Kaunaherra Maailmanparannusta ilman stressiä

Natokeskustelu on osa taktista kuviota

Presidentinvaalit lähestyvät. Sauli Niinistö on julkisuudessa osoittanut nihkeyttä Natoon liittymiseen, jota innokkaat natohaukat "harmittelevat". Tosiasiassa kuitenkin Natosta meuhkaaminen juuri nyt on osa Niinistön presidentinvaalikampanjaa.  Keskustelulla halutaan vain ohjata Natoa vierastavien suomalaisten äänet Niinistölle, jolle annettaisiin näin tilaisuus muka "pelastaa" Suomen kansa pahalta Natolta.

Äänestäjät todennäköisesti menevätkin tähän ansaan ja Niinistö valitaan. Mitä vaalien jälkeen tapahtuu? Todennäköisesti valmistelut jäsenhakemuksesta Natoon kaikessa hiljaisuudessa jatkuvat, Yhdysvaltain puolustusministeri Mattisin vierailu oli osa tätä kokonaisuutta. Saattaa hyvin olla, että suunniteltu seuraava suuri sotaharjoitus on tarkoitettu ensimmäiseksi harjoitukseksi Suomen ollessa Naton jäsenmaa. Tähän viittaisi 3-5 vuoden päähän suunniteltu aikataulu.

Monet poliitikot ovat vannoneet kansanäänestyksen ratkaisevan natojäsenyyden. Poliitikon puheet ovat aina puheita. Jos politiikan eliitti kykeni vaihtamaan maamme rahayksikön kansalta mitään kysymättä, se kykenee kyllä viemään myös Naton jäseneksi. Tosin kansalta voidaan jotakin kysyä, mutta siinä pienellä kirjoitetulla osassa jota ei kansalle edes näytetä on valtuutus liittymisestä Natoon. Näin se oli EU-jäsenyyden ja rahayksikön kohdallakin.

Maamme poliittinen johto on aiemmin suurelta osin syönyt toiminnallaan luottamuspääomansa nimenomaan suurissa kansakuntaamme koskevissa asioissa. Sama suhmurointi näyttää jatkuvan vaikka osa kasvoista onkin vaihtunut. Tulette vaalien jälkeen todennäköisesti näkemään presidentin joka sanoo, että näyttää siltä että liittyminen Natoon on sittenkin järkeenkäypä vaihtoehto. Sen jälkeen se onkin sitten good bye sillekin osalle itsenäisyyttämme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eipä kirjoittajan kuvaama Niinistön vaalien jälkeinen valaistuminen olisi ensimmäinen kerta. Puheet kansan mielipiteen kunnioittamisesta ovat ristiriidassa menneiden tekojen kanssa. Pieniä askeleita toisten tekeminä, mutta Niinistön hyväksyminä löytyy koko ajan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suomea Natoon ajavat kuitenkin hyväksyvät kaikki toimet jotka edistävät heidän asiaansa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toivottavasti Tuure on oikeassa!

Niinistöhän oli kaikkein NATO-myönteisin ehdokas vuoden 2006 presidentinvaalien alla, joten ei ole oletettavaa, että hänen kantansa harkitsevana miehenä olisi tuuliviirin lailla kääntynyt päälaelleen.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nils Torvalds on näiden vaalien myönteisin kun on avoimesti Natoon liittymisen kannalla - jo ennen vaaleja.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Miksi kansalta pitäisi kysyä, kun maassa on edustuksellinen demokratia?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Miksi poliitikot lupaavat että kansalta kysytään kun kerran edustuksellinen demokratia?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Perustuslain näkökulmasta noilla lupauksilla ei ole mitään merkitystä, sillä perustuslain 53. pykälässä mainitaan vain neuvoa-antava kansanäänestys. Toisin sanoen Suomen perustuslaki ei tunne eduskuntaa sitovaa kansanäänestystä:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...

Toisin sanoen Suomen NATO-jäsenyyden suhteen valta ja vastuu on poliitikoilla. Puheet kansanäänestyksestä ja edustuksellisen demokratian ohittamisessa hankalassa ja monisyisessä asiassa muistuttaa punakaartin komppanianpäälliköiden valintaa, koska niissä komppanianpäälliköiksi valittiin mukavimmat tai kovaäänisimmät miehet. Käytännön osaamisella ei ollut merkitystä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #6

Ihmisten höynäyttäminen on joillekin kansanhuvia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ajattelevat omaa uraansa ja piiloutuvat kansan taakse.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

On näissä lupauksen antajissa ollut kokonaisia puolueitakin. Voi tätä sumutuksen määrää.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tuure kupletin juonen kertoi. En olisi muutenkaan äänestänyt €- Niinistöä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

" Tulette vaalien jälkeen todennäköisesti näkemään presidentin joka sanoo, että näyttää siltä että liittyminen Natoon on sittenkin järkeenkäypä vaihtoehto. Sen jälkeen se onkin sitten good bye sillekin osalle itsenäisyyttämme."

Mitä tämä tarkoittaa?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Niinistö tulee vihdoin mielipiteineen reilusti ulos ja Natoon liittymisen jälkeen Suomella on puolustuksen osalta samanlainen kytkös kuin nyt on muissa asioissa EU:hun. Varustuksen pitää olla yhteensopivaa ja arvatkaa kuka maksaa?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Yhteensopivuutta on jo hyödynnetty aiemminkin, yhteensopivuus ei ole taloudellisesti merkittävä tekijä. Olemme hankkineet ja tulemme hankkimaan korvaavaa kalustoa vanhentuneiden ja kuluneiden tilalle, tilanne on aivan sama, kustannuksia tulee siis joka tapauksessa olemmepa mukana Natossa tahi ei. Arvaapa kuka maksaa?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #15

Naton ulkopuolella voi hankintoja kilpailuttaa useamman toimittajan kesken kun ei ole pakollista vaatimusta yhteensopivuudesta. Niin ja kansa maksaa, mutta parasta olisi jos sen tarvitsisi maksaa mahdollisimman vähän.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #16

Ehkä venäläiset ja kiinalaiset valmistavat "ei-nato-yhteensopivaa" kalustoa mutta huolto kriisitilanteessa saattaakin olla toinen juttu.

Tiesitkö muuten, että Suomen asevarikoilla on jo vuosikausia noudatettu nato-standardia? Useiden eri standardien käyttö voisi maksaa maltaita.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #17

Ei se Nato-standardiin siirtyminenkään ilmaista ole ollut. Ainakin amerikkalaisilla aseilla on näkyvä myyntimies, kun itse presidentti Donald Trump kiertää ympäri maailmaa mainostamassa "maailman parhaita aseita".

Mikäli muut eivät innostu, niin puolustusministeri Niinistö voisi kutsua pohjoisen Korean yhteisharjoitukseen niin saataisiin selvyyttä myös heidän standardeihinsa. Uskon nimittäin että vastaus kutsuun olisi myöntävä. Jos vieraan vallan joukkoja on maamme rajojen sisäpuolelle näin kova hinku saada, niin sama kai se on mistä päin ne tulevat.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #16

Natossa voi kilpailuttaa eri valmistajia, kilpailua riittää. Kansa maksaa Natossa ja sen ulkopuolella joka tapauksessa. Kuten Villikari totesi, Nato- yhteensopivuus on käytössä jo nyt.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Niinistöllä ei ole enää mitään menetettävää seuraavalla kaudella, vaikka tekisi kansan tahdon vastaisesti. Siirtyy lopullisesti eläkkeelle. Voi menetellä mielihalujensa mukaan. Tuuren "järkiintyminen" tarkoittaa todellisen tahtotilan esilletuloa ja toimimista sen mukaan. Eikö tuo nyt ole selvästi asia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Puolustusministeri Jussi Niinistö yllätti median mukaan jo puolustusvaliokunnan ja presidentinkin yhteissotaharjoitusesityksellään. Uskoo ken tahtoo, tai sitten puolustusministerillä on noussut virka pahemman kerran hattuun.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #14

Puolustusministeri Niinistö toteaa ottaneensa kansainvälisen harjoituksen tarpeellisuuden esiin täysin toimivaltansa puitteissa.

Hän selventää, että TP-UTVA linjaa vuosittain puolustusvoimien kansainvälisen harjoitus-toiminnan painopisteet puolustusministerin esityksestä samalla kun ne käsittelevät seuraavan vuoden harjoitustoimintaan osallistumista.

Tämän perusteella puolustusministeri hyväksyy puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan suunnitelman ja informoi eduskuntaa."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset