Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Työttömiltä ja rivikansalaisilta odotetaan neron tekoja

Hallituksen "raippalaeista" työttömille on viime viikot puhuttu julkisuudessa varsin kattavasti. Alun perin en aikonut puuttua aiheeseen, mutta koska vertailua historiaan en ole pahemmin tässä yhteydessä nähnyt tehtävän puutun asiaan sitä kautta.

Menneinä vuosikymmeninä työttömille tarjottiin työtä eikä taloudellista hirttonarua. Työn perässä myös muutettiin paljon, ja yksi merkittävä tekijä olivat työsuhdeasunnot, joita lähes jokaisella työvoiman tarpeessa olevalla yrityksellä oli. Nyt käytäntö on muuttunut niin, että yritykset ovat ulkoistaneet asuntojen riittävyyden kokonaan yhteiskunnan vastuulle.

Työvoima oli ennen valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Nyt työn riittävyydestä ei valtion taholta omin toimenpitein juuri huolta kanneta, vaan se on ulkoistettu valtion omia työpaikkoja lukuunottamatta yksityiselle sektorille. Työvoimatoimistotkin on ajettu alas ja jäljellä on lähinnä TE-keskuksia joiden päätehtäväksi ollaan rakentamassa entistä kehittyneempiä kyttäysjärjestelmiä.

Neuvoton valtionhallinto odottaa työttömiltä uskomatonta neroutta jotta he pääsisivät työelämään. Muuttohalukkaiden työttömien on ratkaistava yritysten julkiselle sektorille siirtämät asunto- ja lastenhoitoon liittyvät asiat, sekä toisaalta taikurinomaisesti kyettävä löytämään rangaistuksen uhalla työpaikkoja joita ei oikeasti ole olemassa. 

Vaatimukset yksilöitä kohtaan ovat koventuneet ja lisää vielä ollaan vaatimassa. Aikaisemmassa historiassa valtio huolehti toimenpiteillään ihmisistä ja heidän työllisyydestään, nyt tavallisten ihmisten pitää pystyä huolehtimaan työstään, perheistään, valtiosta ja vielä yksityisen sektorin menestymisestä. Nykyiset hallitusherratkin näyttävät tunnustavan, että heidän järkensä ei riitä ratkaisemaan näitä asioita vaan apuun tarvitaan rivikansalaisten arkijärkeä, jonka käyttöön heitä pakotetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Minäkin pystyin muuttamaan aikoinaan PK.seudulle töihin vain siksi, että silloinen työnantaja järjesti työsuhdeasunnon.
Enään sellaisia ei ole. :(
Valtio ja yritykset ovat vetäytyneet vastuussa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Omalle työuralle mahtuu lukuisia työsuhdeasuntoja, viimeksi muutin sellaiseen vuonna 1989. Niitä oli monenmoisia, puolijoukkueteltta, savotoiden kämppiä, parakkeja, omakotitalojen yläkertoja ja kerrostaloasuntoja. Ilman työsuhdeasuntoja olisi varmaan lähes kaikki muutot jääneet tekemättä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Töitä niitä ennen tehtiin. Muistatko kun ns. hätäaputyöt lopetettiin mukamas ihmisarvoa alentavina ja ryhdyttiin maksamaan jouten olosta kotia. Muistaakseni vasemmiston aikaansaama nerous tuo kotio maksaminen jouten olosta...

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Hitlerinä en epäröisi ottaa Seppo "töihin".

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nyt Seppo taas politikoi. Siirtotyömaat perustettiin pääosin vasemmistoenemmistöisen eduskunnan aikana vv. 1966-1970. Niiden alasajo alkoi 1970-luvulla kun etelän rannikkoseudut olivat saaneet suurimmat tiehankkeensa valmiiksi.

Eivät ne työmaat mitään ihmisten tulevaisuuden rakentamista varten olleet, vaan ne perustettiin tilapäisratkaisuksi sekä työvoiman tarpeen että ihmisten toimeentulon vuoksi. Pitkälti yli vuoden ne tarjosivat minullekin leipää ja lämmintä mikä niissä oloissa oli tärkeintä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Mitä työttömyysturvaan tulee, niin se oli jo yleisessä käytössä ns. sivistysmaissa ja meillä sillä haluttiin myös ehkäistä tuolloin suurta muuttoaaltoa Ruotsiin. Samalla perusteella annettiin anteeksi myös asutustilojen velkoja valtiolle. Anteeksiannon perusteena oli, että tila pysyy asuttuna.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Seppo Leskisestä tulee mieleen että hänet olisi tahallaan värvätty sabotoimaan sinisten menestymismahdollisuuksia (joita kyllä ei pahemmin ole). Asenteet tylymmät kuin Lindströmillä (saavutus), joka on teoistaan huolimatta saanut loihdittua itsestään joillekin kuvan melkein kivasta/hyvää-tarkoittavasta miehestä, joka voi voi uhriutuu teoissaan Suomen eteen eikä todellakaan ministerispalkkansa ja tulevaisuutensa eteen. No harva häntäkään onneksi uskoo. Seppo ei moista edes teeskentele. En tiedä mistä moinen viha ja inho vähempiosaisiaan kohtaan nousee. Selitys jostain kuitenkin löytyy kuten aina - on se ymmärtämättömyys tai mitä tahansa ikävämpää.

Kenelläkään ei pitäisi olla tarvetta sabotoida sinisiä - he tekevät sen aivan itse. Hallituksella (Kok/Kepu) on kyllä tarve pitää vielä hetki sinisistä kiinni (kepulla enemmän..) ja sinisillä tarve pitää hallituksesta kiinni ymmärrettävistä syistä ministereidensä osalta.. mukava symbioosi. Oletan että jossain vaiheessa ei-ministeris-siniset heräävät ja jälkikäteen tulee katkeraa tekstiä miten heitä huijattiin mukaan. Myöhäinen herääminenkin on toki paljon parempi kuin ei heräämistä ollenkaan.

--------
Kokoomuskin, kaikista, on siitä hauska että viimeksi oppositiossa valitteli mm. sosiaaliturvan riittämättömyydestä ja tietenkin heillä oli klassiset Sari-sairaanhoitajat ja "vastakkainasettelun aika on ohi" (No ok, se oli Niinistö, en vain presidenttimmekaan ihan noin suurta suosiotaan näe "tolkkuna" ja on naiivia uskoa vastakkainasettelun olevan ohi monistakin syistä, vaikka äänestinkin häntä viimeksi).. ihan kuin noihin joku uskoisi... paitsi uskoi kuitenkin. Ja sitten yx-kax-yllättäen homma muuttuu hallitukseen päästyä.

Ylläripylläri ei liene että sama toistuu monen muunkin puolueen kohdalla ellei kaikkien (valitettavaa). Politiikka tosiaan on hassua peliä - kun sen oikein ymmärtää. Työttömyydenhoidossakin todella monet haluavat puheissaan vähemmän byrokratiaa... toteutuksissaan enemmän byrokratiaa.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tosiaan, eihän rivikansalainen voi tietää millaisia työpaikkoja olisi tarjolla. Sen sijaan veronmaksajien kustantama TE-järjestelmä vai mikä se onkaan, on tilanteessa, missä se näkisi yhteiskunnan koko kuvion: kaikki yritykset ja alat ja voisi sitä kautta suositella työntekijöille yhteyksiä. Jos se ei siinä onnistu, tuskin moni työntekijä onnistuu, paitsi olemattomalla palkalla, koska hänen neuvotteluasemansa on silloin erittäin huono.

Kuitenkin yhteiskunta hyötyisi jokaisesta työllistyneestä kansalaisesta. Pitäisi käyttää porkkanaa yhteksien löytämiseksi, ei keppiä ja rangaistusta, joka menee ihmisarvoa loukkaavaksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Heh, koko TE-järjestelmä pitäisi pitkälti uudistaa tai lakkauttaa kokonaan ja korvata paljon yksinkertaisemmilla keinoilla. Onko tilastoja "kikkatyöllistämisten" ja hassuttelu-kurssitusten tehosta, vaikka valtio/kunnat ne maksaakin? Ihan aidosti että näistä on tilastollisestikin hyötyä eikä vain veronmaksajien rahat (ja työttömien hermot/terveys/jne) mene noihin ja moneen muuhun... Ymmärrän että kouluttajat ja moni muu taho hyötyy rahallisesti, mutta tulee moni muukin samalla periaatteella toimiva kusetus mieleen tuosta...
Hyöty/Haitta ?

Ihan jo perustulokin tod.näk. auttaisi vaikka olisi monien haluamaa pienempikin .. mutta korvaamaan kymmeniä muita tukimuotoja (jotka luovat nykyiset tuloloukut ja toisaalta jättävät kaikkein heikompiosaiset pulaan monin tavoin..). Puhumattakaan niistä, jotka eivät osaa/jaksa/jne. suunnistaa nykyisessä byrokratiaviidakossa eli heiltä jäävät tuet kokonaan käyttämättä ja "valtio säästää" - paitsi ettei säästä, koska vaikutukset heidän myöhempään elämäänsä ovat suurimmilta osin negatiivisia. Tunnetusti (tai surullisesti vähemmäntunnetusti) tukien alikäyttö on paljon suurempi ongelma kuin tukien väärinkäyttö - sen kuin googletatte, en haluakaan että suoraan uskotte tarkistamatta.

Samaa tarkastelua voisi toivoa yritystuillekin... itse asiassa valtion tukemat yritystuet pitäisi/voisi pitkälti lakkauttaa (paitsi mikäli tilastojen mukaan tuovat hyötyjä) ja laittaa vain saman perustulon kaikille, jotta ainakin alun epäonnistujatkin laskeutuvat edes suht pehmeästi ja pääsevät yrittämään uudestaan eivätkä hautaudu paskaan turhan usein kuten nykyisin - monasti surullisin seurauksin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset