkutusvirtsaa käytetään hirvien metsästysaikana."

Lähde: https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-e...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Norjalaisilla oma näivetystauti? Ei olisi Norjan natottajista uskonut. Onkohan tämä suomalainen tapaus sitten kumppanuusmallia, koska jos amerikkalaisilla ja norjalaisilla, niin tottakai meilläkin pitää joku nato- yhteensopiva versio olla.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Se kuhmolainen hirvi oli saanut juosta talvikauden karkuun suurpetoja niin oli vain siksi ryvettyneessä kunnossa, aivan kuin se taannoinen Hilippa-tamma Nivalasta, joka ryvettyi talven savotoissa. ;)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hirvi taisi joutua saastelaskeuman uhriksi. Hilipan ei sentään tarvinnut pelätä taivaalla jyliseviä Hornetteja :)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minun verenpaine laskee aina kun siirrän selaimen Tuuren blogiin. Eikä potuta kun Tuuren kirjoituksen on lukenut. Vaikka kuin blogisi osoite alkaa kaunaherralla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kiitos. Kaunani on piilevää laatua. Tässäkin blogissa, vaikka kuuluukin kevyeen sarjaan. Oikeastaan roskakoriluokkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset