Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Vaalikoneen pirtuprosentit

Kävin tekemässä Ylen vaalikoneen presidenttiehdokkaista. Tein sen sokkona, en siis lukenut ehdokkaiden antamia vastauksia etukäteen, enkä kyllä ole lukenut niitä myöhemminkään. Erona eduskuntavaalien vaalikoneisiin oli se, että muutamien presidenttiehdokkaiden sopivuusprosentit nousivat korkeammiksi kuin yhdenkään eduskuntavaaliehdokkaan. 

Ehdokkaat jakautuivat kohdallani kahteen toisistaan erottuvaan kategoriaan. Tämä viittaisi siihen, että koneet pystyvät antamaan suuntaa-antavaa tietoa omasta ajattelusta verrattuna ehdokkaiden mielipiteisiin. Tämä edellyttää tietenkin, että kumpikin osapuoli on vastannut kysymyksiin rehellisesti.

Kohdallani ylempään nelikkoon nousivat Merja Kyllönen, Pekka Haavisto, Matti Vanhanen ja Tuula Haatainen. Kaikki olivat prosenttilukujen 86-82 sisällä. Yksittäisiin prosentteihin ei varmasti kannata tässä yhteydessä takertua, koska vastauksissa ei ole mahdollisuutta katekismusmaiseen mitä se on-selittelyyn. On vain mentävä niillä vaihtoehdoilla mitä on.

Alempaan ryhmään tulivat ehdokkaat järjestyksessä Nils Torvalds, Laura Huhtasaari, Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen. Torvaldsin jääminen noin alas oli ennakkoon ajatellen itselleni yllätys, luultavasti natokanta ja joku muu yksittäinen mielipide pudottivat prosenttia. Toinen yllätys oli Väyrysen jääminen hännänhuipuksi. Tämän nelikon prosentit olivat 77-68 välillä.

Laadukkaaseen pirtuluokkaan nousseet sopivimpien ehdokkaiden prosentit kertovat kuitenkin, että hyvin ajatusmaailmaan mahtuvia ehdokkaita on tarjolla. Eivätkä nämä ehdokkaat välttämättä keiku mielipidemittausten kärjessä. Humaanin ajatusmaailman ehdokkaat jyräävät niin miljoonilla kampanjoivat menneen ajan konservatiivit kuin muut nurkkakuntaisen ajatusmallin omaavat omassa ajattelussani. Se taas ei ole itselleni minkään sortin yllätys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Äkkipäätä tulee mieleen, että jokin tässä mättää. Huonoimman prosentin saanutkin sopii yli 50-prosenttisesti äänestettäväksesi. Eli että olisi vain sopivia ja erittäin sopivia ehdokkaita sinulle? Epäilen, että vaalikone on jotenkin huonosti kasattu.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Iltapäivälehtien vaalikoneiden enemmän hömppäsarjaan liittyviin kysymyksiin tuli erilainen järjestys. Haatainen ykkönen, mutta prosentit vain 72, Niinistökin nousi siinä kysymyssarjassa neljänneksi heti Haaviston ja Kyllösen jälkeen. Mutta siellä kysyttiin jopa musiikkimieltymyksiä, mikä tuskin on valtakunnan päämiehen kannalta niitä tärkeimpiä asioita hoidettavaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset