Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Kaupallistuminen pilasi urheilun seuraamisen

On käynyt selväksi, että kaikki suomalaiset jotka haluaisivat seurata tulevien olympialaisten eri lajeja, eivät pysty sitä tekemään. Julkisuudessa on mainittu jääkiekko, joka on siirretty TV5-kanavalle joka ei näy meidänkään taloudessa. Tällä hetkellä ei ole tietoa, että tuleeko Ruotsin televisio avuksi tässäkin, se on mahdollistanut maailmancupin hiihtokisojen seuraamisen koska mikään muu meillä näkyvä kanava ei niitä välitä.

Kaiken taustalla on tietysti televisiotoiminnan kaupallistuminen, eli raha. Huutokaupassa ei säästökuurilla olevalla Ylellä ole juuri mahdollisuuksia pärjätä. Ohjelmistossa on tehtävä valintoja, ja onneksi Ylessä on päädytty kotimaisten urheilutapahtumien näyttämiseen. Eliittikisasarjat ovat suomalaisesta näkökulmasta mielenkiintoisia seurattavia ja samalla innostavat nuoria urheilijoita, kun he saavat näkyvyyttä televisiossa.

Monet tuskailevat ja valittavat Ylemaksua, mutta katsovat kuitenkin sen ohjelmia. Aktiiviset urheilun seuraajat joutuvat hankkimaan kuitenkin erilaisia kanavapaketteja, jotka tulevat itse asiassa kalliimmaksi kuin Ylemaksu. Yhdessä paketissa kun ei ole välttämättä kaikkia niitä kanavia joita haluaa seurata. Viestintämaailman rahankiskurit ovat tehneet onnistuneen aluevaltauksen.

Ammattilaisurheilu kaikkine dopingskandaaleineen ja television erillisine kanavamaksuineen on heikentänyt mielenkiintoa urheilun seuraamiseen ainakin omalla kohdallani. Yhtään pakettia en ole koskaan minkään asian vuoksi hankkinut, enkä varmaan tule koskaan hankkimaankaan. Rahamaailma saa minun puolestani toimia ja hallita kanavamarkkinoita niin kauan kuin halukkaita maksajia löytyy. Vapailta kanavilta katson joitakin lajeja silloin kun niitä on katsottavissa, joko Suomesta tai Ruotsista. 

Kansainvälinen kaupallinen televisiotoiminta viettää ainakin urheilulähetyksissä melkoista kulta-aikaa. Sopivasti hajaantuneena eri yhtiöihin ja kanavanippuihin se kerää ihmisiltä paljon suuremman potin, kuin mitä valtiollisten televisioyhtiöiden yhteistyöllä hankitut ohjelmat maksaisivat. Samalla tämä toiminta sulkee kuitenkin suuren osan potentiaalisista katsojista tapahtumien seuraamisen ulkopuolelle. Se ei tietenkään näitä toimijoita sureta niin kauan, kun kassa laulaa riittävän voitollisesti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tiedän ettei kaikilla ole nettiä tai konetta. Tai ne ovat liian vanhoja koneita. mutta suosittelen opettelemaan Streamien kautta katsomaan.. ei anneta oikein muita vaihtoehto ihmisille.

Voi niitä aikoja kun näkyi normi kanavilta: mäkihypyt,sm-liigaa,mm-kisat,olympialaiset, jne.. Uskomaton teko oli Yleltä myydä kaikki pois. Kumminkin maksamme sen! Kyllä luontodokkareita löytyy mutta ei urheilua :/

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Operaattorit myyvät kyllä nettiliittymiä joilla näkee esimerkiksi jääkiekon. Televisioinnista on kuitenkin sovittu, että olympialaiset ja maailmanmestaruuskisat näytetään vapailla kanavilla. Kyllä ne näytetäänkin, mutta ei välttämättä sellaisilla jotka ovat kaikkien nähtävillä. Se on kaupallisten toimijoiden tukemista.

Ei Yle ole mitään myynyt, pikemminkin säästösyistä sillä ei ole varaa ostaa oikeuksia kaikille niille ohjelmille joille Suomessa olisi kysyntää.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei myynyt mutta ei ostanutkaan ja näin petti meidät urheilun ystävät.. mutta oikeassa olet :)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Pidetään kaikki välivuosi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pitäisi kai alkaa seuraamaan huutokauppa- tai kokkiohjelmia ;)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Itse en juurikaan seuraa TV-urheilua. Urheilen mielummin itse kuin seuraisin muiden tekemisiä. Se ei myöskään mahdu ymmärrykseni piiriin, että jonkun suomalaisen jääkiekkoilijan saama syöttöpiste muutaman tuhannen kilometrin päässä on niin tärkeä uutinen, että sitä pitää toistaa joka mediassa.

Suhteellisuudentaju on kadonnut urheilusta puhuttaessa. Ovatpa jotkut lausuneet, ettei esim. jääkiekko oikeastaan ole edes urheilua. Keskiverto pelaajien kunto on niin huono, ettei se ole vertailukelpoinen oikeiden urheilijoiden kanssa. No, jos peliaika 60min ottelussa, jossa muutoinkin on taukoja yhtenään, on esim. 10 minuuttia, niin mitä johtopäätöksiä voidaan tehdä?

Venäjä on epäillyn dopingin takia suljettu kisoista jos toisestakin. Ketään ei kuitenkaan kiinnosta se, että doping-testaajilla ei ole mitään asiaa Yhdysvaltain ammattilaisliigojen otteluihin tai harjoituksiin. Siellä se todellinen doping-ongelma kytee, jos vaikkapa jääkiekkoilijan pää kasvaa parissa vuodessa niin paljon, ettei enää löydy sopivaa kypärää tai koripalloilijan hauis on paksumpi kuin normi bodarilla.

Vähäisellä Suomella on niin vähän menestyviä urheilijoita, että niistäkin vähistä revitään näköjään kaikki irti.

Ja kansa maksaa sirkushuvin viulut.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

No jos urheilusuorituksen kesto kisoissa/otteluissa määrittää urheilijan kuntoa tai statusta urheilijana niin mäkihyppääjät, pituushyppääjät, kolmiloikkaajat, korkeyshyppääjät, keihäänheittäjät, pikamatkojen juoksijat, kuulantyöntäjät, moukarinheittäjät ym joutunevat samaan kastiin kuin jääkiekkoilijat. Jääkiekkoilijat, kuten varmasti yleisurheilijatkin, harjoittelevat kymmeniä tunteja viikossa tuota 10 minuutin peliaikaa varten tai korkeushyppääjä muutaman 5-10 sekunnin kestoisia hyppyjä varten.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Se ei myöskään mahdu ymmärrykseni piiriin, että jonkun suomalaisen jääkiekkoilijan saama syöttöpiste muutaman tuhannen kilometrin päässä on niin tärkeä uutinen, että sitä pitää toistaa joka mediassa."

Samaa olen taivastellut vuosikaudet. Joskus riittää että suomalainen on ollut jäällä silloin kun hänen edustamansa joukkue tekee maalin, niin se on uutinen! Nyt on noussut myös yksi koripallonpelaaja samaan kastiin. On se kumma, että joidenkin leipätyönä tekemästään sirkushuvista tehdään kärkiuutisia, mutta jos jonkun arkisen ammatin harjoittaja tekee huipputyötä niin sitä ei huomioida missään.

Kun riittävän moni jättää hankkimatta maksukortit ja kanavaniput, se on viesti siitä että jotakin on muutettava.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

On se markkinatalous joillekin sitten vaikea asia. Olympialätkä tuskin on mikään välttämättömyyshyödyke, joka iloisen veronmaksajan pitää katseluhalukkaalle kustantaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä se iloinen veronmaksaja kustantaa sen yli 90 prosentille katsojista. Kanavavalinnan vuoksi ei sadalle prosentille. Välttämättömyyshyödyke se ei ole, mutta osa kansalaisista on kuitenkin etuoikeutetussa asemassa. Eikä vain lätkän, vaan myös muun ohjelmatarjonnan osalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset