Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Väki levotonta, itsenäisyyspäivä lähestyy

Itsenäisyyspäivästä kohkaaminen näyttää alkavan vuosi vuodelta aina vain aikaisemmin. Aivan kuin joulukauppakin. Nyt on jo viikkoja ollut juttuja mediassa ja hehkutettu päivää sillä verukkeella, että maamme itsenäisyysjulistuksesta tulee kuluneeksi sata vuotta. 

Itselläni on tallessa kymmenen markan juhlaraha vuodelta 1967 jolloin itsenäistymisestä oli kulunut viisikymmentä vuotta. Sekin raha tuli minulle aivan vahingossa, kun yksi kaveri antoi sen kun olin lähdössä kaupunkireissulle ja hän halusi että tuon sieltä pullon kossua. Hän sai kossunsa ja minulla raha on säilynyt, kun en ole ollut sen jälkeen niin sipissä että siitä olisi tarvinnut luopua.

Suomalainen kyllä keksii aina syyn ryyppäämiselleen. Nyt itsenäisyyspäivä tarjoaa taas sen mahdollisuuden, johon varsinkin juhlapukukansa tarttuu riemumielin. Onhan se Suomi 100. Mitäpä siitä, siellähän juhlivat. Edustuksellinen demokratia tarjoaa mahdollisuuden juopotteluun myös raittiiden puolesta heidän verorahoillaan. Miltä mahtaa tuntua edustuksellinen verorahoilla hankittu krapula?

Itsenäisyyspäivänä kuitenkin nupit tutisevat. Tuulivoimaloilta hukkaan jääneet tuulet heiluttavat lippuja saloissa nuppien tutistessa kuorman seurauksena. Puolustusvoimien lentokoneet ja helikopterit aiheuttavat nuppien kääntelyä ainakin yhdellä paikkakunnalla kun ne asiasta kiinnostuneiden iloksi metelöivät taivaalla. Juhlapuhujien vahvistimissakin ovat nupit kaakossa, jotta viesti menisi varmasti perille.

Juhlia seuraa aina arki. Jos torstaina pidetään hallituksen kyselytunti, niin todennäköisesti paikalle laahustaa enemmän tai vähemmän kelmeän näköinen joukko esittämään kysymyksiä. Tärkein kysymys on varmaan se, että miksi itsenäisyyspäiväksi ei komenneta armeijan miehistönkuljetusajoneuvoja Helsinkiin palvelemaan juhlavieraita taksijonojen lyhentämiseksi. Ehtona kuitenkin olisi, että matkan varrelle ei osu vartioimattomia tasoristeyksiä. 

Maaseudun taksien siirtäminen tilapäisesti paikkakunnalle ei tietenkään käy laatuun, koska pohjoisen autoilijat eivät hallitse pääkaupunkiseudun liikennekulttuuria ja jäisivät kuitenkin liikennevaloissa odottamaan revontulia. Eteläinen Suomi on innostunut keinotekoisista sinivalkoisista "revontulista" kun parempiakaan ei ole käytettävissä. Taksarit tuskin mieltäisivät niitä revontuliksi eikä ajosta tulisi mitään. Väreillä on väliä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä en ole erityisemmin levoton. Täällä Ruotsissa vietetään Suomen satavuotisjuhlat aivan normaalina työpäivänä. En taida ehtiä kotia edes kynttilöitä sytyttämään.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suomessa on tänä vuonna itsenäisyyspäivä rakennettu markkinatapahtumaksi. Sinertäväksi valaistua Saanaakin oli saatu houkuteltua katsomaan bussilastillisittain ihmisiä. Voi turhuuksien turhuutta, mihin kaikkeen jotkut ihmiset retkahtavatkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset