Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Opettajille aseet

Yhdysvaltain presidentti esittää opettajille koulutusta ja aseistusta kouluampumisten estämiseksi. Aseita lisäämälläkö arvon presidentti luulee ampumisten loppuvan? On myös kerrottu aseistettujen vartijoiden palkkaamisesta koulujen pihoille rauhanturvaajiksi.

Mitä ihminen,  entinen tai nykyinen oppilas, jonka mielessä on jotakin muuta kuin rauhanomainen rinnakkaiselo toisten ihmisten kanssa, ajattelee tällaisista toimista? Epäilen, että näillä toimilla luodaan vain uusia kohteita joihin hyökätä. Pahin mahdollinen skenaario on opettajien ja vartijoiden, sekä joidenkin oppilaiden välinen tulitaistelu koulun herruudesta.

Vaikka meillä Suomessa on arvojen suhteen viilattavaa, niin sitä on toden totta myös Yhdysvalloissa. Kun kuvaan lisätään mm. asetehtailijoiden kymmenien miljoonien dollarien tuella valittu presidentti on jälki karua. Asebisnestä ei haluta kielloilla pilata ja samalla elvytetään kukkakauppojen ja hautaustoimistojen liikevaihtoa. Kapitalismi toimii omilla arvoillaan.

 

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005577284.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (107 kommenttia)

Toni Rintala

"On myös kerrottu aseistettujen vartijoiden palkkaamisesta koulujen pihoille rauhanturvaajiksi.!"

Aseistetut vartijat ja metallinpaljastimet on olleet monissa kouluissa käytössä jo pitkään ja toimineet hyvin! Ja mikä tärkeintä: oppilaat ovat olleet tyytyväisiä!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei niitä joka paikassa ole, koska niitä esitetään palkattavaksi lisää. Tai jos on ollut, niin tapahtuneet ampumistapaukset osoittavat, niillä ei ole ollut uskottua ennalta ehkäisevää vaikutusta. Ehkä komppania jokaisen koulun pihalle riittäisi?

Toni Rintala

"Ei niitä joka paikassa ole, koska niitä esitetään palkattavaksi lisää."

En väittänytkään niitä kaikissa olevan. Kirjoitin siihen sanan "monissa". Ja palkataan lisää, koska tarvetta on ja hyöty on suuri. Kalliiksi se tietysti tulee.

"tapahtuneet ampumistapaukset osoittavat, niillä ei ole ollut uskottua ennalta ehkäisevää vaikutusta."

Eivät osoita, jos ne on tapahtuneet kouluissa, joissa ei vartijoita ole ollut. Ja toisaalta, kun ampumisia ei ole tapahtunut missään koulussa, joissa vartijoita on, osoittaa se, että vartiointi kannattaa.

Keskimäärin koteihinkin murtaudutaan harvemmin niihin, joissa on hyvä murronesto tai jatkuva vartiointi.

Nyt kun meillä on rajat auki, niin kaikenlaista tallustajaa tunkee maahan ja ongelmia syntyy.

Suomen kouluissakin on usein ollut vartiointia. Itsekin olen ollut yläasteella käytävävalojana. Ja välitunnilla on opettajat valvomassa. Myös koko koulualuetta valvotaan, ettei ulkopuolisia pääse. Valitettavasti Suomessakin on käynyt niin, että asiattomia joskus livahtaa kouluihin.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #6

"Ja toisaalta, kun ampumisia ei ole tapahtunut missään koulussa, joissa vartijoita on, osoittaa se, että vartiointi kannattaa."

Höpö höpö taas. Suomessa ei ole varmaankaan kuultu viime aikojen ammuskeluista amerikkalaisissa kouluissa. Juuri viime viikolla Floridan Parklandissa sattui ammuskelu jossa kuoli 17 teini-ikäistä ja aikuista. Ja... Parklandin koulussa oli aseistettu vartija, joka oli paikalla, aseistettuna.

Itse asiassa MIKÄÄN luotettava tutkimus ei ole tukenut vartijoiden lisäämisen vähentävän kouluampumisia. Sen sijaan uusitut lodkdown-proseduurit joita on otettu käyttöön päiväkodeissa Sandy Hookin jälkeen ovat jo estäneetkin muutaman.

Suomessa nähtävästi halutaan vain luoda tuota mielikuvaa meidän maahanmuuttajien vaarallisuudesta että vartijoita voitaisiin palkata lisää "kotien suojaksi". Vartijoissahan on tunnetusti paljon persuja...

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #68

"Suomessa nähtävästi halutaan vain luoda tuota mielikuvaa meidän maahanmuuttajien vaarallisuudesta "

Kyllä ne vartijat vartioi ihonväristä riippumatta :)

"Parklandin koulussa oli aseistettu vartija, joka oli paikalla, aseistettuna."

Yksittäistapaus. Yksi vartija on kovin vähän eikä ennätä isolla koulualueella joka paikkaan. Tällä kertaa vartija ei edes ennättänyt saada kontaktia ampujaan.

Kuitenkin on useita tapauksia, jossa vartija on kyennyt estämään teon.

Juha Hämäläinen

Väkivalta on niin syvällä jenkkien selkärangassa, ettei sitä pidättele mikään.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Muuten hyvä yritys mutta jälleen tosielämä osoittautui aivan muuksi: ko koulun vartija seisoi ulkona "puolustusasennossa" kun hänen olisi pitänyt tehdä työnsä koulun sisällä. Kertokaapa joskus ne todelliset perustelut aseistamiselle.

Toni Rintala

Niin, hän oli "väärässä" paikassa. Hän oli estämässä kouluun hyökkäystä ulkona. Se oli looginen paikka. Jos hän olisi ollut sisällä, olisi ampuja voinut ampua ulkoa päin luokkiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #122
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #125

Jos ampuja tuli ulkoa ja vartija oli myös ulkona eikä häntä kohdannut, oli vartija silloin väärässä paikassa. Eli ns. "ulkona" tai muuten vain "pihalla".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #127
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #129

Näköjään vartija ei uskaltanut tehdä tehtäviään. Yksittäistapaus. Pitäisi olla kovanahkaisempia vartijoita ;)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #134

Jos siltä oli jäänyt luotiliivit kotiin, eikä halunnut mennä ilman niitä maalitauluksi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lue Tuure kommenttini Tarvaisen blogista USA:n oma omaehtoinen terrorismi.

Ymmärrät sen jälkeen,miksi peli Yhdysvalloissa aseiden suhteen on menetetty jo kauan aikaa sitten. Kielloista ei olisi mitään hyötyä.

Villiä länttä pidettiin kohteliaiden ihmisten yhteiskuntana. Miksikö? Kaikilla oli aseet, eikä kukaan halunut tieten loukata aseistautunutta henkilöä.

Vaikka Yhdysvaltain kaikki lukiolaiset kiikuttaisivat torrakkonsa vapaaehtoisesti poliisille, jäisi jäljelle rapiat puoli miljardia asetta, joista viranomaisilla ei ole hajuakaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On selvää, että USA:n kaltaisesta maasta eivät aseet lopu. Vaikka yleistä saatavuutta rajoitettaisiinkin, niin pimeä kauppa rehottaisi niitä varten jotka katsovat asetta tarvitsevansa.

Pelkoon perustuva kohteliaisuuskulttuuri on yksi, ei välttämättä paras tapa ihmisille. No, asekauppiaat eivät valita. Vaikka aselakeja tiukennettaisiin ja kasvatus aseettomaan yhteiskuntaan otettaisiin mukaan koulutukseen, niin luulen että kestäisi vähintään 50 vuotta ennenkuin minkäänlaisia tuloksia olisi nähtävissä. Vasta kun nykyiset pikkulapset ovat vanhuksia voisi elämä olla toisenlaista.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Peli voidaan katsoa menetetyksi sillä hetkellä,kun nämä aseisiin hurahtaneet ovat päättäneet rahdata arsenaalinsa kohteen parkkipaikalle.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olisihan se metkaa että opettajilla olisi kalasnikov pöydällä. Sitä voisi käyttää karttakeppinä ja sillä voisi kannustaa oppilaita:)

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Joo ei tässä mitään uutta. Luin eräästä bolsevikkien vallankumousta kuvaavasta kirjasta, että kun Pietarissa vallankumousveteraanit tulvat suulliseen tenttiin (n.1918-1920), tentattava veti ensksi pistoolin pöydälle, ettei vaan professori saa väärää käsitystä kenellä se lopullinen valta on.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onhan jenkeillä aseita ja sotilaita, pari pataljoonaa sotilaita jokaiselle koululle, kunnon aseistus pihalle, tykkejä ja sinkoja ja tietysti helvetisti rynkkyjä.

We make America great again!!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toinen vaihtoehto on kerätä pois entisiltä, koulusta erotetuilta oppilailta konetuliaseet koulun ulko-ovella.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Viittasin jo aiemmin pimeään asekauppaan. Kun maa on pullollaan aseita, ei sellaisen hankinta pimeästi ole mikään ongelma. Sitä paitsi niitä voi myös varastaa kun melkein joka torpasta sellainen tai sellaisia löytyy.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mitenkä se onnistuisi, kun on vapaa aseenosto-oikeus? Periamerikkalaisen logiikan mukaan kaikille oppilaille tulisi jakaa aseet, joita kannettaisiin julkisesti vyöllä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eiköhän aseiden myynti oppilaille ja niiden kantaminen vyöllä koulun sisätiloissa ole oppilailta USA:ssa jo muutenkin kielletty.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Aseiden pois ottajan pitää varautua siihen, että joku kieltäytyy agressiivisesti, joten hänkin tarvitsee aseen. Kannatat kai siis Trumpin ehdotusta aseistetusta henkilökunnasta?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Opettajia luokissa en aseistaisi, mutta luonnollisesti koulujen vartijat tarvitsevat järeääkin asearsenaalia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomessa voisi varustaa rehtorit etälamauttimilla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Etälamautin voisi toimia pimahtaneen oppilaan taltuttamisessa. Siitä saisi käyttöoikeuskäsittelyineen media ja eduskunta puheenaiheen ainakin puoleksi vuodeksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Siinä olisi ideaa etteivät nämä ase-uskovaiset. eli se kansallinen kivääriyhdistys pääsisi lobbaamaan näitä presidenttejä ja kongressiedustajia kuten Putin.

Putinilla on päinvastaiset tavoitteem, haluaisi riisua USA:n aseista, kuten hävittäjistä, ohjuksista ja ydinaseista, mutta kansallinen kivääriyhdistys haluaa että jokaisella miehellä ja naisella, mummulla ja vaarilla, tytöllä ja pojalla, olisi rynkyt olalla ja patruunoita taskut täynnä, kun ne menee töihin, asioille tai kouluun.

Tämä kansallisen kivääriyhdistyksen lobbaus on yhtä vaarallista USA:n kansalaisille kuin Putinin lobbaus, vaikka päämäärät onkin päinvastaiset.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Maassa on niin paljon aseita,että valmistusteollisuus on kuralla.Kärkenä Remington,joka hakee konkurssisuojaa velkojia vastaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kotimarkkina-alueen täyttyminen on vakava paikka ja vienti maailmalle on kovasti kilpailtua. Siksi USA tarvitsee aina muutaman kriisipesäkkeen maailmalle, jotta aseteollisuus pysyisi voimissaan. Siellä henkilökohtaisillakin aseilla on vielä kysyntää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Patria puolestaan korkean eettisen tason omaavana asevalmistajana joutuu hakemaan markkinarakoa tuotteilleen alueilta, jotka eivät ole kriisipesäkkeitä.

Viimeksi kohteeksi valikoitui Uganda.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #50

Saudeissa ovat Patrian valmistamat ajoneuvot tositoimissa hankkimassa suomalaisille käyttäjäkokemuksia. Aseistus on toki paikallinen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Lisään oman mausteeni keskusteluun:

Koska kaikilla koululaisilla, opiskelijoilla ja opettajilla on aina kännykkä taskussaan liikkuessaan omassa koulussaan, niin miksi ei maailmanlaajuisesti tehdä sellaista sähköistä koulutunnistautumisjärjestelmää koulujen sisääntulo-ovilla, että sähköinen järjestelmä tunnistaa automaattisesti oman koulunsa oppilaan, opettajan tai muun säännöllisesti luvan kanssa koulussa liikkujan, esim. siivoojan jne. ja päästää hänet automaattisesti sisään.

Jos sitten koulun ovesta yrittäisi mennä ns. luvaton henkilö a) ilman tuota kännykkään koodattua liikkumislupaa tai b) ilman kännykkää, niin silloin järjestelmä hälyttää ja ko. henkilö ohjataan tarkempaan kouluvartijan kanssa käytävään puhutteluun käyntinsä tarkoituksesta. Ja jos/kun käynnille todetaan asiallinen tarkoitus ja laukutkin on tutkittu, henkilölle annettaisiin koodattu tilapäinen sähköinen "poletti" ts. liikkumislupa koulualueella liikkumiseen.

Niille, jotka sanovat heti "ei käy", niin esittäkääpä parempi koulujen turvallisuutta lisäävä toimenpide, jolla kouluampumiset ehkäistään.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olisihan se surullista jos kouluissakin täytyisi turvautua lentokenttätarkastusten tapaisiin toimiin.

Muutamien yksilöiden toiminta aiheuttaa amerikkalaisille nykysysteemilläkin paljon kuluja. Kun ei kukaan tiedä, että koska ja missä seuraavaksi voi tapahtua.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Onhan se surullista - valitse aina pienempi paha. Ainakin jotakin tehtäisiin asian hyväksi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#26
että sähköinen järjestelmä tunnistaa automaattisesti oman koulunsa oppilaan
...........

Aika useasti ampuja on ollut koulun oppilas.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Minulla ei ole polettia, mutta tämä AR-15 olisi pääsiskö sisään?"

Ainahan koulualueella voi olla useampi ns. turvakehä, johon mennään? Nuo AR-15 -poletit kerätään pois koulun ulommilla kehillä ennen kuin mennään sinne "tiedon lähteelle".

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yhdysvalloissa kouluille ei ole annettu kunnollisia resursseja edes niiden perustehtävään: opetukseen ja kasvatukseen. Niiltä puuttuu opettajista lyijykyniin kaikkea. Rappaukset tippuvat niskaan jne. Ja nyt sitten tosissaan esitetään, että resursseja kyllä yhtäkkiä muka löytyisi vankilamaisen ympäristön järjestämiseen.

Ne hourupäät, jotka esittävät, että aserajoitukset eivät vaikuttaisi, koska maa on jo täynnä aseita, tiedoksi teille: Kaikki joukkoammuskelut on tehty uusilla aseilla, ei isoisien torrakoilla. Aseiden helppo saatavuus on ongelma, johon halutaan puuttua.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Kaikki joukkoammuskelut on tehty uusilla aseilla, ei isoisien torrakoilla."

Esa on hurahtanut muiden muassa AR-15 hurmokseen.

Uusien aseiden aikakausi alkoi Yhdysvalloissa vuonna 1928 kenraali Thompsonin esiteltyä innovatiivisen konepistoolinsa M1A1, jota valmisti mm. Auto Ordnance.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Thompson-konepistooli

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tuollainen nippelitieto on pelkkää aserunkkausta, eikä sillä ole käytännössä mitään tekemistä tämän puheenaolevan yhteiskunnallisen ongelman kanssa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #56

Tehokkuusajattelu on vallannut kouluampujatkin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Koko ongelma on mentaalihygieninen: selkeästi hoitoa tarvitsevat eivät saa sitä.

Lähes täysin vapaa aseenosto-oikeus on mielipuolisuutta. Me nyt vain emme siihen kykene vaikuttamaan millään tavoin.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kaikkien joiden mielestä Yhdysvaltojen asepolitiikka "toimii", tai ettei sitä voi syystä tai toisesta korjata aserajoituksilla, kannattaa tutustua Australian esimerkkiin. Siellä säädettiin uusi aselaki 1997 vakavan koulusurman seurauksena ja sen jälkeen ei ole ollut amerikkalaisille tuttuja ongelmia 20 vuoteen. Täällä aiheesta lisää englanniksi: https://www.nbcnews.com/health/health-news/no-mass...

Tietysti Suomessakin on aina näitä jotka sanovat "ei toimi Suomessa" kun jotain muualla kokeiltua ehdotetaan, niin tähänkin voi joku sanoa "ei toimi Yhdysvalloissa". Australia on sen verran samantyyppinen kulttuuri kuin Yhdysvallat, että on hyvä kysymys miksi ei edes kokeilla. Ja jos nykytilanteen annetaan jatkua (tai jopa sitä pahennetaan toteuttamalla esim. tämä ehdotus opettajien aseistamisesta), kuka sitten Yhdysvalloissa ottaa vastuun seurauksista? Kuka myöntää, että koulusurmat ovat hyväksyttävä hinta siitä että AR-15:n kaltaisiakin aseita saa ostella vapaammin kuin alkoholia? Tuollaisen "vapauden" keskellä mitkään "thoughts and prayers" -sutkaukset eivät koulusurmissa kuolleiden läheisiä lämmitä. Pikemminkin ne kertovat välinpitämättömyydestä. Vertailun vuoksi: mitä moni ajattelisi jos samalla välinpitämättömyydellä suhtauduttaisiin terrori-iskun aiheuttamaan inhimilliseen kärsimykseen?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Vertailun vuoksi: mitä moni ajattelisi jos samalla välinpitämättömyydellä suhtauduttaisiin terrori-iskun aiheuttamaan inhimilliseen kärsimykseen?"

Minua on pitkään hämmentänyt, miksi kouluampumisia ei käsitellä terroritekoina. Tunnusmerkistö kyllä täyttyy.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Tätä teemaa täällä USA:ssa käsitellään yleensä aina näiden ampumisten jälkeen ja vastaus on, että "ne eivät ole terroritekoja", vaikka joiltakin osin määreet täyttyvät. Pelkkä kauhua herättävä massamurha ei ole terroriteko. Terrori edellyttää amerikkalaisen käsityksen mukaan, että toiminalla pyritään painostamaan viranomaisia tai hallitusta tms. muuttamaan toimintaansa, jonkin ulkoisen poliittisen motiivin myötä. Teoilla voi olla poliittisia motiiveja (esim. valkoinen ylivalta), mutta niin kauan kuin ne ovat vain yhden ihmisen tekoja, ilman että mukana on mitään taustaorganisaatiota oleellisessa yhteydessä tukemassa näitä toimijoita ja painostamassa poliittisesti hallintoa, niin sitä ei täällä katsota terrorismiksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #52

Kyllä vain, olisi pitänyt lisätä "Suomen rikoslain mukaisen". Tarkoitin nimittäin ihan kotimaisia ampumisia.

"The U.S. Code of Federal Regulations defines terrorism as "the unlawful use of force and violence against persons or property to intimidate or coerce a government, the civilian population, or any segment thereof, in furtherance of political or social objectives" (28 C.F.R. Section 0.85)."

Suomi:Rikoslaki 34a luku 6 pykälä

"Rikoksentekijällä on terroristinen tarkoitus, jos hänen tarkoituksenaan on:

1) aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa;..."

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #52

Nevadan oma rikoslaki muistuttaa kovasti suomalaista määritelmää:

NV Rev Stat § 202.4415 (2015)
1. “Act of terrorism” means any act that involves the use or attempted use of sabotage, coercion or violence which is intended to:

(a) Cause great bodily harm or death to the general population; or

(b) Cause substantial destruction, contamination or impairment of:

(1) Any building or infrastructure, communications, transportation, utilities or services; or

(2) Any natural resource or the environment.

2. As used in this section, “coercion” does not include an act of civil disobedience.

(Added to NRS by 2003, 2947)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #52

Uhrien omaisten kannalta ei ole merkittävää mitä nimikettä teoista käytetään. Olennaista on että tuollaista väkivaltaa ei olisi.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra Vastaus kommenttiin #63

Voi sillä sellainen merkitys olla, että poliisin tutkintavaltuudet ovat erilaiset terrorismirikoksissa, vaikka rangaistus ei elinkautisesta nouse, olipa rikoksen motiivi mikä hyvänsä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tuo opettajien aseistaminen ja niiden oikeaan käyttöön opettaminen on minusta aivan hyvä idea!! Näitä tulee tapahtumaan vaikka kiellettäisiin kaikki tuliaseet.. Kyllä ne jostain ne aseet löytävät, tai jos ei niin sitten tehdään itse pieni pommi tai vähintään jollain Katanalla lähetään tappamaan jolla voisi saada jopa enemmän tapettua kuin tuliaseella..

Tosin jos ampuja tietää että opettajilla on aseet, niin ampuja jää kyllä odottamaan koulunloppua ja ampuu pihalla niin paljon kun kerkiää..

Inhottava tilanne jossa ei ole mukavia/hyviä ratkaisuja,, Kaikki kelvolliset ratkasutkin tuntuvat luovan lisää ahdistusta oppilaisiin.. mutta tuosta opettajien aseista, että ne eivät ole näkyvillä.. Joten toisaalta tämä ei vaikuta oppilaisiin mitenkään, mikä on hyvä asia.. Jos sinne jotain sotilasta viedään, niin se vasta tuntuisikin pahalta henkisesti!

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Sekoava opettaja onkin sitten seuraava uhka. Pitäisikö opettajan pitää ladattu ase jatkuvasti vyöllä vai kirjoituspöydän laatikossa? Entä jos oppilas ottaa opettajalta aseen huomaamatta tai väkisin? Jos ase ei ole jatkuvasti toimintavalmiudessa, panokset eri paikassa, ehtiikö opettaja toimimaan todellisessa tilanteessa? Minkälainen koulutus opettajille, että he ovat valmiita tositilanteessa tappamaan potentiaalisen kouluampujan? Missä tilanteessa opettajan tulee ampua?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Aseistettuja opettajia pitäisi olla vähintään 3 ja heille voisi tehdä mielenterveyttä tarkkailevia tutkimuksia. Ase olisi jatkuvasti vyöllä, ei ladattuna mutta lipastetttuna. Jos oppilas yrittää ottaa aseen väkisin, hänet taltutettaisiin kuten normaalinkin riehuvan oppilaan. Asetta ei ole helppo vain pölliä vyön laukusta, vähän kuin yrittäisi pölliä lompakon vetoketjulla suljetusta povitaskusta. Jos oppilas veitsellä tai aseella käy oppilaiden kimppuun, saa ampua. Ohjenuora voisi olla ettei opettaja tee ensimmäistä peliliikettä. Siinä vaiheessa kun muiden henki on vaarassa, en usko että opettajalle tulee ongelmaa ampua.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hyviä kysymyksiä... Vois olla lukollisessa pöydänlaatikossa, opettajalla pelkästään avain.. Ei missään nimessä oppilaiden näkyvillä! Kuten sanoin että opettajien aseistaminen on siitä hyvä että se olisi näkymätöntä (Vartijat varusteineen luo negatiivisen ilmapiirin ja ahdistavan). Itselleni tulikin kirjoitukseni jälkeen mieleen että miksi sen pitäisi olla tappava ase? Etä-Lamautin, tai vastaava?

Mutta joku myös heitti tuolla hyvän ajatuksen siitä että jokaisella voisi olla joku ID-kortin omainen asia mukana jonka voisi piipauttaa kun mennään kouluun.. Vaikka pääportilla tai sitten ulko-ovi..Tosin tälläinenkin on vähän ahdistava ajatus.. Kumminkin koulut pitäisi pystyä säilyttämään sellaisena että sielä viihdytään ja tahdotaan olla.. Koulut on kumminkin aika negatiivinen paikka lapsille/nuorille, ei siitä pahempaa saisi tehdä..

Noista voivat itse tuolla päättää, oma tieto ei riitä. Kumminkin niin että osaa käyttää.. Mutta ehkä tääsäkin olisi kysymyksessä se ettei ampuja mene luokkaan, koska sielä on toinen joka voi ampua takaisin...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Parasta olisi että edes koulut pystyttäisiin pitämään vapaina ampuma-aseista. Asennekasvatusta, pistotarkastuksia, mitä tahansa keinoja kannattaa harkita turvallisuuden parantamiseksi.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eniten minua kumminkin ihmetyttää se ettei kukaan valita FBI toiminnasta.. Heille ilmoitettiin 2-3 kertaa eri ihmisten toimesta tuosta ihmisestä..

yksi varoitus meni suurinpiirtein näin. "imoittaisin teille henkilöstä, entisestä opiskelijasta joka erotettiin koulusta hän sanoi minulle että tulen olemaan ammattikouluampuja" Toinen ilmoitus oli samantyylinen erittäin huolestuttava.. En ymmärrä miksei Fbi lähtenyt ottanut yhteyttä tähän ampujaan.

Enkä ymmärrä ettei kukaan vaadi Fbi:tä päätä vadille? Kukaan ei huuda että FBI:n pitäisi alkaa hoitamaan tehtäviään jne... Kaikki vaan itkee aseista.. Kukaan ei vaadi parempaa psykologista hoitoa ihmisille jne.. Ei media ei kukaan!..

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kuulin juttua että Turun puukottajan kanssa oli sama ongelma. Poliisi sössii ja ratkaisuksi tarjotaan vakoilua.

Toni Rintala

"Enkä ymmärrä ettei kukaan vaadi Fbi:tä päätä vadille? Kukaan ei huuda että FBI:n pitäisi alkaa hoitamaan tehtäviään jne.."

Jälkeenpäin on aina hyvä huudella. Taas vaaditaan FBI:n päätä vadille.
Moni valittaa, kun FBI tekee ennaltaehkäiseviä toimia ;)
Sitten valitetaan, kun ei tee. Mahdoton yhtälö?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hittolainen.. Kyllä minusta sais hoitaa hommansa, vaikken Usassa eläkkään.. Media otti nyt aseeksi lapset aseita vastaan, ehkä he näkivät siinä tilaisuuden jolla pystyyvät omaa agendaa ajamaan eteenpäin.. Ihmiset huutavat sitä mitä media tahtoo.. Media voisi aloittaa todellisen kamppanjan FBI:n kuntoon laittamista puolesta.

Pakko kysästä mielenkiinnosta missä/kuka valittaa jos FBI tekee ennaltaehkäiseviä toimia?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #109

"Pakko kysästä mielenkiinnosta missä/kuka valittaa jos FBI tekee ennaltaehkäiseviä toimia?"

Googlellahan noita löytyy paljon..

Meillä Suomessakin valitetaan kymmeniä kertoja vuodessa poliisien ennaltaehkäisevistä iskuista. Yleensä valittajina ovat Antifa-Vasemmisto -tahot.
Ja samalla valitetaan, kun vastaavien tahojen naamioituneita reihujia ei edes pidätetä, vaikka naamioituneena riehuminen on laissa kielletty!

Ja sitten usein pidätetään (suomalaisia) ihmisiä ihan vaan siksi, kun kävelevät liian lähellä jotain ulkomaalaiskeskittymää...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #113

No tosiaan.... Ne nyt valittaa kaikesta mitä itse eivät tee..

Täytyy sanoa olen kanssasi samaa mieltä!

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Ideaali tietysti olisi, että rauha säilyisi maassa.

Emme voi täysin ymmärtää USA:ta suomalaisesta perspektiivistä katsottuna.

Ilkka Huotari

Kyllähän Ruotsissakin.

Vimmerby, Astrid Lindgrenin kotikaupunki. Oppilaat tuovat aseita kouluun ja opettajat pelkäävät mennä töihin aamuisin kun eivät tiedä miten heitä uhkaillaan tai nimitellään työpäivän aikana.

https://www.arbetarskydd.se/arbetsmiljo/elever-med...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vimmerbyn koko kunnan asukasmäärä on noin 8000, joten lukumääräisesti kovin suuresta joukosta oppilaita ei voi olla kysymys. Luultavasti vain muutamasta. Ruotsalaiset reagoivat turvallisuuteen työpaikoilla herkästi niinkuin pitääkin ja kun omat luvalliset keinot eivät ole riittäneet lopettamaan häiriköintiä he ovat ilmoittaneet asiasta eteenpäin.

Koulunkäynti jatkuu varmaan ongelmanuorten laitospaikoissa jos tilanne ei muuten korjaannu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Taitaa tuollakin niin oppilaita kuin opettajiakin kiusata sisäilmaongelmat enkä tarkoita suinkaan kuvaannollisesti. Muutenkin kunta on sellainen, että päänaukojina tunneilla on enemmän ruotsidemokraattien kuin vääräuskoisten lapsia.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Jääkylmä totuus on, että ainut mikä kouluampujan pysäyttää on ase. Joko sen tekee poliisi jolla kestää ties kuinka kauan päästä paikalle mikä maksaa ihmishenkiä, tai sen voisi tehdä paikan päällä oleva henkilökunta.

Jenkeissä on liian helppoa saada ase, niiden saantia pitäisi rajoittaa. Ei tehdä mahdottomaksi, mutta rajoituksia pitäisi olla kun niitä ei ole.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Etälamauttimet saattaisivat olla ampuma-aseita parempi vaihtoehto henkilökunnalle häiriötilanteissa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Etä-lamautin olisi kyllä järkevin vaihtoehto.. Jokaiselle opettajalle sellainen. Kalliiksi tietysti tulisi, mutta ei tähän halpaa konstia löydy!

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Etälamautin on oikeasti hyvä idea.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Voisin antaa aseen jollekin John Waynelle tai Likaiselle Harrylle, mutta en kyllä tavalliselle kouluopelle. Ties mihin ne osuu jos yrittää hosua pyssyn kanssa, itseään jalkaan, tai jotain muuta vahinkoa.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Yhdysvaltojen romahtaminen sisältäpäin ei riipu mitenkään koulusurmista, opettajien aseista, ei Trumpista vaan se on sairaan kulttuurin loppua.

Sitä samaa kulttuuria me olemme tänne hingunneet. Pornoa, väkivaltaa, saastaa, mässäilyä, irstailua, pröystäilyä, sikailua etc.

Globaali ryöstömarkkinatalous tulee päätepisteeseen, kuten ovat tulleet kaikki ne kulttuurit joissa nämä pröystäilyjen muodot ovat nousseet valitsevaksi. Turhautuneet ihmiset vaativat lisää, lisää ... ja mikään ei riitä. Onhan tämä nähty.

Mikäli aseenkantooikeutta ei USassa olisi lainkaan se olisi jo nyt täysi helvetti. Poliisilla on jo nyt sotakalustoon kelpaavat varusteet ja lupa tappaa - siis ihan luvan kanssa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sitä samaa kulttuuria me olemme tänne hingunneet. Pornoa, väkivaltaa, saastaa, mässäilyä, irstailua, pröystäilyä, sikailua etc."

ja uskonnollista fundamentalismia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Epäilen, että näillä toimilla luodaan vain uusia kohteita joihin hyökätä."

En usko. Käsittääkseni aika harvoin nämä kouluampujatyypit kohdistavat hyökkäyksiään varmasti aseellisiksi tietämiinsä kohteisiin. Yleensä ideana on juuri olla ainakin tilanteen alussa ainoa, jolla on ase, ja sitten räiskiä huoletta lähes puolustuskyvyttömiä uhreja.

- "Pahin mahdollinen skenaario on opettajien ja vartijoiden, sekä joidenkin oppilaiden välinen tulitaistelu koulun herruudesta."

Ei tuo ole läheskään pahin mahdollinen skenaario. Pahempi olisi, että aseistettu oppilasjoukko vain ottaa koulun hallintaansa. Toki se tilanne sitten ennemmin tai myöhemmin yleensä muuttuu niin, että molemmilla puolilla on aseita, eli sinänsä sama, mutta vahinkoa ehtii todennäköisesti tulla enemmän.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Jos USA:ssa opettajatkin aseistetaan, niin todennäköisesti saamme myöhemmin lukea uutisia; "Opettaja ampui luokkansa oppilaat."

Maassa on siviileillä yksinkertaisesti liikaa aseita, suunnilleen yksi per nuppi, mutta sitähän ei voi muuttaa enää millään.
Tulos on kuitenkin se, että amerikkalaiset siviilit ovat tappaneet aseilla toisiaan enemmän, kuin maan sotilaita kaatui toisessa maailmansodassa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos opettajaksi seuloutuisi joku USA:n sotaoperaatioissa hermonsa pilannut veteraani ei uutista tarvitsisi edes ihmetellä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Floridan edustajainhuone muuten päätti eilen samassa istunnossa, että rynnäkköaseita ei voi kieltää ja että porno on yleinen terveysriski.

http://thehill.com/homenews/state-watch/374816-flo...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kaksinaismoralismi vs voimaannuttava asekulttuuri.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos kuvitellaan yhteiskunta, missä ei ole ollenkaan saatavilla ampuma-aseita, sellaisessa ei kouluammuskeluakaan satu. Muuten voi sattua. Kouluammuskelua on sattunut tässä naapuritaajamassanikin, ettei se mitenkään kaikki ole Trumpista johtuvaa.
Venäjällä jihadistit harrastivat jonkinsortin kouluammuskelua isommalla joukolla, mutta jos islamin hartaimmat harjoittajat jätetään laskuista pois, niin kouluammuskelijat ovat olleet yksinäisiä susia. Sikseen blogistin kuvittelemat tulitaistelut erilaisten joukkojen välillä eivät oikein sovi länsimaisen kouluammuskelun kuvaan.
Jos olen oikein käsittänyt, Yhdysvalloissa perusidea on ollut pitää viranomaisvalta ohuena ja yksilön oikeudet puolustaa itseään korkeina. Ampumisvapaus siellä on vähän kuin sananvapaus meillä. Jos tulet ammutuksi, syynä siihen voikin olla se, ettet suojannut itseäsi tuliaseilla.
Rikollisuus ei näyttäisi loppuneen USA:stakaan, ettei ongelma ehken täysin ratkea ampumalla lisää.
Minua hieman kiinnostaisi tietää, millä kouluammuskelu saadaan torjuttua Suomessa. En aio matkustaa USA:han, joten sen ei ole niin väliä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kouluammunnasta uneksivat kyllä nykymaailmassa saavat inspiraatiota tapahtuneista ammunnoista maarajoista piittaamatta ja mantereilta toisille.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olen kuvitellut että elokuvien ja television jatkuva väkivalta aiheuttaa lisää väkivaltaa. Se antaa hyvän teknisen pohjan miten ampua ihmisiä.
Mutta luulen että on paljon ihmisiä jotka nauttivat vallantunteesta. Kun on ladattu automaattiase kädessä tuntee itsensä elämän ja kuoleman valtiaaksi.

Ilmeisesti kouluampujat haluavat kerrankin kokea kurjassa elämässään huipun ennen kuolemaansa. Nautinnon täytyy olla taivaallinen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #97

"automaattiase kädessä tuntee itsensä elämän ja kuoleman valtiaaksi."

Tuttu tunne.
Minulle se tunne tulee kun perkaan rikkakasveja kukkapenkistä.
Tulee se myöskin silloin kun jahtaa kärpäsiä ja hyttysiä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Meinaatko, ettei Suomessa voida kouluammuskelua sitten torjua, jos sitä ei ensin torjuta kaikkialla muualla?
Inspiraatiota varmaan saadaan, muttei se nyt ehkä sentään ole ainoa tapa torjua kouluammuskelua, ettei olisi esimerkkejä muualta? Eikö siihen uneksintaankin voida jotenkin puuttua?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #103

Toki. Jos ei painota ei-sanaa niin painopistetoivo menee paremmin perille. Eli ...minua ei usan kouluammuskelu EI kiinnosta ...tai.... mitenköhän me täällä Suomessa voimme ennaltaehkäistä....
Mutta jos sinusta se pilakuva jossa eri maiden oikeistopopulistit huutavat kukin oman maansa nimen ja sitten "first!" ei ole hauska niin ....

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sodassa useimmat eivät heti alkupäivinä pystyneet tappamaan siviilejä. Mutta pian tottuivat. Sitten oli sellaisia jotka suuresti nauttivat sodan alkuhetkistä lähtien vihollisen siviilien ja sotilaiden tappamisesta.

Hävittäjälentäjä alik. Fischer:
"Usko pois, olen tikannut melkoisesti väkeä Englannissa. Minua sanottiin meidän lentolaivueemme 'ammattisadistiksi'. Olen pistänyt matalaksi ihan kaikkea - linja-auton kadulla, siviilijunan Folkerstonessa. Meillä oli käsky räiskiä kaupunkeihin. Ei ole sellaista pyöräilijää, jota kohti en olisi ampunut."

Sönke Neitzel, Harald Weltzer: SOTILAAT taistelemisesta, tappamisesta ja kuolemisesta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sota raaistaa ja sotia käydään aseilla. Jotkut hehkuttavat tekojaan loppuelämänsä sankarinviittaa kerjäten, toiset sanovat tehneensä sen mitä käskettiin ja loput ovat hiljaa ja haluavat unohtaa kaiken kokemansa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

CNN:llä tuli äsken NRA:n eli USA:n kivääriyhdistyksen puheenjohtajan puhe. Siinä hän väitti, että aseiden kanto-oikeus kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan ja sitä vastustavat Demokraatit, jotka yrittävät aseet kieltämällä luoda Amerikkaan Eurooppalaisen sosialistisen yhteiskunnan :)

Ja kuulemma ainoa joka voi estää aseellisen pahiksen on aseellinen hyvis.

Mutta eikös hyviksillä ole jo aseet?

Miksi siis he eivät estä näitä joukkoampusia ja muita ampumisia?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eikös se tässä jokunen aika sitten jo pelastanut siinä kirkko ammunnassa? Siviili aseen kanssa tappoi ampujan..

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#110
Olennaista on kokonaisuus, eli montako ihmistä aseilla pystytään pelastamaan per tappaminen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #111

Mitäs sitten jos Katanalla lähdetään tappamaan? Kun ei mukamas asetta saa mistään.

Mutta äsken itse vasta huomasin videon josta tuli ilmi, että tästä kaverista oli tehty 39 ilmoitusta vuoden sisään, hän oli uhkaillut vanhempia, kavereita, oppilaita jne. Oli jo kerran vienyt kouluun panoksia ja veitsen jne,.. Silti sheriffi antoi pitää aseen tälläisellä tyypillä?... Laki olisi kyllä antanut ja jopa velvoittanut sheriffiä ottamaan aseet pois, eikä uusia laillisia olisi saanut..

Ja nyt tämä kyseinen sheriffi oli CCN tilaisuudessa huutmassa aseiden bannauksen puolesta, ja kyseessä on siis demokraattejen äänestäjä...
Ei taida ollakaan kyse siitä että onko lait liian kevyitä vaan taitaa ollakin lainvalvojissa jotka eivät tee työtä kunnolla..
Tsekkaa video https://www.youtube.com/watch?v=_lgAu84rEwg

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Opettajien ammattieetosta on tietojen ja taitojen opettaminen, kriittisen ajattelun ja arvostelukyvyn herättäminen, hyveisiin kasvattaminen, saattaminen aikuisuuden kynnykselle. Opettajien pitää kehittää nuorten itsetuntoa, tukea ja tukea kärsivällisesti vaikka kuinka vaikeita tilanteita eteen tulisi murrosikäisten kanssa jne. Eivät opettajat voi mitenkään olla sopivia henkilöitä ampumaan nuoria. Ajatus on aivan mahdoton. En kertakaikkiaan usko, että kukaan oikea kasvattaja voisi ampua vaikkapa entisen oppilaansa.

Lisää metallinpaljastimia, valvontakameroita, aseistettuja vartijoita tappoluvin, aitoja, lukkoja, kulkulupia - sehän on sitten jo vankila, eikä koulu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eikös vankila ole hyvä opiskeluympäristö? Yksikin väitteli tohtoriksi vankeusaikanaan.
Haeskelin mikä olisi sinun vastauksesi ja olihan tuolla ylempänä, että lisää resursseja, jos oikein ymmärsin. En ihan heti osta tätä, koska Suomessakin oli sotien jälkeen paljon niukemmin resursseja kouluille, runsaasti luvattomia aseita ja ei ollenkaan kouluammuskelua. Olisiko joku puukäsityönopettaja puukotettu, mutta ei sekään yleistä ollut.

Resurssipula kun on sellainen syy, että aina jos jotain sattuu, voidaan vedota siihen, ettei olisi sattunut, jos olisi ollut enemmän resursseja.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tutustu tarkemmin USAn julkisiin kouluihin. Ja Suomi 70 vuotta sitten ei ole sama kuin Suomi nyt tai joku Floridan Parkland nyt.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kaikkea sitä saakin lukea. Vai ymmärsinkö oikein: on ihan ok tehdä kouluista yhä enemmän vankilan kaltaisia paikkoja koska "vankilassakin voi opiskella"?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#96

Juuri näin. Opettajien aseistamisella olisi myös se ikävä seuraus, että moni opettaja (ja sen jälkeen myös moni oppilas) tulisi varmasti surmattua opettajalta väkivalloin viedyllä aseella. Mikä olisi potentiaaliselle kouluampujalle houkuttelevampi kohde kuin opettaja, joka julkisesti kantaa asetta mukanaan koulussa? Hänen ei tarvitsisi edes miettiä, miten saisi salakuljetettua aseen kouluun?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Siis oppilas vie väkivalloin opettajalta avaimen jolla avaa pöytälaatikon ja ampuu opettajan ja oppilaat? Ja kaikki vain katsoisivat sivusta?

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #117

#117

Aina vain paranee. Sinun toimintamallisi mukaisesti kouluampumisen sattuessa opettajat avaisivat omilla avaimillaan aselaatikkonsa ja kokoontuisivat aseet näpeissään tarkasti ohjeistettuna, taisteluvalmiina ryhmänä ennalta sovittuun kokoontumispaikkaan? Sitten seuraisi rehtorin ohjeistama Villin Lännen mallinen tulitaistelu, jossa pahikset surmattaisiin sankariopettajien toimesta ja samalla ammuttaisiin vahingossa hengiltä muutama kollega ja viaton oppilas? Ainakin lakimiehet olisivat varmasti innoissaan, sillä luvassa olisi suuri määrä oikeudenkäyntejä ja korvausvaatimuksia...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #121

En ota tuosta naurettavasta tekstistäsi kun yhden asian.. jos niitä ei pöydän laatikossa pidettäisiin niin missä sitten?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

https://www.youtube.com/watch?v=_lgAu84rEwg Ihan mielenkiintoinen video tästä ase kielto jutusta Usassa.. Kannattaa katsoa kokonaan vaikkei tyypistä tykkäisikään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Koulun porteilla voisi jokaiselle oppilaalle jakaa pistoolin omaksi turvallisuudekseen ja opettajilla olisi sitten singot selässä. Rehtorilla itsetuho-nappi kämmenessä.

Ja kaikilla olisi niin muukaavaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Sehän tiedetään, että Trumpin henkinen elämä on 10-vuotiaan lapsen tasolla. Vähän sama kuin omana kouluaikanani - että koulukiusaamiseen ainoa oikea reaktio on lyödä takaisin vielä lujempaa.

Jos jollakulla on kouluampumisen aikeita, hän varmaankin ottaa selville, josko jollakulla opettajalla olisi aseistusta ja taito käyttää tällaisia aseita. Ja suorittaa tekonsa tämän ulottumattomissa.
Ja vaikka ei tietäisikään, että onko koulussa aseita puolustautumiseen, niin tällaisia aseellisia opettajia kuitenkaan ei olisi riittävästi. Ja vaikka olisikin, kuinka voitaisi välttyä tilanteelta, ettei opettaja itse ampuisi oppilaita.

Vähän sama kuin Suomessa kouluampumisen jäljiltä koulu vilisee poliiseja, muttei se silti teon yllätyksellisyyttä ts. uusia tekoja estä mitenkään. Luo ehkä vain järjestelmälle harhan siitä, että tapahtumien estämiseen olisi jonkinlaista hallintaa.

Mutta 10-vuotiaan lapsen suusta tulee se reaktio, minkä primitiivivaisto sanoo. Nolaten koko Yhdysvaltain hallintojärjestelmän jälleen kerran.

Ja mikä muu kuin psykopaatti tarvitsee lunttilapun, osoittaakseen empatiaa ampumisten uhreille ja omaisille. https://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201802222200765384...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180223220076670... Aina vaan pahenee. Trump toivoo että alhaisen IQn omaavat saavat bonuksia.

Käyttäjän tomstratocaster kuva
Henrik Kalima

Nykyisin aika monessa maassa on kouluissa vahtimestari/vartija joka on aseistettu. Itsestäni tuntui hiukan erikoiselta, kun oma tyttäreni meni kouluun ja siellä oli nämä turvallisuusjärjestelyt. Mm. metallinpaljastimet ja kouluun pääsi sisään vain pääovesta.

Opettajat varmaankin pitivät siitä, että myöhästely oli tehty vaikeaksi. Koulun kaikki ovet olivat lukossa, sen jälkeen, kun koulu oli alkanut.

- Jos myöhästyi edes vain minuutin tai kävi vaikkapa hammaslääkärissä, sisään pääsi vain erityisjärjestelyillä.

Jotkut tähän keskusteluun kommentoivat totesivat, että USA:ssa tilanne on vaikea korjata, vaikka käsiaseiden ja kiväärien myynti lopetettaisiin aivan kokonaan. Maassa on niin suuri määrä aseita, että kiellolla ei olisi varsinaista merkitystä moneen kymmeneen vuoteen. - Eli, jos ostolupia ei myönnettäisi enää, ei varmaankaan yhden sukupolven aikana näkyisi juuri minkäänlaista muutosta aseellisissa henkirikoksissa.

- Toisaalta on hyvä huomioida, että USA:ssa ei ole oikein täysin kattavaa aserekisteriä. Tätä taustaa vasten tarkasteltaessa myynnin kokonaan kieltäväkään laki ei toisi muutosta tilanteeseen muutamaan kymmeneen vuoteen. Aikojen kuluessa ja vanhusten siirtyessä vanhainkotiin, osa aseista joutuisi viranomaisille ja sittemmin "pataan" eli sulatettaisiin kierrätysmetalliksi.

Maassa on Washington Post-sanomalehden mukaan 270 miljoonaa yksityisasetta ja se on myös ylivoimainen ykkönen kun aseiden määrä suhteutetaan maan väkilukuun.
Yhdysvalloissa on noin 9 asetta 10 asukasta kohti.

Kulttuuri on tässä suhteessa siis hyvin erilainen kuin Suomessa ja mm. naisilla saattaa olla käsilaukussa pistooli, kun he lähtevät illalla drinkille tai oluelle. - Joissakin osavaltioissa saa ostoluvan täyttämällä yhden lomakkeen, jossa on pääasialliset henkilötiedot ja kysymykset liittyen hankintaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kuvattomat kommentit vastauksineen palstan sääntöjen vastaisena poistettu.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Enpä jaksanut lukea kaikkea eli onko huomioitu USA:ssa käytettävä valtava mielialalääkkeiden käyttö, jolla on todistettu yhteys aggressiivisuuteen, murhiin ja itsetuhoisuuteen.

Huomasin tämän jo 90- luvun puolivalissä duunissa, kun nuoria alkoi juosta "junan alle". Rikollinen BIG PHARMA taikoo markkinoille uusia lääkkeitä ja lääkärit saavat provikkaa.

Huomaan, että yritätte oikaista asioita ja menette siksi metsään.

Itse asiaan; kannatan aseistettuja opettajia nimenomaan Yhdysvaltoihin, jota ei voi verrata esimerkiksi Britanniaan. Ja sitten; kannattaa tutustua Yhdysvaltojen historiaan tarkasti ja siihen mikän on RKK:n osuus asiassa... miksi eurooppalaiset lähtivät USAaan ja miksi Yhdysvallat on ajautunut tähän tilaan missän on. Kysmys on paljon muusta kuin Trumpista tai puolueista ...

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Muistaako joku Sopranos sarjaa joka oli onnellisuuspillereiden mainosalustana ? Onko kukaan nähnyt serotoniinioireyhtymässä seikkailevaa ihmistä, siis teistä ? Tiedättekö miten vaikutta, kun lähdetään sorkkimaan välittäjäaineilla ja niiden takaisinoton estäjillä ? Miten ne vaikuttavat mieleen ?

Näyttää siltä, että ei täällä monikaan ole selvillä siitä missä todella mennään. Tilanne Yhdysvalloissa on kriittinen ja koko valtio on syvässä kriisisssä kuten Eurooppakin. Tätä ei selvitetä tilastokikkailulla eikä maksetuilla konsulteilla.

Tässä on kysmys isosta asiasta, joka koskee niin Suomea kuin koko maailmaa. Tämä ei ole mikään YLLÄTTÄVÄ ongelma, ei PÖÖ, vaan tämä on todella koko ihmiskunnan olemassaoloa koskettava asia, vaikka viistääkin sen reunoja " kouluammuntana", mutta tämä oireilu kantaa sisällään paljon muuta ja se "paljon muu", on ihmiskunnan kohtalonkysymys ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset